G4Media.ro

De ce Biden a ținut la secret rachetele ATACMS trimise Ucrainei și cum ajută ele…

Sursa foto: sill-www.army.mil via Wikimedia Commons

De ce Biden a ținut la secret rachetele ATACMS trimise Ucrainei și cum ajută ele Kievul?

SUA au furnizat Ucrainei rachete balistice cu rază lungă de acțiune pentru prima dată la începutul acestei luni, iar armata de la Kiev le-a folosit deja de două ori în ultima săptămână împotriva forțelor ruse. Analiștii de peste ocean au speculat pe marginea motivelor pentru care Administrația Biden a ales să livreze rachetele în secret guvernului de la Kiev, dar și cum ar putea să ajute ele forțele ucrainene pe câmpul de luptă.

ATACMS pentru Ucraina

Trei oficiali americani au confirmat pentru NBC News că SUA au furnizat Ucrainei rachetele din gama Army Tactical Missile System sau ATACMS pentru prima dată la începutul acestei luni. 

La sfârșitul anului trecut, SUA au început să aprovizioneze Ucrainei cu rachete ATACMS, dar până acum au transporturile au fost limitate la modele mai vechi cu rază medie de acțiune, pe fondul îngrijorării că luarea celor cu rază mai lungă de acțiune din stocurile americane ar putea pune în pericol pregătirea militară a forțelor SUA.

Oficialii americani au afirmat că armata ucraineană a folosit deja proiectilele cu rază lungă de două ori în ultima săptămână împotriva forțelor ruse.

Prima lovitură a avut loc la aproximativ 160 de kilometri în interiorul Peninsulei Crimeea – anexată de Kremlin în 2014 –  în dimineața zilei de 17 aprilie, ea vizând un aerodrom militar rus.

Marți seara, forțele guvernului de la Kiev au folosit pentru a doua oară sistemul de rachete furnizat de SUA, țintind forțele ruse la est de orașul Berdyansk din sud-estul Ucrainei, în regiunea Zaporijnia, au declarat oficialii.

NBC News a scris că Administrația Biden nu a recunoscut anterior că a trimis ATACMS în Ucraina, dar un purtător de cuvânt al Consiliului Național de Securitate (NSC) a confirmat că SUA le-au expediat. Proiectilele au făcut parte din pachetul de ajutor militar de 300 de milioane de dolari dezvăluit pe 12 martie. 

Oficialul NSC a declarat că administrația nu a dezvăluit la momentul respectiv că trimite Ucrainei rachete cu rază lungă de acțiune din motive de securitate operațională. Președintele Joe Biden a ordonat echipei sale de securitate națională să trimită ATACMS în Ucraina în secret, a afirmat purtătorul de cuvânt.

Dezvăluirea că Ucraina a folosit ATACMS cu rază lungă de acțiune împotriva forțelor lui Vladimir Putin a venit în contextul în care președintele Biden a semnat un pachet de ajutor extern care oferă miliarde de dolari în arme și sprijin Ucrainei, Israelului și Taiwanului. Măsura, care va oferi aproximativ 61 de miliarde de dolari pentru Kiev, a fost suspendată luni de zile din cauza opoziției republicanilor din Camera Reprezentanților, care au susținut că Biden și democrații ignoră securizarea graniței cu Mexicul, copleșită de milioane de imigranți ilegali, pentru a prioritiza interesele Ucrainei. 

Ajutorul de zeci de miliarde “va face America mai sigură, va face lumea mai sigură,” a spus liderul de la Casa Albă după ce a semnat proiectul de lege.

Președintele a spus că SUA vor trimite “imediat” arme și echipamente noi în Ucraina pentru a ajuta Kievul să oprească avansurile trupelor Moscovei. 

Potrivit jurnaliștilor americani, care au citat doi oficiali americani familiarizați cu planificarea, Administrația Biden pregătea deja un pachet de ajutor militar pentru Ucraina în valoare de peste 1 miliard de dolari. Acesta include o gamă de echipamente pe care SUA le-au furnizat deja Ucrainei, inclusiv muniție, rachete Stinger, proiectile de artilerie, vehicule de luptă de infanterie și alte echipamente militare, au spus oficialii.

Livrări secrete

NBC News a raportat în februarie că Administrația Biden plănuia să ofere Ucrainei rachetele ATACMS cu rază lungă. 

La sfârșitul anului trecut, SUA au început să aprovizioneze Ucrainei cu acest tip de rachete, dar până acum au limitat transporturile la modele mai vechi cu rază medie de acțiune, pe fondul îngrijorării că pregătirea militară a forțelor americane ar putea fi afectată de lipsa rachetelor cu rază lungă. De altfel, oficialii Pentagonului au spus constant că arsenalul ATACMS al SUA este relativ mic, iar rachetele au fost folosite în alte planuri militare ale Pentagonului, inclusiv în Peninsula Coreeană.

La începutul lunii februarie însă, armata SUA a prezentat un plan de a cumpăra noi ATACMS direct de la companiile producătoare și de a le trimite în Ucraina. Administrația Biden a aprobat acel plan.

NBC News a reamintit că Casa Albă a ascuns și decizia de a trimite în Ucraina rachete ATACMS cu rază medie în 2023. Administrația Biden a citat atunci tot securitatea operațională drept motiv pentru ascunderea deciziei de a trimite rachetele la Kiev. 

SUA au refuzat atunci să ofere detalii despre câte rachete au fost livrate Ucrainei, deși oficialii au sugerat că planul era într-adevăr să trimită un număr mic – aproximativ două duzini.

Acest secret intens este o schimbare semnificativă față de cele întâmplate în cazurile anterioare în care SUA au trimis arme Ucraine. În aproape toate celelalte situații, SUA și-au anunțat public decizia înainte ca armele și echipamentele să fie expediate în străinătate.

Ezitarea poate fi, parțial, de-a face cu raza de acțiune a rachetelor, cu îngrijorarea că Kievul ar putea folosi armele pentru a lovi adânc în teritoriul Rusiei, înfuriind Moscova și escaladând conflictul.

Îngrijorările persistente ale SUA cu privire la escaladarea tensiunilor cu Rusia ar fi de altfel motivul pentru care versiunea ATACMS care a fost trimisă în Ucraina anul trecut are o rază de acțiune mai mică decât distanța maximă pe care o pot avea rachetele.

Anul trecut, Casa Albă a recunoscut trimiterea rachetelor în Ucraina abia după ce forțele lui Volodimir Zelenski le-au folosit în luptă. 

Liderul de la Kiev a confirmat la vremea respectivă că ATACMS au fost folosite împotriva Rusiei în timpul unei misiuni cunoscute sub numele de Operațiunea Dragonfly.”

Forțele de operațiuni speciale de la Kiev au susținut atunci că un atac pe timp de noapte asupra țintelor din estul și sudul Ucrainei a distrus nouă elicoptere rusești și alte echipamente și personal militar pe două aerodromuri din regiunile ocupate de Rusia, inclusiv cel de la Berdyansk.

Rachetele au lovit și un aerodrom din Lugansk, un oraș ocupat din estul Ucrainei. De asemenea, forțele speciale au reușit să distrugă cu succes pistele aerodromului, a anunțat Ucraina la momentul respectiv.

Jurnaliștii americani s-au referit și ei la faptul că Administrația Biden a rezistat solicitărilor de a trimite Ucrainei rachetele cu rază lungă de acțiune în ultimii doi ani, deoarece oficialii s-au îngrijorat că Kievul le va folosi pentru a lovi în Peninsula Crimeea sau în Rusia, determinându-l astfel pe președintele Putin să escaladeze conflictul.

Situația nu e deloc nouă. În repetate rânduri, oficialii de la Casa Albă și de la Pentagon și-au exprimat inițial îngrijorări similare cu privire la alte sisteme de arme sofisticate, pe care, în final, le-au decis să le furnizeze Ucrainei.

De exemplu, Casa Albă a refuzat inițial aprobarea cererilor de a trimite Ucrainei rachete antiaeriene Stinger, piese de artilerie Howitzer, rachete antinavă și sisteme HIMARS. Ulterior însă, Administrația Biden a dat undă verde expedierii acestora.

În cazul rachetelor ATACMS, comentatorii americani au scris că, după ce mai multe avertismente adresate Rusiei de a nu folosi arme cu rază lungă de acțiune în interiorul Ucrainei și de a înceta să atace rețelele energetice ucrainene au fost ignorate de Moscova, Casa Albă a decis să acorde Ucrainei aceleași capacități.

Un purtător de cuvânt al NSC a declarat de altfel că Biden a ordonat echipei sale să trimită ATACMS după ce Coreea de Nord a furnizat Rusiei rachete balistice care au fost folosite de forțele lui Putin în Ucraina și după ce Rusia a atacat în mod repetat infrastructura civilă din interiorul Ucrainei.

SUA au impus Ucrainei limitări privind utilizarea sistemelor cu rază lungă de acțiune, inclusiv faptul că acestea nu pot fi folosite pentru a lovi în interiorul Rusiei. Americanii au spus că rachetele trebuie utilizate pe teritoriul suveran al Ucrainei, care, potrivit guvernului SUA, include Crimeea.

Cum vor ajuta Kievul

Depunând mărturie în fața Subcomisiei pentru apărare a Camerei Reprezentanților săptămâna trecută, secretarul Apărării Lloyd Austin a avertizat că, fără finanțare pentru mai multe arme pentru Ucraina, Rusia câștigă războiul.

“Vedem că ucrainenii sunt provocați în ceea ce privește menținerea liniei frontului – ei fac o treabă foarte bună, credibilă – dar, pentru a continua să facă asta, vor avea nevoie de materialele potrivite, de muniția potrivită, de armele necesare,” a spus Austin.

Rachetele ATACMS vor putea ajuta Ucraina tocmai în acest sens. Ele oferă Kievului capacitatea de a lovi ținte de la 300 de kilometri (cu aproximativ 60 km mai mult decât rachetele britanice și franceze Storm Shadow și SCALP). Rachetele pot lua la țintă linii de aprovizionare, căi ferate și locații de comandă și control din spatele liniiilor frontului rusesc, în toată Crimeea și în părțile ocupate din estul Ucrainei, care fuseseră greu de atins până acum.

“Acest lucru îi va determina pe ruși să-și schimbe o mare parte din strategia și tactica,” a declarat Dan Rice, un fost ofițer de artilerie al Armatei SUA, citat de Business Insider.

Rice a spus că sosirea rachetelor ATACMS în Ucraina ar putea forța rușii să-și împingă depozitele de aprovizionare, nodurile de comandă și control, precum și elicopterele de atac și mai departe de linia frontului. Făcând acest lucru, a adăugat el, Ucraina va face “foarte dificil” pentru Moscova să lupte împotriva forțelor Kievului.

Un purtător de cuvânt al NSC a spus și el că mai mult ajutor militar va oferi un impuls Ucrainei pe câmpul de luptă. Oficialul a recunoscut însă că acest lucru nu poate schimba singur direcția în care se îndreaptă războiul.

De la începutul acestui an, Rusia – care se bucură de un avantaj imens în ceea ce privesc atât numărul de soldați, cât și echipamentul militar – a încercat să preia inițiativa în conflict, bombardând orașele Ucrainei cu rachete și forțând forțele guvernului de la Kiev să se retragă din orașul estic Avdiivka.

Armata Ucrainei duce lipsă de artilerie și muniție și este depășită cu 10 la unu în unele locuri, în timp ce se luptă să facă față atacurilor rusești tot mai agresive și mai numeroase.

Anul trecut, Ucraina a reușit să doboare 90% din atacurile rusești folosind sistemele de apărare aeriană Patriot, dar acest număr a scăzut acum la aproximativ 30% pentru unele atacuri. Între timp, Rusia își intensifică atacurile aeriene pentru a exploata avantajele tot mai mari pe care le au în fața forțelor ucrainene.

Ucraina se confruntă, de asemenea, cu probleme serioase în recrutarea unor suficiente trupe. Lievul nu își publică în mod regulat cifrele victimelor militare, dar în toamna anului trecut, oficialii americani au estimat că au fost până la 190.000 de soldați ucraineni uciși sau răniți.

De partea sa, Rusia, care are o populație mult mai mare, și-a sporit dimensiunea armatei, compensând pierderile timpurii abrupte, a declarat un oficial al Departamentului de Stat al SUA la începutul lunii aprilie.

De asemenea, după ce a suferit pierderi uriașe de echipamente în primele zile ale războiului, Rusia și-a pus economia pe picior de război, ducând la o aprovizionare constantă de muniție, în timp ce aliații săi, precum Iranul și Coreea de Nord, furnizează drone și rachete.

Rachete de temut

The Army Tactical Missile System – sistemul de rachete tactice ale armatei americane – sau ATACMS – este o rachetă ghidată cu rază lungă de acțiune care oferă comandanților operaționali “puterea de foc imediată pentru a câștiga bătălia în profunzime.” 

Produse de compania americană de securitate globală și aerospațială Lockheed Martin, rachetele transportă un focos de 227 kg, având o greutate totală de circa 1.670 de kg. Rachetele, care au circa 4 metri lungime, pot fi lansate de sistemul de rachete cu lansare multiplă M270 pe șenile (MLRS) și sistemul de rachete de artilerie de mare mobilitate M142 cu roți (HIMARS). Ele ating o viteză supersonică ce depășește Mach 3 sau 1 km/s. 

Armele sunt echipate cu un sistem GPS specializat și au o rază de acțiune maximă de 300 km (aproximativ 190 mile). Nu este clar exact ce variante ATACMS va primi Ucraina. Dincolo de gama M39 cu o rază de 160 de kilometri, SUA au alte două versiuni care pot zbura până la 300 de kilometri: o variantă ATACMS împrăștie cateva sute de bombe mici, în timp ce cealaltă are un focos unitar. Când sunt trase, proiectilele cu dispersie se deschid în aer, eliberând sute de bombe. 

Variantele cu dispersie, care sunt cunoscute ca arme de zonă, pot fi folosite pentru a ținti concentrații mari de trupe – expuse sau în tranșee – în timp ce distrug combustibilul, muniția și vehiculele blindate ținute în imediata apropiere.

Pe de altă parte, focoasele unitare pot fi folosite pentru a urmări ținte precum poduri, facilități de comandă și control, depozite de aprovizionare sau buncăre bine protejate, deoarece declanșează o explozie mare în loc să disperseze submuniții pe o zonă mai largă.

De când a început dezvoltarea rachetei, în anii 1980, au fost produse doar aproximativ 4.000 de rachete, a anunțat Lockheed Martin. Racheta a fost folosită pentru prima dată în timpul războiului din Golful Persic din 1991. Printre țările care beneficiază de diferitele variante ale rachetei se numără Australia, Coreea de Sud, Maroc, Grecia, Polonia sau Turcia.

Rachetele sol-sol ATACMS lovesc ținte aflate la distanțe de aproximativ patru ori mai mari decât rachetele folosite de sistemele mobile HIMARS pe care SUA au început să le trimită în Ucraina încă din 2022. Prețul unei singure rachete ATACMS poate ajunge la 2 milioane de dolari.

În atacurile de anul trecut împotriva pozițiilor rusești, Kievul a folosit varianta M39 ATACMS. O rachetă de tip cluster extrem de letală, cu o rază de acțiune de aproximativ 160 de kilometriu, M39 conține 950 de bombe M74 anti-personal și anti-material, care sunt eliberate în timpul zborului și dispersate pe o suprafață mare, oferind armei capacitatea de a provoca un impact semnificativ.

Surse: NBC News, CNN, BBC, The Independent, Business Insider, lockheedmartin.commissilethreat.csis.org, X

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

2 comentarii

  1. va cumparati si voi un corector de goagal? ca idi0tii care semneaza articole copiate nu sunt in stare sa corecteze

    • Din pacate ziaristii din romania nu au nici un fel de cunostinte militare – nici macar din curiozitate. Ei au impresia ca ‘howitzer’ e o marca sau firma.