G4Media.ro

DOCUMENT Cum a golit Armata Roșie „eliberatoare” o pivniță din Aiud cu…

Spitalul Sovietic cu inscripția ”Slavă tovarășului Stalin” - Foto Vizitează Alba Iulia

DOCUMENT Cum a golit Armata Roșie „eliberatoare” o pivniță din Aiud cu 15.000 de litri de vin bun. Băutura, necesară pentru „tratamente” la spitalul sovietic din Alba Iulia

Un document aflat în posesia Serviciului Județean Alba al Arhivelor Naționale, din fondul Prefecturii județului Alba, arată cum a fost jefuită o cramă din Aiud de către Armata Roșie „liberatoare”, în anul 1945.

Vinul a fost confiscat în numele spitalului sovietic înființat la Alba Iulia, unde gradații însetați așteptau „tratamentul”.

Aiudul era recunoscut, ca și acum, pentru producția unor soiuri românești și maghiare foarte bune, iar rușii nu puteau rata acest obiectiv.

25 de butoaie pline cu peste 15.000 de litri de vin au fost confiscate într-o singură operațiune.

De asemenea, rușii au mai luat atunci și 22 de butoaie goale, necesare cel mai probabil pentru a goli pivnițele oamenilor proaspăt „eliberați” de armata sovietică, din satele din jur.

„Noi, Constantinescu I. Dumitru, Comisar la Comisariatul de Poliție Aiud, Județul Alba,

Astăzi data de mai sus am fost cehmați de către Organizația Partidului Comunist Secția pentru a preda cheile dela pivnița din strada Mihai Viteazul Nr. 6 unde a fost sigilat o cantitnate de vin (…) întrucât acest vin urmează a fi ridicat de către Dl Locotenent Timofei dela Spitalul Sovietic Alba Iulia, care i-a fost repartizat de către dl Muscalagiu, conducătorul Organizației Comuniste din Jud. Alba, cu ocazia sosirei sale în localitate”, se arată în document.

Document din fondul Serviciului Județean Alba al Arhivelor Naționale

În continuare, potrivit procesului-verbal, comisarul Constantinescu a mers la cramă, unde locotenentul de la Spitalul Sovietic aștepta deja nerăbădor cu două camioane și butoaie și cu câțiva soldați.

În total, rușii au luat 25 de butoaie cu 15.250 de litri de vin și 22 de butoaie goale de diferite mărimi.

„Dl. Lt. Timofei dela Spitalul Sovietic Alba Iulia ne-a lăsat o dovadă de primirea celor 25 de vase cu vin și a celor 22 de butoaie goale, pe care le va restitui proprietarului după ce va ridica tot vinul aflat în pivniță”, mai arată documentul semnat 3 aprilie 1945.

Documentul nu mai precizează dacă vinul chiar a ajuns la rușii însetați de la spital sau cu el s-au „tratat” doar noii șefi sovietici ai județului.

Spitalul Sovietic a funcționat între anii 1944-1945 în actualul sediu al Colegiului Național „Horea, Cloșca și Crișan”.

Pe atunci, liceul a fost evacuat, localul său fiind ocupat de acest spital militar sovietic, înființat în contextul celui de-al Doilea Război Mondial.

Deasupra intrării monumentale a clădirii a fost montată lozinca „Slavă tovarășului Stalin!” (foto deschidere)

Context: jafuri și violuri comise de Armata Roșie

În septembrie 1944, a pătruns în județul Alba, venind dinspre Sibiu, „glorioasa” armată „eliberatoare” sovietică, în realitate grupuri de soldați înfometați cu apucături de barbari.

Istoricul Tudor Roșu, de la Muzeul Național de Istorie din Alba Iulia, a descris pe larg episodul într-un articol publicat într-o lucrare mai amplă dedicată județului (Județul Alba. Istorie, cultură și civilizație, Muzeul Național al Unirii, Alba Iulia 2015).

Cei mai bătrâni locuitori ai județului, mai țin minte spaima pe care ei și familiile lor au simțit-o la venirea rușilor.

„La imaginea terifiantă cu iz medieval contribuiau din plin cazacii călări. În localitățile aflate pe direcția «glorioasei» armate roșii s-au petrecut obișnuitele episoade barbare.

De exemplu, în doar 24 de ore, la 26/27 septembrie 1944, au fost devastate pe teritoriul județului Alba 87 de magazine, 1559 de locuințe, au fost luați 154 de cai, s-au înregistrat 3 morți, 2 răniți, 37 de femei violate etc”, a scris Tudor Roșu.

La Alba Iulia, rușii au căutat alcool, până au găsit „paradisul” în pivnițele Episcopiei Roman-Catolice. După ce se îmbătau, căutau „hăzăici”.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

15 comentarii

  1. Asa este, confirm.

  2. Bunica mea care a trait razboiul si si-a pierdut sotul pe frontul de est, avea o „stima” deosebita fata de soldatii rusi, colhoznici. Aveau pasiune pentru ceasuri, daca mergeai pe strada si ii placea ceasul tau riscai sa plece cu el. Rusoaicele mergeau pe strada in furouri de milanez etc. Niste needucati pusi pe furaciune 🙁

  3. Ce scrie, că mujicii n-au mai avut răbdare să se intoarcă Vasia cu ciocanul din lemn pentru scos cepuri, așa că au tras cu Kalașnicovul in budane, după care s-au așezat la supt ca vițelul la țâța vacii, iar după ce „prima linie” a cedat prin înec in licoarea ajunsă la genunchi „linia a doua” pur și simplu a împins cadavrele la o parte și s-a așezat în aceeași poziție de alăptat ?
    PS. Cu manometrele atârnate la gât ce-au făcut, au măsurat presiunea jetului de Cabernet ?

  4. Cred că ar trebui să solicităm retrocedarea .

  5. Povestea asta e chiar amuzanta comparativ cu realitatea. „Eliberatorii” au jefuit,au ucis,au violat minore,pensionare,pana si femei gravide(cam ce fac si acum „eliberand” fratii crestini din Ucraina.
    Si cand te gandesti ca niste”patrioti” aurari aplauda pe la ambasada lor si ii asteapta sa ne elibereze de „dictatura” UE,unde ai libertatea de circulatie,de informare si de exprimare.

    • pacat ca inca mai sint admiratori ai lor

  6. „Răzbelul” acela a fost, pe scurt, cam așa: armata română, prost echipată și slab dotată cu armament și muniție ( la ordinul mareșalului „Români treceți Prutul !” o bună parte dintre soldați aveau cartușierele goale ), a participat la ofensiva germană împotriva rușilor, ofensivă înecată în sânge la Cotul Donului în cadrul dezastrului bătăliei de la Stalingrad. Retragerea armatei române a fost o degringoladă totală, trupele motorizate germane nepermițând soldaților români îmbarcarea în camioane așa că majoritatea dintre ei, fără comandanți, au ajuns în țară cum au putut ( pe jos, cu atelaje trase de cai, cu trenuri de marfă, călare cei care erau „ține cal” ). La intrarea rușilor în țară, armata română era considerată de către ruși aliata germanilor, iar după actul de la 23 August armata sovietică avea statutul de armată eliberatoare de sub jugul fascist. Orice război are astfel de aspecte oribile, indiferent cine-l poartă, pe baza sintagmei „în război și în dragoste este permis orice”, de aceea războiul trebuie eliminat definitiv din „îndeletnicirile” omenirii, iar ororile războiului nu trebuie uitate, indiferent de către cine au fost înfăptuite.

  7. Comentariul este foarte corect , real . Și vezi niste loaze ( cripto)comuniste care au devenit profitori, contestatari și lipsiți de scrupule.
    Ar trebui că România sa scrie adevărata istorie atât cea de pe vremea lui Antonescu :” Români va ordona treceți Prutul” )cât și cea după 1945 , cu baionetele rusești în țară și cu o Ana Pauker și Dej ce au ucis sute de mii de români și distrus viețile a milioane de români .Doar așa avem dimensiunea răului absolut numit Rusia.
    ” Ana Pauker și Dej ” au băgat spaima-n burghezi”.
    ” Stalin și poporul rus comunismul ne-au adus”.
    ” Iliescu apare , soarele răsare „.
    ” Nu vrem bani , nu vrem valuta , Petre Roman sa ne f..ă ”
    Nimic nou sub soarele României.

    • Ne-am dus peste ei, alaturi de nemti, sa purtam un razboi de exterminare.
      Sa zicem sarut mana ca nu ne-au curatat pana la ultimul cand s-a intors roata.

    • @ Alex
      Nu ne-am dus peste ei așa tam-nesam!
      Ne-am dus să eliberăm Basarabia .
      Ar trebui să înveți ceva istorie ( cea adevărată) . Nu numai cea predată de comuniști

  8. S-a innecat in vin mujicii, au baut direct din butoaie de 500L. RPR a ridicat in Aiud un monument in memoria ostasului sovietic „cazut la datorie”.