G4Media.ro

Democraţii în pericol. Sondaj pe scară largă în Europa de Est la…

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

1 comentariu

  1. Citind textul in original, sensul corect al frazei cu privire la alegerile din Ungaria și Polonia sună așa :

    În pofida succeselor electorale obţinute în Ungaria de Fidesz şi în Polonia de PiS, se arată o serioasă lipsă de încredere faţă de partidele de guvernământ din ţările respective. Majoritatea consideră ( în Ungaria 63 %, în Polonia 55 % ) că este periculos să critici guvernul, deoarece această atitudine ar putea duce la consecinţe negative.
    Textul original continuă cu date privind increderea populației în libertatea alegerilor : În Germania unul din 5 crede că alegerile nu sunt corecte, dar în toate celelalte țări aceste procente ale neincrederii în libertatea alegerilor sunt mai mari ( cele mai mari în Slovacia 72 % și Bulgaria 76 % )

    Rezultatele nu sunt surprinzătoare. În general există un skepticism față de rezultatele obținute în cei 30 de ani după ”demolarea zidului” în care țările au trecut la democrație / economie de piață / stat de drept ( procesele au fost prea lente și incomplete iar rezultatele sunt puține și slabe care se pot pierde oricând ).

    Rezultatele întăresc concluziile unor politologi și sociologi care consideră – după studierea proceselor de schimbare de regim din fostele țări socialiste și alte regimuri de tip hibrid – că schimbarea regimurilor totalitare de tip comunist este un proces de durată, iar rezultatul nu este întotdeauna și obligatoriu un stat de drept. Mai degrabă se pot observa tipuri de guvernământ ca : democrații delegative ( Guillermo O’Donell), poliarhii ( Robert Dahl), demeocrații iliberale ( Fareed Zakaria ) sau democrații tranzitorii și regimuri autoritare competitive ( Steven Levitsky, Daniel Ziblatt )