G4Media.ro

De ce premierul bulgar Kiril Petkov și oamenii săi se îmbracă diferit…

sursa foto: Facebook

De ce premierul bulgar Kiril Petkov și oamenii săi se îmbracă diferit / Expert în modă: Uniforma Ligii celor extraordinari. Este vorba de fetele și băieții de la Harvard

Noul guvern de la Sofia a introdus un nou cod vestimentar în Parlamentul bulgar – un blazer bleumarin, cu nasturele de sus descheiat, o cămașă albă, fără cravată și blugi clasici. Așa se îmbracă premierul Kiril Petkov, la fel ca majoritatea celor din formațiunea „Continuăm Schimbarea”.

Care este mesajul acestui dress code – a comentat Vasilisa Ivanova, expert și profesor de comunicare strategică la New Bulgarian University, pentru site-ul momichetata.com.

Uniforma Ligii celor extraordinari. Este vorba de fetele și băieții de la Harvard. Spre deosebire de generația bulgară de tranziție, pentru care uniforma este un simbol al uniformizării, renunțării la individualitate și a gândirii la fel în mod obligatoriu, în lumea occidentală este un semn de apartenență la o școală aleasă, un semn distinctiv al celor mai bune școli, unde se intră greu, cu calități incontestabile, dovedite, precum și cu potențial evident. Uniforma este un mesaj al echipei de elită.

La fel și-a făcut campania și președintele american Barack Obama, și președintele francez Nicolas Sarkozy. Ei au introdus moda omului la putere, care este aproape de oameni. În Bulgaria, lipsa cravatei este un mesaj clar împotriva statu quo-ului. Amintiți-vă de echipa lui Tsipras și Varoufakis în Grecia, care au refuzat să poarte cravată chiar și la întâlniri oficiale.

Mai târziu, sub presiunea Europei, Tsipras a început să apară cu cravate, dar numai la ocazii oficiale. Totuși, la formațiunea Constinuăm Schimbarea, lipsa accesoriilor se remarcă doar în viața de zi cu zi. La deschiderea lucrărilor Adunării Naționale, atât Kiril Petkov, cât și Nikola Mincev au purtat cravate la tribuna Parlamentului. Mesajul este „respectăm protocolul, dar în restul timpului vom face lucrurile fără ceremonialism nejustificat”. La fel și „nu ne este frică să schimbăm regulile”.

Este un simbol al clasei de mijloc educate și foarte bine plătite, care își câștigă banii prin muncă intelectuală.

Spune mult – liber în jurul gâtului, nu strânge. Simbolizează abordarea directă, liberă, fără bariere și ocolișuri. Mesajul – „vom spune lucrurilor pe nume”. Dar aveam doar un nasture descheiat, nu doi sau trei, așa cum se poate întâlni deseori în spațiul nostru geografic. Aceasta vorbește despre lipsa de extravaganță, frivolitate și nu se pune accent pe sex-appeal.

A fost întotdeauna un simbol al hainelor de lucru, deși acum sunt perfect integrați pentru un look casual, chiar și în sectorul bancar. Blugii transmit mesajul: „Suntem aici să muncim”, „ ne vom face treaba fără să ne îngrijorăm că ne murdărim”. Dar totuși, denimul clasic vorbește despre decență și respect.

Look inteligent, simbol al posibilităților, al eleganței cu stil, echilibrează mesajul de casual al denimului, dă un ton de business. Sacoul este atributul suprem al apartenenței la un club. Chiar și cluburile de fotbal, atunci când călătoresc pentru un meci, sunt îmbrăcate în uniformă, obligatoriu cu sacou. Dacă intri într-un club de gentlemani din Londra fără sacou, imediat se vor oferi să te ajute în acest sens, înainte de intra înăuntru.

Sacourile de club au o emblemă sau o dungă, o insignă pe rever. Totuși, blazerul bleumarin, spre deosebire de cel negru, albastru sau gri, este o piesă vestimentară purtată la ocazii informale sau în weekend, fără pantalonii obligatorii ca set. Deci totul este gândit și măsurat. Nu este nimic întâmplător, a spus ferm Vasilisa Ivanova.

Sursa: lifebg.eu/ Rador

 

 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

3 comentarii

  1. Alții care au grijă de imagine 🙂
    Să vedem dacă rezultatele sunt pe măsura așteptărilor

  2. la noi lipsa cravatei a fost specifica lui Dragnea, Ciolacu sau Simion.

  3. Ei bine, daca respectivii de la Harvard sint, in general, de admirat, cvasi-impunerea unei (astfel) de uniforme mi se pare o prostie. O uniforma este o uniforma, adica oricit de extravaganta (sau nu) ar fi, este, la urma urmei, tot o uniforma. Adica ii obliga pe oameni sa se uniformizeze, chiar impotriva vointei sau gustului acestora. Apoi, blugii sint de sorginte americana, si nu este neaparat sa americanizam acum, si complet, toata Europa. Da, in functiile oficiale inalte, ar trebui sa existe un oarecare cod de vestimentatie, dar ceva mai lax, nu o „uniforma”.