
DNA: Raportul Comisiei Europene privind statul de drept a apreciat rezultatele pozitive în combaterea corupţiei
Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) reiterează angajamentul ferm de a contribui, prin activitatea sa, la consolidarea statului de drept şi la combaterea eficientă a corupţiei în România, în contextul publicării, marţi, a Raportului Comisiei Europene privind statul de drept, care a reţinut că „autorităţile înregistrează, în continuare, rezultate pozitive în ceea ce priveşte combaterea corupţiei, inclusiv în cazurile de corupţie la nivel înalt”, transmite Agerpres.
Urmărește cele mai noi producții video G4Media
- articolul continuă mai jos -
În acord cu constatările Comisiei Europene potrivit cărora „în anul 2024, DNA a obţinut 391 de condamnări definitive şi a continuat instrumentarea unor cauze complexe, în ciuda unui volum de muncă semnificativ şi a numeroaselor posturi vacante”, DNA face precizarea că activitatea instituţiei a fost sprijinită de profesionalismul personalului, de stabilitatea echipei şi de continuarea dotării instituţionale cu echipamente moderne esenţiale investigaţiilor penale, potrivit unui comunicat..
DNA consideră că percepţia cetăţenilor şi încrederea lor în instituţiile judiciare sunt esenţiale pentru combaterea eficientă a corupţiei. Astfel, instituţia îşi reafirmă angajamentul de a acţiona transparent, profesionist şi cu respect faţă de lege şi faţă de aşteptările societăţii.
„Orientarea activităţii spre domenii cu risc ridicat precum administraţia centrală şi locală, sectorul energetic, sănătatea şi achiziţiile publice rămân priorităţi asumate instituţional”, arată sursa citată.
DNA susţine, de asemenea, noile direcţii strategice menţionate în raport, care fac referire la viitoarea Strategie naţională anticorupţie post-2025, potrivit căreia „o nouă prioritate va fi promovarea educării şi a sensibilizării cu privire la aspectele legate de corupţie în rândul tinerilor şi dintr-un stadiu incipient al dezvoltării profesionale, pentru a promova o cultură a integrităţii şi a responsabilităţii sociale”.
Potrivit sursei citate, DNA susţine că deşi, după cum menţionează raportul, „percepţia experţilor, a cetăţenilor şi a cadrelor de conducere din mediul de afaceri este că nivelul corupţiei din sectorul public rămâne ridicat”, instituţia va continua să îşi concentreze resursele şi eforturile pentru combaterea corupţiei în aceste domenii vulnerabile şi va respecta cu stricteţe toate recomandările europene în acest sens.
Raportul Comisiei Europene privind statul de drept, făcut public marți, notează faptul că în urma hotărârilor Înaltei Curți de Casație și Justiție (ÎCCJ, condusă de Corina Corbu) privind termenele de prescripție, instanțele din România au închis numeroase cazuri de corupție și au anulat condamnări. Raportul are o tentă pozitivă, deși chiar în primele pagini recunoaște că percepția publicului larg asupra independenței sistemului de justiție s-a deteriorat semnificativ în comparație cu 2024 și 2021.
Raportul din acest an al Comisiei susține că autoritățile ar fi înregistrat ”în continuare rezultate pozitive în ceea ce privește combaterea corupției, inclusiv în cazurile de corupție la nivel înalt”.
Comisia Europeană a cerut României, în secțiunea de recomandări, să ia măsuri ”pentru a asigura investigarea și urmărirea penală a infracțiunilor în sistemul judiciar, inclusiv în ceea ce privește infracțiunile de corupție”.
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
© 2025 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
2 comentarii