G4Media.ro

A doua dezbatere prezidențială: Momente tensionate între Nicușor Dan și ceilalți candidați,…

Candidații la primul tur al alegerilor prezidențiale din 2025, în dezbatere electorală la Palatul Cotroceni. Sursa foto: Inquam Photos / George Călin

A doua dezbatere prezidențială: Momente tensionate între Nicușor Dan și ceilalți candidați, după ce a spus că doar patru au șanse să fie președinte / Cum au răspuns candidații puși în scenarii de criză / George Simion, singurul absent la dezbaterea TVR

A doua dezbatere prezidențială s-a desfășurat marți, în Sala Unirii de la Palatul Cotroceni, și a fost organizată de postul public de televiziune TVR. Dezbaterea, care a durat aproape trei ore și jumătate și la care au fost invitați toți cei 11 candidați la alegerile prezidențiale din 4 mai, a fost moderată de jurnaliștii Ramona Avramescu și Marian Voicu.

Urmărește cele mai noi producții video G4Media

- articolul continuă mai jos -

George Simion, candidatul AUR, a fost singurul care a lipsit la dezbatere. A fost a doua oară consecutiv când candidatul AUR a evitat întâlnirea cu contracandidații săi după ce luni a lăsat un buchet de flori candidatei USR Elena Lasconi și a părăsit dezbaterea organizată de Digi24.

Dezbaterea de marți, de la TVR, a fost difuzată și de Pro TV, Antena 3 CNN, Euronews, Prima News, Realitatea TV şi Romania TV. Vezi mai jos LIVE TEXT cu principalele momente consemnat de G4Media:

Ora 22:30 Ultima întrebare adresată către toți candidații: România trece printr-o situație dificilă. Care trei persoane din afara României ar fi apelate de președinte pentru sprijin politic, economic etc?

Crin Antonescu: Orice înalt responsabil de la președintele SUA sau președinta Comisiei Europene, orice stat aliat, în funcție de problema respectivă. Cunosc politicieni europeni, dintre cei activi Ursula von der Leyen, Antonio Tajani, Viktor Orban, Alfred Weber etc. Sun la cine trebuie pentru că președintele trebuie să fie un lider. Un președinte trebuie să fie vocea, chipul, fața României. Ramona Avramescu: În ce tip de chestiune i-ați cere sfatul lui Viktor Orban? Crin Antonescu: Într-o chestiune bilaterală.

Elena Lasconi: M-am întâlnit cu mulți șefi de… anul trecut 4 sau 5 și foarte multe persoane importante și cred că mă descurc foarte bine pentru că sunt o fire sociabilă și prietenoasă. Felul meu de a sluji pentru că ce este președintele dacă nu un slujitor al poporului lui. Aș comunica cu oamenii pentru că sunt reprezentantul lor. Da, nu am milioane de oameni în agenda telefonului dar o să am o relație umană, se pot găsi o grămadă de variante să faci asta. Au ucis instituția purtătorului de cuvânt, orice înseamnă comunicare cu oamenii. Din acest motiv suntem atât de dezbinați încât nu ni s-a comunicat, au lăsat loc la scenarită, fiecare s-a simțit nedreptățit. Primul lucru pe care l-aș face aș comunica cu oamenii.

Cristian Terheș: Am destule contacte în telefon, după 17 ani în SUA am acces în medii foarte înalte și nu le-am folosit. Un candidat suveranist care crede în fibra națiunii nu are nevoie de un străin să spună votați-l pe Terheș. Mă uit în ochii românilor și le spun cu câte idei ați rămas după dezbaterea asta? Nu se poate conduce o țară în felul ăsta. Cu atât mai mult nu poți reprezenta o țară afară. Ce-mi aducea aminte de această țară (când era plecat din România, n.red.) erau un clop și niște casete, că nu era Youtube (…) Candidez pe cont propriu, pe banii mei puțini, fără relațiile pe care mi le-am făcut nu doar ca europarlamentar, dar și înainte…

Lavinia Șandru: N-am vorbit despre părinții și bunicii noștri și poate n-ar fi rău, puneți mâna pe telefon și sunați-i (mesaj electoral despre relația cu familia, nu răspunde la întrebare, n.red.).

Victor Ponta: Sunt trei tipuri de situații când ar trebui să sunăm pe cineva din afara țării: O amenințare militară, am o relație personală cu Donald Trump. Apoi, Polonia și Turcia. Pentru o situație de urgență mi-aș suna vecinii să ne ajute cum i-am ajutat și noi pe ei: Bulgaria, Serbia, Ungaria, Ucraina. În 2010 când a venit criza nu ne-a ajutat nimeni, așa zisul sprijin FMI a fost o povară. Așa se întâmplă și acum, suntem într-o criză mai mare decât în 2010, nu ne putem ajuta decât noi. Când am o problemă personală am doi sfătuitor, Andrei și Irina, i-am întrebat dacă să candidez (copiii lui, n.red.).

Sebastian Popescu: N-aș suna personalități, aș suna decidenți politici. În funcție de situația la care mă voi afla în momentul respectiv voi apela la liderii care se află cel mai aproape de problema respectivă (…) Voi apela la vecini. Dacă voi suna la președintele Comisiei Europene nu cred că nu va răspunde.

Silviu Predoiu: Trebuie să apelez în străinătate după ajutor când ai epuizat toate variantele din țară. M-aș bucura să am în agendă și să sun pe președintele SUA și obligatoriu aș avea și pe președintele Turciei. Nu ar fi rău să avem în agendă și telefonul președintelui Chinei.

John Ion Banu Muscel: Depinde ce fel de urgență avem. Este medicală? Vine armată? Vin rușii? Dar având în vedere că suntem parte din NATO, UE, cei doi sunt primii pe care îi sun. Dacă am o problemă cu un vecin, sun vecinul. Va trebui să decid atunci. Probabil că nu am un răspuns pentru dumneavoastră.

Daniel Funeriu: Soluția la problemele României se află în Constituție. Statul trebuie refondat (…) În 10 august 2018 românii au dat un semnal puternic care nu a fost înțeles. Rezultatul a fost cataclismul din decembrie. Pentru a nu fi în situația ”știu eu un băiat la comisie, știu eu un băiat la NATO și îl sun pe ăla”. Asta vreți? Sau o țară care este demnă, un stat etic care nu ne minte?

Nicușor Dan: Noi avem o uriașă resursă de expertiză pe care nu o folosim în diaspora și Republica Moldova. Avem oameni de afaceri care fac cinste României. Dacă vorbim de zona sanitară există medici români în vestul Europei și SUA. Avem mari profesori români (…) Republica Moldova a fost mai bună decât noi în fața agresiunii ruse. România are nevoie de specialiști, de români din afara granițelor, ei sunt gata să ne ajute, numai să recunoaștem că ei există și fac cinste României.


Ora 22:29 Nicușor Dan își cere scuze față de alegătorii candidaților care s-au simțit jignit în timul dezbaterii.


Ora 22:28 Întrebare pentru Nicușor Dan: Care este acea decizie dificilă pe care predecesorii au evitat-o dar o veți lua?

Nicușor Dan: Domnul Klaus Iohannis a evitat să lupte cu adevărat cu corupția și asta e principala problemă a României în viziunea mea.


Ora 22:26 Întrebare pentru Daniel Funeriu: Descrieți România peste 5 ani, la finalul mandatului dumneavoastră în 3 cuvinte.

Daniel Funeriu: Va fi o Românie în care nu va mai trebui să vorbim despre elefantul din această cameră: Sistemul. Impostura fraudei de la examene, impostura plagiatelor, impostura fabricilor de diplome. Al doilea pilon al sistemului: manipularea. Manipularea pe care ați văzut-o ieri în care la Palatul Cotroceni au fost invitați doar 5 candidați, candidații sistemului. Dacă voi fi ales președinte al României va fi o Românie fără impostură, fără manipulare (depășește timpul acordat, n.red.)


Ora 22:25 Întrebare pentru Ion John Banu Muscel: Care este ultimul spital de stat în care ați intrat ca pacient?

Ion John Banu Muscel: Am intrat într-unul din Ploiești și am fost impresionat cum am fost tratat. Am mâncat ceva greșit, mă durea burta. Spitalul de Urgență din Ploiești m-a impresionat.


Ora 22:24 Întrebare pentru Silviu Predoiu: Dacă vi s-ar cere înaltul patronaj pentru un eveniment de comemorare a lui Mircea Vulcănescu sau Radu Gyr. Cum veți da curs, ce veți face?

Silviu Predoiu: Sunt aspecte din activitatea celor doi care sunt contestate, dar per ansamblu aș… într-o lume normală. În lumea de astăzi totul se interpretează. Într-o lume normală ar trebui să facem distincție între anumite elemente și contribuția lor la cultură.


Ora 22:22 Întrebare pentru Sebastian Popescu: Dacă ați putea schimba o percepție greșită despre România care ar fi și cum o veți transforma?

Sebastian Popescu: Că suntem o țară mică și lipsită de importanță. Nu suntem nici mici, nici lipsiți de importanță. De fiecare dată am intrat în luptă pentru a ne apăra teritoriile. Trebuie să mă îngrijesc că această țară va fi respectată.


Ora 22:20 Întrebare pentru Victor Ponta: Trei dintre judecătorii CCR sunt numiți de președinte. Ați numi magistrați de carieră sau cu experiență politică? 

Victor Ponta: Aș numi niște profesioniști. Deciziile CCR au mare legătură cu activitatea politică. Ideea de a avea o audiere publică pentru judecătorii CCR este absolut corectă. Și de a spune că CCR să nu mai anuleze alegerile o voi susține. Doar unul dintre cei 3 copii ai mei nu sunt în sală, Maria are 10 ani și doarme.

Urmează un schimb de replici între Elena Lasconi și Victor Ponta care îi reproșează că invocă electoral copiii: ”Poate adoptați un copil”, i-a spus Ponta care este tatăl unei fetițe adoptate pe care a invocat-o în discuție.


Ora 22:18 Întrebare pentru Lavinia Șandru: Dacă ar trebui să sacrificați prosperitatea, securitatea sau dreptatea socială ce ați alege?

Lavinia Șandru: Nu trebuie să sacrificăm nimic, România reală trebuie să se lupte cu abuzurile. Voi spune stop abuzurilor, trebuie să aflăm adevărul despre anularea alegerilor, despre luxul lui Iohannis, abuzurile lui Băsescu. Și Călin Georgescu a fost văzut ca un candidat de umplutură și ați văzut ce s-a întâmplat.


Ora 22:16 Întrebare pentru Cristian Terheș: Președintele României numește șefii de parchete. Dacă avizele CSM sunt negative l-ați respecta?

Cristian Terheș: Din 2014-2015 de când am auzit că numele pretinsei lupte Anticorupție drepturile și libertățile românilor erau încălcate, am fost primul care am luat poziție. În pozițiile cheie din Justiție avem nevoie de procurori generali care au dovedit deja reușite în instanțe respectând drepturile și libertățile.


Ora 22:14 Întrebare pentru Elena Lasconi: Cum ați explica unui copil de 10 ani că e mândru că este român?

Elena Lasconi: Dacă ar avea copiii drept de vot ar trebui să ies din primul tur. Râdeau pesediștii de mine că sunt nebună (că se sfătuia cu copiii, n.red.), că copiii nu au drept de vot. Le-aș spune tuturor copiilor că asta o să fac și în calitate de președinte. De ce să rămână în România? Pentru că avem nevoie de ea. Voi avea o atenție incredibil de fixă de a ține copiii.


Ora 22:12 Întrebare pentru Crin Antonescu: Cum faceti ca România să fie relevantă la nivel internațional, și nu doar un pion?

Crin Antonescu: România este din ce în ce mai frumoasă, sănătoasă, are chef de viață, vitalitate (…) Instituțiile politice să se adapteze, să crească. Asta trebuie să facă președintele și cele trei direcții mari în care poate să o facă este împăcarea între societate și mediul politic, între cetățean și stat, în al doilea rând o economie puternică, curățarea hărții clanurilor și o nouă Românie ca spirit, stare în politica externă, actor și nu spectator.


Ora 22:10 Începe ultima rundă de întrebări: Câte una pentru fiecare candidat, adresate de cei doi moderatori.


Ora 22:06 Claudiu Popa, Euronews, către Crin Antonescu: (amintește de mesajul Ambasadei SUA de marți care amintește de ”cenzurarea adversarilor” în cursa electorală și de mesajul lui Antonescu care a spus în 2012 că se teme de Departamentul de Stat al SUA, n.red.).

Crin Antonescu: Sunt mulțumit că anumite vorbe ale mele sunt duse, duse, duse. Sunt mulți ani de-atunci. Era un joc de cuvinte. Spaimele mele nu pot dura atât de mult, nici nu era o spaimă reală. Am spus cu curaj, așa cum am spus că domnul Gitenstein este exagerat de speriat și n-a fost cazul. Asemenea atitudini i-au cam speriat pe unii care s-au dezobișnuit. Era limpede și nu exagerat că doamna Hilary Clinton și Phil Gordon nu erau cei mai favorabili unei candidaturi ale mele. Zilele trecute Bloomberg spunea că JD Vance trebuie să-și ceară scuze României. Vom încerca să comunicăm. Ce e important cu adevărat, o spune JD Vance, o știm și noi, este ca procesul electoral să fie complet și corect.


Ora 22:03 Carla Tănăsie, Digi24, către Victor Ponta (citează din Ponta despre cum a spus ca premier că va asigura medicamentele și amintește de Colectiv când pacienții au avut numeroase lipsuri în spitale, amintește și că Ponta se tratează în Turcia, n.red.): De ce v-ar crede românii că din funcția de președinte veți face ceva pentru sănătate?

Victor Ponta: Sănătatea și educația sunt prioritare, românii mă cred și acum, pentru că am plecat din funcție la Colectiv. Înainte să-mi depun demisia, un gest de responsabilitate dar n-a mai fost nimeni după mine, am semnat ordonanța prin care personalul medical a primit creșterile promise. Aceste servicii (medicale, n.red) trebuie să fie mult mai ușor accesibile. Este nevoie ca în sfârșit fiecare român care cotizează la fondul de sănătate să beneficieze de servicii.


Ora 21:57 Sebastian Zachmann, Prima TV, către Victor Ponta, Crin Antonescu și Elena Lasconi: Ce mesaj le-ați transmis românilor de-a lungul timpul de la înălțimea funcțiilor pe care le dețineți, într-o societate cu nepotism, amantlâc și ați contibuit la propășirea materială a familiei?

Victor Ponta: Soția mea e mai deșteaptă și face politică mai bine decât mine (…) Există șefi de partid care greșesc.

Crin Antonescu: Soția mea, Adina Vălean, a devenit europarlamentar în 2007, nu era soția mea, nu eram șeful PNL. În 2009, ca președinte al partidului eram în situația de a valida o listă pe care se afla și ea, cum se mai aflau 5 doamne. Nu am considerat să o pun sau să o scot pentru că e soția mea. A fost președinte a două dintre cele mai grele comisii din PE, a fost comisar european, a făcut proiectul roaming, podul de la Ungheni.

Elena Lasconi: Mă întristează că m-ați băgat în aceeași oală cu acești combinatori. Diferența majoră este aceea că la grupurile parlamentare ale partidelor lucrează membri de partid. La grupul parlamentar ai nevoie de oameni de încredere, e un job care este mult mai puțin plătit decât al unui avocat și sunt foarte mândră de soțul meu.

Victor Ponta, replică la Lasconi: Să știți că sunt femei în politică care n-au nevoie de soți. Aveți o atitudine anti-femei care mă uimește. Dar vi se potrivește.


Ora 21:55 Raluca Țicmeanu, Realitatea Plus, către Nicușor Dan: Un membru al campaniei dumneavoastră, Ludovic Orban, i-a solicitat lui Daniel Funeriu să se retragă și ar fi urmat să devină șeful SRI. Au mai fost și alte aranjamente, spre exemplu cu Allen Coliban să o trădeze pe doamna Lasconi. Mai aveți și alte persoane pentru funcția asta? Și de ce trebuie să se retragă alți candidați? Nume și prenume pentru cei care au donat în campanie.

Nicușor Dan: Eu nu am nimic de a face cu ce povestiți dumneavoastră, e prima dată când aud asta. Nimeni nu a solicitat în numele meu nimic, nimănui.


Ora 21:54 Începe o nouă rundă de întrebări adresate de reprezentanți ai altor televiziuni.


Ora 21:52 Adelin Petrișor, către Nicușor Dan (inundații): Ce faceți într-o situație ca în Spania?

Nicușor Dan: Trebuie să avem un plan foarte bine stabilit pentru tipul acesta de evenimente. Ca președinte aș încerca să coordonez cu ISU toate situațiile. Evident că m-aș duce acolo dar mai important decât asta e coordonarea instituțiilor care trebuie să asigure locuințe temporare pentru oamenii afectați. Principala problemă pe care România o are azi e neîncrederea în clasa politică și trebuie să lucrăm pentru a o recâștiga.


Ora 21:50 Adelin Petrișor, către Daniel Funeriu (război, dronă): Din septembrie 2023 avem tot felul de necazuri, cad drone în România. Ce faceți dacă avem morți după ce cade o dronă? 

Daniel Funeriu: Trebuie să avem toate informațiile despre ceea ce s-a întâmplat, ar trebui să prevenim acest lucru dând forțelor armate să intercepteze orice dronă. Să prevenim și să vedem ce se întâmplă. Ar trebui să ne consultăm cu aliații NATO (invocă articolele 4 și 5 ale tratatului NATO). Sunt un adept al creșterii cheltuielilor pentru armată, 3,5%.


Ora 21:48 Adelin Petrișor, către John Ion Banu Muscel (război, pregătirea populației): Avem un război la graniță. N-ați lua în calcul să vă gândiți la 2-4 luni armată pentru bărbați, pentru femei să învețe să acorde prim ajutor, să folosească o armă.

John Ion Banu Muscel: Orice stat are nevoie de o anumită forță pentru apărare. Aș merge foarte mult pe voluntariat plătit. Nu să-i tragem prin sorți. Voi merge pentru acest voluntariat care este sistemul din SUA. În ce privește războiul, așa cum se știe deja eu sunt pentru dreptul cetățenilor de a purta arme pentru că este un drept democratic al cetățenilor la apărare. Dacă românii am avea câte o armă ar fi foarte dificil, nu cred că rușii vor îndrăzni să vină când știu că noi am face un război de gherilă.


Ora 21:46 Adelin Petrișor, către Silviu Predoiu (arme nucleare tactice): Americanii spun că vor să aducă bombe nucleare tactice. Ce faceți?

Silviu Predoiu: Există aliați care solicită să fie detașate. Poziția mea ar fi reținută în CSAT, unde președintele are un singur vot, aș fi împotrivă, mi se pare că nu aceasta este calea pentru siguranță. Vedem că state nucleare sunt amenințate în permanență în diferite feluri, cu ce ne-ar ajuta? Nu cred că ar fi o garanție de securitate.


Ora 21:45 Următorii 4 candidați ajung în camera unde îi așteaptă Adelin Petrișor pentru a-i confrunta cu situații de criză.


Ora 21:42 Nicușor Dan reia discuția despre tranzacțiile hectarelor de teren BTT/Herăstrău despre care spune că ar fi fost tranzacționate în mandatul de ministru al Tineretului și Sportului al lui Crin Antonescu.

Crin Antonescu, drept la replică: Suntem aici să vorbim despre România, securitate, politică externă. Omul minte la modul patologic, nu are niciun act, i-am cerut acte, nu mi-a dat. Vă rog foarte mult ca televiziune publică să îi cereți documentele și să nu mai ținem lumea cu această speță jenantă.

Ora 21:44 Nicușor Dan se ridică și spune că i-a dat documentele lui Crin Antonescu.


Ora 21:37 Continuă dezbaterea, în formatul stabilit, cu întrebări între candidați.

Nicușor Dan, către Crin Antonescu: A interacționat cu doi șefi de servicii, domnul Măgureanu și Hellvig. Care este implicarea lor în politică față de domnia sa și în general?

Crin Antonescu: Îmi pare rău că mințiți ca aseară. Pe domnul Virgil Măgureanu nu-l cunosc, facem parte din epoci politice diferite. Am achiziționat un apartament care se afla în construcție de către o companie de la care am aflat că ar fi fost proprietar domnul Măgureanu. Nu am luat sub prețul pieței, am documente. Domnul Hellvig, fiți atent cu cuvintele, nu e partenerul meu. Domnul Hellvig a fost un coleg de partid cu care am lucrat foarte mult, de care m-am despărțit în 2014, a fost numit șef al SRI în primăvara 2015 de Klaus Iohannis. Vorbiți de viitorul României nu de trecutul unor securiști care nu mă privesc. Nu e cazul lui Hellvig.

Nicușor Dan, drept la replică: Ce coincidență, câtă lume din sala asta a cumpărat un apartament de la șeful SRI (Nicușor Dan reia discuția despre cele 34 de hectare care ar fi fost privatizate de Crin Antonescu pe vremea când era ministru al Tineretului, n.red.)

Crin Antonescu: Sala asta nu e o dependință a USR!

Elena Lasconi: Vă rog frumos, eu sunt președintele USR (râsete, n.red.)


Ora 21:36 Nicușor Dan a stârnit protestele tuturor candidaților în timpul dezbaterii după ce a spus că ”nu dă atâta importanță” candidaturii lui Daniel Funeriu și că doar patru candidați au șanse să devină președinte: Simion, Antonescu, Ponta și el. Este apostrofat și i se cere să își ceară scuze.

Crin Antonescu marchează momentul și îi ține o prelegere lui Nicușor Dan căruia îi spune că ”a dovedit încă o dată că este inadecvat”.

Nicușor Dan spune că a invitat oamenii la un vot util.


Ora 21:27 Daniel Funeriu adresează câte o întrebare imaginară pentru fiecare candidat, este întrerupt de moderatori și alege pe Nicușor Dan: De ce mi-a sunat toată ziua telefonul astăzi să mă retrag pentru Nicușor Dan?

Nicușor Dan: Nu cred că trebuie să dăm așa de multă importanță candidaturii dumneavoastră.

Lavinia Șandru: Dar e adevărat că i-ați cerut prin interpuși?

Funeriu, către Șandru: Când o să am nevoie de ajutor vă spun.

Nicușor Dan: În mod categoric nu (a cerut retragerea lui Funeriu din cursă, n.red.). În mod realist, doar patru oameni pot fi președinte: Simion, Ponta, Antonescu și subsemnatul.

Sebastian Popescu: Dacă domnul Nicușor Dan nu își cere scuze pentru afirmația că doar patru candidați sunt relevanți, restul suntem de umplutură plec din dezbatere.

Nicușor Dan: Am spus că respect toate candidaturile, dar trebuie să ne uităm la datele sociologice. Cred că votul util este ceva foarte important într-un moment (este întreurpt frecvent de Lavinia Șandru care vorbește peste Nicușor Dan, discuțiile sunt tensionate, moderatorii încearcă să termpereze situația, n.red.)


Ora 21:23 Moment amuzant, John Ion Banu Muscel își adresează singur o întrebare: ”În sfârșit îmi pot pune o întrebare. N-am voie să-mi pun o întrebare mie? Întrebarea către mine este: De ce sunt eu aici?”. Banu Muscel apostrofează jurnaliștii că se ”învârt” în jurul acelorași ”cinci mușchetari (sic!)”. Banu Muscel critică și formatul emisiunii pentru că nu vorbesc între ei . Asta-i intrebarea catre mine si n-am de gând să vă răspund.

Marian Voicu: Vreți și un drept la replică?


Ora 21:20 Silviu Predoiu, către Nicușor Dan: Promovați o campanie ”România onestă” care cheltuiește foarte mulți bani. Cine sunt sponsorii dumnealui? Acum dacă tot a vorbit de mafia imobiliară. Nu să aflăm după cine este ales. Primii trei sponsori.

Nicușor Dan: Mafiei imobiliare îi va fi mai greu cu mine președinte decât primar. Am candidat independent de mai multe ori, am făcut apel la oameni să doneze. Mai mult de 10.000 de oameni au avut încredere în mine și au donat din buzunar. Statul român este informat de mine cu privire la acești oameni și pentru toate campaniile de până acum numele îi găsiți în declarația de avere. Nu vreau să fac acum numele lor pentru că nu este o campanie despre ei, ci despre mine.


Ora 21:18 Sebastian Popescu, către toți dar să răspundă viitorul președinte: Dacă veți ajunge președinte, dincolo de doctrine și interese politice care este disponibilitatea să vă alegeți consilier prezidențial din rândul contracandidaților?

Răspunde Victor Ponta: Știu cum funcționează administrația prezidențială, va fi nevoie de noi consilieri, ca să te adresezi în mod clar unor probleme adevărate. Voi propune un consilier pentru cultele religioase, există un secretar de stat la guvern care reprezintă majoritatea ortodocșilor. Să fie un consilier care să se asigure că toate cultele sunt respectate.

Elena Lasconi: Domnul Ponta își face campanie deșănțată.


Ora 21:15 Victor Ponta, către Nicușor Dan: România a avut un președinte absent timp de 10 ani care nu s-a implicat în viața oamenilor. Legat de faptul că ne trebuie un nou guvern pentru că actualul i-a înșelat pe români. Dacă vă mutați de la Primăria Generală aici, aveți un plan concret cu măsuri economice, pentru legea pensiilor, legea militarilor, creșterea subvențiilor sau plan referitor la reducerea taxelor, un plan economic?

Nicușor Dan: Țin să vă aduc aminte că ați fost consilier economic în guvernul pe care îl criticați. Îi invit pe români să se uite la candidați ce au făcut anterior (vorbește despre datoriile pe care le-a plătit la primărie când a preluat administrația de la Gabriela Firea, n.red). Stoparea marii evaziuni fiscale, atragerea fondurilor europene, eliminarea cheltuielilor inutile, să ne uităm în lupta marilor tehnologii, la economie, să facem un campion național pe zona de energie cu prețuri predictibile.


Ora 21:12 Lavinia Șandru, către Crin Antonescu: Atâta ură, dezbinare simt în seara asta aici încât aș vrea să întreb în acest sistem de coșmar ce credeți că se poate cumpăra cu 1000 de lei? (a scos mai multe bancnote de 100 lei, n.red.). O viață de copil, de tânăr de 16 ani a murit într-un spital din Târgu Jiu pentru că un medic nu l-a operat. Asta este România reală pe care vreau să o schimb. Cât costă o viață de copil?

Crin Antonescu: Nu are preț o viață de om, mai ales o viață de copil.

(Lavinia Șandru îl întrerupe, n.red. și e oprită de moderatori)

Crin Antonescu: Dincolo de acest fapt cumplit și ireparabil este cum să facem să nu se mai întâmple.


Ora 21:08 Cristian Terheș, către Elena Lasconi: Ce sistem există în această țară când USR face campanie online după ce se închid urnele și nimeni nu se leagă de ei iar Călin Georgescu nu a mai putut candida? Ce sistem este unde voturile lui Orban au fost mutate la Lasconi? Și ce sistem avem dacă susținerea pentru Lasconi se mută la Nicușor Dan? Mai contează votul nostru?

Elena Lasconi, drept la replică: Este sistemul pe care îl simțim în spatele noastru, consider că mi s-a făcut o mare nedreptate. Dumneavoastră ați fost pionul cuiva (Terheș, n.red.). Eu sunt cel mai independent candidat de aici pentru că nu mă controlează nimeni. Am decis să nu mai stau deoparte. La ora asta la care vorbim 250.000 de copii merg flămânzi în fiecare seară.

Nicușor Dan, drept la replică: Marcel Ciolacu este sistemul. AEP, care a tratat diferențiat candidații din alegerile astea înseamnă sistemul. ANCOM, ASF, ANR unde găsim pile, prieteni, manechine înseamnă sistemul, cred că inclusiv judecători CCR cu interese imobiliare înseamnă sistemul.


Ora 21:03 Elena Lasconi nu vrea să adreseze nicio întrebare: Câtă ipocrizie este în zona asta (Antonescu-Ponta n.red.). Din cauza lor nu am intrat în Schengen. Absolut incredibil și vreau să mă uit în ochii dumneavoastră (se uită la Ponta, n.red.), din cauza dumneavoastră am ieșit în stradă, au murit tineri, copii la Colectiv, să vă fie rușine, mi se pare abject felul în care oamenii ăștia au descis să facă politică, sunt doar ei pentru ei. Mi se pare incredibilă pofta dumneavoastră de putere în spatele unui bonom. Ați putea să jucați rolul lui Richard al III-lea.

Victor Ponta, drept la replică: Eu am un plan economic cu măsuri economice, pentru agricultură, pensii, toți militarii din țara asta au fost umiliți de PNL-PSD-UDMR, voi vorbi doar de viitor, ca președinte voi garanta pentru toți cetățenii României. Eu ca președinte asta voi pune în practică, restul bătăliilor politice nu mă interesează.

Crin Antonescu, drept la replică: Nu a fost niciodată în discuție în 2012 intrarea în Schengen. Prezentați un fals României. Iar acest guvern care și-a bătut joc de pensionari și militari a avut un consilier, se numea Victor Ponta.


Ora 21:01 Crin Antonescu, pentru Victor Ponta: A traversat identități, a copiat, a trădat, s-a travestit în Che Guevara, a trădat trei partide, două guverne, a trădat cel puțin o țară, nu știu loialitatea față de statul sârb. Dar ce a simțit când în miezul unei campanii electorale, conform spuselor lui, când era purtător de cuvânt al lui Mircea Geoană, a intrat în cabină și a acordat votul unui alt candidat?

Victor Ponta: Îmi dă ocazia să spun încă o dată că oamenii știu ce am făcut în primul rând ca premier: Am luat o țară în criză, o țară cu pensii și salarii tăiate, am reușit să dăm speranța oamenilor, să facem o schimbare politică când regimul părea că nu mai poate să se schimbe. De fiecare dată am fost de partea schimbării. România merge într-o direcție greșită, votul românilor a fost pentru schimbare, sistemul politic PSD-PNL-UDMR nu a acceptat rezultatul. Acum vor trebui să-l accepte. Am făcut multe lucruri bune, am făcut multe greșeli, întotdeauna am muncit, niciodată nu am fost șomer, leneș, nu să fiu un trântor.

Crin Antonescu, drept la replică: Când ești singurul președinte de partid din România care îți dai singur salariu de la partid, e ușor să fii angajat.


Ora 21:00 Încep întrebările candidaților pentru ceilalți candidați.


Ora 20:42 Adelin Petrișor, către Sebastian Popescu (incendiu de proporții): Ați cere direct ajutor extern sau v-ați baza pe locurile de arși care sunt doar pe hârtie la 10 ani de la Colectiv?

Sebastian Popescu: Este și de competența CSAT, îl convoc de îndată și stabilim calea de urmat (spune că dacă nu sunt suficiente locuri apelează la ajutorul european de îndată dacă situația o impune, inclusiv pentru stingerea flăcărilor și reducerea pagubelor).


Ora 20:40 Adelin Petrișor, către Victor Ponta (pandemie): O nouă pandemie, ați lua aceleași măsuri?

Victor Ponta spune că nu ar mai lua aceleași măsuri, nu ar obliga persoanele să se vaccineze și nu ar mai dispune măsurile drastice care au fost în 2020: ”A fost groaznic pentru că pe pretextul pandemiei s-au încălcat drepturi fundamentale. Dacă nu știu ce să facă nu sunt specialiști. Haideți să-i ascultăm pe specialiști. Niciodată nu aș aproba încălcarea drepturilor fundamentale ale cetățenilor sub pretextul pandemiei”.

Crin Antonescu intervine și îl corectează pe Victor Ponta privind anul semnării parteneriatului strategic cu SUA.


Ora 20:38 Adelin Petrișor, către Lavinia Șandru (militari SUA): Ați afla că Donald Trump a hotărât să retragă militarii din România. Ce ați face?

Lavinia Șandru: Principala relație pe zona de securitate este cea cu SUA, prin urmare când ajung președinte prima deplasare va fi la Washington. Voi face în așa fel încât să mă cheme. Sunt convinsă că după această discuție n-o să ajungem să vrea să retragă trupele. Dacă ajungem la asta, aș merge atunci la Washington, aș discuta și nu se va întâmpla.


Ora 20:36 Adelin Petrișor, către Cristian Terheș (proteste de stradă masive): Să presupunem că ați fi președinte și ați avea proteste masive de stradă și serviciile secrete v-ar spune că sunt alimentate de social media. Vă cer să suspendați rețelele sociale pentru o perioadă. Ce faceți?

Cristian Terheș: Aș refuza blocarea rețelelor sociale. Am condus proteste la Bruxelles și în alte capitale europene și am ieșit în stradă să protestăm pentru drepturi și libertăți fundamentale. Dreptul la protest este fundamental. Dacă există persoane care incită la violență, Jandarmeria are posibilitatea să-i extragă. În pandemie inclusiv eu și ceilalți am fost cenzurați pe internet.


Ora 20:33 Adelin Petrișor, către Elena Lasconi (despre Curtea Penală Internațională): Dacă premierul israelian ar veni în România ați fi de acord să-l aresteze?

Elena Lasconi: Același lucru ați putea să mă întrebați despre Putin. În primul rând nu cred că ar veni. Eu aș respecta legea. Nu cred că ar risca să vină știind ce fel de om integru sunt eu.


Ora 20:31 Adelin Petrișor, către Crin Antonescu (trage un bilet cu o temă, ”cutremur”): În cazul unui cutremur, ce ați face să puneți presiune pe primari pentru clădirile cu bulină roșie și cum ați rezolva situația de urgență?

Crin Antonescu: Sunt situații militare unde președintele acționează direct sau cutremurul, calamitățile unde vorbim de situații de urgență, în subordinea prim-ministrului. Președintele nu poate sta deoparte și de principiu trebuie să se informeze, să verifice, să acționeze și mai ales să comunice. Contactează imediat primul ministru care e șeful comitetului situațiilor de urgență, se informează și verifică, dar principala atribuție este să comunice pentru că în moment de panică lumea se îndreaptă către sursa de maximă autoritate. Cu primarii este o acțiune preemtivă și de menținere pe agendă a subiectului.


Ora 20:30 Urmează un panel cu întrebări ale lui Adelin Petrișor, corespondent de război.


Ora 20:26 Andreea Traicu, Adevărul, către Nicușor Dan: (despre firma în care a fost acționar cu Claudiu Octavian, care ar fi fost ofițer DIE, n.red.) Cine v-a introdus în 2004 domnului Radu Octavian Claudiu?

Nicușor Dan: Am fondat firma cu niște prieteni. Domnul Octavian conducea un grup RTC, mai erau pe piață câteva firme. Cinci din firme s-au reunit într-o altă firmă, așa te obliga piața, toată firma a fost vândută în anul 2009. Mi l-a prezentat unul dintre partenerii mei de-atunci fără să am informațiile de care spuneți.


Ora 20:24 Andreea Crețulescu, RTV, către Crin Antonescu: Ați locuit cu chirie la Monaco. Puteți să ne precizați dacă vreunul dintre membrii celebri ai grupului de la Monaco v-au finanțat chiria sau ați plătit-o personal? În apropierea apartamentului dvoastră locuiau într-un apartament de lux mai mulți membri Nordis.

Crin Antonescu: Niciodată, dar niciodată, nicio zi, nicio oră, nicio secundă nu am locuit cu chirie sau altfel în Monaco. Am trecut prin Monaco în calitate de turist, de 2-3 ori în viața mea, dar nu am locuit nicio oră. Cred că nici n-am înoptat în Monaco. Nu știu de unde aveți informația, nu mă miră.

Andreea Crețulescu: Nu ați locuit nici în Franța?

Crin Antonescu: Nu am locuit fir-ar să fie. Am locuit în România și Belgia.


Ora 20:18 David Bularca, Hotnews, către Crin Antonescu: Ați spus jurnalistei de la Digi24 ”sunteți atât de tânără, admirabil de tânără și de toate cele”. Ați discutat cu fata dumneavoastră după emisiune? Doriți să clarificați?

Crin Antonescu: Am sentimentul că e o ușoară provocare. Am discutat cu fiica mea aseară după emisiune. Nimic despre acest citat, am discutat cum am făcut-o de nenumărate ori cu doamna Anca Suciu, cu care am o relație absolut civilizată, nu văd ce era de discutat în legătură cu acel lucru pe care l-am spus în cursul unei întâlniri, unui dialog, pe care l-am avut în fața tuturor. Ce doriți dumneavoastră să spuneți?

Jurnalist: Dacă nu vi se pare o problemă de ce considerați întrebarea un atac?

Antonescu: Consider că nu am avut niciun fel, dar niciun fel de nuanță nepotrivită. Doamna Lasconi pe care o salut cu reverență a avut un pasaj strict electoral, ceea ce pot să înțeleg. Ceea ce nu înțeleg de ce luați o insinuare fără obiect.

Elena Lasconi, drept la replică: Aș vrea să le rog pe toate femeile care sunt în sală și se uită la noi, să văd gândiți la un lucru: Atât de des am auzit nuanțe din astea, am auzit că trebuie să trecem la cratiță, încât am început să credem asta, sunt nuanțe, au devenit normalitate. Am vorbit cu doamna Suciu și mi-a mulțumit.

Crin Antonescu: Nu am avut niciun fel de lipsă de respect față de Anca Suciu. Mă știu toate femeile care au relaționat cu mine, admir femeia chiar mai mult decât pe bărbați, nu admir mahalaua indiferent de cine.

Lavinia Șandru cere drept la replică: Toată viața mi s-a spus… (este întreruptă de moderatori n.red.),,, lăsați-mă că o să vă placă. Toată viața mi s-a spus ca femeie în politică că sunt exagerat de tânără. Și le-am zis că este singurul defect care trece.


Ora 20:16 Alison Mutler, universul.net, către George Simion, care nu este prezent la dezbatere: După ce se va încheia războiul din Ucraina țara va intra în construcție. Statele care au sprijinit Ucraina vor beneficia de contractele de miliarde de euro. Firmele românești pot să conteze pe sprijinul dumneavoastră în timp ce aveți interdicție în Ucraina? Cum veți depăși acest handicap?


Ora 20:13 Sabina Iosub, Antena 3, către Victor Ponta: (dă mai multe citate contradictorii din Ponta despre inundațiile din 2014 și salvarea Belgradului, despre poziționare față de lideri internaționali, numirile la parchete, pragul referendumului, n.red.) Cine este Victor Ponta? De unde știm că direcția SUA nu se tranformă în direcția Rusia?

Victor Ponta: Oamenii trăiesc din salarii, pensii, m-ați lăudat atunci (când era prim-ministru, n.red.). V-aș fi arătat la Antena 3 dacă mă invitați (o atacă în mai multe rânduri pe Sabina Iosub pentru că nu a fost invitat la Antena 3, n.red., apoi arată o hârtie și vorbește despre deficitul bugetar, n.red.). (Victor ponta nu a răspuns concret la întreabarea A3)


Ora 20:12 Încep întrebările jurnaliștilor din alte televiziuni


Ora 20:07 Loara Ștefănescu, către Crin Antonescu: În scenariul unei invazii ruse, președinta Maia Sandu solicită oficial un sprijin militar. Comandatul suprem al forțelor europene transmite României că nu poate interveni. Ce măsuri ați lua, ce tip de decizii?

Crin Antonescu: În condițiile exacte date, convoc CSAT, contactez toți aliații noștri importanți din NATO și partenerul strategic SUA și tot ce pot să fac ca președinte pentru cei din Republica Moldova, pentru Maia Sandu, și tot ce este în măsură România să facă, fac. Alte măsuri în fața unei țări terțe care nu e NATO vor fi corelate cu NATO. Până atunci, pentru a nu ajunge aici, România să discute garanții de securitate pentru Moldova, care sunt importante indirect și pentru România.


Ora 20:03 Cătălin Deacu, către John Ion Banu Muscel: Deficitul trece de 7%. Partidele la consultări vă dau mai multe soluții. Ce lecție importantă ați învățat din criza economică de acum 15 ani ca să salvați situația?

John Ion Banu Muscel: Aș merge pe reducerea masivă a cheltuielilor de reînamare, eu nu văd un pericol în invazia sovieticilor… Republicii Rusia. Federației Rusia. Suntem parte din NATO. Apoi, un cetățean să fie scos la pensie la 40 și de ani, acest lucru nu mai este posibil să se întâmple. Plus, dezvoltarea economică, sunt pentru o dezvoltare în care statul să investească și să vândă acțiunile cetățenilor.


Ora 20:01 Mădălina Chițu, către Nicușor Dan: Satele românești dispar sub ochii noștri. Ce strategie aveți pentru a scoate agricultura României din zona de subzistență și a o transforma în motorul României?

Nicușor Dan: (Începe prin a-și folosi prima parte din timp pentru a demonta fake-news-ul din pliantele distribuite în București în care ar fi susținut de Klaus Iohannis, n.red.). Nu ne-am concentrat să facem un ecosistem din care toată lumea să câștige. Trebuie să avem un program național pentru irigații, trebuie să combatem evaziunea fiscală și trebuie ca în satele României să ducem educația și sănătatea de care românii au nevoie.


Ora 19:58 Ștefan Onică, către Silviu Predoiu: Inteligența artificială și Social Media redefinesc puterea globală. Cum veți face ca România să fie protejată în fața atacurilor cibernetice?

Silviu Predoiu: Amenințarea războaielor cibernetice e foarte întâlnită. Există organisme care au atribute concrete în România, trebuie protejate, avem o problemă de credibilitate în ce privește structurile de informații. Câtă vreme nu găsim o formulă pentru a crește credibilitatea, această luptă va fi privită de populație ca o măsură care îi vizează pe ei, nu în sensul protecției. Nu cred că avem nevoie de noi instituții, ci clarificări privind atribuțiunile acestora.


Ora 19:55 Cătălin Ștefănescu, către Cristian Terheș: O întrebare pe care au curs râuri de demagogie (relatează despre victimele violenței domestice, abuzuri sexuale etc). Ce cale ați alege pentru a le arăta dincolo de declarații electorale, demagogie, că cineva se gândește în mod real la ei?

Cristian Terheș: (face precizări despre cariera lui, n.red) Când președintele depune un mandat depune un jurământ. Înainte de a vorbi de modificări de constituții, pricipalul obiectiv este propășirea spirituală și materială. Este important să vorbim de valori.


Ora 19:53 Boris Velimirovici, către Daniel Funeriu: În contextul escaladării discursului urii, antisemitismului, legionarismului, recunoașteți de unde provine următorul text: ”Deplină libertate națională pentru toate popoarele locuitoare (….) vor avea drept de reprezentare etc”.

Daniel Funeriu: Vreau să cobor, nu vreau să fiu pe scenă (coboară de pe scenă, n.red.). Mă bucur că ați ales un text din Proclamația de la Alba Iulia. Din 1918 încoace românii și-au ținut cuvântul, au respectat minoritățile, au fost un model în Europa. Voi fi un președinte tămăduitor. Administrația prezidențială a ținut închisă biserica de la Cotroceni. A mai fost odată o biserică închisă, în decembrie 1989 în Timișoara. Statul clădit pe biserica închisă de la Timișoara și-a arătat limitele. Promit un stat care dă siguranță, dă oamenilor controlul (…).


Ora 19:51 Liliana Năstase, către Elena Lasconi: Ați militat în toate dezbaterile pentru lupta Anticorupție. Care ar fi măsura cea mai drastică în lupta Anticorupție?

Elena Lasconi: Măsura cea mai drastică o puteți face voi pe 4 prin vot, să nu-i mai vedem pe cei care au fost la butoane în această țară. Cea mai importantă lovitură dată sistemului o pot face doar românii. O altă chestiune ține de reformarea CCR. Președintele poate numi trei președinți CCR. În acest mandat eu voi putea schimba în iunie 3 judecători și în iunie 1 judecător și voi da un exemplu de cum se fac numirile: audiențele live, aș cere ca cei care sunt numiți de mine să nu aibă carnet de partid și să fie foarte buni profesioniști. Aș scoate merele stricate din Justiție. Să dăm drumul la concursuri pentru ca oamenii să poată să finalizeze procesele cât mai scurt.


Ora 19:49 Lucian Pârvoiu, către Victor Ponta: (Relația cu SUA, n.red) Lângă care doi lideri șefi de stat ați vrea să fiți în fotografie? (oficială, de la evenimentele internaționale, n.red.)

Victor Ponta: Nu mi-am schimbat părerea, primul ministru participă la consiliile europene obișnuite, ca președinte voi participa cu primul ministru. Am o părere foarte clară că parteneriatul SUA cu România este esențial, nu putem vorbi de securitate fără SUA. Nu există o cale europeană împotriva Americii. Există relații economice, culturale. Donald Tusk și doamna Meloni, doi lideri europeni pe care îi apreciez foarte mult.


Ora 19:47 Jurnalista Roxana Zamfirescu, către Sebastian Popescu: Dacă veți fi ales președinte veți păstra configurația actualului guvern sau veți configura alt guvern? Ce partid țineți să facă parte și ce partid nu?

Sebastian Popescu: Indiferent dacă îmi place sau nu actuala configurație a noului Guvern, în calitate de președinte sunt obligat să colaborez interinstituțional. Nu voi face ca predecesorii mei care s-au implicat în jocuri politice (….) ar însemna să încalc Constituția României. Când voi constata că Executivul își depășește atribuțiile voi apela la mediere.


Ora 19:44 Jurnalistul Cristian Petru, către Lavinia Șandru: Tot mai puțini oameni merg la vot și din cauza scăderii populației României. Ce măsuri veți lua pentru ca tinerii să își formeze o familie în România?

Lavinia Șandru: Am o foaie de hârtie, vedeți ce scrie pe ea? Nimic, e albă. Asta au făcut majoritatea guvernelor de după `90 și majoritatea politicienilor din România pentru diaspora, pe care vrem să-i determinăm să vină acasă. Cum e prietena mea Elena care vrea să se întoarcă după 20 de ani la Roma. Știți ce-au făcut politicenii români cu toate speranțele românilor din diaspora? Asta au făcut! (rupe hârtia pe care o are în mână, n.red.) Vreau să fac în așa fel încât România să nu mai dispară, în fiecare zi suntem mai puțin cu 200.


Ora 19:43 Încep întrebările pentru candidați.


Ora 19:39 Marian Voicu și Ramona Avramescu prezintă cele mai relevante informații despre cei 10 candidați.


Ora 19:38 George Simion (AUR) lipsește și de la această dezbatere, după ce a confirmat că va participa, a transmis jurnalista Ramona Avramescu.


Ora 19:36 Dezbaterea este moderată de Marian Voicu și Ramona Avramescu.


Ora 19:30 Dezbaterea a fost deschisă de directorul TVR Dan Turturică.

știrea inițială

Televiziunea Română organizează marți seara, la Palatul Cotroceni, o dezbatere electorală la care au fost invitați toți cei 11 candidați la președinția României.

Sub genericul „Un preşedinte pentru România”, evenimentul va fi difuzat în direct şi simultan pe canalele TVR1, TVR INFO, TVR Internaţional şi TVR MOLDOVA, începând cu ora 19.30, dar şi pe platforma online TVR+ şi pe canalul YouTube al televiziunii publice, anunță tvrinfo.ro.

De asemenea, cele mai importante televiziuni din România — Pro TV, Antena 3 CNN, Euronews, Prima News, Realitatea TV şi Romania TV, dar și platforma Adevărul — vor prelua transmisiunea.

„Dezbaterea de la Palatul Cotroceni va oferi tuturor cetăţenilor şansa de a înţelege mai bine cine sunt candidaţii care le cer votul şi care sunt planurile lor pentru România”.

„Jurnaliștii TVR Ramona Avramescu şi Marian Voicu vor coordona dezbaterea de peste trei ore, structurată în jurul celor mai presante teme pentru societatea românească. Printre acestea se numără priorităţile mandatului şi relaţia cu clasa politică, soluţii concrete pentru recâştigarea încrederii în instituţiile statului, rolul preşedintelui ca mediator într-o societate polarizată, politica externă şi parteneriatele strategice în noul context internaţional, strategia de securitate naţională şi alte subiecte de interes major pentru români.”

Un moment special al dezbaterii va fi secţiunea „Situaţia de criză”, moderată de jurnalistul TVR Adelin Petrişor, în care candidaţii vor trebui să-şi prezinte viziunea şi deciziile pe care le-ar lua în situaţii extreme ce pot apărea în mandatul prezidenţial. Jurnaliştii TVR şi jurnaliştii altor organizaţii media vor adresa întrebări candidaţilor. Aceştia se vor confrunta şi în mod direct, într-o rundă specială, care promite să pună în evidenţă diferenţele reale de viziune şi abordare.

Dezbaterea va beneficia de interpretare în limbaj mimico-gestual, asigurând accesul persoanelor cu deficienţe de auz la acest program.

 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

22 comentarii

  1. Pentru ca toata lumea s-a saturat de gogosi electorale si guvernamentale as pune trei intrebari fiecarui candidat la functia de Presedinte:
    1. Enumerati Doua masuri care sa restabileasca increderea in Presedentie si Guvern.
    2. O să solicitati date pentru identificarea vinovatilor care a dus la esecul PNRR?
    O sa promulgati o lege facuta in Parlament de sanctionare a vinovatilor sau o sa-i numiti ambasadori prin tari bananiere?
    3. O să solicitati schimbarea conducerea Parchetelor avand in vedere coruptia generalizata din Romania?
    Puteti indica un termen?
    🤔
    Altfel:
    Dezbaterea va fi o fanfaronada care lasa electoratul in ceată!
    Dezbaterea va ramane o discutie la coltul blocului, pe maidan, pe malul șantului, la mat-ul din sat samd daca nu sunt abordate teme majore pt Ro.☹

    • 1. Presdintele nu prea poate lua masuri ca sa restabileasca increderea in guvern, ca nu il poate demite sau convinge sa guverneze altfel. O posibila pozitionare s-ar putea face: sa ceara demisia lui Ciolacu. Nu va solicita mai nimeni asta acum, mai ales cei care au nevoie de voturile pesedistilor in tutul

      2. Ce date sa solicite presedinte? Se vede si de pe luna ca vinovatii sunt premierii Ciuca si Ciolacu, plus ministrii de resort.
      Nu e treaba parlamentului sa „dea o lege de sanctionare”. Exista codul penal, daca sunt fapte penale. Exista raspundere politica, daca poporul considera treaba cu PNRR-ul un esec.
      3. Aici presedintele poate solicita asta, dar initiativa e la guvern. Daca guvernul zice „NU”, s-a terminat, ramanem cu procurorii sefi actuali.

      Ce incerc sa zic: jocul a fost jucat in mare parte la parlamentare, cand poporul i-a votat „tot pe aia”.

    • Dezbaterea a fost utila pentru mine ca m-am asigurat ca oferta e o jale si ramane sa stabilesc eu care e cea mai mica jale. Eu as fi intrebat toti candidatii daca modifica ultima strategie nationala -care e programul presedintelui-si din care, Nelocuitul a eliminat coruptia din a fi vulnerabilitate la statul de drept si siguranta nationala. Consider ca asta a fost semnalul pentru sistem ca exista vointa politica pentru”stabilitatea” coruptiei care a urmat, mai apasat ca nicicand !

  2. da, sunt nerabdator sa aud cum cei cu 1% masa de votanti despre care nu se stie cum au strans semnaturile ne vor pierde timpul cu ideile lor.
    Daca aveau idei le transmiteau in scris catre Guvern Parlament CCR… nu?

  3. La prima citire…parca merita o sansa. O sa incerc sa urmaresc, daca se transforma in circ precum aseara, o sa-mi vad de treaba mea. Mi-am desfiintat TV-ul de cativa ani, dar ma descurc on line. Eu stiu cu cine votez, dar as vrea sa vad evolutia tuturor in fata temelor serioase si specifice functiei prezidentiale, pentru ca asta ma intereseaza, pentru asta votez, nu pentru cancan-uri/atacuri la persoana/istericale „in direct”.

  4. golanasu de galerie s-a obisnuit deja sa fie ca muhanis .. sa fuga de reporteri ..

  5. Ce s-a umflat Crin Antonescu cand a fost acuzat de Nicusor ca a dat proprietati ale statului mediului privat …

    Asa s-au privatizat toate companiile din Romania si rechinii imobiliari au pus mana pe cele mai tari proprietati…aproape gratis uneori…

    Numai Crin… e sincer … ca lacrima ..:)))

  6. Lavinia Șandru e incredibil de slabă intelectual. Îl ajută pe Ponta să pară deștept. Mult mai jos decât Elena Lasconi.

  7. Lavinia Șandru e incredibil de slabă intelectual. Îl ajută pe Ponta să pară deștept. Mult mai jos decât Elena Lasconi.

  8. Într-adevăr, singurul calm și care pare onest este Nicușor Dan.

    • S a pierdut de tot.

    • Pai „saraca” habar nu avea de unde familia ei avea atatia bani. Se lefaia in lux si nu saraca nu stia sursa banilor, si nici nu si-a pus problema. Asa a declarat dupa ce l-au saltat pe fostul ei sot, dl. Valcov.

  9. DEeci cand s-a aflat la conducerea partidelor:

    – Crin Antonescu – si-a pus sotia pe loc eligibil la europarlamentare
    – Ponta si-a pus sotia la europarlamentare pe liste
    – Lasconi si-a pus sotul la paralamentare pe liste

    E clar …

    • Nene, ai luat-o pe aratura… Unde si-a pus Lasconi sotul pe listele de le parlamentare? A obtinut doar un post de jurist la grupul parlamentar si a explicat si de ce…

  10. Sotul lui Lasconi … a lasat baroul…pentru postul de parlamentar…si evident va incasa si pensia speciala …ne-am nascut ieri…

    combinatii in familie: Ponta – sotia, Crin Antonescu – Sotia, Lasconi – sotul

  11. Cea mai mare democrație, încă, are de ales de fiecare dată între doi candidați deși și acolo câte un independent ori mai mulți fac act de prezență și n-am auzit pe cineva acolo sa se șifoneze așa tare ca acești necunoscuți de pe la noi.
    Îmi pare rău că Nicușor nu a fost și mai ferm și să spună apăsat și chiar sa le explice că vorbim de Președinte, avem nevoie de om cu nervi tari și cu simțul realismului și adecvării. Eu înțeleg să spui că sigur vei câștiga și că să joci rolul de sigur pe tine până la un nivel de 7-8%, dar mai jos fii frate realist!

    Vă spun cu mâna pe inimă, țara asta nu este unde ar putea fi azi nu din cauza needucaților, ei se descurca bine mersi, pot colabora, țara asta își tot ratează șanse din cauza educaților.
    Ce a făcut în seara asta Funeriu e jenant și nu face cinste unui om deștept. In primul rand de ce nu spune cine a sunat și de ce ar avea legătură cu Nicușor, niste acuze fara nici o dovadă.
    Dau aici un alt exemplu care de fiecare data mă lasă perplex, Liiceanu nu vorbește cu Paleologu. Poate părea un cancan mărunt, ori ce treabă are țara cu așa ceva, dar va spun că om mediu al acestei țări, contează enorm când adevăratele elite ale acestei țări nu-și vorbesc, suferim cu toții fara că măcar să știm unii dintre noi.

    • Nicuşor Dan a lansat singurul compliment sincer al dezbaterii, apreciând calitățile dovedite ale dlui Funeriu de „om de ştiință” şi „om implicat în societate”. De asemenea a amintit necesitatea votului util, deoarece există 4 candidați cu şanse reale iar candidatul absent amenință democrația şi statul de drept. Fragmentarea produsă de doi candidați împotriva celui cu mare susținere va duce la un tur 2 dintre candidatul guvernului şi absent, iar absentul (şi mentorul său) va câştiga.

    • @DonaldAndHillary vot util pentru cine? Lasati oamenii sa voteze ce vor! Stiu ca Nicusor e cu metoda retragerii, dar se poate si altfel

  12. Mda, desi este loc de mult mai bine in ceea ce-l priveste, singurul votabil ramane Nicusor Dan.

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.