G4Media.ro

DOCUMENT ÎCCJ a respins cererea procurorului general interimar Bogdan Licu pentru redeschiderea…

Foto: Bogdan Licu. Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

DOCUMENT ÎCCJ a respins cererea procurorului general interimar Bogdan Licu pentru redeschiderea dosarului Revoluției în cazul lui Petre Roman și Teodor Brateș

Înalta Curte de Casație și Justiție nu a aprobat cererea procurorului general interimar Bogdan Licu pentru redeschiderea dosarului Revoluției în cazul fostului premier Petre Roman și lui Teodor Brateș, fostul redactor-șef al TVR.

În 21 octombrie, G4Media a scris despre decizia procurorilor de la Parchetul General de a infirma clasarea dosarului Revoluţiei. Aceștia au cerut instanţei redeschiderea urmăririi penale pe numele fostului premier Petre Roman şi al lui Teodor Brateş, fost redactor-şef la Televiziunea Română, pentru infracţiuni contra umanităţii.

 

 

Extras din ordonanța de infirmare a procurorului general interimar 

Petre Roman s-a arătat revoltat de decizia Parchetului General despre care a spus că se bazează pe ”un fals grosolan”, anume că nu deține nicio funcție oficială între 22 și 25 decembrie 1989:

”Conţine un element de absurd, de absurd total, vorbeşte despre Petre Roman, prim-ministru la data acelor evenimente. Eu nu am devenit prim-ministru decât pe 27 decembrie, între 22 şi 25 decembrie nu eram, nu aveam nicio funcţie specială, deci se bazează, deja, pe un fals, un fals grosolan. Şi în afară de asta, am mai intervenit în timp cu toate precizările care au condus la scoaterea mea din cauză, pe baza unui rechizitoriu foarte mare care s-a făcut pe dosarul acesta şi care, evident, m-a scos din cauză şi m-a scos din cauză pe bună dreptate, fiindcă în mod cert nu am avut nicio legătură cu ceea ce presupune sau se documentează că ar fi fost o încercare de a acapara puterea militară, nu am avut niciun fel de legături. Prin urmare sunt, pur şi simplu, întâi revoltat de absurdul acestei cereri şi, în al doilea rând, sunt revoltat de faptul că toate argumentele pe care le-am prezentat foarte clar şi care au condus la clasarea dosarului meu acum sunt, politic vorbind, nu pot să spun altceva decât politic vorbind, sunt repuse pe masă”, a afirmat Roman, într-o declarație pentru Agerpres.ro.

Bogdan Licu nu se află la primul episod de acest gen, procurorului interimar i-a mai fost respins definitiv și apelul privind interzicerea părăsirii teritoriului României de către Sorina, fetiţa din judeţul Mehedinţi adoptată de soţii Săcărin. Mai multe detalii aici.

Context

Procurorii militari au dispus, în aprilie 2019, clasarea dosarului „Revoluţiei din decembrie 1989” în privinţa fostului dictator Nicolae Ceauşescu, a fostului premier Petre Roman, a fostului ministru al Apărării Victor Atanasie Stănculescu şi a lui Silviu Brucan, Iulian Vlad, Tudor Postelnicu, Vasile Milea, Nicolae Militaru.

Potrivit unui comunicat al Parchetului General, clasarea a fost dispusă pentru mai multe motive: decesul persoanelor cercetate, nu sunt probe concludente sau există autoritate de lucru judecat.

Cu privire la conduitele lui Petre Roman – fost prim-ministru al Guvernului României, Teodor Brateş – fost redactor şef în cadrul TVR şi Ioan Toma – fost ministru al Tineretului, s-a dispus clasarea deoarece „în urma cercetărilor efectuate s-a stabilit că nu există în sarcina acestora probe concludente cu privire la săvârşirea infracţiunilor contra umanităţii, prev. de art. 439 din Cp”.

sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

12 comentarii

  1. Care revolutie coane! Ramine ca la gara!

  2. N-a fost revolutie, a fost doar o lovitura de stat. Am mai avut una in 2012, nu e mare branza.

    Nu exista dreptate in Romania, sigur nu pentru morti.

  3. Afară cu sekurikii de la butoane!

  4. Astia-s cei mai sus-pusi mafioti. Nu indrazneste nimeni sa se atinga de ei, e logic. Securicii, intr-adevar … Fosta securitate n-a murit vreodata. E inca vie si infecteaza ce poate, cum poate si cat poate. Magistratii au si ei familii si putini sunt sfinti …

  5. Dupa 30 de ani , ” Uite popa, nu e popa !” sau alba-neagra cu dosarul Revolutiei din 1989 ” in anumite cazuri” ca sa nu spunem in toate . Altfel spus, ” curat justitie” si bataie de joc.

  6. Pe principiul asta nici Iliescu nu poate fi judecat, pt ca, oficial, nici el nu avea vreo functie in zilele revolutiei. Dpdv legal, Iliescu a devenit presedintele ales al Romaniei abia in 20 Mai 1990.
    Ca in zilele alea unii, altii, s-au erijat in lideri, cu de la sine putere sau au fost votati de 5 smardoi in cine stie ce birou, e alta poveste.
    Fiecare poate spune ca armata si securitatea au fost de vina pt ca au executat ordinele venite de la niste neica nimeni dpdv legislativ.
    Asa ca, pana la urma scapa toti.

    • Cu atat mai mult, unii fara functie, un grup infractional organizat a ordonat tot felul de ticalosii, inclusiv asasinarea lui Ceausescu. Ce mi-ar fi placut sa il vad pe Ceasca judecat „pe bune” si incarcerat undeva! Faptul ca nu au avut functie oficiala nu ar trebui sa fie in apararea lor ci dimpotriva!

  7. Oricum, au cam scăpat toţi. Greu de evocat Revoluţia după 30 de ani. Literar, nu mai interesează decât personaje din popor care şi-au făcut iluzii prin 1990 că procesul crimelor de la Revoluţie şi Contrarevoluţie va fi altfel decât al comunismului, sfârşit şi acela prin două-trei procese simbolice de executanţi de rang minor.

  8. Lovitură de stat tovarășu și pe nimeni nu intereseaza că ar trebui toții să aibă soarta lui Ceaușescu….