G4Media.ro

Dublu discurs la PSD-ALDE după declarațiile lui Juncker: Ministrul de Externe vorbește…

Dublu discurs la PSD-ALDE după declarațiile lui Juncker: Ministrul de Externe vorbește despre solidaritate și coeziune / Lideri și eurodeputați PSD aruncă epitete și chiar cer sancționarea președintelui CE

Majoritatea guvernamentală PSD-ALDE a reacționat pe două tonalități total opuse la declarațiile președintelui Comisiei Europene (CE), Jean Claude Juncker, care a spus că guvernul de la Bucureşti nu a înţeles pe deplin ce înseamnă să prezidezi ţările UE. Dacă ministrul de Externe, Teodor Meleșcanu, susținut de ALDE, a semnat împreună cu ministrul delegat pentru Afaceri Europene, George Ciamba, o declaraţie comună în care vorbesc despre solidaritate și coeziune la nivelul UE și despre faptul că România și-a înțeles rolul de mediator pe care îl presupune deținerea președinției rotative, în același timp, lideri PSD și europarlamentari ai partidului l-au acuzat pe Juncker că este dezinformat, dezorientat, confuz, intoxicat de către președintele Klaus Iohannis, denaturează realitatea și chiar ar trebui sancționat.

„Preşedinţia României la Consiliul UE este un proiect de anvergură europeană, şi nu reprezintă un instrument de luptă politică internă“, susţin miniştrii Teodor Meleşcanu şi George Ciamba în declaraţie.

„Eforturile insituţionale angrenate în acest sens pe parcursul Preşedinţiei Românei la Consiliul UE au fost şi se menţin orientate către acest scop comun, deopotrivă din perspectiva viziunii politice externe, cât şi din punct de vedere tehnic. Gestionarea Preşedinţiei Românei la Consiliul UE este asumată pe deplin de către Guvernul României, instituţia naţională care are atribuţii în acest sens. Stimularea solidarităţii şi coeziunii Uniunii Europene reprezintă un proces continuu, un efort coordonat al tuturor actorilor relevaţi în acest context în plan European. România crede în solidaritate şi credem că toţi ne dorim o Europă mai puternică”, adaugă ei.

Cei doi miniştri spun că Guvernul României a depus şi continuă să depună toate eforturile necesare pentru desfăşurarea în cele mai bune condiţii a mandatului Preşedinţiei României la Consiliul UE.

„Înţelegem responsabilitatea care ne revine în exercitarea unui asemenea mandat, precum şi provocările cărora Uniunea Europeană trebuie să le răspundă în acest moment important al evoluţiei sale. Astfel, prin implicarea directă a Premierului României, întregul aparat guvernamental a derulat un proces intens de pregătire pe toate componentele, atât cele legate de substanţa dosarelor, agendelor de lucru, calendarelor de reuniuni, cât şi pregătirilor logistice. România este pregătită din toate punctele de vedere să ducă la bun sfârşit acest deziderat, printr-un efort comun concentrat la nivel instituţional şi la nivelul societăţii, în ansamblul ei, fapt recunoscut inclusiv de Preşedintele Comisiei Europene, Jean Claude-Juncker, în termeni clari şi neechivoci cu prilejul întâlnirii de la Bruxelles cu reprezentanţii Executivului român”, arată Meleșcanu și Ciamba.

Aceştia subliniază că, la nivelul Guvernului, preşedinţia Consiliului Uniunii Europene este considerată un proiect strategic care trebuie susţinut, indiferent de dezbaterile politice interne.

Pregătirea acestui proiect a presupus un efort instituţional colectiv la nivelul Guvernului şi Ministerului Afacerilor Externe, se mai arată în declaraţie, în care se menţionează că premierul Viorica Dăncilă a prezentat priorităţile Preşedinţiei României în faţa camerelor reunite din Parlament în 12 decembrie, „astfel exitând evidenţa faptului că România are legitimitate din partea legislativului să îndeplinească acest mandat”.

”Guvernul României este pregătit pentru gestionarea Preşedinţiei şi a confirmat disponibilitatea pentru cooperare în plan intern faţă de toate instituţiile naţionale, fără a exporta divergenţele politice interne în plan extern. Guvernul României consideră ca tema exercitării Preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene de către România nu trebuie să fie instrumentalizată politic pentru a ne asigura că printr-un angajament comun putem aduce o reală contribuţie proiectului european în următoarele şase luni”, afirmă Meleşcanu şi Ciamba, care mai spun că exercitarea Preşedinţiei Consiliului UE reprezintă o schimbare de paradigmă pentru fiecare stat membru care deţine acest mandat.

”În esenţă, acest rol presupune conducerea lucrărilor Consiliului Uniunii Europene, din poziţia unui mediator imparţial, pentru derularea unui efort de negociere a dosarelor aflate pe agenda Uniunii Europene. România înţelege perfect acest rol de mediator imparţial, precum şi contextul complex în care îşi va exercita mandatul, stadiul curent al lucrărilor şi şi-a fixat un nivel de ambiţie realist în obţinerea de rezultate concrete în avansarea agendei europene pe durata mandatului”, precizează cei doi.

Ei amintesc că principalele obiective în acest sens vizează procesul actual de reflecţie asupra viitorului Uniunii, procesul de ieşire a Marii Britanii din Uniunea Europeană şi clarificarea viitoarei relaţii dintre Uniunea Europeană şi acest partener, finalul de mandat al Parlamentului European şi al Comisiei Europene şi trecerea spre un nou ciclu legislativ şi instituţional ca urmare a alegerilor europene, negocierile privind viitorul Cadru Financiar al Uniunii post 2020.

”În contextul provocărilor cu care se confruntă în prezent Uniunea Europeană, aşa cum România a confirmat în dialogul cu forurile instituţionale europene şi cu partenerii externi, Preşedinţia la Consiliul UE va urmări să contribuie la asigurarea convergenţei şi coeziunii europene în scopul unei dezvoltări durabile şi echitabile pentru toţi cetăţenii şi statele membre. Consolidarea unei Europe mai sigure printr-un plus de coeziune între statele membre reprezintă aşadar, punctul de pornire pentru implementarea politicilor necesare pentru gestionarea noilor provocări de securitate şi pentru continuarea consolidării rolului global al UE. Acţiunile României se subscriu, aşadar, principiului solidarităţii, având obiectivul comun de a contribui la dezvoltarea Europei unite şi puternice, printr-un efort susţinut”, se mai arată în declaraţie.

În același timp, PSD-iștii lansează o serie de acuzații directe la adresa lui Jean Claude Juncker.

Liderul eurodeputaţilor PSD, Dan Nica, susţine, într-un comunicat, că ”declaraţiile preşedintelui Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, sunt puternic influenţate de propaganda de la Cotroceni şi nu au nicio legătură cu realitatea din România”.

„Dacă citim cu atenţie mesajul domnului Juncker, vom avea neplăcuta surpriză să descoperim că acesta confundă Palatul Victoria cu Palatul Cotroceni. Tot ce spune preşedintele CE se aplică perfect preşedintelui Iohannis, cel care din motive pur electorale întreţine o stare de conflict politic în relaţia cu guvernul. Nu există niciun dubiu că mesajele eronate şi confuziile din declaraţiile domnului Juncker au ca sursă dezinformările coordonate de Cotroceni”, afirmă Dan Nica.

El susţine că o notă apărută în media arăta clar implicarea politică a Angelei Cristea, şeful Reprezentanţei Comisiei Europene în România, împotriva PSD. ”În mod normal, aceasta ar fi trebuit să fie schimbată imediat din funcţie. Faptul că domnul Juncker a menţinut-o, viciază din păcate, percepţiile şi opiniile pe care acesta le are despre România“, afirmă Nica.

Liderul europarlamentarilor PSD mai arată că este evident că Jean-Claude Juncker nu a fost informat de faptul că premierul Viorica Dăncilă a făcut în repetate rânduri apel la pace politică, invitând opoziţia şi Cotroceniul la colaborare şi consens, pentru a asigura o preşedinţie bună a României în fruntea Consiliului Uniunii Europene.

Preşedintele Consiliului Naţional al PSD, fostul ministru al Apărării Mihai Fifor, susţine că preşedintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, are o percepţie total deformată despre ce se petrece în România. Fifor afirmă că ”România nu va mai accepta să fie certată sau sancţionată pentru lucruri care se întâmplă peste tot în Europa”.

„Cel puţin curioasă pendularea subită a domnului Junker în atitudinea faţă de România, cu numai câteva zile înainte de preluarea Preşedinţiei rotative a Consiliului Uniunii Europene. La o primă vedere, aş fi tentat să spun că distinsul domn Juncker confundă Palatul Victoria cu Palatul Cotroceni şi simte o nevoie aproape părintească să dojenească Guvernul. Ştiind însă cum îşi ia informaţia orice oficial european, chiar şi domnul Juncker, adică prin intermediul reprezentanţilor diplomatici, nu mă mai miră nimic. La urma urmei, când cea care informează Comisia Europeană este nimeni alta decât Angela Cristea, nu văd la ce lucruri bune ne-am putea aştepta. După nota ruşinoasă apărută în spaţiul public, care arăta în mod clar implicarea politică a Angelei Cristea împotriva PSD, ar fi trebuit ca aceasta să fie schimbată imediat de şeful ei, domnul Jean Claude Juncker. Lucrul acesta, desigur, nu s-a petrecut, aşa că nu e de mirare că domnul Junker are o percepţie total deformată despre ce se petrece în România”, a scris Mihai Fifor pe contul său de Facebook.

El susţine că menţinerea în funcţie a Angelei Cristea „viciază în mod clar percepţiile şi opiniile pe care domnul Juncker le are despre România”.

„Poate nu ar fi rău dacă domnul Juncker ar fi informat că nu Guvernul a declanşat războiul politic în Parlament, că partidele de opoziţie au făcut acest lucru, depunând moţiunea de cenzură împotriva unui Guvern care era în plin proces de preluare a preşedinţiei. Şi faptul că nu Viorica Dăncilă spune public că nu va exista nicio pace cu Guvernul în anul electoral 2019, deşi Premierul a solicitat repetat preşedintelui Johannis încetarea escaladării conflictului dintre cele două Palate, ar trebui să i se spună distinsului domn”, continuă Fifor.

Fostul ministru al Apărării mai precizează că nu Guvernul ţine blocate două ministere-cheie, cu rol major în exercitarea preşedinţiei UE – Dezvoltarea şi Transporturile, ci preşedintele Iohannis şi că tot preşedintele Iohannis este cel care încalcă deciziile CCR şi legile ţării.

„Dar toate aceste lucruri nu i se spun domnului Juncker în informările care i se pun la dispoziţie. Sau poate că i se spun. Dar degeaba. Poate că tema domnului Juncker este alta”, mai scrie preşedintele Consiliului Naţional al PSD.

Mihai Fifor menţionează că preşedintele CE spune că „tehnic“ suntem foarte bine pregătiţi pentru Preşedinţia UE. „Da, «tehnic» suntem pregătiţi de ani buni şi pentru aderarea la Spaţiul Schengen. Şi? Ne-a ajutat asta la ceva? Nu. România este tot în afara Spaţiului Schengen, României i se fac rapoarte, România are în continuare MCV. România continuă să fie tratată că o naţiune de mâna doua de către unii oficiali ai Uniunii Europene şi ai unor guverne din Europa. În schimb, România se dovedeşte a fi un real paradis pentru companii care uită să-şi mai şi plătească datoriile către această ţară”, adaugă el.

În încheiere, preşedintele Consiliului Naţional al PSD afirmă: „Ca să îl liniştim pe domnul Junker şi pe toţi cei care luptă cu disperare împotriva intereselor ţării, din interior şi din exterior, vom spune răspicat că Guvernul României a înţeles foarte bine care este rolul său la preşedinţia UE. Tocmai de aceea, România nu va mai accepta să fie certată sau sancţionată pentru lucruri care se întâmplă peste tot în Europa, dar pe care nu le văd aceiaşi oficiali atât de preocupaţi doar de soarta României. Guvernul României, condus de Viorica Dăncilă, va asigura Preşedinţia Consiliului Uniunii Europene cu profesionalism şi ca o ţară mândră, demnă, care merită acelaşi respect şi aceleaşi drepturi pe care le are orice stat în Uniunea Europeană”.

Europarlamentarul PSD Claudia Țapardel a afirmat, tot prin intermediul unui comunicat, că „președintele Comisiei Europene, ușor dezorientat, denaturează realitatea din România“.

Ea a susținut că premierul și partidele aflate la guvernare „fac eforturi supranaturale de a căuta consensul la nivel național“ și l-a acuzat pe preşedintele Iohannis că menține un conflict permanent, „căutând orice pretext de a deschide un nou front de război cu Guvernul, dintr-un interes pur personal şi meschin ce ţine de alegerile prezidențiale, ignorând totodată şi obligațiile europene ce revin României“.

„La prima vedere, declaraţiile preşedintelui Comisiei Europene par surprinzătoare, dar ţinând cont de orientarea politică a acestuia, sunt de înţeles şi poate fi interpretată într-o cheie electorală. Nu trebuie să ignorăm faptul că președintele Juncker este totuși un exponent al Partidului Popularilor Europeni, iar acesta este un atac la adresa Guvernului PSD, poate cel mai important Executiv social-democrat din UE, dintr-un interes ce ține strict de campania electorală pentru Parlamentul European”, continuă Țapardel.

Ea spune că Juncker trebuia să îi atragă atenția lui Klaus Iohannis pentru „derapajele permanente, nerespectarea statului de drept şi a Constituției unui stat membru al Uniunii Europene”.

Nu în ultimul rând, Claudia Țapardel susține că Jean Claude Juncker „ar trebui sancţionat pentru o
astfel de poziţie, care nu este firească pentru cel care deţine şefia Comisiei Europene“.

Iar eurodeputatul PSD Gabriela Zoană a susținut chiar că mesajul președintelui Comisiei Europene era către opoziție. „România este pregătită 100% pentru a exercita președinția Consiliului Uniunii Europene, dar riscă să se prezinte ca o țară dezbinată în aceste 6 luni. Pentru că cei de la PNL pretind că mesajul nu li se adresează, le reamintesc că Juncker a fost acum câteva luni martorul modului în care eurodeputații PNL au inițiat și votat o rezoluție împotriva propriei țări în plenul Parlamentului European, un precedent
nemaiîntâlnit până acum. (…) Juncker a asistat la acel spectacol grotesc și a văzut eurodeputații
străini votând în favoarea României, în timp ce eurodeputații români votau împotriva ei. La acest episod face referire președintele Comisiei Europene atunci când apreciază că România se va prezenta ca o țară dezbinată. Orgoliile politice ale Opoziției, în frunte cu președintele Iohannis, au dus la această apreciere“, susține Zoană.


Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea, Liviu Florin Albei

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

9 comentarii

 1. totusi aventura asta cu dragnea are si un beneficiu: macar stim pe viitor cine trebuie sa dispara complet din politica si eventual cine ar trebui sa intre la mitititca pentru subminare . Trebuie luata foarte in serios chestia asta pentru a taia avintul aventurierierilor care cred ca singura pedeapsa e cea politica.(ce prostie)

 2. Mihai Fifor catre Jean Claude Juncker : ”România nu va mai accepta să fie certată sau sancţionată pentru lucruri care se întâmplă peste tot în Europa”.
  Ce treaba are Mihai Fifor cu Romania ? in afara faptului ca vorbeste limba romana.
  Pana si artistul Cabral Ibacka, cu tata congolez, simte mult mai mut romaneste decat Mihai Fifor chiar si pentru simplul fapt ca are mama romanca.
  Jean Claude Juncker poate fi considerat mult mai ,,roman” ca Mihai Fifor chiar si numai prin faptul ca are mama frantuzoaica, iar Romania este o tara francofona.
  Deci, cum are obraznicia un rus rutean get beget ca Mihai Fifor sa zica : ,,Romania nu va ma accepeta” sau ,,Romania trebuie sa faca ” , Romania trebuie sa dreaga” etc ?

 3. Vad ca mai nou o atacam in haita pe Angela Cristea pt ca nu a mintit asa cum i-a ordonat Dragnea. Sa fie intr-un ceas bun si sa ne reunim toti psdalde la Jilava, fmmdraghici

 4. Borfasii PSD-ALDE n-au orgolii, au scopuri precise de a corupe si talharii tot ce intalnesc in cale.

 5. Trebuie stat pe zoana pentru ca treaba e serioasa. In parlamentul european se pare ca romanii trebuie sa voteze cu romanii, belgienii cu belgienii, etc.

 6. Ma doare sa recunosc, dar aici un pic de dreptate au si PSDistii. Angelei Cristea i s-a urcat la cap rau de tot, e convinsa ca la CE ea e Romania, iar in Romania ea e UE. Nu e chiar asa, iar etica de functionar european trebuie respectata. Nu conteaza cat de penali sunt PSDistii, nu faci aprecieri calitative si nu te bagi in ciorbe politice, indiferent ce simti si crezi. Angela Cristea era tot la abator si azi daca nu era un italian trimis de EU in Romania prin anii ‘90 sa angajeze personal pentru reprezentanta comisiei, si a angajat numai pe criterii profesionale, mai era un pic si il puneau si pe sofer sa poarte minijupa. Hai ca nu ne-am nascut toti alaltaieri.

 7. Haita de cretini – analfabeti dar MARI PUNGASI din PSD „grohae” contra UE si legile democratiei ! SIKTIR HAITA de PUNGASI ! La PUSCARIE cat mai repede cu Zdragnea & company ! Banditii astia arunca Romania in HAOS si in ghearele Rusiei – ca sa-si scape pielea de puscarie si averile uriase provenite din FURT de confiscare ! sPER SA NU SCAPE MAFIOTII psd=-alde DE PEDEPSELE BINEMERITATE !

 8. Din ciclu TARA TE VREA PROST!SI UEul LA FEL!- Solicit oficial presedintelui Juncker sa informeze Guvernul Romaniei care sunt persoanele din tara – CU NUME SI PRENUME- care il inforormeaza PERMANENT despre situatia din Romania .Aceasta dezinformare TREBUIE SA INCETEZE! ( Viorica Dancila, discurs ISTORIC in PE) RASPUNSUL sciaticului Juncker la aceasta solicitare oficiala NICI UNUL! Concluzie BATJOCORA LA ADRESA ROMANIEI CONTINUUA ! La fel si a cozilor de topor platite!

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.