Donează aici. Susține o presă liberă.
Funcționăm ca organizație non-profit, iar banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt destinați integral finanțării proiectului G4Media.
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
„Câinii au fost creați de Dumnezeu pentru a fi mâncați.” Aceste cuvinte au fost rostite de un client la o tarabă din Jakarta, capitala Indoneziei, când a fost intervievat de un reporter France Press, în timp ce servea carne la grătar, relatează Corriere della Sera. Mai precis, carne de câine.
Raportajul a fost publicat după ce guvernatorul Pramono Anung a anunțat o viitoare interdicție privind consumul de animale. Asta poate răspândi și transmite rabia, iar interdicția se referă la câini, pisici și lilieci.
Interdicția, care va intra în vigoare după o perioadă de tranziție de șase luni, se va aplica zonei urbane a capitalei. Aici trăiesc aproximativ 42 de milioane de oameni. Alte orașe, precum Semarang din Java, au adoptat deja măsuri similare.
Arhipelagul indonezian este una dintre puținele țări care încă permite vânzarea cărnii de câine și pisică, dar este o obișnuință care este din ce în ce mai contestată. La fel ca în multe alte țări asiatice unde era odată răspândită, dar a devenit treptat mai marginală.
Printre acestea se numără și China. Ideea este, însă, că vorbim despre țări dens populate, astfel încât chiar și procentele mici din populație reprezintă un număr semnificativ de persoane, notează jurnaliștii italieni.
Articolul continuă mai jos
Obiceiurile și tradițiile se schimbă treptat, iar pentru majoritatea oamenilor, câinii și pisicile devin din ce în ce mai mult animale de companie și, ca atare, sunt mai bine protejate.
Grupurile pentru drepturile animalelor și grupurile umanitare fac, de asemenea, presiuni pentru abandonarea anumitor tradiții, adesea bazate pe credințe care atribuie puteri afrodisiace sau miraculoase cărnii anumitor animale.
Acesta este și cazul Indoneziei, unde majoritatea populației este musulmană și nu este obișnuită să mănânce carne de câine.
Cu toate acestea, cei care o consumă invocă o serie de presupuse beneficii ale consumului de carne.
„O astfel de interdicție nu ar trebui să existe”, spune bărbatul de 36 de ani intervievat de agenția franceză.
„Nu vă concentrați doar pe aspectele negative, luați în considerare și beneficiile”, spune el.
Unele comunități sunt convinse că a mânca acest tip de carne ajută la creșterea numărul de trombocite din sânge. Ar fi astfel un remediu pentru febra dengue, o boală tropicală transmisă de țânțari.
Pentru alții, interdicția nu va elimina comerțul cu această carne roșie, chiar dacă este mai scumpă decât carnea de vită.
„Nu poți scăpa de ea peste noapte, pentru că este o tradiție”, a spus Sunggul Sagala, în vârstă de 43 de ani.