G4Media.ro

De ce nu crede istoricul Cosmin Popa într-un complot al serviciilor secrete…

Sursa foto: AFP / POOL / Sergei CHIRIKOV

De ce nu crede istoricul Cosmin Popa într-un complot al serviciilor secrete rusești împotriva lui Vladimir Putin / „Ucraina va face parte, în viitorul previzibil, din planurile politice ofensive” ale Rusiei

Atâta vreme cât la Moscova va predomina o concepție politică de tip imperial, Rusia nu va renunța la Ucraina deoarece, în gândirea politică rusă, Ucraina este determinantă pentru statutul Rusiei de mare putere, a afirmat Cosmin Popa, doctor în istorie, specializat în probleme ruse și sovietice, în cadrul dezbaterii „Război în Europa: Spre ce arhitectură geopolitică și de securitate se îndreaptă Secolul XXI”, organizată de Sierra Quadrant.

„În absența unor răsturnări politice de natură să producă o absorbție critică, un cutremur intelectual în interiorul civilizației politice ruse (…) Rusia nu va renunța la Ucraina”, în condițiile în care la Moscova există o „auto-percepție deformată” potrivit căreia „aflarea Ucrainei în sfera de influență politică rusă este unul dintre markerii care definește statutul Rusiei ca mare putere”, alături de controlul Extremului Orient.

În opinia sa, Ucraina va face parte, în viitorul previzibil, din planurile politice ofensive rusești, iar în momentul de față „nu putem asista decât la un armistițiu” în războiul din această țară, însă „un armistițiu de la care putem spera că va da timp societății rusești să schimbe prioritățile politice”. Cosmin Popa precizează, însă, că este „foarte sceptic” în legătură cu aceasta eventualitate, în condițiile în care observă, în Rusia, o reîntoarcere la politica lor „recurentă”.

Istoricul a subliniat asemănarea dintre evenimentele care s-au întâmplat, în Rusia, după anii 2005-2007, cu cele întâmplate în Uniunea Sovietică în perioada interbelică: „Atunci, ca și acum, în perioada interbelică, obiectivul fundamental al Uniunii Sovietice, și astăzi al Rusiei, nu a fost doar deconcertarea sistemului de securitate europeană, dărâmarea acestuia. Ci, mai presus, inducerea unei stări de anarhie și de neliniște în interiorul acestui sistem, astfel încât să-l paralizeze”.

Cosmin Popa se așteaptă ca această politică să continue, iar dacă „Ucraina va fi suspendată într-un purgatoriu civilizațional și politic, cele mai rele așteptări din partea acestei țări, cu toată voința de reformă și de democrație a conducerii Ucrainei, se vor îndeplini”.

„Pentru noi, pentru securitatea est-europeană, este esențial ca, în urma acestui război, statutul politic al Ucrainei, sau ceea ce va însemna Ucraina controlată de autoritățile democratice de la Kiev, să fie să fie unul foarte cert, unul foarte clar. Ca să arate Rusiei că există limite clare dincolo de care poate lua în calcul o confruntare generalizată cu Occidentul”, a subliniat el.

Un complot al serviciilor secrete din Rusia împotriva lui Putin, improbabil

Istoricul a subliniat faptul că, pentru a percepe corect realitățile din Rusia, este foarte important să se înțeleagă că, la Moscova, există conceptul de „răspundere colectivă”, sau „Krugovaia Poruka”.

Potrivit acestui concept, „fiecare dintre membrii grupului agregat în jurul lui Putin răspunde cu viața pentru tot ceea ce face, răspunde cu viața, cu familia, cu bunăstarea”. Iar din acest lucru „vine un mare pericol la adresa securității și stabilității, pentru că apariția unui sentiment al urgenței la nivelul acestui grup agregat în jurul președintelui Putin poate predispune la niște reacții extrem de energice”, a continuat el.

În aceste condiții, „este aproximativ naiv și lipsit de fundament să aștepți reacții raționale de la Putin”, a cărui prioritate este, în prezent, „consolidarea societății ruse în jurul ideii de război”, lucru pentru care „nu se va da în lături de la nimic”.

În plus, „isteria colectivă războinică este întreținută, în Rusia, nu de acum, ci, într-o formă foarte bine organizată, din 2014” iar pentru Vladimir Putin este, acum, extrem de important „să revină la putere, să iasă din buncăr în fruntea unui val revoluționar patriotic-naționalist în Rusia, de natură să îi conserve puterea”.

Având în vedere aceste aspecte, Cosmin Popa nu se așteaptă la un complot al serviciilor speciale, în condițiile în care, în bună măsură, aceste servicii speciale „sunt opera de construcție a președintelui Putin”. O evoluție diferită ar putea apărea în cazul unei situații economice „extrem de complicate” și a unor reacții publice puternice din partea societății ruse.

În opinia sa, un scenariu probabil este consolidarea unei „părți conservatoare, din păcate majoritare, a societății ruse, în jurul obiectivelor anunțate de președintele Putin”. „Această consolidare nu este importantă pentru el doar pentru păstrarea în fruntea Rusiei, ci și pentru a-i permite orice tip de replieri politice și discursive de natură să nu genereze reacții sociale. Adică, în orice fel ar încheia discursiv și faptic războiul sau nu, prima parte a confruntării din Ucraina, eventualele răsturnări de poziție să nu genereze reacții publice”, a subliniat expertul.

În orice caz, Cosmin Popa recomandă ca planurile de viitor ale Occidentului să ia în calcul „faptul că ne vom confrunta cu regimul Putin dintr-o perspectivă imediată și medie”.

Istoricul a mai atras atenția asupra faptului că un posibil acord de încetare a focului în Ucraina ar putea fi doar „o pauză către o confruntare mult mai serioasă pe viitor”.

Sursa foto: AFP / POOL / Sergei CHIRIKOV

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

6 comentarii

  1. completare: UA si alte state fost sovietice satelit in care Putin nu poate decide alegerile!

    • Dacă (citez): „Ucraina va fi suspendată într-un purgatoriu” … În acest scenariu, dând timpul înapoi – nu cu o lună înainte să înceapă invazia, nu, ci înainte că el să înceapă să maseze trupele la granița Ukr. Ăla era momentul optim! (Iar ucrainenii sigur i-au știut intențiile cu țara lor!)
      În ACEST CAZ deci.. Numai și numai în acest caz.. Scenariu în care „Ucraina, suspendată într-un purgatoriu” și care iată aproape că s-a împlinit – într-un articol aici pe G4 NATO recunoscând că e neputincioasă, ca Organizație să mai ‘salveze’ Ukr de la acest ‘purgatoriu’ – întrebarea așadar care se pune… Vâzându-i răzbunarea, cum „pentru că n-au predat armele odată cu Crimeea” el a tocat mărunt, Mariupolul… (sursa: Talk-show-tv) Întrebarea așadar, firească:

      Nu ar fi fost ‘mai bine’ sau mai puțin rău, dacă Ukr depunea armele și acepta rusificarea în schimbul purgatoriului?

      Pe de o parte, n-ar fi murit nici oamenii care astăzi, iată, sunt în gropi comune – crimeenilor NIMENI nu le-a făcut nimic rău, nimeni nu i-a mitraliat, nu am auzit despre așa ceva – dar mai ales țara le rămânea intactă; nu mureau copii, nu erau dezrădăcinați, izgoniți.. nu erau atâtea lacrimi, atâta durere..
      Dacă se accepta până la urmă (valabil doar pentru Ukr) această nedorită rusificare.. Iar dacă mai pui și gradul de rudenie (de dinainte de Război, nu acum) care era dintre aceste două țări la care mai adăugai și trecerea unei generații.. atunci rusificarea nu le-ar fi adus o pagubă mai grea decât moartea la o adică – conform articolului – „Purgatoriul”..
      Întreb..

    • flatearther a facut si el o gluma de 1 aprilie ca un romanache neaos lipsit de coloana vertebrala

    • Bla bla bla … tare vă mai place să mâncați c’at mult, bolșevicilor 😃😃😃
      Puteai să spui scurt, capul plecat sabia nu-l taie !

    • Este uimit rusofilul de mai sus că Ucraina nu a acceptat rusificarea fără lupta. Adevărul este că toata lumea își dorește că țara sa să dispară,iar cetățenii să fie transformați în niște mujici spălați pe creier,fără acces la informație și care trebuie să își iubească dictatorul care îi înfometează și le vinde resursele sub amenințarea cu 15 ani de pușcărie daca nu se conformează. Dar de ce nu emigrezi tu in Rusia să îți dai seama de ce niciun cetățean al lumii nu vrea să devină rus de bunăvoie?

  2. „Ucraina va fi suspendată într-un purgatoriu”
    Aproape mistic,si poetic! Ce-mi place!
    Revenind in realitate: Da,cred ca Rusia nu va renunța la Ucraina.