G4Media.ro

De ce riscă România tăierea fondurilor europene și cum își protejează Bruxellesul…

Sursa Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

De ce riscă România tăierea fondurilor europene și cum își protejează Bruxellesul miliardele de euro / La un pas de Polonia, Ungaria și Slovenia

România se află la un pas de a intra în grupul proscrișilor din UE, al țărilor monitorizate de Comisia Europeană pentru nerespectarea statului de drept din cauza marilor probleme din justiție nerezolvate sau chiar agravate în ultimul an, cum ar fi decizia Curții Constituționale în cazul Secției Speciale.

Motivarea CCR din iunie 2021 în cazul Secției Speciale apropie România foarte mult de Polonia, care a negat întâietatea dreptului european în fața Constituției naționale.

De altfel, premierul Poloniei, Mateusz Morawiecki, a și invocat, pe 19 octombrie, la Strasbourg, de la tribuna Parlamentului European, cazul României și Lituaniei pentru a încerca să convingă Bruxelles-ul că nu doar Polonia respinge supremația dreptului european în fața Constituției naționale.

Nu este singurul regres major de la respectarea valorilor UE. Inspecția Judiciară vânează în continuare tocmai magistrații incomozi, care critică absența reformelor din justiție, în loc să se ocupe de problemele reale din sistem.

Inspecția Judiciară a trimis o adresă redacției G4Media.ro pe data de 25 noiembrie pentru a solicita informații despre adresa de mail și ora la care a fost trimis un comunicat al Asociației Inițiativa pentru Justiție, condusă de Bogdan Pârlog. În comunicat, Asociația cerea desființarea rapidă a Secției Speciale și trecerea dosarelor la DNA.

G4Media.ro a decis să ingore solicitarea Inspecției Judiciare. Acțiunea Inspecției arată ca o nouă tentativă de a pune pumnul în gura acelor magistrați care presează pentru reforme esențiale în sistem, cerute de Comisia Europeană prin MCV sau de Comisia de la Veneția.

Însă de departe, cea mai gravă problemă o reprezintă absența voinței politice în ce privește continuarea luptei anticorupție. Însuși șeful DNA, Crin Bologa, a transmis, joi, de Ziua Internațională Anticorupție, o serie de mesaje adresate puterii.

”Depinde de forțele responsabile ale societății dacă Ziua Internațională Anticorupție va deveni sau nu momentul de reînnoire a angajamentului de reprimare a corupției : prin educație, prevenție și combatere”, se arată într-un comunicat oficial al DNA.

Procurorii anticorupție mai atrag atenția că fenomenul corupției ”macină în continuare multe zone ale societății noastre, iar deturnarea banului public frânează dezvoltarea societății, încurajează clientelismul și promovează nepotismul, perpetuează sărăcia în pături extinse ale societății”.

Altfel spus, procurorii anticorupție le cer decideților politici să spună clar dacă mai vor sau nu cu adevărat lupta anti-corupție, pe fondul evacuării mesajelor pro-justiție și stat de drept din discursul liderilor politici aflați la putere. Iar acest angajament nu se poate face doar din vorbe, ci prin fapte: repararea urgentă a legislației penale, desființarea SIIJ, asigurarea resurselor necesare bunei funcționări a parchetelor.

Șeful DNA, Crin Bologa, a mai avertizat în mod explicit, într-un interviu pentru RFI, asupra pericolului tăierii de fonduri europene dacă România nu face reformele promise în justiție, inclusiv desființarea Secției Speciale: ”Noi ca stat nu vom putea păcăli partenerii europeni. Dacă noi ca stat nu îndeplinim obligațiile pe care singuri ni le-am asumat, atunci degeaba desființăm, vopsim, revopsim, pentru că ni se va bloca accesul la fondurile europene”.

Mult mai optimist a sunat însă mesajul președintelui Klaus Iohannis de Ziua Internațională Anticorupție. Șeful statului și-a amintit, în sfârșit, de tema sa favorită din campania electorală, abandonată imediat după câștigarea alegerilor și instalarea guvernului său.

Există însă câteva fraze incorecte în mesajul președintelui. Acestea: ”În ciuda provocărilor de natură sanitară, economică sau politică cu care s-a confruntat, țara noastră a rămas un reper în Estul Europei datorită progreselor făcute în domeniul statului de drept, iar acestea trebuie să continue.

Rămân ferm angajat în efortul de dezvoltare a parcursului democratic al țării noastre și sunt convins că putem clădi un viitor mai bun, atâta timp cât ne sprijinim pe fundația solidă a valorilor europene, pe integritate, dreptate și toleranță zero față de corupție.”

Nu, România nu mai este demult un reper în Estul Europei, ci o sursă de îngrijorare tot mai mare la Bruxelles. Nu doar că n-am făcut progrese în domeniul statului de drept, ci am înregistrat regrese majore, vezi decizia CCR în cazul Secției Speciale.

Lupta anticorupție arată bine doar în statistici. Strict cantitativ este foarte posibil ca numărul de cazuri să fie mai mare decât în anii trecuți. În realitate, DNA nu mai anchetează cazuri semnificative de mare corupție, nici alte instituții relevante din statul român nu mai susțin lupta anticorupție la fel ca în trecut. Este o realitate evidentă, care nici măcar nu mai trebuie demonstrată.

Dacă aruncăm o privire atentă pe regulamentul Parlamentului European și al Consiliului adoptat în 16 decembrie 2020 privind regimul general de condiționalitate pentru protecția bugetului Uniunii, vom constata că România a bifat deja o serie de condiții pentru a risca să-i fie oricând tăiate fonduri.

Articolul 4 din regulament arată în ce condiții UE adoptă măsurile punitive împotriva unui stat membru, iar România se califică deja la mai multe puncte.

Coaliția PNL-PSD-UDMR, președintele Klaus Iohannis își fac un calcul greșit atunci când speră că vor trage pe sfoară Bruxellesul cu declarații sforăitoare, de bune intenții, lipsite de acțiuni concrete. Acei politicieni care cred că, dacă pun justiția din țară cu botul pe labe, vor putea fura liniștiți miliardele de la UE, se înșeală profund.

Tuturor, le-aș recomanda să citească cu mare atenție articolul 4 din Regulamentul invocat mai sus. Nu prea merge nici să ignore solicitările Parchetul European, deoarece ”cooperarea eficace și în timp util” cu OLAF și EPPO este considerată un principiu al statului de drept care, odată încălcat, poate atrage suspendarea fondurilor europene (vezi litera ”g”).

Dacă România va continua pe acest drum anti-reformă în justiție, dacă va manifesta mai departe o lipsă crasă de voință politică în combaterea corupției – care se traduce de fapt prin nerespectarea valorilor UE și subminarea statului de drept – este doar o chestiune de timp până când va intra pe radarul Comisiei Europene.

Deja aud tot mai multă lume care se întreabă la Bruxelles sau în cancelariile occidentale de ce se discută doar despre Polonia și Ungaria când vine vorba despre derapaje de la statul de drept, dar nu și despre România.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

76 comentarii

  1. Cand voi votati PSD 30%, PNL 25% si AUR 9%, vi se pare ca meritati altceva?

    • literalmente nu conteaza daca votezi si pe cine votezi, pos.tacule, stim ca lucrezi aici

    • Nu e postac e doar frustrat ca multi altii dintre noi ca desi pare evidenta o alegere lunea tot pune botutul la ciorbe reincalzite de la psd , pnl . Sau cauta vinovati peste tot mai putin in oglinda , aceia sunt aur .

      Nu zic ca ar fi perfect cu naivii la putere dar pana acum au fost singurii care si-au asumat reforme , de care pare ca pana si alti votanti le e dor ( vezi drula ) .

      Asa cum zice cel de mai jos (mai sus) nu prea trebuie sa conteze pe cine votezi , cetateanul nu trebuie sa fie “doxa de carte “ , sa verifici orice lege etc cum ne-a facit psd sa fim .. DAR ( mereu e un dar ) trebuie sa ai de unde alege , toti sa fie la fel , nu ciume , ci cinstiti , cu respect pt legi etc uri de astea . Cam asta cere si UE .. valori europene !

      Mult succes pentru o Romanie mai buna ( tuturor romanilor) ! Naiv nu !?

    • Comuniștii refac Tratatul de la Varșovia.

    • Absolutamente ceea ce ai spus/scris reprezintă o prostie cât casa de mare, @doiinciba…, dar tu știi bine treaba asta, de vreme ce ai simțit nevoia să folosești termeni pe care nu-i stăpânești…

    • E cam nepotrivit!?
      Adica e o recomandare pe cine sa votam!?
      Leninistii ..iata ..unde sunt bagati!?
      Ce-am facut cu asta?
      Poporul trebuie inteles in nevoile lui reale..naturale si locale…Nu blamat pentru ca nu se potriveste cu moda…de undeva!..Atunci ..ce conteaza est sau vest daca regula e aceeasi!?

  2. Vrei sa spui ca in 30 de ani de conducere PSD Romania nu s-a dezvoltat?

    • S-a dezvoltat in pofida guvernarii PSD…
      Si s-ar fi dezvoltat mult mai bine fara PSD

    • O să ne asiguram că globaliștii leftiști verzi nu vor ajunge niciodată la guvernare în România. Aici nu e Sodoma și Gomora.

  3. Lupta anticoruptie e o ciorba reincalzita ,nu mai intereseaza pe nimeni nico aici nici in UE.
    Lovesi isi face iluzii ca va reusi ceva , la primul european „prins” se va activa sistemul de justitie din tara respectiva si il va apara , pentru ca sistemul de justitie european nu are drept sa judece inaintea celui national.

    • Comisare, esti la fel de expirat ca si filmele lui Nicolaescu…
      Cel care n-a facut niciodata parte din UE

    • 👍👍👍

    • Ca de obicei, scursurile bolșevice dau lecții de democrație Europei 😀

    • Europa și democrația nu mai aparțin în aceeași propoziție.

  4. Daca „ne taie uie” fondurile, atunci trebuie sa pregatim tratate economice cu alte tari (SUA, Canada, Asia etc) si sa ne pregatim iesirea din UE. Pot argumenta

    1. Nu avem niciun motiv pentru a ramane in UE daca ne blocheaza dezvoltarea. Ce legatura au autostrazile cu sectia speciala? Eu nu circul pe sectia speciala.

    2 Acele fonduri europene s-au obtinut in urma DISTRUGERII industriei si agriculturii romanesti in numele capitalismului occidental, pietei libere (pentru ei, nu pentru noi) si a democratiei coloniale.

    3 Romania a achitat un pret GIGANTIC pentru a putea intra in U.E. (e.g. am dat Austriei petrolul nostru) , s-a depopulat, dezindustrializat si pus la pamant agricultura si zootehnia, a privatizat aproape TOT, inclusiv institutiile statului…

    4 Acele fonduri nu sunt pomana, NU SUNT GRATIS, ci sunt reparatia oferita de U.E. pentru a putea sa ne dezvoltam sa nu ramanem foarte mult in urma lor.

    5 Romania exporta mai multi euro decat absoarbe fonduri europene, deci contribuim mai mult decat primim. Matematic, chiar daca am absorbi toate fondurile europene, tot ar fi mai putini decat banii pe care Romania ii produce si trimite afara (Polonia, Ungaria, Estonia sunt invers, absorb mai mult decat exporta, hint hint…)

    6 Romania poate absorbi industria care se muta din China/Asia si sa aprovizioneze prin agricultura si zootehnie nevoile tarilor americane si asiatice.

    • @doiincibatek0r0vesticlol esti complet i. di.ot! daca iesim din ue e jale, inflatie monstru, 3-4 milioane de oameni pleca din start, etc. „argumentele” cu care te lauzi sunt de fapt aberatii. de exemplu, 3. petrolul i l-au dat rusiei, nu austriei.

    • @doiincibatek0r0vesticlol te-ai lovit rău la cap? Sau ești doar un troll rusesc?

    • Domnule Romania a semnat un tratat de aderare cu niste conditii acolo , chestii la care trebuie sa adere .. stii ce am semnat ?!

      Din facultate stiam ca integrarea urma sa fie din ce in ce mai stransa . Are legatura SIIJ cu fondurile cum sa nu ! Fondurile alea se dau pt o mai buna armonizare a statelor membre , aducerea pe picior de egalitate a subdezvoltatilor ca noi . Aquis comunitar iti spune ceva ?

      Diferenta e ca PL , GR , HU au luat bani pana le-au iesit pe nas si si-au dezvoltat tarile lor si abia acu ceva ani au aparut problemele pe chestii de fineturi as indrazni sa zic . De ce ? Pt ca unii similar cu aur au inceput ei sa negocieze principii !

      Noi !? Uu aaa uu aa latram ca prostii singuri la luna in loc sa ne vedem de ce avem de facut .. ABSORBTIE de fonduri ! Cat cuprinde !!

    • In plus Fara ROEXIT nu poti sa inchei tratate cu alte state (cat esti in UE ) .

      In rest vise .. noi nu putem sa strangem fonduri de la UE dar sa rezistam singuri si sa ne gospodarim

    • In plus Fara ROEXIT nu poti sa inchei tratate cu alte state (cat esti in UE ) .

      In rest vise .. noi nu putem sa strangem fonduri de la UE dar sa rezistam singuri si sa ne gospodarim .

    • Comentariul tau duhneste a vodka aurita.

      1. Pai daca sectia speciala sperie procurorii, cine dracu’ mai sta sa pazeasca fondurile autostrazilor?

      2. Placa cu industriile, agricultura si coloniile. Comentariu de 2 neuroni prinsi inca in secolul 19-20 cand agricultura si industria erau baza economiei, nu serviciile. Si nu ca ar conta, dar agricultura e totusi ok, vezi recordul de anul asta.

      3. Am sa scriu cu majuscule, ca sa para important, dar VEZI PUNCTUL PRECEDENT.

      4. Cuvantul reparatie e folosit aiurea. Noi ne-am facut praf singuri, dupa ~40 de ani de comunism si ~30 de ani de votat urmasii lor. Si tot cu „occidentul decadent” o ardem, ca sa ramanem totusi consecventi

      5. Nu stiu cum sa explic… din exporturi faci bani, nu „contribui”. Din fonduri europene absorbite faci bani, doar ca trebuie s-o lasi moale cu furtul, ca te prind si te pun sa dai banii inapoi (Dragnea stie). Matematic, comparatia dintre cele doua dovedeste o nulitate intelectuala.

      6. Iar cu agricultura. Nu prea exista flexibilitate in scripturile venite de la rasarit?

      In esenta, jet troll.

    • Numai trucaje bolșevice 😀 Nimeni nu contesta că sunteți neîntrecuți la furat și la mâncat c’at, tovarăși 😀 Ati jefuit țara și ați vândut-o la cei cu șpaga mai mare, austrieci, rusi, turci, arabi, azeri … și acum dați vina pe UE 😀

    • Bravo pt comment ! As fi raspuns punct cu punct dar am facut-o si apoi mi-am dat seama ca poate nici nu intelege sau nu vrea (mai grav) .

      Mereu e loc de mai bine inclusiv la structura asta numita UE dar de acolo la a fi “raul care ne impiedica pe noi sa fim cea mai buna forma a noastra “ e cale lunga luuunga !

    • Bravo pt comment Cristi !! As fi raspuns punct cu punct dar am facut-o si apoi mi-am dat seama ca poate nici nu intelege sau nu vrea (mai grav) .

      Mereu e loc de mai bine inclusiv la structura asta numita UE dar de acolo la a fi “raul care ne impiedica pe noi sa fim cea mai buna forma a noastra “ e cale lunga luuunga !

    • 🤪🤪🔨🔨🤣🤣🤣🤥🤥

    • doiincibatek0r0vesticlol cre’ c’ar fi bine dacă ai repeta sau ne-ai face un desen..

    • Inca un traditionalist R e t a r d.

  5. PSDNL ( USL-FSN), nu este capabilă ca să implementeze reformele cerute de UE. Se spune că ,găina indiferent unde ajunge cu aceiași cloacă aceleași ouă va face”. Cum să ceri unor oameni încremeniți în tradiția lor ancestrală ( hoția) ca să facă legi care să le închidă culoarele de înavuțire? Adică să-și dea singuri peste ,,dește”? N-ai să vezi așa ceva! Așa că, vorba lui Vladimir: avem și vom avea ce-am votat în ultimii 32de ani .

  6. Problema este ca intr-un sistem corupt-mafiot, noile miliarde de euro de la UE nu vor face decât sa alimenteze conturile corupților si sa întărească si mai mult puterea acestora. Este vorba de putere de cumpărare de influenta, de șantaj si de manipulare a opiniei publice prin presa si televiziunile cumparate, făcând astfel fenomenul coruptiei si mai greu de combătut in viitor! Asta este problema, sau riscul numarul 1, pe care UE se pare ca nu lucrează sa îl diminueze in practica (in afara de niște mecanisme si regulamente): fondurile UE pot amplifica fenomenul coruptiei in România si crea o defavoare profesioniștilor si antreprenorilor onești care vor avea de luptat cu o rețea mafiota bine hrănită cu noi fonduri!

  7. România NU risca absolut nimic , deoarece SLIGILE OCULTEI UE sunt foarte darnică în numele nostru pentru a-și păstra funcțiile.

  8. Total de acord,d-le Tapalaga

  9. Inițial m-am gândit ca Tapalaga este analfabet funcțional, dar mi-am dat seama că este doar ticălos. CCR a spus că secția a fost înființată cu respectarea Constituției și doar Parlamentul poate să o desființeze, nu instanțele de judecată. Și aveți grija cu desființările parchetelor specializate prin justiție, precedentul se poate aplica și altor structuri.

  10. Doar 8 comentarii publicate pana la ora asta?
    * Nici al meu nu a apărut încă.

    • Li s-a acrit românilor de toate mizeriile, nici macar nu vor să mai audă!

    • Eu recunosc faptul ca nu mai am ce comenta dupa ce am citit ca G4 „ignora”.
      Singurele care conteaza sunt „bulele” – in fiecare domeniu (politic, profesional).
      Noi astialalti balansam aiurea pe aici.
      Cei care voteaza fara sa înteleaga ce fac fac viitorul

    • Daca citesti cu atentie articolul/comentariile… intelegi ca „zeflemeaua” e caracteristica românului G4media:
      https://www.edupedu.ro/mircea-miclea-ce-i-de-facut-intr-un-stat-esuat/#comments

    • @Spark, DT a explicat de ce a ignorat solicitarea Inspecției Judiciare.
      In rest, ai dreptate.
      Am citit articolul catre care faci trimitere. Te deranjează ca îndeamnă la “chill dă fucc out” in timp ce tara este furata?

      Dar…Pe cei 10-15 de pe G4 care am văzut ca avem compatibilitate intelectuala, la valori si principii, nu ne oprește nimeni sa nu facem un fel de Inner Circle dar fără partea de dating. FF Leagu aka a O a lu Meleaca venea si el cu ceva idei IT…

    • Ne „apara” USR+ din opozitie interesele. Nu ziaristii.
      2 ani … si ceva si aflu directia țării.

    • un fel de Inner Circle dar fără partea de datin’
      @Diana, te-am vazut pe net cu lucrările științifice în Eng, cu tot: linkuri documentație toate – excellent!
      Asta, cu ceva vreme bună în urmă, bineînțeles; însă, pe atunci ai facut o pauză aici, căci o perioadă nu te-am mai văzut activând pe g4, probabil că ai lipsit o vreme.
      Nu știu dacă ai sters resursele sau nu – n’am mai accesat în ultima vreme, însă pentru modul elevat, buna pregătire conform a tot ce ai postat – îndeosebi lucrările; la nivel academic – congrats!

    • @Diana.r(number)
      e o confuzie din categoria teatru. d-ale carnavalului.
      nu-l cunosc pe stimatul domn O si nici pe distinsul Meleacă.
      cu toata stima probabil softurile pe vaza NLP nu dau rezultatele scontate 😎
      ai-ul si computerele cuantice in retea sa mai astepte. „after the rain”.
      apreciez, de altfel, comentariile tale bine argumentate si cu tinta administratia, politicienii dincolo de ideologii.

  11. S-au făcut mari progrese. Corupția este endemică și generalizată în Ro. Și probabil că la acest nivel vom rămâne de acum încolo. Nu văd ce și cine ar mai putea schimba ceva.

  12. Domnul Tapalagă cenzurează la greu. Am zis că nu mai scriu nimic pe paginile sale. Ciudat și dubios.

  13. Mă lași cu Bologa si cu DNA? Cine îi opreste să-și îndeplinească misiunea pentru care există și sunt plătiți regește procurorii din DNA?! Toți sunt doar niște demagogi, ipocriți si mincinoși, magistrati, politucieni, administrație!

  14. se vede ca nu ti-ai revenit dupa interviul cu Ponta
    SE VEDE DE PE LUNA CA ASTIA AU OPRIT TOT IN TARA ,EXACT CA PE TIMPUL LUI DRAGNEA.
    VA DA-TI SEAMA CE EFORT AU FACUT pnl-stii CAT AU FOST CU DREAPTA LA GUVERNARE?!?
    UNDE ERAM DACA AVEAM _RITMUL OPRIT_ TIMP DE 30 DE ANI .

  15. Să blocheze UE PNRR că oricum poporul primește doar niște zgârciuri de acolo, să urle tembeliziunile cât vor că oricum asta fac tot timpul.

  16. Si care e problema daca politicienii nu mai pot fura banii de la UE? Exista bani si in bugetul Romaniei, iar aia pot fi furati foarte eficient. Banii respectiv ajung ulterior in economie, se cumpara masini de lux, vile, excursii exotice si altele, astfel incat politicienii sa fie multumiti si sa ne dea si noua o suta de lei in plus la pensie. Toata lumea castiga.

  17. Pentru cine vrea ieșirea României din UE să se uite la cozile si criza din Regatul Unit,iar cine vrea ieșirea din Nato să vadă Ucraina gata să fie ruptă de rusi,sau să vadă falimentul adus de investitorii chinezi în unele țări.Dezvoltarea României s a făcut cel mai mult datorită banilor trimisi de românii din Europa care au susținut pibul si economia.In rest politicienii ciumei rosii si galbene nu au guvernat decât pentru ei si pentru privilegiile unor bugetari cu pensii si salarii cum nici in vest nu vezi.

  18. Daca UE avea chef sa faca ceva in privinta coruptiei, facea pana acum. Timp a avut din belsug. Am senatia ca, atat timp cat trimitem muncitori ieftini in Vest, nimeni n-o sa caraie pe tema de coruptie. Statele occidentale iubesc coruptia daca lor le merge bine din cauza asta.

    • Ce sa faca UE sa vina cu armate peste noi sa ne convinga ca nu e bine sa furam , sa ne jignim intre noi , ca e normal sa iti vezi de treaba ta dca se pupa una cu alta ( ca nici “normalii “ nu se fk pe strazi) , ca e normal sa lucram in primul rand pt noi , ca avem acces la cea mai mare piata unitara din lume , sa ne invete sa votam , sa analizam , sa vedem situatii diferite ca pe oportunitati si nu amenintari , sa credem in cauze juste , sa mai citim una alta , sa iubim aproapele nostru ( nu doar ruda) , compasiune …

      Ai vazut cum arata predarea puterii in Germania ?!? Olaf a venit cu flori , au tinut discursuri unul pt celalalt , civilizatie , normalitate in sensul constructiv .

    • Ce sa faca UE sa vina cu armate peste noi sa ne convinga ca nu e bine sa furam , sa ne jignim intre noi , ca e normal sa iti vezi de treaba ta dca se pupa una cu alta ( ca nici “normalii “ nu se fk pe strazi) , ca e normal sa lucram in primul rand pt noi , ca avem acces la cea mai mare piata unitara din lume , sa ne invete sa votam , sa analizam , sa vedem situatii diferite ca pe oportunitati si nu amenintari , sa credem in cauze juste , sa mai citim una alta , sa iubim aproapele nostru ( nu doar ruda) , compasiune …

      Ai vazut cum arata predarea puterii in Germania ?!? Olaf a venit cu flori , au tinut discursuri unul pt celalalt , civilizatie , normalitate in sensul constructiv .

      Ti-ai apara tara de progres ??!

    • @Mor de ras: Ce sa faca UE? Simplu, sa taie fondurile cand sunt derapaje de la democratie. La ce coruptie este in Romania ar trebui taiate fondurile in totalitate. Iar daca nu se rezolva asa, sa se treaca la sanctiuni economice.

    • Carmen, pai tu ce crezi ca-s procedurile de enfringement? In privinta fondurilor din PNNR, daca nu se respecta anumite deadline-uri / jaloane pentru implementarea unor reforme, adio bani

      https://www.g4media.ro/pnrr-jaloanele-pentru-marile-investitii-si-reforme-din-transporturi-50-dintre-contractele-pentru-modernizarea-infrastructurii-feroviare-semnate-pana-la-sfarsitul-anului-viitor-jumatate.html

  19. Zilele trecute Kovesi a declarat ca exista coruptie in toata Europa, despre ce vorbim in acest articol? O sa plangem la infinit dupa ce ne spune noua UE care nu are nicio legatura cu uniunea care exista la aderarea noastra… not really

  20. G4 mai schimbați și voi poza lui Dan că are privirea lui Râmaru

    • De unde știi ce privire avea Râmaru? Doar, dacă…
      Bestia…!
      @Kinki, arată-ne pe păpușă unde te-a atins cremenalu’ !

  21. Tăpălagă, ai început sa ai vise umede, tati.

  22. Banc: Incendiul la KGB
    Un om sună la un sediu regional al KGB, după ce un incendiu a cuprins instituţia. „Nu putem face nimic. KGB-ul tocmai a ars”, îi spune operatorul. Cinci minute mai târziu, omul sună din nou, iar operatorul repetă informaţia: sediul KGB a ars. Omul revine şi a treia oară, iar operatorul îi recunoaşte vocea şi îl întreabă: „De ce tot suni? Tocmai ţi-am spus că KGB-ul a ars.” „Ştiu”, răspunde bărbatul, „însă îmi face mare plăcere să vă aud spunând asta.”

  23. Si atentie mare: Romania nu e Polonia. Romania e o tara inapoiata care nu e in stare sa isi asigure nici necesarul de alimente. Sa nu mai vorbim de alte lucruri elementare, multe dintre ele pe care le importam din Polonia. Un exemplu foarte important: autobuze electrice. Si cu asta am spus tot. Noi nu permitem sa ne jucam cu nimeni, suntem in c u ww ruletzul gol.

  24. Ar cam fi cazul să ne luăm țara înapoi de la teroriștii ăștia șantajiști globaliști.

  25. sunt curios ce o sa aleaga guvernantii…pentru a se umple valaul trebuie desfiintata sectia, daca o desfiinteaza nu mai ajung la valau.un plan au ei, ca de asta si-au luat parteneri pe masura(cu ceilalti era mai greu de ramuit ).

  26. Da, trebuie s-o spunem: e evident ca presedintele Iohanis a adoptat tactica lui Adrian Nastase in ce priveste Justitia si lupta anticoruptie. Jucam teatru si pretindem ca avem justitie independenta si lupta anticoruptie mintindu-i pe europeni pe rupte. Cat tine, tine.

  27. Stiu ca sunteti foarte frustrati dar am sa va spun ceva. Joha si-a tinut cuvantul si i-a adus la guvernare pe USR, atunci cand s-a putut si mai ales cand au vrut si ei. Voi va gandeati ca-i ia in brate pe viata. Ei, asta nu se poate, nimeni n-ar fi facut-o pe planeta asta, ai dat cu piciorul sansei primite, o perioada stai pe margine, sa reflectezi daca e bine ce-ai facut. Acum vreti ca Johannis sa-i puna la punct pe judecatori? Uite ca nici asta nu se poate, cred ca vreti cam multe asta arata ca traiti doar intr-un spatiu virtual, va hraniti doar cu FB si alte retele de socializare crezand ca asa se face politica.

  28. Pentru cei care sunt în continuare supărati ca de ce am intrat în EU sa se uite peste granița în Ucraina și sa se gândească ca noi o țară care cu o populație, suprafață și resurse sub ce are Ucraina, am fi fost mult mai rău decât Ucraina astăzi. Toată țară ar fi fost condusă de PSD cu o șleahtă de oligarhi multimiliardari și o populatie extrem de săracă. Am fi fost sub papucul Rusiei care și-ar fi bătut joc de noi în continuu si am fi fost dependenți economic de ei. Nu neg ca lucrurile în EU nu sunt tot timpul perfect, dar înainte de a arunca cu piatra în EU, sa ne oprim, sa ne uitam în oglinda și sa vedem dacă noi dacii liberi, poporul ales al lui D-zeu, noi cei care am inventat roata suntem într-adevăr cei mai cei și cei mai din aceasta lume. Și dacă suntem cinstiti cu noi o sa vedem ca nu facem chiar atât de multe parale cât credem, iar intrarea în EU a fost singura decizie care ne-a salvat de la un dezastru național. Din păcate putin lume înțelege pentru ca mentalitățile noastră și modul nostru de viață nu este deloc compatibil cu EU. Se spune ca în ’90 după caderea cortinei de fier cancelarul Helmut Kohl a fost întrebat pana unde se poate extinde EU. El a spus ca pana la cea mai estica catedrala gotica, care este Biserica Neagra din Brasov. Posibil sa fie multa legenda, dar cu cât trece timpul se pare ca este ceva adevăr în aceasta legenda.

  29. smecheria cu „desfiintarea-infiintata” a siij.
    O DESFIINTEAZA PENTRU A EVITA BLOCARI/SANCTIUNI ,APOI O REINFIITEAZA CU OBIECTIVE CONCRETE,PENTRU CA NU CUMVA CINEVA SA RASPUNDA MODULUI IN CARE S-AU CHELTUIT BANII PNRR.
    SE POATE CA MISCAREA LUI JOHANIS PSD+PNL+UDMR SA ” REPREZINTE” UN POSIBIL JAF A CELOR 30 DE MILIARDE EUROI..
    7 ANI….ROTATIVA…PRIM MINISTRU… PROMOVAREA LUI FIREA PENTRU PRESEDENTIA VIITOARE(CHESTIA CU 4 TELEVIZIUNI OPRESC DIFUZAREA PROGRAMELOR PENTRU doamna voluntari)

    • Un PNRR în detrimentul majorității românilor , dar pentru beneficiul SPOLIATORILOR sau a ASASINILOR ECONOMICI .

  30. „Inspecția Judiciară a trimis o adresă redacției G4Media.ro pe data de 25 noiembrie pentru a solicita informații despre adresa de mail și ora la care a fost trimis un comunicat al Asociației Inițiativa pentru Justiție, condusă de Bogdan Pârlog”. De când presei i se solicită informaţii? Baza legală? Parte a unei anchete de cercetare? E adevărat că la redacţie s-au găsit maşini de scris şi valută?

  31. Cine nu-i cuminte nu primeste prajiturica! Pai daca tot nu o primeste pentru ca a fost doar putin ne-cuminte, nu mai bine sa devina obraznic?