G4Media.ro

Decizia privind protocoalele secrete dintre Parchetul general și SRI, amânată pentru a…

sursa foto: Inquam Photos/ George Călin

Decizia privind protocoalele secrete dintre Parchetul general și SRI, amânată pentru a cincea oară de Curtea Constituțională / Pronunțarea programată pentru 16 ianuarie

Curtea Constituțională (CCR) a amânat miercuri, pentru a cincea oară, pronunțarea deciziei privind protocoalele secrete încheiate în 2009 și 2016 între Parchetul general și Serviciul Român de Informații.

O nouă ședință a fost programată pe 16 ianuarie pentru a lua în discuție această speță.

Ultima oară când judecătorii CCR au dezbătut subiectul protocoalelor a fost săptămâna trecută, dar atunci pronunțarea unei decizii a fost amânată din cauza absenței lui Daniel Morar, care a invocat motive de sănătate.

Surse participante la dezbateri au declarat atunci pentru G4Media.ro că discuțiile înclină spre o decizie majoritară de constatare a unui conflict juridic între Parlament și Parchetul General, dar fără ca această decizie să facă și referiri la o eventuală posibilitate de revizuire a sentințelor definitive date în dosarele în care au fost folosite probe obținute pe baza protocoalelor.

De această soluție majoritară de constatare a existenței unui conflict între Parlament și Parchet s-au distanțat însă doi dintre judecătorii CCR, Livia Stanciu și Ștefan Minea, au mai explicat sursele citate.

”Speța nu este una ușoară. Dezbaterile de până acum s-au concentrat pe o soluție de principiu, care să nu aducă prejudicii autorităților publice, care să închidă total orice idee de retroactivitate sau de revizuire a sentințelor”, au declarat surse participante la discuții pentru G4Media.ro.

Potrivit acestora, judecătorii constituționali au ridicat și problema vinovăției Parlamentului pentru faptul că s-a plâns la CCR în legătură cu protocoalele, dar vreme de aproape zece ani nu a făcut nimic în privința acestora deși ar fi trebuit să știe despre existența lor, având în vedere controlul pe care senatorii și deputații îl exercită asupra SRI.

”La unison, judecătorii au spus că există o culpă identificabilă a Parlamentului”, au subliniat sursele citate.

Sesizarea Curții Constituționale cu privire la protocoalele dintre Parchetul general și SRI a fost făcută pe 8 octombrie de către Florin Iordache, căruia Liviu Dragnea i-a delegat pentru o zi atribuțiile de președinte al Camerei Deputaților special pentru acest demers la CCR.

Dezbaterea publică a avut loc în urmă cu două săptămâni, pe 28 noiembrie, cauza lui Liviu Dragnea fiind susținută chiar de către Florin Iordache în fața Curții Constituționale. El a susținut că Ministerul Public, prin protocoalele încheiate cu SRI, a readus justiţia de după 2009 la cea care se înfăptuia în perioada comunistă.

În schimb, Iuliana Nedelcu, reprezentantul Ministerului Public, a precizat în faţa judecătorilor constituţionali că activitatea Serviciului Român de Informaţii este verificată de către Parlament, iar dacă Legislativul şi-ar fi îndeplinit în mod corespunzător atribuţia constituţională, ar fi identificat din vreme situaţia sesizată la CCR privind protocoalele cu SRI (detalii aici).

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

7 comentarii

  1. E cam fierbinte cartoful!

    • „cartoful” nu este „fierbinte”, pur si simplu cc(r)-al-pcr N-ARE COMPETENTA pt a se pronunta
      intr-o lume reala (care nu se-nchina obligatoriu de la dreapta spre stanga si care stie ca miturile despre… sunt „decat” mituri) aceasta „problema” ar fi fost inchisa (cu sec) iar „reclamantii” obligati sa plateasca, care cu viata (bah cismare te-a primit bine dracila?) care cu averea (se aude si la tine bah benzionar-de-lucs?) care cu neamurile (ce mai faci fa tamaro?)

  2. Yes ! De la inceput am spus ca vom intra in 2019 iar CCR nu se va fi pronuntat in speta asta !

    PS. Cred ca „Sursele participante la dezbateri care au declarat ca solutia inclina spre…” sunt cele doua mentionate in articol ( Stancu si Minea), dar – posibil – si Morar !
    PS. Iar daca sursele au dreptate, va fi un fel de victorie a la Pirus !

    • @Su,
      Oare o avea decizia CCR vreo legatura cu Brexitul, cu protestele din Ungaria si cu Revolutia ”topless” de la Paris…? Adica, se asteapta confirmarea faptului cum ca Cracanel a inceput sa piarda teren…?

  3. Nu gandesc atat de profund. Pur si simplu au dat- o azi p- aia cu ministri demisionari. Dar atentie, Europa e ca in 89. Valul se mareste iar cand va deveni tsunami nu vor mai conta nici salariile mari nici pensiile speciale,nici cumetriile formate acum in majoritatea institutiilor de stat.

  4. Mai au nevoie un singur vot si fac majoritate.

  5. Si cum ramane cu remarca lui Iordache de acum cateva zile, când „stia” ce va hotari CCR azi in privinta protocoalelor?