G4Media.ro

LIVE TEXT Parlamentul European dezbate cazul Poloniei/ Von der Leyen: Sunt profund…

Sursa Foto: Facebook/ Mateusz Morawiecki

LIVE TEXT Parlamentul European dezbate cazul Poloniei/ Von der Leyen: Sunt profund îngrijorată. Este un atac direct la unitatea ordinii juridice europene/ Premierul Morawiecki: Nu vom fi de acord să ni se impună dictate. Nu asta înseamnă UE

 

Parlamentul European dezbate, marți dimineața, cazul Poloniei și derapajele de la valorile UE, după recenta decizie prin care Tribunalul Constituţional polonez a contestat întâietatea dreptului european în faţa celui naţional.

Șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, s-a declarat ”profund îngrijorată” de decizia Tribunalului Constituțional polonez, precizând că ea reprezintă ”un atac direct la unitatea ordinii juridice europene” și ”pune sub semnul întrebării fundamentele UE.

Von der Leyen a avertizat că executivul comunitar are la dipoziție mai multe instrumente pentru a sancționa Polonia de la derapajele anti-europene, printre care respingerea planului de redresare sau mecanismul de condiționare a fondurilor UE de respectarea statului de drept.

Premierul Mateusz Morawiecki a repetat într-un lung discurs că legea fundamentală din Polonia, Constituția, are întâietatea în fața dreptului european. Premierul Poloniei a criticat ceea ce a numit ”deficitul de democrație din UE” și faptul că ”se iau hotărâri în spatele ușilor închise”. El a mai spus că ”nu vom fi de acord să ni se impună dictate” și că ”nu asta înseamnă UE”.

Dezbaterea a început la ora 10.00, ora României, cu mai puțini europarlamentari în sala de plen a Parlamentului European reunit la Strasbourg, dat fiind că numeroși eurodeputați au ales să lucreze în continuare de la distanță din cauza pandemiei de COVID 19. O rezoluție a Parlamentului European pe tema situației din Polonia ar urma să fie votată joi.

Mai mulți europarlamentari au denunțat inclusiv ”persecuția femeilor”, cu referire la legile stricte anti-avort în vigoare în Polonia. Alții au acuzat premierul și guvernul PIS minte poporul polonez, că a distrus presa independentă și că discriminează familiile LGBTI, care a fost interzisă în anumite regiuni ale Poloniei. ”Curtea Constituțională de marionete”, a fost numit tribunalul care a luat decizia privind întâietatea Constituției poloneze în fața tratatelor europene.

În majoritatea luărilor de poziție, europarlamentarii și-au exprimat solidaritatea cu zecile de mii de polonezi care au ieșit în stradă în ultimele săptămâni pentru a-și exprima atașamentul față de valorile UE.

În cele câteva luări de poziție din partea unor europarlamentari FIDESZ, Polonia a fost apărată pe motiv că Bruxelles-ul o pedepsește din cauză că se opune politicii migrației.

G4Media.ro va transmite live cele mai relevante declarații.

  • UPDATE 14.16 Ursula von der Leyen Ați vorbit despre Nord Stream 2, argumentele dvs se înrăutățesc. Suntem în mizeul dezbaterii și nu încercați să venți cu alte dezbateri.
  • Trebuie repuși în funcție judecătorii dați afară ilegal.
  • Tocmai asta ne difierențiază de dictaturile din această lume, procedurile sunt legitime și puternice. Vom apăra aceste valori împreună cu oamenii din Polonia.
  • Premierul Mateusz Morawiecki UPDATE 14.10 Discuția este dacă nu cumva statul de drept este folosit ca pretext. Statele membre conduc tratatele și ele au alocat competențe UE. Mai multe persoane s-au referit la hotărâri judecătorești motivate politic. Vreau să îmi arătați un exemplu de astfel de hotărâre.
  • Vă amintiți guvernul lui Tusk, vă amintiți acel telefon către un judecător către o instanța.
  • Curtea Constituțională poloneză a constatat că o anumite interpretare a anumitor prevederi din tratate este incompatibilă cu Constituția poloneză. Rezultatul este că am avea două categorii de judecătorii și milioane de decizii invalide.
  • Colegii mei polonezi au spus că le e rușine de Polonia, de complexele pe care le au de guvernul PIS. Eu sunt mândru de ce am realizat și nu avem nici un complex. Acest unghi, această perspectivă axată pe Putin. Un europarlamentar german a vorbit despre acest lucru. Ei, germanii, construiesc Nord Stream cu rușii, ei sunt responsabili de creșterea prețului la gaze.
  • S-au făcut câteva comparații interesante despre cum puterea deține adevărul. Noi nu credem că dreptatea este a puterii sau atitudinea paternalistă față de polonia. Camera disciplinară, da, o vom aboli. Mecanismele introuduse nu s-au ridicat la înălțimea așteptărilor noastre. Noile proceduri vor fi acceptabile de toată lumea, toți vrem ca judecătorii să aibă comportament responsabil.
  • Azi e o zi simbolică, 19 octombrie este o zi importantă. În 1984 un preot a fost asasinat, Solidraritatea se lupta pentru libertate și democrație. Mulți dintre cei care au luat cuvântul azi nu erau de acceași parte a baricadei atunci.
  • UPDATE 13.47 Dezbaterea este încă în curs. Premierul polonez și-a anulat conferința de presă care ar fi trebuit să o țină după dezbaterile din plen.
  • UPDATE 11.13 Ska Keller, verzi: Cred că conduceți țara dvs către o cale periculoasă. Guvernul dvs a întors spatele statului de drept, independenței sistemulului judicar, minorităților, cu această decizie întoarce spatele și UE.
  • Ceea ce a făcut guvernul polonez este un atac la existența UE. UE nu este doar o asociere pentru interese economice. Guvernul polonez a pus sub semnul întrebării acești piloni de bază. Este un test pentru noi toți, dar mai ales pentru Comisia Europeană. Când un state membru pune sub semnul întrebării aceste lucruri trebuie să acționeze ferm și rapid. A sosit timpul să protejați esența UE.
  • UPDATE 11. 10 Renew: De ani de zile infectați mințile polonezilor cu minciuni și manipulări despre regulile și regulamentele europene.
  • Dvs  nu sunteți onest față de polonezi, domnul prim-ministru. Am ascultat aici negațiile, dar acțiunile dvs scot încet încept Polonia din UE. Explicați agricultorii că vor pierde subvențiile și spuneți-le studenților să uite de programul Erasmus.
  • Acțiunile ilegale nu pot fi acceptate și vor avea consecțințe. Vă cer domana von der Leyen să respingeți PNRR-ul Poloniei și să acționați mecansimiul financiar.
  • Veți suporta consecințele acțiunile dvs și vă veți confrunta cu poporul dvs când va constata că le-ați vândut o minciună.
  • UPDATE 11.05 Iratxe Garcia Perez, SD: Voturile nu dau legitimitatea de a deraia de la democrație. Imi pare rău pentru milioanele de polonezi care nu știu ce se va întâmpla peviitorul lor.
  • Spre deoesebire de dictaturi, în UE conduce legea. Dvs cereți resept pentru diversitate. Atunci când amenințai cu nerespectarea normelor, vă puneți în fața ușii. Nu vă dă nimeni afară.
  • Când partidul dvs prezenați o înfruntare în suveranitatea Poloniei și suverantiatea UE înseamnă că nu ați înțeles ce înseamnă UE.
  • Împreună suntem mai puternici, aici am venit în mod volunar. Nu ne obligă nimeni să fim aici, nu ne ține nimeni cu forța.
  • Guverne ca al dvs au luat-o pe calea regresului și al autoritarismului. Problema dvs e cu principiile democrației și statului de drept. Comisia este obligată să acționeze, domană von der Leyen, s-a terminat cu timpul de așteptare.
  • Suntem sediul democrației europene și reflectăm ce dorește și cetățeanul polonez. Ni se cere să sprijinim judecătorii și procurorii din Polonia. Dincolo de legei și planuri economice, suntem familie. Polonia înseamnă mai mult decât PiS, la fel cum Ungaria înseamnă mai mult decât Orban. Nu vom lăsa femeile singure pe stradă.
  • Acum câteva sătpămâni am fost la Varșovia, nu le vom înșela oamenilor încrederea.
  • UPDATE 10.57 Manfred Weber, PPE: Nu este vorba despre Polonia, ci despre politica poloneză azi. Constituția statelor membre este fundamentală, însă regulamentul acestei comunități este mai important. Țara mea a trebuit să-și schimbe Constituția.
  • Constituțiile sunt fundamentale, dar regulamentul nostu intern este mai important decât ordinea națională. Azi guvernul polonez pune probleme și a ridicat acest topor
  • Sute de mii de cetățeni au ieșit în stradă, e vorba de patrioți autentici în stradă. Cu steagul polonez și cu steagul UE. Polexit-ul domnule prim ministru înțeleg că nu e un obiectiv, dar cine respinge independența justiției acesta iese din UE. Decizia CC din Polonia este foarte aproape de o ieșire din UE.
  • Prin discursul dvs de aici semănați și mai multă diviziune. Se va bucura o persoană: Vladimir Putin, se vor bucura urșii. Vă rog să încetați cu așa ceva.
  • UPDATE 10. 23 Premierul Mateusz Morawiecki: Mă aflu aici în fața dvs pentru a vorbi despre câteva probleme care sunt de o importanță foarte mare pentru viitorul UE, nu doar pentru viitorul Poloniei. Voi vorbi despre criza cu care ne confruntă, despre standardele și regulile care ar trebui să fie aceleași, dar nu se întâmplă adesea. Apoi vor vorbi despre niște principii și despre hotărârea Curții Constituționale din Polonia, despre diversitate și respect reciproc. Apoi voi vorbi despre riscurile care derivă din hotărârile instanțelor constituționale din Europa.
  • Inflație, prețuri din ce în ce mai mari, datorie publică galopantă, migrație ilegaă, criza energetică. Toate acestea vor duce la neliniște publică și se adaugă panopliei de probleme pe care le avem deja. Putem să garantăm un viitor mai bun pentru cetățenii noștri? Mediterana a devenit o zonă tragică din cauza migrației, Rusia începe războaie ca să ne amenință.
  • Avem prețuri din ce în ce mai mari la energie cauzată și de activitățile rușilor. Dimensiunea crizei poate să zguduie fundamentele Europei. Milioane de firme ar putea intra în faliment. O criză ar putea avea efect de domino. Nu putem rezolva aceste probleme singuri, firește că trebuie să acționăm unitar. Toate aceste probleme sunt ale noastre, nu ale Poloniei.
  • Integrarea UE este o alegere pe care am făcut-o, este destinul nostru. Europa este casa noastră și nu vrem să plecăm în altă parte. Nu vrem doar beneficii pe termen scurt. Polonia a avut beneficii enorma de pe urma integrării UE. Dar noi n-am intrat în Polonia cu mâna goală. Integrarea a adus ocazii frumoase companiilor din Europa, alte țări au beneficiat.
  • Ne dorim o situație cu beneficii reciproce, de ambele părți. Nu dorim ca cetățenii noștri să se apere singuri. Întotdeauna în astfel de chestiuni am vorbit cu singură voce. Dorim să apărăm cele patru libertăți ale UE, nu dorim să sprijinim nici un paradis fiscal. Unele State UE sunt în continuare paradisuri fiscale, acestea sunt cele mai bogate țări care fac și mai mulți bani.
  • Noi dorim o UE care să aibă o politică de apărare și externă puternice, care să fie compatibilă calitatea de membru NATO. Acum ne confruntăm cu o amenințare cinică la adresa granițelor externe. Polonia apără granița estică, noi consolidăm UE într-un mod foarte tradițional.
  • Vreau să le mulțumesc cetățenilor și ofițerilor care apără granița extenă, din Polonia, Letonia și Lituania. Prețurile la gaze cresc și vedem ce preț plătim pentru o politică energetică pe termen scurt. Gazoductul Nord Stream 2 și cedarea în fața politicii rusești au dus la prețuri care au explodat efectiv. În Polonia, 58% din cetățeni sunt favorabili UE, guvernul nostru face parte din această majoritate pro-europeană din Polonia. Asta nu înseamnă că cetățenii nu se se simt îngrijorați cu privire la viitorul UE.
  • Tot auzim în continuare de cetățeni de mâna întâi și de mâna a doua. De ce se iau hotărâri diferite și se iau verdicte diferite în ce privește diferite state membre? Această discrepanță este tot mai profundă. Nu e bine să ne prefacem că nu avem probleme. Cetățenii noștri nu sunt nici surzi nici orbi. Dacă nu acționăm, instituțiile noastre vor pierde.
  • Nu o să tăcem când țarar noastră este atacată chiar și în această instituție în mod necinstit. Respectarea acestor reguli este o obligație pentru noi toți. Este inacceptabil să extinzi competențele instituțiilor, nu putem vorbi de penalități financiare. Am fost supuși celui mai oribil limbaj, amenințărilor.
  • Nu voi accepta ca politicienii europeni să șantajeze Polonia, suntem o țară mândră. Polonia are una dintre cele mai îndelungate democrații, din secolul XX. Am luptat pentru libertatea Europei, am apărat Parisul și Berlinul. În 1981 mișcarea Solidaritatea a oferit noi speranțe. Reconstruția post-belică a Europei a fost posibilă datorită unui ajutor de care nu au beneficiat toate țările din păcate.
  • Nu va exista stat de drept fără separarea puterilor, independența instanțelor și ierarhiei izvoarelor de drept. Dreptul european are întâietate în fața dreptului național în domeniile de competență ale dreptului european, acest principiu trebuie respectat. legea fundamentală este constituția unei țări. UE este un organism puternic, cea mai dezvoltată organizație din istorie, dar nu este un stat.
  • Avem 27 de state membre, suverane și statele membre sunt cele care hotărăsc care sunt competențele delegate UE. Acestea sun numeroase, dar nu toate competențele au fost delegate. Sunt competențe care sunt apanajul statelor membre. Nu există nici o îndoială că dreptul european are întâietate în domeniile de competență care i-au fost delegate și doar acelea.
  • Curtea Constituțională din Polonia a întrebat dacă UE tranșează care este granița între competențe UE și competențe statale. CJUE arogă noi competențe UE. De am avea avea articolul 4 și 5 care spune că UE poate acționa doar în cadrul competențelor care i-au fost acordate, acestea ar fi nule și neavenite dacă ar depinde de CJUE.
  • Hotărârea recentă a Curții Constituționale polone a făcut obiectul unei neînțelegeri fundamentale. Nu ar trebui să mai împrăștiem minciuni legate de Polexit și așa mai departe.
  • În primul rând, în sistemul nostru juridic, întâietatea dreptului european nu se extinde la sistemul constituțional. Așadar, dreptul european nu trebuie să amenințe constituția unui stat membru.
  • Constituția Poloniei este legea fundamentală a statului, Polonia este suverană în ce privește delegarea de compentențe. Văd pe chipurile dvs că nu sunteți de acord cu mine și nu înțeleg de ce. Aceste citate provind de la instanțele constituționale din Franța, Italia și le-am sărit pe cele din Spania.
  • Pe baza Constituției noastre nu putem conchide că există o întâietatea a dreptului european în fața Constituției polone. Avem o regulă clară că există întâietatea dreptului european, dar nu înaintea Constituției Europene. Pot să citez exemple din Lituania, din România sau din alte țări.
  • Avem în UE țări cu instanțe constituționale și țări fără, țări în care sunt numiți politic și țări în care sunt numiți de colegii lor. Există marjă de dialog între noi. Niciodată nu vom fi de acord să ni se impună dictate. Nu asta înseamnă UE.
  • Avem foarte multe în comun, dar există totuși diferențe între noi. UE nu se va sfărâma pentru că sistemele noastre juridice sunt diferinte. Am funcționat așa vreme de decenii. Poate în viitor e bine să ne aliniem sistemele juridice, dar aceasta decizie trebuie să vină de la fiecare stat membru.
  • Dacă vrem un stat supranațional, de ce nu cerem așa ceva? Legea fundamentală în repbublica Polonia este Constituția sa. Ea este superioară oricărui izvor de drept. Voi apăra acest principiu.
  • Curtea Constituțională nu a spus niciodată că tratatele europene nu sunt reconciliabile cu dreptul polonez.
  • Tot auzim despre deficitul de democrație din UE, dar niciodată nu a fost mai vizibil ca în ultimii ani. Se iau hotărâri în spatele ușilor închise. Competențele UE au clar niște granițe și trebuie să tăcem când aceste granițe sunt încălcate. Spunem da universalismului european, dar spunem nu centralismului european. Mă supun controlului democratic. Reprezint un guvern care a fost ales în 2015, care are posibilitatea să guverneze independent.
  • Ni s-a dat cel mai puternic mandat democratic, nici un alt partid nu avut asemenea rezultate ca Partidul Adevăr și Dreptate. Tot aud lecții despre cum ar trebui să ne conducem țara. Penalitățile impuse de țările mai puternice asupra țărilor mai sărace care se luptă cu moștenirea comunistă nu reprezintă o cale bună pentru viitor. Noi respectăm statul de drept.
  • La CJUE ar trebui să există o cameră care să există judecători din Curțile Constituționale.
  • Eu doresc o Europă mare, puternică, care să lupte pentru șanse egale, care să respecte culturile și tradițiile din care a apărut.
  • UPDATE 10.12 Ursula von der Leyen: Acum aproape 40 de ani, în decembrie 1981 regimul comunist din Polonia a impus legea marțială. Sindicatul Solidaritatea a fost închiși, doar pentru că doreau democrație. Își doreau libertatea de a-și alege propriile guverne, voiau o presă liberă și să pună capăt corupției. Voiau tribunale independente care să le apere drepturile.
  • Decizia actuală a Tribunalului Constituțional al Poloniei pune multe din acestea sub semnul întrebării. Judecătorii și-au văzut suspendată imunitatea, au fost dați afară din birouri fără nici o justificare. Acest lucru amenință independența judiciară. Am luat o serie de măsuri dar din păcate situația s-a înrăutățit. Acest lucru a fost confirmat de CJUE și CEDO. Iar acum a culminat cu ultima decizie a Tribunalului Constituțional a Poloniei. Comisia Europeană analizează cu prudență această decizie. Sunt profund îngrijorată. Această decizie pune sub semnul întrebării fundamentele UE. Este un atac direct la unitatea ordinii juridice europene.
  • Este prima dată când tribunalul unui stat membru consideră că tratatele nu corespund cu constituționa națională. Decizia subminează protecția independenței juridice. Fără Curți independente oamenii beneficiază de mai puțină protecție iar drepturile lor sunt în pericol.
  • Poporul polonez trebuie să poată să se bazeze pe un tratament egal în fața sistemului judicar ca orice alt european. Dacă legislația europeană este aplicată în mod diferențiat, atunci cetățenii europeni nu se pot baza pe aceleași drepturi oriunde s-ar găsi.
  • Odată cu aderearea la UE, poporul polonez și-a exprimat încrederea în UE și se așteaptă să-i protejeze drepturile. iar Comisia este gardianul tratatelor. Statul de drept este acel lipici care leagă UE, este fundamentul UE și este esențial pentru protecția valorilor UE: democrație, libertate, egalitate și respect pentru drepturile omului. Toate cele 27 de state membre și-au asumat acest lucru. Nu putem și nu vom permite ca valorile noastre comune să fie periclitate. Comisia va acționa iar opțiunile sunt cunoscute.
  • Prima opțiune sunt procedurile de infringement, avem și mecanismul de condiționalitate și alte mecanisme financiare. Polonia trebuie să ne explice cum vrea să protejeze banii europeni. În anii următori vom investi miliarde de euro prin Next Generetion EU. Aceștia sunt banii contribuabililor europeni. Trebuie să protejăm bugetul UE împotriva încălcării.
  • Apoi avem articolul 7, un instrument puternic. Trebuie să apelăm la el. Tribunalul polonez care aruncat dubii asupra tratatelor noastre este același tribunal care conform art 7 nu este considerat legitim. Îmi pare rău că ne găsim în această situație. Aceasta este o situație care poate și trebuie să rezolvată. Vrem ca Polonia să fie în centrul dezbaterilor noastre, are un rol important în Europa.
  • Polonia, ești și vei fi în inima Europei. Trăiască Polonia, trăiască Europa!
  • UPDATE 10.07 Declarație din partea Consiliului și Comisiei privind statul de drept în Polonia și statului de drept. Anze Logar, ministru de externe în numele Consiliului European:
  • Respectarea statului de drept garantează funcționarea UE, supremația dreptului european este fundamentul Uniunii, garantează egalitatea statelor membre în fața tratatelor. Fără această supremația aplicarea dreptului european al varia de la o țară la alta, ceea ce ar distruge piața unică. Este în cele din urmă baza că noi conviețuim într-o casă comună european.
  • Astăzi la Consiliul de Afaceri generale miniștri vor discuta evoluțiile în ce privește statul de drept. Raportul privind statul de drept al Comisiei face parte din acest exercițiu. Consiliul pentru Afaceri Generale va discuta pe 23 noiembrie (Croația, Cipru, Italia, Letonia și Lituania).
  • Consiliu va merge mai departe cu procedurile privind articolul 7, dorim un dialog constructiv între Comisie și Polonia care să ducă la poziții convergente.
  • UPDATE 9.55 În sala de plen sunt puțini europarlamentari, doar câteva zeci din cei peste 700.
Sursa Foto: G4Media.ro

Context

Guvernul condus de Partidul Lege şi Justiţie (PiS) este de când a preluat puterea, în 2015, în conflict cu Comisia Europeană din cauza reformelor judiciare, drepturilor persoanelor LGBT şi libertăţii presei, dar recenta decizie prin care Tribunalul Constituţional polonez a contestat întâietatea dreptului european în faţa celui naţional a agravat mult aceste divergenţe, întrucât este astfel contestat un principiu de bază al integrării europene.

Premierul polonez Mateusz Morawiecki a acuzat, joi, instituţiile UE că încalcă drepturile statelor membre.

”Suntem într-un moment crucial, am putea spune că suntem la o cotitură în istoria UE”, a afirmat joi Morawiecki în faţa parlamentului de la Varşovia. ”Democraţia este pusă la încercare – cât de mult vor da înapoi naţiunile europene în faţa acestei uzurpări desfăşurate de unele instituţii ale UE”?, s-a întrebat şeful executivului polonez.

Acesta consideră că instituţiile europene şi-au depăşit mandatul prin încercarea de a opri reformele judiciare poloneze şi că decizia Tribunalului Constituţional de la Varşovia atestă întâietatea Constituţiei Poloniei într-un mod care nu este diferit de hotărâri ale unor instanţe similare din alte state membre.

Ungaria şi Polonia, ţări conduse de guverne conservatoare, sunt criticate de Bruxelles că încalcă ”statul de drept” şi ”valorile europene” prin limitarea drepturilor comunităţii LGBT, prin reformele în justiţie sau refuzul de a accepta migranţi. O serie de proceduri de infringement şi acţiuni la Curtea de Justiţie a UE (CJUE) au fost declanşate împotriva lor de Comisia Europeană, care nu a aprobat încă planurile de redresare şi rezilienţă (PNRR) ale celor două ţări, în timp ce Budapesta şi Varşovia acuză Comisia Europeană şi CJUE de practicarea unor ”standarde duble”.

În urma acuzaţiilor opoziţiei că ar putea urma un ”Polexit”, Morawiecki a asigurat după decizia Tribunalului Constituţional că nu există nicio intenţie din partea guvernului său ori a partidului Lege şi Justiţie (PiS) de a scoate Polonia din UE, autorităţile de la Varşovia încercând doar să atragă atenţia asupra modului în care Polonia este tratată de instituţiile UE şi de unii oficiali europeni. ‘Noi vrem o comunitate de respect şi nu o grupare a celor care sunt egali şi mai egali. Aceasta este comunitatea noastră, Uniunea noastră’, a explicat el.

Corespondență de la Strasbourg

Sursa foto: Facebook/ Mateusz Morawiecki

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

20 comentarii

  1. Sa vezi ce palme i-a ursula vonderwhore si trupa ei de ne-alesi si birocrati ieuropieni.

    • Mai bine luai tu palme de la profa de romana in clasa a 5-a la lectiile de gramatica.
      Nu cred ca ai ajuns pana acolo, totusi, la cum scrii

    • postacii sputnik sunt pe masura valorii rublei .. jos de tot

    • Morawiecki ăsta e un fel de Dancila polonez.
      Ne amintim ci toții speach-ul Dancilei in Parlamentul UE ; „N-am venit aici să dăm socoteală !” .

      Concluzia vine de la sine ; pesedistu’ pseudosocialist și polonezu’ conservator, fac parte din categoria euroscepticilor.

    • Bravo, Polonia!

  2. „Derapajele” Romaniei nu le dezbate?!

    „World Justice Project: România a scăzut cu două poziții în clasamentul mondial anual privind statul de drept, ajungând pe locul 41 din 139 de state
    18 Octombrie 2021
    România a scăzut cu două poziții în clasamentul mondial privind statul de drept, ajungând pe locul 41 din 139 de state, potrivit World Justice Project (WJP).
    Astfel, din punctul de vedere al respectării statului de drept, România se situează astfel sub nivelul unor state precum Uruguay (25), Costa Rica (31), Chile (32), St. Vincent și Grenadine (38), Antigua și Barbuda (39) și St. Kitts și Nevis (40).
    La nivelul Europei de Est, România s-a clasat sub Slovenia (29), Slovacia (33) și Polonia (36).”

    De ce or fi scazut astia pozitia Romaniei cu 2 Locuri intr-un an?!
    O fi „derapat” Romania in „sus”, de nu dezbate Parlamentul european??!!!

    • Care derapaje , alea in care Polonia vrea sa fie stat suveran.
      Parca suntem pe vremea bolsevicilor , cine nu e cu noi e impoteiva noastra.

    • @andrei poate sa fie „suveran” si sa-si distruga independenta sistemului judiciar in afara ue. mult succes le doresc

  3. Am dat pe live a aparut guy verhofstadt, foarte antipatic …un bully…dupa a aparut o eurocrata ..tot un fel de bully feminin…greu de crezut dar mai antipatica ca nenea guy. Nasol.

    • Majoritatea stangistilor care iau cuvantul is incruntati, vorbesc apasat ca si cum ce zic ei e decret de la Dumnezeu si mai ales folosesc lozinci la greu.

    • Alta tovarasa….Polonia suntem noi….trebuie sa actionam.

  4. A ajuns Polonia să facă jocurile Rusiei în Europa.

  5. Constat că unora mult vă place să lingeți la cel de al 4lea REICH . Beneficiile companiilor multinaționale sunt incomensurabile în comparație cu pseudobeneficiiloe de care au avut parte fostele state socialiste .

    • oricine linge , mandru si liber ca un dac e o vrajeala propagandista marca sputnik, si acm bag de seama ca tie iti place sa lingi la putin, noi cei mai multi la ue

      nu zici nimic pseudodezvoltarea fostelor state socialiste care nu sunt in UE, cu o rasuflarea rece consatnta a tatucului putin si cu dorinta de a intra in UE?

    • a310 e numarul dat de armata rosie?

    • A310 ca sa te citez, „constat că unora mult vă place să lingeți la” cracanei

  6. O tovarasa eurocrata sustine ” trebuie sa actionam(bruxelistanul) in numele poporului polonez spre binele sau”…chestia asta trimite in vremuri de trista amintire. Cei din vest nu au trait episoade asemanatoare.

  7. Mai nene ce fustrați sunt Ursula și clanul progresist de la Bruxelles, emana numai comunism prin pori.

    • Problemele pe care le ridica polonezii sunt de bun simt.
      La Bruxelles, dacă nu ești homo si nu accepti ilegali de nuanță mai închisă care să-i cutiteasca pe crestini, trebuie să fii pe lista de infrigement!
      Coruptie e peste tot în UE, dar nu e acceptata decat cea de stânga! The devil is leftist!

  8. Ursula e varianta germana de Dancila,pana si prietenul lui Mekel,Erdogan,a ingnorat-o.