G4Media.ro

UPDATE: Procurorul General al României cere instanței redeschiderea urmăririi penale pe numele…

Sursa foto: Inquam Photos / George Calin

UPDATE: Procurorul General al României cere instanței redeschiderea urmăririi penale pe numele lui Petre Roman în dosarul Revoluției/ Roman: ”Sunt revoltat de absurdul acestei cereri”

Procurorii de la Parchetul General au dispus infirmarea clasării dosarului Revoluţiei şi au cerut instanţei redeschiderea urmăririi penale pe numele fostului premier Petre Roman şi al lui Teodor Brateş, fost redactor-şef la Televiziunea Română, pentru infracţiuni contra umanităţii.

UPDATE  20.57: Petre Roman s-a arătat revoltat de decizia Parchetului General despre care a spus că se bazează pe ”un fals grosolan”, anume că nu  deține nicio funcție oficială între 22 și 25 decembrie 1989. ”Conţine un element de absurd, de absurd total, vorbeşte despre Petre Roman, prim-ministru la data acelor evenimente. Eu nu am devenit prim-ministru decât pe 27 decembrie, între 22 şi 25 decembrie nu eram, nu aveam nicio funcţie specială, deci se bazează, deja, pe un fals, un fals grosolan. Şi în afară de asta, am mai intervenit în timp cu toate precizările care au condus la scoaterea mea din cauză, pe baza unui rechizitoriu foarte mare care s-a făcut pe dosarul acesta şi care, evident, m-a scos din cauză şi m-a scos din cauză pe bună dreptate, fiindcă în mod cert nu am avut nicio legătură cu ceea ce presupune sau se documentează că ar fi fost o încercare de a acapara puterea militară, nu am avut niciun fel de legături. Prin urmare sunt, pur şi simplu, întâi revoltat de absurdul acestei cereri şi, în al doilea rând, sunt revoltat de faptul că toate argumentele pe care le-am prezentat foarte clar şi care au condus la clasarea dosarului meu acum sunt, politic vorbind, nu pot să spun altceva decât politic vorbind, sunt repuse pe masă”, a afirmat Roman, într-o declarație pentru Agerpres

_________________________________________________________________________________________________________________________

„Prin ordonanţa nr.2556/C/2019 din 21 octombrie 2019 a procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, în urma examinării din oficiu a soluţiilor de clasare dispuse la punctul 2 al Rechizitoriului nr.11/P/2014 din 5 aprilie 2019 al PÎCCJ – Secţia Parchetelor Militare, constatându-se că procurorii militari nu au respectat dispoziţiile Ordonanţei nr. 692/C2/2016 din 5 aprilie 2016 a prim-adjunctului procurorului general al PÎCCJ şi nici pe cele ale încheierii nr.469 din 13 iunie 2016 dată de judecătorul de cameră preliminară de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie în dosarul nr.1483/1/2016, astfel că în cauză nu s-au efectuat actele de urmărire penală care să stabilească corect situaţia de fapt cu privire la evenimentele ce fac obiectul dosarului intitulat generic ‘Revoluţia română din decembrie 1989’, s-a dispus: infirmarea, ca netemeinice, a soluţiilor de clasare dispuse faţă de numiţii Roman Petre – fost membru al Consiliului Frontului Salvării Naţionale şi prim-ministru al Guvernului României şi Brateş Teodor – fost redactor-şef la Televiziunea Română, cu privire la infracţiunile contra umanităţii, prevăzute de art. 439 alin.(1) lit. a), g), i) şi k) din Codul penal şi redeschiderea urmăririi penale în cauză”, se arată într-un comunicat al Parchetului General.

Procurorul general a dispus şi infirmarea, ca nelegală şi netemeinică, a soluţiei de clasare dispusă cu privire la infracţiunile de omor, prevăzută de art.188 din Codul penal, omor calificat, prevăzută de art.189 lit.a) şi f) din Codul penal, genocid, prevăzută de art. 438 alin.(1) lit. a) şi b) şi alin.(2) din Codul penal, infracţiuni de război contra operaţiunilor umanitare şi emblemelor, prevăzută de art.442 alin.(1) lit.b) din Codul penal, utilizarea de metode interzise în operaţiunile de luptă, prevăzută de art.443 alin (1) lit.b) şi c) din Codul penal, şi art.445 din Codul penal, toate cu aplicarea art.5 şi 38 din Codul Penal şi redeschiderea urmăririi penale în cauză.

Totodată, a fost infirmată, ca nelegală şi netemeinică, soluţia de clasare dată cu privire la plângerile formulate de un număr de 672 de persoane având ca obiect săvârşirea infracţiunilor contra umanităţii, prevăzute de art.439 alin.(1) lit.a), g), i) şi k) din Codul Penal şi redeschiderea urmăririi penale în cauză.

Parchetul General subliniază că redeschiderea urmăririi penale se supune confirmării jucătorului de cameră preliminară.

„Faţă de faptul că în cauză s-a început urmărirea penală faţă de Roman Petre, care, la data evenimentelor, avea calitatea de membru al Guvernului (prim-ministru) urmează ca, în temeiul dispoziţiilor art.40 alin.(1) Cod procedură penală, dosarul să fie trimis de îndată judecătorului de cameră preliminară al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, instanţă căreia i-ar reveni competenţa să judece cauza în primă instanţă”, explică Parchetul.

Context 

Procurorii militari au dispus, în aprilie 2019, clasarea dosarului „Revoluţiei din decembrie 1989” în privinţa fostului dictator Nicolae Ceauşescu, a fostului premier Petre Roman, a fostului ministru al Apărării Victor Atanasie Stănculescu şi a lui Silviu Brucan, Iulian Vlad, Tudor Postelnicu, Vasile Milea, Nicolae Militaru.

Potrivit unui comunicat al Parchetului General, clasarea a fost dispusă pentru mai multe motive: decesul persoanelor cercetate, nu sunt probe concludente sau există autoritate de lucru judecat.

Cu privire la conduitele lui Petre Roman – fost prim-ministru al Guvernului României, Teodor Brateş – fost redactor şef în cadrul TVR şi Ioan Toma – fost ministru al Tineretului, s-a dispus clasarea deoarece „în urma cercetărilor efectuate s-a stabilit că nu există în sarcina acestora probe concludente cu privire la săvârşirea infracţiunilor contra umanităţii, prev. de art. 439 din Cp”.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

7 comentarii

  1. Nea Petrica,
    Aranjeaza cu duamna Silvia sa bage o manea de jale cand vor veni astia sa te ridice sa te duca la puscarie…!

  2. Imi pare rau, fostii mei culegi, ca nu am stiut ca va vreti partid, dar adevarul nu poate muri de dragul cuiva. Sec!

  3. Petrica, ce bine te-ai gandit cu fabricile vechi sa fie distruse si sa se construiasca fabrici noi, moderne. S-au construit petrica exact cum ai spus tu doar ca nu sunt fabrici ci supermarketuri de papat bani. Sanatate petrica de la muncitorii din fabricile noi pe care le-ai construit.

  4. Dobitocul asta a spus dupa lovilutie ca toata industria Romaneasca este fier vechi. Normal ca toti care au venit, au oferit pret de fier vechi. Acelasi dobitoc:
    – trebuia sa vanda unitatile industriale, dar terenul de sub ele sa ramana in proprietatea statului. Cat timp cumparatorul isi respecta termenii, sa fi fost scutit de lease dar sa plateasca impozitul pe teren.
    – trebuia sa puna o clauza ca nu pot fi disponibilizati mai mult de, sa zicem, 3% din NUMARUL de angajati initiali pe an.
    – cumparatorul isi asuma responsabilitatea pentru depoluarea terenului in cadrul unui acord individual cu statul (daca terenul era deja ultrapoluat, responsabilitatea ar fi fost inpartita).
    – trebuia stabilit cum e cu noxele, cu apele uzate, cu deseurile etc.
    – Acesti bani ar fi trebuit sa se constituie intr-un fond suveran, cu care statul sa cumpere in principal terenuri spre inchiriere.
    – Ar fi trebuit sa fi terminat canalul Dunare-Bucuresti. Nu pentru utilitatea lui,, care era dubioasa, cat pentru dezastrul lasat in urma. Era la 80%, acum s-a distrus mult, naiba stie daca nu o fi ajuns la 50%. Podul CF de la Gradistea s-a prabusit exact pentru ca lucrarile nu au fost finalizate.
    Astea ar fi doar cateva idei la mintea cocosului, omul avea la dispozitie experti, daca voia sa faca treaba Romania nu ar fi trecut prin dezastrul din anii ’90 care i se datoreaza in cea mai mare masura acestui ticalos.

    • Intreb și eu sfios : care-i situația cu Bunicuța și cu Gelu Kalașnikov ?

  5. Noi vrem bani si vrem valuta, nu vrem bosorogul de Petre sa ne f..a.