G4Media.ro

Dodon rămâne fără majoritate. Plahotniuc începe să-i distrugă partidul

Dodon rămâne fără majoritate. Plahotniuc începe să-i distrugă partidul

Coaliția de guvernare, controlată de președintele pro-rus Igor Dodon a rămas cu 49 de deputați (din totalul de 101) și devine minoritară în Parlamentul de la Chișinău, se arată într-o analiză Deutsche Welle.

Medicul Ștefan Gațcan, unul din apropiații oligarhului Vlad Plahotniuc, ales acum trei luni deputat din partea PSRM în circumscripția electorală 38 Hîncești, a anunțat marți că părăsește fracțiunea socialiștilor și aderă la grupul „Pro Moldova”, condus de Andrian Candu, finul oligarhului Plahotniuc. Astfel, coaliția PSRM+PDM devine minoritate, după ce anterior alți 16 deputați din PDM (condus înainte de iunie 2019 de Vlad Plahotniuc) au migrat spre „Pro Moldova” și Partidul „Șor” (condus de condamnatul în prima instanță Ilan Șor, fugit din Moldova cu câteva ore înainte ca Plahotniuc să piardă puterea în iunie 2019).

„Echipa PSRM a avut o șansă unică de a rezolva problemele oamenilor și a salva țara din criza în care s-a pomenit, dar, din păcate, luptele politice interminabile, gravele greșeli de management, deciziile neprofesioniste, lipsa de curaj și chiar admiterea de falsuri în gestionarea crizei  m-au determinat să mă detașez de aceste acțiuni care depășesc interesele cetățenilor și ale statului”, a explicat deputatul Gațcan.

Corupție politică

De partea cealaltă, socialiștii îl acuză pe Gațcan că s-a lăsat corupt, îi cer să-și depună mandatul și pledează pentru alegeri parlamentare anticipate: „Ieșirea sa din fracțiunea parlamentară a Partidului Socialiștilor, cu sprijinul căreia el a învins la alegeri, reprezintă un pas josnic și imoral”. PSRM susţine că singura cale de depășire a actualei crize politice este „dizolvarea de urgență” a actualului Legislativ și desfășurarea alegerilor parlamentare anticipate, conform sistemului proporţional.

„Nu a rezistat tentației și ofertelor grase care i-au fost oferite”, a comentat deputatul PDM, Nicolae Ciubuc. „Aceste plecări au la bază corupere politică, oferte și sume impunătoare”, a menționat Ciubuc.

Președintele fracțiunii PSRM, Corneliu Furculiță, susține aceeași teză și precizează că despre sumele de bani oferite în schimbul trădării l-ar fi informat chiar Gațcan într-o discuție recentă, când i s-au propus 500 de mii de euro pentru a pleca din fracțiunea PSRM. „Este absolut precis, fiindcă suma pe care mi-ați spus că v-au promis-o, nu v-a satisfăcut. Sigur s-a triplat”, a spus Furculiță.

Plahotniuc, sforarul cu bani

Mai mulți politicieni, inclusiv președintele Dodon, au declarat public că anume Vlad Plahotniuc (fugit din Moldova) ar fi cel care achită pentru „mutațiile” politice care au loc acum în Parlament, încercând astfel să se răzbune pentru expulzarea de la putere în iunie 2019 . Potrivit presei de la Chișinău, costul unui deputat moldovean transfug l-ar costa pe Plahotniuc între 350 de mii și 1 milion de dolari.

„Mafia, folosind sacul cu bani furați de la poporul nostru, cumpără deputații, ca să captureze din nou țara”, a comentat și deputatul PSRM, Grigorie Novac. El a folosit acest prilej ca să atace liderul Partidului Acțiune și Solidaritate, Maia Sandu, care a exclus orice dialog cu socialiștii și cu Igor Dodon în vederea creării unei noi majorități parlamentare și care pledează pentru alegeri parlamentare anticipate. Potrivit lui Novac, prin ruperea deputaților de la PSRM și PDM, Plahotniuc și Șor i-ar pregăti Maiei Sandu drumul spre prezidențiale.

Potrivit deputatului PAS, Lilian Carp, „Gațcan este o persoană foarte apropiată de Plahotniuc”, urmând ca acesta să racoleze și alți deputați PSRM în „Pro Moldova” lui Candu. Carp susține că cel puțin doi deputați PSRM ar urma să-l mai părăsească pe Igor Dodon în timpul apropiat.

Reglări de conturi între Plahotniuc și Dodon

Maia Sandu a declarat zilele trecute că nu mai are ce discuta cu Igor Dodon: „După ce a dat-o în bară împreună cu guvernul lui, Dodon ne cheamă la discuții. Nu avem ce discuta cu el. Dodon a avut ocazia să facă politică în ape curate împreună cu noi în guvernul precedent, dar se vede că așa e natura lui, se simte mai bine în ape tulburi, unde poate să corupă, să manipuleze și să mintă cu nerușinare fără să aibă nici cea mai mică mustrare de conștiință”, a menționat liderul PAS.

La rândul său, vicepreședintele Platformei DA, Alexandru Slusari, susține că ceea ce se întâmplă acum pe scena politicului moldovenesc sunt „reglările de conturi dintre Plahotniuc și Dodon”„Acest lucru se vede cu ochiul liber. Problema este că suferă țara. Toate aceste lucruri se întâmplă pe fonul pandemiei și a crizei economice și sociale. Nu este războiul Platformei DA. Noi am propus ieșirea din aceste reglări de conturi. Dacă nu putem organiza anul acesta alegeri parlamentare anticipate, atunci schimbăm guvernul și ne asumăm noi guvernarea. Mingea este pe terenul celorlalți deputați”, a menționat Slusari.

Mai multe persoane, inclusiv deputați socialiști, au protestat marți în fața clinicii private care îi aparține deputatului Ștefan Gațcan, cerându-i să-și depună mandatul. Aceștia i-au adus fostului lor coleg de fracțiune o coroană funerară pe care au scris: „În această zi ți-a murit onoarea”. În replică, Gațcan le-a cerut să înceteze atacurile împotriva sa, a rudelor și prietenilor săi, pentru că aceasta nu-l vor determina să ia o altă decizie.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

5 comentarii

  1. Shor, Candu, Dodon, Plahotniuc, Slusari… toti cu pasapoarte romanesti, toti se bat din zori si pana-n noapte pentru unirea Basarabiei cu Romania. Sa le mai dam niste bani, ca merge greu.

  2. In ultimii 20 de ani nu stiu daca a fost vreun guvern din rep. Moldova care sa-si duca mandatul pana la sfarsit. Mi se pare incredibil ca oamenii astia care merg la vot totusi nu-si pun niste intrebari esentiale legate de lucrurile astea. Astia sunt inca la stadiul de isi vand votul pe 1l de vodka

  3. Acești oameni mereu se luptă pentru putere, nu știu ce bun au făcut pentru țară pentru oamenii acestei țări , ei se luptă între ei acolo sus chind ar trebui se ducă prin sate să vadă cum trasate lumea să se ea niște hotărâri mai bune pentru oameni, totul scumpesc, pensionarii primesc niște pensii de nimic, alegem alegem și la conducerea țării tot unii și acești oameni ramin, nu e timpul ori să ne adunăm.