G4Media.ro

Divorț cu strigături sau despărțire de formă? Cazul UDMR – PSD –…

Divorț cu strigături sau despărțire de formă? Cazul UDMR – PSD – ALDE și un pericol la orizont

Pentru prima dată în 30 de ani, UDMR a rupt o înțelegere politică și tot în premieră riscă să nu treacă de pragul de 5% necesar intrării în Parlamentul European, însă pe termen lung o eventuală izolare a politicienilor maghiari riscă să-i lege și mai mult de Budapesta lui Viktor Orban.

Kelemen Hunor a folosit joi situația tensionată din Valea Uzului pentru a anunța că UDMR nu va mai susține nicio inițiativă sau măsură a guvernului. Amintim că primăria din Dărmănești a amplasat în cimitirul din Valea Uzului cruci în memoria soldaților români căzuți în cele două războaie într-un loc despre care UDMR susține că ar exista oseminte ale eroilor maghiari.

În principiu, situația tensionată este reală, serioasă și gravă, iar la inflamarea relațiilor inter-etnice au contribuit atât românii, cât și maghiarii. Românii i-au tratat cu dispreț și n-au ținut cont de sensibilitățile exprimate de maghiari, iar aceștia au răspuns printr-un gest urât, acoperind crucile cu pungi de gunoi.

Au existat însă în trecut situații mult mai tensionate, cum s-a întâmplat în cazul liceului maghiar din Târgu Mureș, unde au avut loc proteste zile în șir, iar UDMR n-a mai simțit nevoia să rupă nici un protocol cu PSD. Dimpotrivă, Kelemen Hunor i-a aruncat lui Liviu Dragnea colacul de salvare în Parlament de câte ori a avut nevoie majoritatea PSD-ALDE.

Mâna de ajutor n-a fost întinsă însă niciodată gratis, ci mereu în ultimul moment. Șantajul politic a avut loc în ultima vreme pe față, la vedere, însă fără ca UDMR să obțină mari beneficii pentru comunitate. A rezolvat punctual unele probleme și s-a menținut la guvernarea din umbră, o chestiune mai degrabă profitabilă cel mult pentru clientela liderilor maghiari.

Parlamentarii lor au votat cot la cot cu oamenii lui Dragnea și Tăriceanu mutilarea legilor justiției și, în general, le-au susținut toate demersurile care au dus la slăbirea luptei anti-corupție. Cu voturile esențiale ale maghiarilor din Parlament s-a menținut la putere o coaliție care a dezvoltat o retorică anti-occidentală și anti-UE, foarte asemănătoare cu discursul premierului maghiar Viktor Orban.

A venit însă vremea decontului politic pentru UDMR, care a mizat mereu pe faptul că alegătorii lor nu au de ales și vor trebui să-i voteze dacă doresc să fie reprezentați politic, fie că vorbim de Parlamentul European, fie de cel național.

De această dată, UDMR este pândit de două pericole majore: supramobilizarea alegătorilor români, conjugată cu o slabă mobilizare a alegătorilor maghiari, dezamăgiți de susținerea dată de Kelemen Hunor lui Liviu Dragnea până în ultimul moment.

La o prezență de peste 40% la referendum, UDMR riscă să nu treacă pragul de 5% și să rateze astfel intrarea în Parlamentul European. De exemplu, la parlamentarele din 2016, UDMR a luat 6% la o prezență de 39,4% și o foarte bună mobilizare a alegătorilor maghiari (au votat peste 435 de mii).

Mulți vor spune că UDMR merită să stea o tură pe margine, să plătească în sfârșit pentru jocul duplicitar și pentru compromisul de a susține un partid naționalist, anti-european, anti-justiție și stat de drept, condus de un condamnat penal. Politicienii maghiari n-au cunoscut încă sancțiunea propriului electorat și poate ar fi vremea să afle ce înseamnă totuși să-ți ignori alegătorii.

N-ar fi exclus ca o parte dintre ei să se fi reorientat către partidele românești de opoziție, către PNL, USR sau PLUS. Pentru a evita in extremis un posibil dezastru electoral, Kelemen Hunor s-a grăbit să se rupă simbolic de Liviu Dragnea.

O eventuală izolare politică a UDMR, ratarea intrării în legislativul de la Bruxelles și slăbirea treptată a legăturilor cu Bucureștiul vor avea consecințe ușor de anticipat, una mai periculoasă decât alta pe termen lung.

În cazul unui eșec electoral, liderul Uniunii, Kelemen Hunor, se va vedea obligat să demisioneze. Mai degreabă socialist ca viziune politică, ponderat în discurs și adept al unei linii moderate, Kelemen Hunor este totuși departe de linia dură a radicalilor din UDMR.

Cu toate că la presiunile Budapestei a pus pe masă proiectul autonomiei Ținutului Secuiesc și a devenit sută la sută dependent de Viktor Orban, Kelemen Hunor a temporizat lucrurile de fiecare dată când relația minoritate-majoritate s-a tensionat. Actualul lider UDMR nu este sursă de conflict și tensiune, dimpotrivă.

Foarte probabil că Viktor Orban și-ar dori o figură mai radicală în fruntea UDMR, iar plecarea lui Kelemen Hunor i-ar oferi ocazia să o și instaleze. Apoi, liderul FIDESZ ar prelua rolul simbolic de reprezentant al comunității maghiare din Transilvania, în care guvernul de la Budapesta investește deja tot mai multe fonduri: construiește grădinițe, școli, renovează biserici, finanțează construcția de stadioane și de afaceri private în agricultură.

Pe scurt, Orban se îngrijește de treburile care cad în sarcina guvernului de la București, dar acesta nu s-a dovedit în stare să facă mare lucru nici măcar pentru români.

De aici și până la a reclama pretenții de co-suveranitate asupra maghiarilor din Transilvania n-ar mai fi decât un pas, pe care l-ar putea face în 2020, când se vor împlini o sută de ani de la Trianon. Un moment delicat. Și cum altfel l-ar putea marca Orban, decât pozând în marele apărător al maghiarilor in bazinul Carpatic?

Într-o astfel de atmosferă, dominată de suspiciune și neîncredere reciprocă în creștere, relațiile româno-maghiare se vor degrada rapid, iar ambele părți vor avea doar de pierdut.

PS: N-ar fi deloc exclus ca, în caz de final cu happy-end, PSD și UDMR să-și reia colaborarea. Kelemen Hunor a lăsat suficient loc de întors în declarația de joi. ”Până la soluționarea situației cimitirului din Valea Uzului, protocolul de colaborare între UDMR și coaliția PSD-ALDE rămâne fără obiect”,  spune liderul UDMR în finalul comunicatului, de unde rezultă că protocolul intră din nou în vigoare odată soluționată problema.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

31 comentarii

  1. V-ați abținut să nu scrieți autonomia în 2020. Sincer, România se îndreaptă spre un alt sistem politic, poate federalism. Ce s-a întâmplat la Barcelona este o jignire pentru umanitate, iar mulți telectuali au ținut eronat partea guvernului de la Madrid. Vom vedea

    • Locuesc in Barcelona de 15 ani . E o prostie ce fac catalani .

    • > Românii i-au tratat cu dispreț și
      > n-au ținut cont de sensibilitățile exprimate de maghiari …
      Cind i-au tratat cu dispret ?
      Despre ce sensibilitati este vorba ?
      Romanii nu au voie sa puna cruci in Romania la mormintele eroilor Romani ?

    • Nu e vorba de rascularea UDMR.
      Ci de faptul ca electorarul lor a realizat mizeria facuta de UDMR cu PSD in ultimii 30 de ani.
      Iar acum incearca HUNOR sa dreaga busuiocul cu un subiect la indemana.
      Ce nu poate fi decat recent, ca sa justifice norodului harcov cacealmaua .
      Plus ca e si partidul lui Tokes, alt protejat Fidesz a lu Orban din Budapesta.
      Cam asta e parerea mea.
      Nu vor lua 5 %

  2. Ideea că UDMR-ul trebuie să intre în parlament (orice parlament) pt stabilitate politică este rizibilă. Sunt curvele pesedeului. Spun doar atât: Marton Arpad, mai reacţionar decât Iordache. Să stea pe tuşă câţiva ani. Poate îşi fac şi maghiarii un partid decent.

    • Nici n-ai idee cati maghiari sunt in PLUS si USR. De ce crezi ca nu sunt in udmr?!

  3. Nici televiziunile, nici presa de investigaţie nu se grăbesc a merge la faţa locului, dând apă la moară resurecţiei Vetrei Româneşti. Maghiarii îşi iau în serios eroii şi trecutul. Problema s-a rezolvat sucit la nivel de primărie pentru că istoricii români, pesemne de frică să nu fie acuzaţi de naţionalism, ocolesc astfel de controverse. E mai bestsellar eseismul demitizant în postromânism. Abia în 10 mai 2019, în Historia, Marius Diaconescu menţionează şi existenţa eroilor români la Valea Uzului, ceea ce mulţi influenceri anti-Simion pe Facebook contestă nedocumentat.

  4. Duminica margem la vot!

    • Mergem, Ioane, votam psd!

    • Dar votați totodată și cu ALDE, să fie Coaliția mai puternică…!

    • @Gogule,
      Stai liniștit, mesajul nu-ți era adresat! Îl tot spun din inerție, că la câte „victime” am tot făcut zile astea spunându-l pe la țară și peste tot mi-a rămas pe limbă…

  5. Divorț de formă până după alegerile europarlamentare.
    În funcție de scor și ce mișcări vor apărea în psd, varianta maghiară a acestuia, numita udmr, își va oficializa de facto divorțul de psd (sau nu) și va începe să se gudure pe lângă cel/cei care vor câștiga.

  6. Psd&alde+udmr = Nesfanta treime: Ciuma, Holera si Pesta. Lupu Rosu, Scufita Sura si Bunicuta Perversa. Divort conjunctural cu strigaturi de larga respiratie imbecila sau despartire de adormit spiritul civic si vigilenta.

  7. Pentru eroi cazuti in lupta se pot pune cruci oriunde nu numai unde se afla osemintele lor . Si asta se poate face nu pentru ca stabileste o lege ci pentru ca este firesc . Omul din pamint se trage ( vorbind de trup ) si in pamint va merge . In plus eroii nostri pentru pamintul tarii s-au jertfit .

    Pentru a nu exista disensiuni pe criterii etnice se poate ridica in oricare cimitir un monument al eroilor de pretuindeni . Acolo pot aprinde luminare si depune flori orice om de buna credinta care cinsteste eroii .

    Cit despre ruperea de care se face vorbire ; eu nu pot sa am incredere in declaratiile celor de la udmr .

  8. UDMR speră ca prin această poziționare oportunistă să treacă pragul la europarlamentare.
    Evident este o manevră prin care încearcă să-și prostească electoratul.
    Sunt convins că nu vor reuși tocmai pentru că electoratul lor vrea să le dea de înțeles că nu este de acord cu politica UDMR.

  9. Banuiesc ca autorul a vrut sa spuna ca Kelemen a temperat situatiile, nu ca le-a „temporizat”. Altfel, fraza respectiva e lipsita de sens.
    (No offence)

  10. Sunt maghiar din Transilvania, vă spun cu mâna pe inimă, suntem mulți care nu vom vota cu IUDEMERE. Opțiuni avem, să vedem ce iese. Dar cu ăştia gata! Sună curios, nu? Dar este purul adevăr.

    • Caterincă, votați pănă la moarte cu iudemere

    • Bravo voua. Nationalismul asta gretos propus de UDMR si PSD sunt dovezi clare ca altceva nu pot pentru ca sunt prea ocupati sa fure.

    • Dobre zise, că atât știe!!
      Transilvania nu votează demult UDMR!
      Doar bietii dezinformați din HR, Cv, MS, BC.
      Dar zise, este politică de stat la noi!
      Că așa zic eu, pt că putem….!
      Sictir

  11. Faptul ca udmr zice ca se distanteaza de psd-alde nu inseamna ca putem sa-i si credem, dupa cum putin probabil sa-i creada si maghiarii. Mai sunt partide maghiare, nu numai udmr, poate unul dintre ele se va arata mai putin obedient si hot ca udmr. Ca viktor orban e obraznic si plin de tupeu nu-i un lucru nou, iar asta se intampla din cauza ordinarilor de la psd-alde, care i-au permis orice, fara niciun fel de punere la punct. Nici macar nu era nevoie sa fie repezit, ci doar pus la punct. La orice atitudine prin Romania, noi ar fi trebuit sa avem o atitudine prin Ungaria, si era suficient sa-i taiem din chef lui orban, dar nu, javrele psd-alde se faceau ca nu vad. Viktor Orban este intr-o ureche, crezand el ca poate face si drege cine stie ce prin Romania, iar cine bate campii cu federalismul pe la noi prin tara, sa faca bine sa se abtina. Tara asta nu s-a unit in 1918, ca sa ajunga a se federaliza 100 de ani mai tarziu, sunteti cretini???

    • Daca romanii nu sunt in stare sa numeasca oameni cinstiti sa conduca tara, mai merita sa aiba Transilvania?

      Transilvania e mai avansata decat maimutele din restul regiunilor, de ce sa sufere ei fiindca romanii sunt prea prosti, sau ticalosi, sa voteze cu singura optiune cinstita de pe buletinul de vot, asa cum au sarit peste vot in 2016 cand aparuse USR-ul?

    • Bravo ovicti!
      Păcat că nu este tradus.
      Păcat că nu este distribuit in HR, CV, MS, BC!
      Gabriela, poate va faceți timp pentru un translate la textul postat!
      Nu mai fiți șovină duamna!

  12. Divort e mult spus. PSD si UDMR trăiesc în concubinaj.

  13. Presimt ca de data asta se vor impaca. Despartirea definitiva va fi doar cu o luna sau doua inaintea alegerilor parlamentare din 2020.
    Pana atunci, cu cat pozitia PSD se va fragiliza mai mult, cu atat UDMR va avea parghii mai bune in negocieri. Dupa cum i-am vazut pana acum, nu vor da cu piciorul la asemenea ocazii.
    ——————-
    Eu cred ca pentru romani si maghiari deopotriva, este bine ca acestia din urma sa fie reprezentati in Parlament de politicieni din comunitatea lor. Acest sistem si-a dovedit utilitatea in ultimii 30 de ani, a mentinut linistea sociala, toata lumea a fost multumita, nu vad de ce am vrea sa fie altfel.
    Cu cat trec mai multi ani fara agitatii nationaliste, cu atat ambele comunitati se vindeca de frici sau fobii ilogice si creste increderea intr-un viitor sub semnul convietuirii.

    Sper ca UDMR sa treaca de prag (macar la alegerile parlamentare de la anul), dar simultan sa demareze si un proces de reforma interna, prin care sa elimine fripturistii care intra in coalitii toxice doar de dragul ciolanului.

    • Domnule motan. Probabil fără o asociere cu Felix…?!
      Sunteți într-o mare eroare de logică:
      – ce a oferit politicul românesc zonelor populate de etnici maghiari?
      -care este ultimul partid (excepția 2020 care a lipit afișe in limba maghiara) care a trecut, măcar, prin zona
      – care au fost înțelegerile pe care le-a făcut UDMR cu TOATE guvernările post 89 in care au adus plus valoare în aceste zone
      – indulgenta manifestată de către politica de stat a României în acceptarea influenței economice a Ungariei în zonă ( da, cu aportul UDMR), în condițiile în care politica de stat a României nu a făcut NIMIC pentru aceste comunități!
      -„fricile și fobiile” sunt alimentate de către statul „suveranist” România și au fost din toate timpurile!
      – știți că cetățenii din județele menționate ascultă DOAR posturi maghiare? De ce, oare?
      – sentimentul dvs de liniște în ultimii 30de ani este desuet. Denotă o necunoaștere a situației și un fals calm. Este vorba despre o cedare, cu bună știință, a unei paturi a populației din ROMÂNIA, în brațele unor politicieni mai mult sau mai puțin xenofobi. Fără perspective.
      De acord că nu avem nevoie de manifestări agresive de iredentism, dar în condițiile date, cu acordul tacit al statului Român, în direcția asta ne îndreptăm!
      Merg la vot.
      UDMR, o pauză nu strică.

  14. Aoleu Tapalagă, ce-i mai plîngi de milă „moderatului” Chelemen!
    Da’ uiți un lucru. Dacă în urma alegerilor europarlamentare + referendum Dragnea și cu PSD-ul se duc de rîpă, se duce și Chelemen! Orban ot Buda o să trebuiască să se gudure pe lîngă Orban ot Bucarest pen’ că, fără Dragnea, n-o să-l mai bage nimeni în seamă și-o să se uite la Ardeal cam „de peste gard”.
    Așa că mai las-o mai moale cu chestiile astea alarmiste. Eventuala radicalizare a Ude-Mereu-ului va face mai puțin zgomot decît o petardă udă.

  15. Personal nu cred in acest divort, e doar un anunt inainte de europarlamentare pt. ca sondajle arata ca nu trec pragul. Cu K.Hunor cu tot, UDMR a votat in parlament toate modificarile toxice la legile justitiei si cele penale. Voteaza intotdeuna pt protejarea prin imunitate a parlamentarilor pe care DNA cere sa ii ancheteze. Chiar nu gaseste populatia de etnie maghiara reprezentanti care sa nu sprijine hotia?

  16. Retorica de sclavi. Pai ce, 8 % din populatia tarii face legea? Daca ar exista liderii si nu doar detinatori de puterie si-ar fi invatat locul de mult timp dupa modelul Slovaciei.