G4Media.ro

Daniel David: Cum crești prestigiul profesiei didactice? Cu un salariu foarte atractiv,…

Sursa foto: Universitatea Babes-Bolyai din Cluj-Napoca

Daniel David: Cum crești prestigiul profesiei didactice? Cu un salariu foarte atractiv, astfel încât cei mai buni studenți să-și dorească să ajungă în învățământ

Daniel David, rectorul Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, a declarat că prestigiul profesiei didactice poate să crească „cu un salariu foarte atractiv”: „Trebuie un salariu foarte atractiv, astfel încât cei mai buni studenți, de la fizică, de la chimie, de la psihologie, de la biologie, să-și dorească să ajungă în învățământ”. Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii InfoEdu, de pe TVR Info.

„Așa cum ai crescut salariul medicilor, ca să nu plece în străinătate – și au un salariu foarte mare raportat la salariile celorlalți profesioniști, ca să spun așa – la fel trebuie făcut cu profesorii”, a spus Daniel David.

  • Săptămâna aceasta, peste 14.000 de angajați din sistemul de Educație au protestat în București. După ce s-a încheiat protestul, Simion Hăncescu, liderul Federației Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI), a declarat pentru Edupedu.ro că „mesajul care a izvorât astăzi este grevă generală. Lumea susține forma aceasta extremă de protest”. Printre solicitări se află acordarea sporurilor pentru condiții de muncă personalului din învățământ și majorarea salariilor.

Moderatoare: Recâștigarea importanței pe care o are școala, recâștigarea respectului pentru profesori s-ar putea impune foarte repede și cum?

Daniel David: Este greu, sigur, multă lume spune, este un mecanism bun. În primul rând, ai putea să-l impui cu intervenții pe termen scurt, crescând prestigiul profesiei didactice. Cum crești prestigiul, dincolo de vorbe, de laudă și conferințe? Cu un salariu foarte atractiv, scurt spus. Poate să pară o chestie foarte economică, dar funcționează bine. Așa cum ai crescut salariul medicilor, ca să nu plece în străinătate – și au un salariu foarte mare raportat la salariile celorlalți profesioniști, ca să spun așa – la fel trebuie făcut cu profesorii.

Citește articolul complet pe Edupedu.ro

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

10 comentarii

  1. Sunteți o nație de hoți care nu dă doi bani pe educație! Voi prețuiți slugărnicia și licheismul, e calea către avere și putere în România

  2. Pana sa atragi cei mai buni studenti , platesti in 20 de ani la unii „unsi” profesori la apelul bocancilor . Rezultatele tind spre 0 in peste 60% din cazuri , dar toti vor plata de premianti . In industrie daca ai 60% rebut nu cresti salariile , cam intri in restructurare si ii dai pe foarte multi afara. Daca nu faci asta , esti in faliment si inchizi tot. Cu factorul uman e mai greu, nu poti spune unuia ca e rebut daca a terminat liceul , dar nu stie sa citeasca si numara pe degete , ca il discriminezi si ii sar in aparare 700 de ONG-uri .

    • Numai gunoaie au adus la Educație PSD și PNL: Andronescu, Câmpeanu, Deca. Au făcut modificări de fațadă, în timp ce slugărnicia continuă să domnească.

  3. Mai ales prin criterii de eficienta si sanctiuni dure pentru compromis

  4. Mai rar nepotism asa de mare ca in lumea universitara. Stiu asistenti universitari care de ani de zile nu reusesc sa avanseze pentru ca copii profesorilor le intra in fata. UMF Bucuresti e campioana la asa ceva, mafie in stil sicilian e acolo.

  5. In general sunt de acord cu ce spune domnul asta, dar aici nu prea vad sa aiba dreptate. Salariile au crescut semnificativ in sistemul de invatamant dar rezultatele sunt nule. Si, bineinteles, nu poti sa bazezi un sistem de invatamant pe asumptia ca o sa ai cei mai buni experti din domeniu. Sistemul trebuie sa sa bazeze perelevanta, calitatea si cantitatea informatilor predate si modul de predare al acestora.

    • Adevarul e la jumatate.

      Trebuie si salarii, trebuie si un control solid privind progresul scolar, care sa determine si el o parte din salariu.

      Cat despre salariile care au crescut semnificativ. In administratie e asa, in educatie nu cine stie ce. Un debutant porneste cu 2200 de lei net. Ala nu e salariu cu care sa atragi oameni buni, ca e doar un pic peste minimul pe economie. Rezultatul e ca sunt deja licee bune in Bucuresti care au probleme in a gasi profesori potriviti de matematica, fizica sau informatica.

  6. AIUREA!
    Cei mai buni studenti isi urmeaza drumul lor, acolo unde se simt ‘acasa’ la ei.
    Dupa bani fug doar prostii.

  7. Nu vom avea niciodată performanta în învățământ atâta timp cât buda școlii este în fundul curții. Și așa e la majoritatea școlilor de la țară.

  8. domnu’ David, pacat de dv, ca promiteati. pe vremea cand nu vorbeati pe toate gardurile. asa ca, mai usurel ca poate e mai bine. vi s-a explicat pe larg mai sus de ce.