G4Media.ro

David Muniz despre Secţia Specială: Cred că problema se va rezolva, dar…

Foto: Davis Muniz / sursa Ambasada SUA

David Muniz despre Secţia Specială: Cred că problema se va rezolva, dar este treaba Parlamentului şi a Guvernului să decidă / Gabriela Scutea: Recomandările MCV sunt obligatorii

Însărcinatul de afaceri al ambasadei SUA la Bucureşti, David Muniz, a declarat că, după decizia Curţii de Justiţie a UE privind Secţia specială şi legile Justiţiei, este treaba Parlamentului României să ia decizii.

Noi am fost vocali pe subiectul SIIJ. Am văzut decizia CJUE şi a altor instituţii din Europa. Cred că problema se va rezolva, dar este treaba Guvernului şi a Parlamentului să decidă”, a declarat luni însărcinatul de afaceri al ambasadei SUA la Bucureşti, David Muniz, la Snagov, după un eveniment privind formarea procurorilor şi a poliţiştilor în combaterea traficului de persoane organizat de International Justice Mission.

La rândul ei, procurorul general Gabriela Scutea a declarat că, potrivit deciziei CJUE, recomandările MCV sunt obligatorii, iar, potrivit Constituţiei, dreptul European prevalează dreptului intern.

Scutea: “Decizia CJUE stabileşte în mod foarte clar care sunt valenţele MCV şi ale deciziei din 2006 prin care acesta a fost instituit.

În consecinţă, raportându-ne la actorii care trebuie să pună în operă aceste recomandări, natura lor este una obligatorie, prin mijloacele democratice pentru că gândindu-ne la un proces legislativ, este evident că o iniţiativă legislativă se discută, se completează şi poate să aibă poate un conţinut uşor diferit, dar ea trebuie să releve că serveşte scopului astfel cum este prevăzut în MCV.

De asemenea, am în vedere şi faptul că există un mecanism în care articolul 148 din Constituţie ne trimite la caracterul primordial al legislaţiei europene sau internaţionale atunci când ea există. Avem elementele din care, pe baza deciziei CJUE, să ne formăm fiecare în acţiunile pe care le avem de făcut, respectiv în principal colegii noştri pe participarea în şedinţe de judecată, acest raţionament al prevalenţei dreptului UE faţă de legislaţia internă.

Desfiinţarea SIIJ este în proces legislativ şi am toată încrederea că acesta îşi va urma cursul reflectând o voinţă politică ce vine să reflecteze şi să examineze recomandările MCV în mod corespunzător”.

Vicepremierul Dan Barna a declarat că desfiinţarea SIIJ şi modificările la legile Justiţiei vor fi discutate în şedinţa de azi a Coaliţiei.

Dan Barna a declarat că USR PLUS doreşte ca Secţia pentru investigarea infracţiunilor din justiţie (SIIJ) să fie desfiinţată în această sesiune parlamentară sau într-o sesiune extraordinară din luna iulie..

„Avem în momentul de faţă şi raportul MCV – şi am văzut că e un raport care arată bine, cât timp reuşim să îndeplinim aceste cerinţe, printre care şi desfiinţarea SIIJ -, avem şi decizia din 18 mai a CJUE şi aşteptăm la începutul lunii iulie şi decizia Comisiei de la Veneţia pe acest subiect. Este foarte clar şi este dorinţa pe care o avem ca fie în această sesiune, până la finalul ei, fie într-o sesiune extraordinară, în luna iulie, să se termine povestea SIIJ, să eliminăm această excrescenţă dureroasă de pe sistemul de justiţie care a adus atâtea deservicii şi a afectat atât de semnificativ percepţia sistemului de justiţie din România”, a arătat el într-o declaraţie de presă susţinută la Palatul Parlamentului, la finalul şedinţei Biroului Naţional al formaţiunii”, a declarat Dan Barna.

Notă: Alex Costache este jurnalist şi la Ştirile TVR.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

14 comentarii

  1. Cea mai buna solutie si singura cu adevarat democratica, ar fi ca Puterea Parlamentului sa se mute in casele oamenilor.

    Doar ca pt. asta trebuie o platforma facuta de DARPA, singurii capabili in a o face ‘flawless.’.

  2. Prea multa vorbărie. Trebuie desființată și gata.

  3. Multumim IPS Partener® Strategic ™ pentru indicatiile pretioase. Asteptam cu mare nerabdare foaia de parcurs. Semnat, colonica.

    Ne invata America cum e cu anti-coruptia, dupa ce Putin le-a pus presedinte pe Trump? si Trump si-a bagat toata familia in guvern? Hai jet de aici bai fat fooks. in pas alergator

  4. Ce credeți că s-ar întâmpa dacă ambasadorul român la licurici ar face referiri despre organizarea judiciară a marelui licurici la CNN?Aștept răspuns de la focile USR.

    • Plătește bine Sputnik? Întreb pentru un prieten.

    • e cam tardiv, probabil stiti deja, dar sputnik plateste foarte prost scurtul, mai cu seama la stirbe ca ma-ta

  5. Asta cu dreptul international si dreptul european la conventiile si acordurile ratificate de Romania prevaleaza dreptului national se invata prin anul intai la facultate.

  6. G4 media ati ajuns atat de jos chiar mai rău decât slugile lui Dragnea,de ce nu publicati comentariile romanilor revoltati si indignati mai jurnalistilor, voi nu sunteti jurnalisti,sunteti niste complici ai mafiei

  7. Caracatita institutionala nu se mutileaza singura niciodata.

  8. Salut !
    …Cainele moare de drum lung iar yankeul de grija siij !
    Dl David, n-ai dta ceva mai bun de facut decat sa te bagi unde, zicem noi, nu-ti fierbe oala dtale ?
    Dupa cum ati observat, demnitarii nostri nu se amesteca in justitia americana, sunt oameni cu caracter si doxa!

  9. Procurorul General zgandare dinou, cu aceasta declaratie, pesedismul din sistemul judiciar.
    Deabea astept sa o reaud pe judecatoarea Baltag aka Pravale-baba perorand:”pentru binele acestui popor, SIIJ trebuie sa existe!”, sau cam asa ceva.

  10. Adriss aveti perfecta dreptate, nu mai stim noi ,,dreptul” pe care-l urla publicii astia vocali.