G4Media.ro

Dosarele de plagiat: Instanța a respins cererea fiicei fostului director al spitalului…

sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Dosarele de plagiat: Instanța a respins cererea fiicei fostului director al spitalului SRI de anulare a deciziei de retragere a titulului de doctor pentru plagiat / O cerere a procurorului Codruț Olaru a picat la un judecător condamnat definitiv pentru că a condus beat

Curtea de Apel București (CAB) a respins cererea Anei Maria Oana Goleanu Vușcan de anulare a ordinului semnat de fostul ministrului al Educației Monica Anisie prin care i s-a retras titlul de doctor în științe militare la Academia SRI pe motiv de plagiat, potrivit deciziei instanței.

Ana Maria Oana Goleanu Vușcan este avocată și fiica generalului (r) SRI Viorel Goleanu, fost director al Spitalului SRI. Este și nora lui Gheorghe Vuşcan, fost prefect de Cluj.

În 2012, ea a obținut titlul de doctor în studii de securitate și intelligence cu teza de doctorat „Restrângerea exercițiului unor drepturi sau al unor libertăți ca element de securitate națională”, coordonată de profesorul Gheorghe Toma.

Decizia CAB din 24 mai 2021 nu este definitivă și poate fi atacată cu recurs la Înalta Curte. Acest proces deschis de Ana Maria Oana Goleanu Vușcan împotriva Ministerului Educației ține în loc un alt proces deschis, de această dată, de Academia SRI împotriva ei, prin care s-a solicitat anularea diplomei de doctorat.

Un alt acuzat de plagiat celebru, procurorul CSM Codruț Olaru, fost șef al DIICOT, a contestat și el în două procese deschise la CAB decizii ale CNATDCU (Consiliul Național de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare) și UEFISCDI (Unitatea Executivă pentru Finanțarea Învățământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării și Inovării) în urma cărora i s-a retras titlul de doctor pentru ”plagiat gosier”.

Unul dintre procese a picat la judecătorul Damian Dolache, condamnat definitiv pentru că a condus cu o alcoolemie de 0,77 mg/l.

Foto: afiș la ușa instanței privind compunerea completului care judecă unul dintre procesele deschise de procurorul Codruț Olaru

Dolache a primit 10 luni de închisoare cu amânarea executării pedepsei. Secția pentru judecători dominată de gruparea fostei șefe CSM Lia Savonea a decis însă ca Dolache poate rămâne în continuare magistrat.

De observat și că procesul lui Codruț Olaru a primit un termen scurt, pe 3 iunie 2021, deși procesul a fost deschis pe 21 aprilie.

În martie acest an, Tribunalul București a anulat diploma de doctor a generalului Gabriel Naghi, fost șef al SPP pe vremea președintelui Ion Iliescu și fost consilier general PSD în Consiliul General al Municipiului București.  Sentința în cazul lui Naghi a venit după ce, pe 6 noiembrie 2020, Curtea de Apel București a respins cererea generalului Naghi de anulare a ordinului de ministru din 11 iulie 2019 prin care Ministerul Educației i-a retras titlul de doctor.

În vara anului trecut, Academia Națională de Informații (ANI) ”Mihail Viteazul” a SRI a cerut în instanță anularea diplomelor de doctor în cazul mai multor generali SRI în rezervă, printre care Sorin Gabriel Cozma, fost șef al Direcției Generale de Prevenire și Combatere a Terorismului și Dumitru Dumbravă, fost șef al Direcției Juridice a SRI.

În plus, ANI a SRI a cerut anularea diplomelor și în cazul unor doctori făcuți ”la apelul bocancilor” de către fostul vicepremier și conducător de doctorate Gabriel Oprea, el însuși cu verdict de plagiat. Este vorba de Ana Maria Tudor (fostă Oprea), Alexandru Marius Tudor și Adela Loredana Vasile (fostă Popescu), fiica, ginerele și secretara lui Gabi Oprea. Nu mai puțin de 32 de astfel de procese au fost deschise la Curtea de Apel București.

Ping-pong între instanțe cu procesele deschise de ANI a SRI împotriva unor generali acuzați de plagiat. Curtea de Apel București (CAB) a declinat procesele la Tribunalul București (TB)

Cele mai elocvente exemple sunt cele ale generalului (r) SRI, Dumitru Dumbravă, fost șef al Direcției juridice a SRI, și fostului ministru PNL de Interne, Radu Stroe. În cazul acestora, Curtea de Apel a declinat la Tribunal, iar Tribunalul la Curtea de Apel, așa că s-a ajuns la Înalta Curte de Casație și Justiție, care va trebui să decidă ce instanță este competentă să judece solicitarea ANI a SRI de anulare a diplomei de doctor în cazul acestora.

Potrivit pressone.ro, demersul juridic al ANI a SRI a reprezentat o noutate absolută și a venit după ce un articol din Legea nr. 1/2011 a Educației naționale a fost modificat pe 21 iulie 2019 în sensul că, după ce un titlu de doctor este retras pentru plagiat, universitatea care a acordat titlul respectiv trebuie să ceară în instanță anularea diplomei de doctor într-un termen de un an.

Jurnalista Emilia Șercan, specializată în descoperirea cazurilor de plagiat, a declarat vara trecută pentru TVR că demersul Academiei SRI nu este suficient. Ar trebui că SRI să le ceară înapoi doctorilor plagiatori și sporul de doctorat. ”Începând cu 2001 în Codul muncii era introdusă o prevedere care stipula faptul că toți cei care dețin un titlul de doctor și muncesc pentru stat pot să primească un spor de 15 %, spor care, după 2017, a fost transformat într-o sumă fixă de 950 de lei pe lună”.

În cazul fostului vicepremier și conducător de doctorate la ANI a SRI, Gabi Oprea, CNADTCU a emis verdict de plagiat în 2016. El a contestat decizia în instanță și a pierdut în iulie 2018 la CAB, dar a făcut recurs la Înalta Curte și a prmit termen abia pe 3 decembrie 2021.

În cazul lui Bogdan Licu, adjunctul procurorului general al României, analiza tezei de doctorat suspecte de plagiat este suspendată până finalizarea proceselor deschise de acesta. În 2018, Licu a cerut judecătorilor să oblige Ministerul Educației să ia act de faptul că renunță la titlul de doctor obținut în 2011 la Academia Națională de Informații ”Mihai Viteazul” din subordinea Serviciului Român de Informații. Licu a pierdut procesul, în primă instanță, în septembrie 2019, la Curtea de Apel București, dar a depus recurs. Înalta Curte de Casație și Justiție i-a acordat termen abia pe 7 octombrie 2021.

Anul trecut, Justiția a stabilit prin sentință definitivă și că fostul premier Victor Ponta și-a plagiat teza de doctorat.

Sursa: Inquam Photos / Autor: Octav Ganea

Notă: Alex Costache este jurnalist și la Știrile TVR.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Dragi jurnalisti G4Media, ar fi trebuit sa va OBSERVATI care sunt zonele de activitate unde exista aceasta problema a „doctorilor” facuti pe baza de plagiat … in justitie si in „structurile de forta”.

    Asadar, o pleiada de indivizi care APLICA si INTERPRETEAZA legea sunt cei care sunt in situatia descrisa de articol. Eu vad in asta o problema uriasa pentru SOCIETATE, pentru ca constatam ca niste „smecheri” detinatori de hartii mincinoase nu numai ca beneficiaza de niste bani mai multi la salar si de rangul social pe care il confera statututul de „doctor”, dar ei au si puterea de a „imparti dreptatea” si de a aplica legea. adica de a decide in privinta vietii celor pe care ii cerceteaza, investigheaza sau judeca.

    Asa situatie necesita masuri legale si judiciare imediate, care sa permita verificarea tuturor detinatorilor de diplome de doctorat sau de masterat AFLATI IN ACTIVITATE in sistemul judiciar, de ordine publica si de securitate nationala, iar cei descoperiti ca plagiatori sa fie indepartati din functii, judecati penal si obligati sa restituie toate sumele de bani primite pe baza diplomelor de care s-au folosit pentru a dobandi functia publica, actualizate cu inflatia si cu dobanda penalizatoare.

    Va imaginati in ce societate perversa si jegoasa traim? Ma si mir cum de nu v-a apucat inca scarba ….