G4Media.ro

Donald Trump le cere republicanilor să se întoarcă împotriva liderului din Senat…

Sursa foto: The White House

Donald Trump le cere republicanilor să se întoarcă împotriva liderului din Senat care a spus că este „responsabil” pentru violențele de la Capitoliu: „Mitch este un politician nemulţumit şi morocănos, care nu zâmbeşte niciodată”

Donald Trump l-a criticat marţi pe liderul republican din Senatul american, Mitch McConnell, şi a cerut partidului să îi întoarcă spatele politicianului veteran care l-a acuzat public pe fostul preşedinte că este „responsabil” pentru asaltul asupra clădirii Capitoliului din 6 ianuarie, informează AFP, citată de Agerpres.

Foarte discret după ce a părăsit Casa Albă, cel de-al 45-lea preşedinte al Statelor Unite declară astfel război deschis acestui fin strateg care i-a fost aliat multă vreme, un divorţ emblematic pentru disensiunile actuale din tabăra republicană.

„Mitch este un politician nemulţumit şi morocănos, care nu zâmbeşte niciodată şi dacă senatorii republicani rămân alături de el, nu vor mai câştiga”, a scris fostul preşedinte într-un comunicat usturător.

„Partidul Republican nu poate fi niciodată respectat sau puternic cu lideri politici precum Mitch McConnell,” a insistat Trump.

„Acum cifrele sale în sondaje sunt chiar mai mici decât oricând, distruge partea republicană din Senat şi, în acelaşi timp, face un rău teribil ţării noastre”, mai afirmă Donald Trump.

Mitch McConnell, în vârstă de 78 de ani, a votat sâmbătă pentru achitarea miliardarului republican în procesul intentat acestuia în Senat, apreciind că această instituţie nu este competentă să îl judece. Dar în acest proces, Mitch McConnell l-a declarat „responsabil moral şi în fapte” pentru asaltul asupra clădirii Capitoliului, soldat cu cinci morţi.

Protestatarii violenţi au acţionat „pentru că cel mai puternic om de pe planetă i-a hrănit cu minciuni” refuzând înfrângerea sa în alegerile prezidenţiale din 3 noiembrie, a afirmat senatorul republican.

În acelaşi discurs sumbru, Mitch McConnell a ţinut să sublinieze că Donald Trump, acum un „cetăţean obişnuit”, ar putea fi încă urmărit în justiţie. Donald Trump „continuă să fie responsabil pentru tot ceea ce a făcut în timpul deţinerii funcţiei. Nu a scăpat încă absolut deloc”, a subliniat liderul republicanilor din Senat.

Majoritatea senatorilor, 57 din 100, au votat în favoarea condamnării fostului preşedinte, printre aceştia numărându-se şi şapte republicani. Erau necesare însă două treimi (67 de voturi) pentru a ajunge la un verdict de vinovăţie care ar fi putut fi urmat de o sancţiune de ne-eligibilitate.

Sursa: Agerpres

Sursa foto: Casa Alba

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

2 comentarii

  1. Si nu doar ca nu zambeste Mitch dar nici macar nu are bunul simt de a isi vopsi parul ala alb cu o nuanta mai placuta, ceva intre galben si portocaliu.

    Trump la trollaj maxim.
    Stie ca principala problema a lui McConnell nu e insurectia armata sau minciunile repetate sau manipularea naivilor cu arme.

    Problema lui McConnell este ca din razbunare Trump l-a facut minority leader atunci cand republicanii au pierdut ambele alegeri pt senatori in Georgia.
    Imdemnandu-si suporterii sa nu mai voteze pentru ca oricum alegerile sunt trucate.

    Iar acum, ca master troll-ul ce este incearca sa il faca vinovat tot pe McConnell stiind cat de mult il va infuria.

  2. Trump e un tip ranchiunos. Cu toate că McConnell nu a votat pentru acuzarea lui, acesta a remarcat totuși, că îl consideră pe Trump ”responsabil din punct de vedere practic și moral” pentru asaltul Capitoliului din 6 Ianuiarie. După comentatori politici, atacul verbal al lui Trump împotriva liderului republican din Senat, după ce s-a văzut eliberat de pericolul acuzării este semnul că Trump nu are intenția să părăsească scena politicii de vârf. Schimbul de mesaje este analizat amănunțit în WP într-un articol proaspăt de azi. Relația dintre cei doi pe parcursul președinției lui Trump a fost fluctuantă, în sensul că liderul senatorilor republicani a avut o contribuție hotărâtoare în multe acte politice ale președintelui ( reduceri de taxe, numiri de judecători supremi, cu afiliere republicană etc. ) dar Trump niciodată nu a avut încredere totală în McConnell pe care l-a caracterizat zilele acestea ca fiind ” fără viziune politică, înțelepciune și pricepere”. Îi reproșa loialitatea față de Senat și partid, în detrimentul sprijinului acordat lui. Un atac deosebit de neelegant al lui Trump a fost aluzia lui nefondată la existența unor interese personale chineze ale lui Mc Connell ( soția acestuia, Elaine Chao, de origine taiwaneză, a fost ministrul transportului sub Trump, dar a demisionat după atacurile din 6 Ianuarie ) dar evident, fără dovezi existente.

    Aceste schimburi de replici semnalează faptul că partidul republican este în fața unei perioade de lupte interne, cu rezultate încă neclare. Dacă pornim de la comportamentul senatorilor republicani, dintre care numai șase au votat pentru judecare, s-ar putea spune că sprijinul lor față de Trump este nealterat. Cu atât mai mult, cu cât, cei care au votat pentru, au fost admonestați foarte sever în statul lor natal de către centrul local al partidului. După un sondaj proaspăt efectuat de către Politico, aprecierile pozitive ale alegătorilor republicani față de Trump, sondate după procesul din Senat, au crescut, în comparație cu cele de la începutul anului. 59 % dintre republicani cred că Trump trebuie să aibă un rol major în mersul înainte al partidului republican, iar 81 % dintre ei îl apreciază pozitiv pe Trump. Se pare că partidul republican”nu poate scăpa de Trump” ( după cum sună și titlul sondajului din Politico ).