G4Media.ro

Dacian Cioloş, despre trecerea de la republică semi-prezidenţială la una parlamentară: Ar…

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media.ro

Dacian Cioloş, despre trecerea de la republică semi-prezidenţială la una parlamentară: Ar însemna practic să anulăm o putere în stat care este acum preşedintele

Preşedintele USR, Dacian Cioloş, a declarat că trecerea de la republică semi-prezidenţială la una parlamentară ar anula instituţia prezidenţială care are rolul de a asigura echilibrul puterilor în stat. Cioloş este de părere că preşedintelui nu ar trebui să i se anuleze puterea, ci să i se dea mai multă putere.

Dacian Cioloş a fost întrebat, sâmbătă, la Digi 24, ce părere are despre modificarea Constituţiei şi trecerea la republică parlamentară şi a afirmat: ”Ar însemna, practic, să anulăm o putere în stat care este acum preşedintele şi care menţine un echilibru sau ar trebui să menţină un echilibru al puterilor în stat. Dincolo de asta, ar însemna să iei cetăţenilor români un drept, de a vota pentru preşedintele lor pe care şi-l asumă cu bune şi cu rele şi care poate să mai menţină un echilibru. Că preşedintele, în momentul de faţă are putere constituţională mai redusă în raport cu reprezentarea socială pe care o are şi reprezentarea politică pentru că e persoana aleasă direct de cetăţenii României, dar are posibilitatea să desemneze un premier, dar nu are posibilitatea să îl şi demită sau să îi retragă sprijinul, asta da, sunt de acord. Şi noi, USR PLUS am propus la o reformă constituţională o clarificare a raportului de forţe între diferite instituţii”.

Potrivit acestuia, reforma constituţională ar trebui făcută în sensul de a-i da preşedintelui o putere proporţională cu puterea pe care i-o dă votul direct al cetăţenilor.

”Din punctul nostru de vedere, ar trebui să îi dăm preşedintelui o putere proporţională cu puterea pe care i-o dă votul direct al cetăţenilor, să poată să fie cu adevărat un arbitru în stat între instituţia guvernamentală şi parlamentară, atunci când apar crize politice. Să îi dăm posibilitatea să rezolve crizele politice, nu să le amplifice sau să asiste neputincios la crize politice. Asta ar însemna, din punctul nostru de vedere, un echilibru al puterilor în stat, nu să anulezi complet puterea preşedintelui ducând-o în Parlament unde, am văzut, şi o spun cu regret, e una din instituţiile cu cea mai mică credibilitate, dacă ne luăm după opinia cetăţenilor”, a mai afirmat Dacian Cioloş.

Liderul USR a mai adăugat că, înainte de orice, Parlamentul ar trebui să aibă o mai mare credibilitate.

”Eu zic, întâi să aibă Parlamentul României o prestaţie şi  toate partidele din Parlament, să aibă o prestaţie demnă de  imaginea pe care o astfel de instituţie trebuie să o aibă în spaţiul public şi după ce va fi câştigată credibilitatea, când vom avea un parlament cu credibilitate atunci da, poţi să îi  dai posibilitatea să fie cea mai importantă instituţie în stat. În momentul de faţă, din punctul nostru de vedere sau există obiective ascunse sau ducem puterea la un partid care să gestioneze majoritate în Parlament care face ce vrea pentru că poate”, a declarat Cioloş.

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a afirmat, marţi, că, având o majoritate consistentă în Parlament, PNL, PSD şi UDMR ar trebui să aibă şi un deziderat mult mai ambiţios, acela de a modifica Constituţia.

Kelemen Hunor consideră că ar fi importantă definirea tipului de republică – parlamentară sau prezidenţială.

”Eu cred că, după 31 de ani, nu e bine să stai în această formulă – nici aşa-nici altfel. Nici măcar nu este republică semi-prezidenţială”, afirmă liderul UDMR.

sursa: News.ro, Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media.ro

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

46 comentarii

  1. Minus cu minus da plus!
    Analizati!

  2. Pai nu mai bine pune USL cu mana un presedinte?

    • Ma uit la Dragnea, la Piedone, la Ponta… la Cîțu… oamenii nu recunosc ca au gresit. Se considera nevinovati

    • Iohanis are prea multa putere ,dar nu in folosul rominilor Iohanis asculta alte ordine in loc sa asculte durerile rominilor ,cind era psd la guvernare tot timpu spunea ca cei din psd sasi dea demisia ,cite demisii a cerut el din usr si pnl? nici una dar mai mult la distrus pe orban ,sea batut joc de citu , sea batut joc de ciolos citu ii un papagal

  3. Normal, decat sa vorbesti despre eficientizarea actului de justiție vorbesti despre ce vrea PSD Cițu si hai hui…
    Vrem sa fim egali in fața legii pentru erorile pe care le comitem in timpul serviciului. De la PM pîna la maturator si bucatar, la stat.

  4. Chiar cred că este o idee bună.Cu ce ne-a ajutat ca popor Klaus ?El este la golf,la ski, la tenis.Ce treabă are el cu cel care trăiește din pensia sau salariu minim el și-a luat 30.000 salariu +chiria și trăi cu Carmencita.

    • Tipic. Sa ni se dea. Un președinte trebuie să-ți dea, părinții trebuie să-ți dea, guvernul trebuie să-ți de. TU CUVCE AI AJUTAT POPRUL TAU ?

  5. Pezedeii, penaleii si Balamaua Ungurească nu s-au înțeles încă nici pe impartirea ÎN LINII MARI a cașcavalului, darămite pe modificarea Constituției.
    Palavrageală ! Trag de timp, așteaptă ceva !
    Si nu ceva de bine pentru omul de rând.

    • Asta nu tre sa nasca, nu e gravid ca parca asta a votat acum vreo 9 luni in parlamentul european impreuna cu iegibitistii lui din renew, sa ramana gravid

  6. va fi o republica prezidentiala daca se ajunge la referendum . si uite asa inca 5 ani dupa 2024 vom avea acelasi presedinte . nu apare nimeni de valoarea actualului sef de stat .

    • Iohannis e presedinte doar pe hartie, PNList slugarnic infect ce esti. Ii pasa de turism si de dat medalii, atat, el ne-a adus in situatia de acum, incercand sa scape de Orban.

    • A mai făcut Iohannis un referendum, ăla pe justiție, și a pus niște întrebări parcă dinadins aiurea, că rezultatul acelui referendum ajută la păstrarea stării de fapt, care nu era bună, că de-aia am făcut referendum, nu?

      Așa că PNL și Iohannis să stea cât mai departe de referendumuri, că numai rău fac. Ca să nu zic că a mai fost un pr..oo.st în UK, David Cameron, care a promis un referendum care a ieșit nasol de tot, că l-a mâncat în dos să arate tuturor că e cum zice el. Stați liniștiți la locurili voastre, gen. Și după aia te trezești cu un rezultat de nu știi ce te-a lovit.

  7. Anul trecut ati votat 30% PSD, 25% PNL, deci inseamna ca vreti republica parlamentara, sa aiba Ciolacu toata puterea din stat. Asa votati.

  8. Dacian, și Năstase era sigur ca va ieși președinte, și a făcut mandatul de 5 ani. Eu zic sa te gândești bine, ca s-ar putea sa regreți dacă PSD va da președintele.

    • Dacian nu este noua mașină scoasă de uzinele din Mioveni??? Nu știu de ce, dar modelul asta nu prea are priza la public…

  9. Multi vad , putini pricep.

  10. Total de acord fara prea multe comentarii.

  11. Ciolos vrea sa ajungem precum Coreea de Nord?
    Sau ii e dor de Ceausescu?

    • Cioloș e pur si simplu un produs politic expirat, dar nu înțelege.
      Așa zisul progresism globalist, neo-bolșevic, nu va prinde prea curand la români. Fiindcă memoria bolșevismului de rit vechi e încă vie.
      Cu o mână de bivolari, leghebetei si talibani Gunoieri, va fi problematic pentru uSECUrici si sa mai intre in $Parlament
      Cu atat mai putin sa obțină peste 40% din voturi si sa facă ei Guvernul.

  12. Va dati seama ce ar insemna ca Iohannis sa aiba si mai multa putere decat are acum?
    Oricum, Ciolos e sluga lui Iohannis, l-am mirosit demult

  13. Ma uit la comentarii si nu vad o idee serioasă, coerenta! Oare nu-și dau seama romanii ca prin alegerea de catre Parlament a Presedintelui tarii li se ia suveranitatea fata de puterile statului. „Poporul este suveran”, spune Constitutia, iar Presedintele este singurul care este ales direct de popor! Cum sa li se ia acest drept? Sper din suflet ca la referendum sa pice acest articol! E inadmisibil! E ciudat ca in loc sa puna in discutie referendumul cu 300 de parlamentari, sau fara penali in funcții publice , pentru noulFSN e prioritar sa ne schimbam in republica parlamentara! PSD, PNL, UDMR, jos labele de pe suveranitatea poporului!

    • De acord „Profu”!E singurul comentariu la obiect și cu logică!

    • Suveranitatea poporului este PUTEREA LEGIUITOARE, în nici un caz șeful statului
      Prin tradiție noi vrem un șef, un tătuc…beleaua e ca de multe ori am pus sau ni sau impus niste idioți…de aceea prefer de departe republica parlamentara, unde sefu este fix decorativ iar puterea reală este in mana PARLAMENTULUI BICAMERAL, ca in Germania, ca nu cancelarul e sef, ci partidele din spate

  14. Vom inlocui puterea epoletilor si „oamenilor legii” cu parlamentul.

    In momentul de fata, pe hartie, parlamentul a demis guvernul Catu de aproape o luna. Vi se pare voua ca e vreu Cat demis?

    Ciolos are motive sa se bucure de situatia asta. Daca parlamentul nu merge in directia comandata de Cotroceni, el nu ar fi ajuns niciodata premier. Dar Cotrocenii pot sa se … pe parlament, pe cand parlamentul nu areusit niciodata sa demita Satrapul Sef.

  15. In primul rand trebuie mai putini PARLAMENTARI ,chiar trei sute sânt prea multi ,prea multi bugetari, săntem țara din cu cei mai multi bugetari din europa?? Însemna că ROMÂNIA are bani !! bineînteles ne îndatoram săi platim si pe parlamentari si pe bugetari !? Prin reducerea parlamentarilor si bugetarilor ROMÂNIA ar face economi de peste 3 miliarde de euro !? De ce nu se vrea acest lucru,intrbati pe politicieni si o să dea din” colț în colt”

  16. Nu știu, avem în Europa republici prezidențiale (Franța) și republici parlamentare (Germania), ambele sisteme pot fi OK, e important cum sunt organizate sparația puterilor în stat și controlul acestora. Bineînțeles, ambele sisteme pot fi și pervertite pentru ca statul să fie condus de un grup infracțional (ca la noi). Și SUA lui Trump, tot republică prezidențială a fost.
    Acum Cioloș ce să spună și el? Are în plan să candideze la prezidențiale iar USR are nevoie de o locomotivă. Iar palamentarismul românesc e cam acaparat de mafie.

  17. Atata timp cat Parlamentul e construit in majoritate din fripturisti, adica monstruoasa si recent refacuta coalitie, normal ca vor o republica parlamentara. Logica lor e simpla: Romania a fost, este si va fi o tara locuita in majoritate de prosti, care-si dau votul pentru o sacosa din plastic cu trandafiri pe ea si pentru niste sarmale de la PeeeSeeeDeee/PeeeNeeeLeee!
    Pe de alta parte, ar fi interesant si de cand s-ar putea face modificarea. Daca s-ar face de maine (glumim, desigur) zau ca ar merita. Decat cu asa presedinte, mai bine, fara… de maine!

  18. E de bun simt ce a spus Ciolos.
    Parlamentul mai bine s-ar gândi cum sa creeze un sistem de vot la care să poată participa real toți românii oriunde s-ar afla, la prezidențiale dar și la parlamentare, un sistem electronic sigur. Dar gașca PSD+PNL+UDMR nu vor asta.

  19. PNL-istii o tin de 7 ani incoace ca presedintele n-are atributii, pt ca i le-a anulat PSD-ul. Au dat zor ca nu-l lasa Constitutia sa aiba nicio actiune. Uite ca acum FSN-istii au inteles ca le-ar fi de folos inca un Iohannis pe post de ficus, care sa se subordoneze poftelor lor. Le-a fost bine cu Iohannis, dar e posibil ca urmatorul presedinte chiar sa-si exercite atributiile, asa ca e bine sa i le reduca dinainte prin Constitutie. Ce mizerie! Sa ramana Romania exclusiv la mana gastilor din Parlament.

    • Faza misto e ca s-a mai incercat o data chestia asta. Pesede a incercat sa acorde mai multa putere presedintelui cu o modificare de constitutie cand se pregatea Nastase sa fie presedinte. Stim toti cum a iesit aia.

      Si tura asta va fi la fel.
      Daca taie prerogativele presedintelui si ia USR majoritate in ’24, au belit-o flacaii astia.

  20. Tipic romaneste….facem lagi, modificam constitutii in functie de ce personaje politice exista la un moment dat…

  21. Idioțenia asta cu modificarea Constituției trebuie votată prin referendum. Mujannis și comicii lui își vor primi o mare Plăcută Suedeză.

  22. Se visează președinte

  23. Nu ar fi corect, cum adică, Doamna Doctor Infecționist Șoșoacă va dețină prerogative limitate!? Atenție români!

  24. Semiprezidentialismul de model francez si-a aratat toate limitele, in Franta ca si in Romania. Nu incape indoiala ca Iohannis a fost un factor de destabilizare a tarii, asa cum inaintea lui a fost Basescu, care a invrajbit o societate intreaga, iar efectele se simt si azi. Amandoi si-au dorit „guvernul lor”, si cand nu l-au avut pt ca adevaratii suverani – cetateni – au votat diferit, ei au aruncat tara in haos fara sa le pese deloc de rolul institutional pe care i-l impune Constitutia. Sigur, de vina nu este sistemul in sine, dar intr-o tara precum Romania face mai multe probleme decat cele pe care le poate rezolva

  25. Ceea ce susține dnul ciolos este o monarhie

  26. Corect !De ce nu ești mai Ciolos așa de intelept și în ceea ce privește guvernarea cu PNL și progresiștii ?

  27. De Monarhie ați auzit natarailor sovietici în moștenire si-n gândire?…