G4Media.ro

De ce a strârnit controverse decizia conducerii Berlinalei de a retrage invitaţiile…

Sursa foto: John MACDOUGALL / AFP

De ce a strârnit controverse decizia conducerii Berlinalei de a retrage invitaţiile politicienilor AfD, partidul de extremă dreaptă din Germania

Festivalul Internaţional de Film de la Berlin se află în centrul unei controverse politice din cauza deciziei conducerii sale de a retrage invitaţiile unor politicieni din partidul de dreapta Alternativa pentru Germania (AfD), relatează vineri agenţia DPA, transmite Agerpres.

Decizia conducerii Festivalului Internaţional de Film de la Berlin de a retrage invitaţiile politicienilor din acest partid a fost luată în urma protestelor publice şi a criticilor internaţionale.

La Berlin, decizia a provocat o dezbatere care a abătut parţial atenţia acordată filmelor prezentate la Berlinala din acest an.

Organizatorii festivalului au scris că mulţi politicieni AfD au opinii contrare şi ostile valorilor fundamentale ale democraţiei.

Sute de mii de germani au ieşit în stradă în toată ţara în ultimele săptămâni pentru a denunţa AfD şi alte grupări considerate „de extremă dreapta”.

Valul de indignare a venit în urma dezvăluirilor din presă potrivit cărora membri ai AfD au discutat cu neonazişti despre un plan de expulzare din ţară a persoanelor străine sau de origine străină.

Politicieni din parlamentul local de la Berlin sunt în general invitaţi la evenimentul de deschidere al Berlinalei, care beneficiază de finanţare de la stat. Însă, vestea că membri ai AfD urmau să participe la deschiderea Berlinalei din 18 februarie a fost aspru criticată.

Organizatorii Berlinalei au reacţionat în cele din urmă prin retragerea invitaţiilor.

Primarul Berlinului, Kai Wegner, membru al partidului de centru-dreapta Uniunea Creştin Democrată (CDU) continuă să susţină protocoalele conform cărora toţi politicienii – inclusiv membrii AfD – sunt invitaţi la evenimentele susţinute de stat. Însă, decizia Berlinalei de a retrage invitaţiile politicienilor locali AfD va fi, desigur, respectată, după cum a declarat o purtătoare de cuvânt a guvernului de la Berlin, Christine Richter.

Liderul AfD de la Berlin, Kristin Brinker, a criticat vineri retragerea invitaţiilor, acuzând Berlinala că „a cedat în faţa presiunii publice alimentată de activişti cultural-politici” care încearcă să ducă la etichetarea AfD şi a susţinătorilor săi drept indezirabili.

Brinker a declarat că a fost invitată în ultimii doi ani la evenimentul din cadrul Berlinalei. Ea a susţinut că excluderea politicienilor AfD în numele democraţiei este o ironie. „Aceasta marginalizează, stigmatizează şi refuză reprezentanţilor AfD aleşi în mod democratic aceleaşi drepturi pe care le acordă celorlalţi”, a spus Brinker.

Însă, o purtătoare de cuvânt a ministerului german al Culturii a apărat decizia, spunând că dezvăluirile recente despre AfD reflectă cât de extreme sunt unele elemente din acest partid. „Este de înţeles că cineaşti din Germania, Europa şi din lume fac campanie pentru a se asigura că rasiştii şi duşmanii democraţiei nu îşi au locul la Berlinală”, a declarat purtătoarea de cuvânt.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...