G4Media.ro

De ce ar trebui să te culci la aceeași oră în fiecare…

Foto: Unsplash

De ce ar trebui să te culci la aceeași oră în fiecare zi a săptămânii

Micile diferențe în ceea ce privește obiceiurile de somn între zilele de lucru și cele de odihnă ar putea duce la modificări nesănătoase ale bacteriilor din intestinele noastre, sugerează un studiu citat de BBC.

E cunoscut deja că somnul foarte perturbat, în special munca în schimburi, are un impact negativ asupra sănătății. Dar noul studiu arată că menținerea cât mai strictă a unor ore de culcare și de trezire constante și o dietă echilibrată pot contribui la reducerea riscului de îmbolnăvire.

Studiul efectuat de oamenii de știință de la Kings College London pe aproape 1.000 de adulți a constatat că și o diferență de 90 de minute în ceea ce privește ora de culcare pe parcursul unei săptămâni normale ar putea influența tipurile de bacterii care se găsesc în intestinul uman.

O gamă cât mai largă de specii diferite de bacterii în sistemul digestiv este extrem de important. Unele sunt mai bune decât altele, dar obținerea unui amestec corect este esențială pentru a preveni o serie de boli.

A merge la culcare și a te trezi la ore foarte diferite în timpul săptămânii, în comparație cu weekendul, este cunoscut sub numele de ”jetlag social”.

Potrivit studiului, se crede că afectează peste 40% din populația britanică și este cel mai frecvent la adolescenți și la adulții tineri, apoi se diminuează pe măsură ce îmbătrânim.

Participanților la acest studiu, publicat în European Journal of Nutrition, li s-a analizat somnul și sângele, li s-au recoltat probe de scaun și au înregistrat tot ce au mâncat într-un chestionar alimentar.

Cei care au avut un jetlag social (16%) au avut mai multe șanse să aibă o dietă încărcată cu cartofi, inclusiv chipsuri, plus băuturi zaharoase, și mai puține fructe și nuci.

Cercetările anterioare au arătat că persoanele cu jetlag social au consumat mai puține fibre decât cele cu ore de somn mai regulate. Alte studii au arătat că acest fenomen este legat de creșterea în greutate, de boli și de oboseală mentală.

„O calitate slabă a somnului are un impact asupra alegerilor – iar oamenii poftesc la alimente mai bogate în carbohidrați sau zaharoase”, a declarat unul dintre autorii studiului.

„Menținerea unor tipare regulate de somn, deci când mergem la culcare și când ne trezim în fiecare zi, este un comportament ușor de ajustat al stilului de viață pe care îl putem face cu toții, care poate avea un impact pozitiv asupra sănătății prin intermediul microbiomului intestinal”, spune Dr. Sarah Berry, de la King’s College London, potrivit BBC.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...