G4Media.ro

Demența poate apărea cu un deceniu mai devreme la bărbații cu risc…

Sursa foto: Pexels

Demența poate apărea cu un deceniu mai devreme la bărbații cu risc ridicat de boli de inimă, arată un studiu

Bărbații cu risc de boli cardiovasculare pot dezvolta demență cu până la un deceniu mai devreme decât femeile cu risc similar, a constatat un nou studiu, scrie CNN.

„Influența bolilor cardiovasculare asupra demenței la bărbați cu un deceniu înainte de femei nu era cunoscută înainte”, a declarat autorul principal al studiului, Dr. Paul Edison, profesor de neuroștiințe la Imperial College London, într-un e-mail.

„Aceasta este o descoperire nouă cu implicații semnificative asupra sănătății”.

Bolile cardiovasculare sunt principala cauză de deces în lume, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, iar bolile de inimă au fost ucigașul nr. 1 în Statele Unite timp de peste 100 de ani.

Factorii de risc ai bolilor de inimă includ obezitatea, diabetul, hipertensiunea arterială și colesterolul, împreună cu fumatul, consumul excesiv de alcool și lipsa exercițiilor fizice adecvate și a unui somn corespunzător, potrivit Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din SUA. Toate aceste afecțiuni pot duce la boli ale vaselor mici, care pot afecta livrarea de oxigen către creier.

Impactul dăunător al riscului cardiovascular a fost la fel de evident la persoanele care nu purtau gena APOE ε4 ca și la cele care purtau gena, a constatat studiul. Gena APOE ε4 este considerată cel mai puternic factor de risc pentru dezvoltarea viitoare a bolii Alzheimer la persoanele de peste 65 de ani. Având una sau chiar două copii ale genei nu garantează că Alzheimer se va dezvolta, spun experții, astfel încât menținerea unui stil de viață sănătos poate fi extrem de importantă.

„Modificarea riscului cardiovascular poate preveni boala Alzheimer”, a declarat Edison, care este, de asemenea, șeful Centrului de Cercetare a Memoriei de la Imperial College din Londra. „Rezultatele noastre sugerează că acest lucru ar trebui făcut cu un deceniu mai devreme la bărbați decât la femei, indiferent dacă aceștia poartă genele de risc (APOE ε4) pentru boala Alzheimer”.

Constatările studiului sunt în concordanță cu literatura existentă care arată că nivelurile ridicate de risc cardiovascular pot fi asociate cu rezultate neurocognitive negative, a declarat epidemiologul Jingkai Wei, profesor asistent de medicină de familie la University of Texas Health Science Center din Houston, într-un e-mail.

Wei, care nu a fost implicat în noul studiu, a efectuat cercetări similare și a constatat că un deceniu de viață cu risc cardiac a fost legat de performanțe slabe la testele cognitive care măsoară funcția executivă, viteza de procesare și memoria imediată și întârziată la bărbații și femeile de peste 60 de ani.

Rezultatele noului studiu îl completează pe al său și sugerează că „o sănătate cardiovasculară mai precară este asociată atât cu o funcție cognitivă mai precară, cât și cu patologia creierului, care sunt ambele predictive ale demenței”, a declarat Wei.

Vârsta mijlocie este fereastra de timp cheie

Studiul, publicat marți în Journal of Neurology, Neurosurgery & Psychiatry, a analizat datele a peste 34.000 de bărbați și femei cu vârste cuprinse între 45 și 82 de ani care au furnizat scanări abdominale și cerebrale pentru UK Biobank, un studiu longitudinal de sănătate cu sediul în Marea Britanie.

Unii participanți au fost supuși, de asemenea, unei tehnici de neuroimagistică numită morfometrie bazată pe voxel, sau VBM, pentru a identifica influența grăsimii abdominale și viscerale, care înconjoară organele corpului, asupra neurodegenerației creierului.

„Utilizarea VBM a făcut constatările studiului mai obiective. În primul rând, se evită specificarea în prealabil a regiunilor de interes. În schimb, va analiza întregul creier, ceea ce va face ca rezultatele să fie mai puțin părtinitoare”, a declarat Wei.

Rezultatele au arătat că factorii de risc cardiovascular – împreună cu niveluri mai ridicate de grăsime abdominală și viscerală – au fost asociați cu un volum mai scăzut al materiei cenușii din creier în întregul cortex cerebral, atât la bărbați, cât și la femei. Materia cenușie este responsabilă pentru procesarea și interpretarea informațiilor, a spus Edison.

Cele mai vulnerabile regiuni ale creierului, potrivit studiului, au fost cele implicate în auz, vedere, procesarea informațiilor emoționale și memorie – toate zonele creierului care sunt afectate la începutul dezvoltării demenței și a bolii Alzheimer.

Când vine vorba de prevenirea apariției declinului cognitiv, momentul poate fi cheia, a spus Wei.

„Unele studii observaționale au arătat că factorii de risc vascular la mijlocul vieții, cum ar fi hipertensiunea arterială, colesterolul ridicat și obezitatea sunt asociate cu un risc mai mare de demență, dar nu și la sfârșitul vieții”, a spus Wei.

„Acest lucru sugerează că vârsta mijlocie poate fi fereastra de timp cheie pentru dezvoltarea demenței și terapeutică pentru prevenirea demenței”, a adăugat el, «și abordarea factorilor de risc vascular de la mijlocul vieții ar putea fi o abordare importantă pentru reducerea riscului de demență».

Ca urmare, este esențial să se înceapă devreme și să se mențină un stil de viață sănătos care să reducă factorii de risc vascular pe parcursul vârstei mijlocii, a spus Wei. Aceasta înseamnă controlul tensiunii arteriale, al colesterolului și al zahărului din sânge, o dietă sănătoasă, menținerea activității fizice și renunțarea sau evitarea consumului excesiv de alcool și tutun.

„De asemenea, oamenii pot participa la activități care necesită angajarea cogniției. Cheia este să începeți toate aceste acțiuni preventive proactive devreme și să nu așteptați până la sfârșitul vieții”, a spus el.

Diferența de gen

Conform studiului, bărbații par a fi cei mai predispuși la factorii de risc cardiovascular între 55 și 74 de ani, în timp ce femeile sunt cele mai predispuse un deceniu mai târziu, între 65 și 74 de ani. Dar de ce?

„Ar putea exista mai multe motive”, a spus Wei. „Cercetările existente au arătat că, în comparație cu femeile, bărbații sunt mai susceptibili de a avea un profil slab al factorilor de risc cardiovascular (hipertensiune arterială, colesterol ridicat) la mijlocul vieții, iar nivelul a fost suficient pentru a fi legat de o sănătate mai proastă a creierului. De asemenea, bărbații pot fi mai puțin predispuși să trateze factorii de risc vascular”.

Diferențele în hormonii sexuali pot juca, de asemenea, un rol, a spus Edison. La bărbați, testosteronul este legat de niveluri mai ridicate de lipoproteine cu densitate joasă, sau LDL, și niveluri mai scăzute de lipoproteine cu densitate înaltă, sau HDL, care cresc șansele de a avea un atac de cord.

„Bărbații au, de asemenea, niveluri mai ridicate de hormoni care provoacă inflamații și o șansă mai mare de a dezvolta cheaguri de sânge care pot contribui la o șansă mai mare de a dezvolta boli de inimă, precum și accident vascular cerebral”, a spus Edison.

Estrogenul la femei, cu toate acestea, „are efecte protectoare, care reduc nivelurile de LDL în timp ce cresc nivelurile de HDL”, a spus Edison. „După menopauză, riscul de a avea probleme cardiace începe să crească la femei. Efectul protector al estrogenului înainte de menopauză poate explica de ce femeile se confruntă cu probleme un deceniu mai târziu decât bărbații”.

De asemenea, bărbații sunt mai predispuși decât femeile să consume diete bogate în grăsimi saturate, sare și carne roșie, precum și să consume tutun și alcool mai mult decât femeile, a spus Edison. Apoi, există modul în care bărbații și femeile transportă grăsimea în corpurile lor.

„Bărbații au mai multă grăsime (acumulată) în jurul organelor interne (grăsime viscerală), în timp ce femeile au mai multă grăsime în jurul șoldurilor (grăsime subcutanată)”, a spus Edison. „Grăsimea viscerală este legată de creșterea șanselor de a avea un atac de cord”.

Din toate aceste motive, este posibil ca bărbații să fie nevoiți să abordeze factorii de risc cardio, grăsimea corporală și greutatea generală mai devreme decât femeile, a adăugat el.

„Influența problemelor cardiace și a obezității asupra degenerării celulelor creierului este susținută și mai evident peste douăzeci de ani la bărbați decât la femei”, a spus Edison. „Modificați-vă dieta și stilul de viață pentru a reduce riscul de a dezvolta probleme cardiace și obezitate; acest lucru va reduce probabilitatea de a dezvolta demență”.

 

 

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...