G4Media.ro

Daniel David: Cercetarea nu poate fi o anexă a digitalizării. Este important…

Sursa foto: Nicu Cherciu – danieldavidubb.wordpress.com

Daniel David: Cercetarea nu poate fi o anexă a digitalizării. Este important ca la educație reforma să înceapă cu învățământul superior, care formează inclusiv profesorii din preuniversitar

Motorul modernizării României “a fost spart de negocierile și contextul politic în două ‘motorașe’ mai firave”, prin despărțirea în ministere distincte a Educației și a Cercetării, spune rectorul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. “Nu-i bine, dar nu-i încă catastrofal!”, avertizează Daniel David. Acesta atrage atenția că “la cercetare lucrurile pot fi salvate dacă se înțelege că prin cercetare-dezvoltare-inovare (CDI) se susține în esență modernizarea țării și că aceasta nu poate să fie doar o anexă a digitalizării”.

Potrivit lui Daniel David, “este important ca la educație reforma modernizării să înceapă cu învățământul superior, care formează specialiștii (inclusiv profesorii din preuniversitar), altfel intervenția este una simptomatică, tratând efectul nu cauza!”

“Dacă începem reforme în preuniversitar fără a angaja întâi universitarul și/sau dacă ne apucăm de digitalizare minimizând CDI și fără a gândi relația CDI/digitalizare cu educația ratăm din nou și arătăm că nu înțelegem nimic din rolul politicilor academice în dezvoltarea unei țări, dar acum cu implicații majore, deoarece se prăbușesc niște așteptări mari și promisiuni de onoare!”, spune rectorul celei mai mari universități din România.

Amintim că Ministerul Educației și Cercetării, așa cum este el organizat în prezent, a fost spart în negocierile de formare a unui nou guvern compus din PNL, USR Plus și UDMR. Astfel, Cercetarea ar urma să migreze de lângă portofoliul Educației și să formeze Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării, pentru care USR PLUS trebuie să propună un nume. Potrivit presei, unul dintre numele avansate aici ar fi Ciprian Teleman.

 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

11 comentarii

  1. Cercetarea penala necesita digitalizare.

  2. in Romania, cercetarea, cat o fi ea, se desfasoara la institute

    n-are treaba tovaraselul asta cu institutele de cercetare

    rolul lui e sa arata tinerilor abia iesiti din pubertate cum se face clicdreapta delet

  3. CORECT sa se sparga „Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării” in 6 si anume : „Ministerul” „Cercetării” „,” „Inovării” „și” „Digitalizării”

  4. Teama lui nenea e că vor scădea banii pe care el și ai lui îi papă sub pretext că cercetează între două cursuri și trei seminarii.

    Problemă reală a cercetării de stat este că nu produce nimic care să ajungă în societate. Iar asta este din cauză că este ruptă legătura dintre companii și cercetarea instituțională.

  5. Acest Dl David se pricepe la toate.
    Acum 2-3 saptamani vorbea despre despartirea de traditii .
    Ma intreb pe cine reprezinta de isi da cu parerea despre toate

  6. Nu îl mai dați exemplu, el este creștin, nu lgbtist ca voi, va rog sa scrieți articole despre Luminații progresisti nu despre creștinii tradiționali pt ca nu va reprezintă

    • ciudat ca voi astia „crestini” nu prea intelegeti fundamentele crestinismului , nu prea intelegeti invataturile lui isus

  7. desi nu prea am vazut crestini adevarati cu batistuta de aia la gat, dar o fi chestii de moda creestina

  8. Invatamintul public este favorizat in toate felurile in dauna invatamintului rpivat . Din acest motiv concurenta nu poate avea loc . Principiile unei piete libere a invatamintului nu sint respectate chiar de catre cei care legifereaza si administreaza . Scursurilor sociale le pute concurenta .

  9. Ce „cercetare si inovare” face in pseudo-disciplina numita Psihologie tovarasul David-lavaliera? Ce anume a inovat pana in prezent, in mod practic, in societatea romaneasca? Si pe baza a ce se autointituleaza – alaturi de celalalt membru al „noului grup de la Cluj” M. Miclea – „specialisti in educatie”? Miclea si Funeriu au bagat in groapa tot invatamantul romanesc.