G4Media.ro

Discursul dublu al PSD în relația cu Comisia Europeană: Între „la Bruxelles…

Sursa: Gov.ro

Discursul dublu al PSD în relația cu Comisia Europeană: Între „la Bruxelles e multă dezinformare“ și „Comisia respectă rolul de gardian al tratatelor”

Încă o dată, PSD dă dovadă de practicarea unui dublu discurs în relația cu Comisia Europeană, care până acum două zile era „dezinformată“, iar ieri acționa după direcția indicată de puterea de la București. Cel puțin așa au clamat PSD-iștii imediat ce Comisia Europeană a anunțat declanșarea procedurii de infrigement împotriva Austriei, din cauza legii care scade alocațiile pentru copiii lucrătorilor străini, mulți dintre aceștia români. Bun moment pentru PSD să se bată cu pumnul în piept pentru această „victorie“ și să laude Comisia Europeană, aceeași care, atunci când atenționează asupra derapajelor guvernării de la București în privința statului de drept, este „dezinformată“ și nu trebuie ascultată.

Comisia Europeană a lansat, joi, o procedură de infringement contra Austriei pentru controversata lege privind ajustarea alocaţiilor acordate copiilor lucrătorilor străini care nu trăiesc împreună cu părinţii lor pe teritoriul austriac (detalii aici).

La scurt timp, Ministerul pentru Românii de Pretutindeni, condus de Natalia Intotero, a emis un comunicat în care „salută faptul că mecanismele şi instituţiile Uniunii Europene acţionează în spiritul echităţii şi al tratamentului egal, principii pe care se bazează piaţa unică europeană“.

Și ministrul Muncii a ținut să puncteze momentul:

„Eforturile susținute ale României pe această temă, din ultimele luni, au avut, iată, efect. Salutăm decizia rapidă a Comisiei Europene, care a demonstrat că își respectă rolul de gardian al Tratatelor europene. România susține principiul la muncă egală – beneficii egale și reiterează faptul că pe teritoriul Uniunii Europene nu trebuie să existe cetățeni de mâna a doua”, a susținut ministrul Muncii și Justiției Sociale, Marius Budăi, care i-a trimis și un mesaj, în acest sens, comisarului Marianne Thyssen, potrivit unui comunicat al ministerului.

Liderul eurodeputaților PSD, Dan Nica, și-a exprimat aprecierea că vocea „guvernului PSD“ a fost ascultată de Comisia Europeană.

„Nu putem accepta sub nicio formă discriminarea, dubla măsură şi standardele diferite, care nu au nicio legătură cu spiritul Tratatului European. Mă bucur că vocea europarlamentarilor şi a guvernului PSD a fost ascultată de Comisia Europeană. În timp ce PNL votează rezoluţii împotriva României în Parlamentul European, noi demonstrăm că ne ocupăm de adevăratele probleme ale cetăţenilor, apărând drepturile copiilor românilor care lucrează în Austria”, a declarat liderul eurodeputaţilor PSD, Dan Nica, citat într-un comunicat.

Secretarul general al PSD, Codrin Ștefănescu, a susținut, la Antena 3, că decizia Comisiei Europene este o dovadă a faptului că „Viorica Dăncilă a început să aibă succes“.

Deputatul PSD Angel Tîlvăr, preşedintele Comisiei pentru afaceri europene din Camera Deputaţilor, a salutat și el decizia Comisiei Europene de a interveni ferm în cazul alocaţiilor din Austria.

„Sunt bucuros să aflu că astăzi, Comisia Europeană a luat o poziţie fermă faţă de intrarea în vigoare a acestei legislaţii care contravine principiilor europene comune. Acest lucru demonstrează că vocile noastre sunt ascultate şi cântăresc considerabil la Bruxelles. Încă din 2017, când acest subiect era în faza de proiect, am abordat subiectul în toate întâlnirile cu relevanţă europeană, atrăgând atenţia asupra necesităţii unei abordări nediscriminatorii, conforme principiilor şi valorilor europene, pe care cu toţii trebuie să le împărtăşim“, a afirmat deputatul Angel Tîlvăr, citat tot într-un comunicat.

Nu de aceeași apreciere se bucură Comisia Europeană atunci când atrage atenția asupra derapajelor puterii de la București și cere stoparea măsurilor care afectează statului de drept. Dezinformarea este principala acuză pe care puterea din România o aduce Executivului comunitar, pentru a motiva ignorarea pozițiilor critice ale președintelui CE, Jean Claude Juncker, ale prim-vicepreședintelui Frans Timmermans sau din documentele oficiale, inclusiv rapoartele Mecanismului de Cooperare și Verificare (MCV).

Iată câteva exemple recente, din lungul șir al declarațiilor în aceeași notă ale reprezentanților puterii de la București:

Premierul Viorica Dăncilă a declarat, marți seara, la Antena 3, că „la Bruxelles e foarte multă dezinformare“, ea susținând necesitatea de a fi dată OUG anunță de Tudorel Toader pentru contestarea în anulare a sentințelor definitive date de completurile de 5 judecători constituite nelegal potrivit deciziei CCR.

„Președintele Comisiei Europene a spus că niciodată nu va abdica de la respectarea statului de drept, a drepturilor omului, lupta anticorupție. Oficialii europeni ar trebui să privească cu realism unde sunt drepturile omului la cei care au fost condamnați de completurile nelegale. Faptul că vrem să dăm această ordonanță nu împiedică lupta anticorupție“, a argumentat Dăncilă.

La începutul lunii octombrie 2018, Viorica Dăncilă a fost la dezbaterea din Parlamentul European privind situația statului de drept din România, ea spunând că nu a venit să dea socoteală și acuzând dezinformarea.

A doua zi, a fost aplaudată în picioare de către membrii Cabinetului, la începutul ședinței de Guvern, și a afirmat din nou: „România îşi menţine parcursul european şi respectă statul de drept. România a fost şi rămâne pro-europeană şi nimeni nu poate schimba acest parcurs. Am atras atenţia că există multă dezinformare la adresa ţării noastre, iar lupta politică internă nu-şi are rostul în prim planul unei instituţii cum este Parlamentul European. Cei care stau în spatele acestor dezinformări ne fac rău, ignorând ceea ce Guvernul a făcut până acum, măsurile care au generat o creştere economică de 7% şi care au plasat economia românească în top la nivel european. S-a vorbit mult în ultimul timp despre justiţie, despre lupta anticorupţie, dar cei care întocmesc rapoartele în cadrul MCV au ignorat efectele protocoalelor secrete dintre serviciile de informaţii şi instituţiile din justiţie“.

În noiembrie, Raportul MCV referitor la independența justiției și lupta anticorupție din România precum și rezoluția Parlamentului European privind statul de drept din țara noastră au constituit un prilej pentru reprezentanții coaliției PSD-ALDE să lanseze noi mesaje antieuropene, izolaționiste și naționaliste. Citește aici declarațiile.

Mai recent, chiar la finalul anului trecut, când președintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, a declarat că se îndoieşte că guvernul de la Bucureşti înţelege pe deplin ce înseamnă să conducă blocul comunitar timp de şase luni, lideri PSD și europarlamentari ai partidului l-au acuzat pe Juncker că este dezinformat, dezorientat, confuz, intoxicat de către președintele Klaus Iohannis, denaturează realitatea și chiar ar trebui sancționat. Spre exemplu, liderul eurodeputaţilor PSD, Dan Nica, a susţinut, într-un comunicat, că ”declaraţiile preşedintelui Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, sunt puternic influenţate de propaganda de la Cotroceni şi nu au nicio legătură cu realitatea din România”. Iar preşedintele Consiliului Naţional al PSD, fostul ministru al Apărării Mihai Fifor, a afirmat că preşedintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, are o percepţie total deformată despre ce se petrece în România. Fifor afirmă că ”România nu va mai accepta să fie certată sau sancţionată pentru lucruri care se întâmplă peste tot în Europa”. (detalii aici)

Foto: Viorica Dăncilă, Jean Claude Juncker / gov.ro

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

4 comentarii

  1. Fmmpzde! Fmmalde!

  2. ar trebui adaugata si „aberatia” lui teodorovici=”romanilor plecati la munca in strainatate sa li se limiteze la CINCI ANI prezenta intr-un stat”….si NU li s-a parut ca e discriminatoriu sau ca „incalca libera circulatie a fortei de munca”!!!

  3. Fara sa intru intr-o contradictie cu cele scrise mai sus trebuie sa aratati citeva puncte de vedere ale Comisiei si ceea ce cere ea Austriei.Respectarea principiului contributiei si drepturi egale.Alocatia copiilor din Austria sa redus numai la muncitorii care lucreaza prin intermedieri si care platesc minimul acceptat de statul austriac pe o lege mai veche car a permis migratia muncii .Famiile care care au o integrare in munca a unuia dintre parinti si care plateste impozit pe salariu si asigurare medicala nu au fost afectati de masura reparatorie si au fost incurajati in ideea de a creste natalitate cu bonusuri ptr fiecare copil in parte cu conditia sa urmeze scoala in Austria.Angajatii prin intermediarinu platesc decit asigurarea de sanatate valabila numai pe perioada cit este angajat iar intreruperea temporara a activitati nu ii da si dreptul de somajsi este individuala nu si membri familiei Impozitul pe salariu include si cota ptr somaj , pensie , si alocatii de copi, ajutor social . etc , de care poti beneficia daca ai platit minimul un an complet, dar nu poti beneficia de acest drept decit temporar si in trepte de virsta.. Restul discutiei si comentariile sunt de natura politica ..

  4. Mafia institutionala romaneasca trebuie sa raspunda pentru atrocitatile si crimele in derulare.