G4Media.ro

Curtea Supremă, sentință definitivă favorabilă Consiliului Județean Bihor, în litigiul cu localnicii…

Curtea Supremă, sentință definitivă favorabilă Consiliului Județean Bihor, în litigiul cu localnicii din Aleșd care au încercat să oprească lucrările la șoseaua de centură a orașului

Înalta Curte de Casație și Justiție a respins, definitiv, cererea a 23 de localnici din Aleșd, județul Bihor, care au încercat să oprească lucrările pentru construirea șoselei de centură a orașului, relatează ebihoreanul.ro

Reclamanții, care pierduseră și prima fază a procesului la Curtea de Apel Oradea, solicitaseră suspendarea a două Hotărâri de Guvern prin care au fost aprobați indicatorii tehnico-economici ai proiectului și respectiv prin care au fost aprobate exproprierile.

Instanța supremă a soluționat marți, 13 iunie, procesul intentat de cei 23 de localnici nemulțumiți că centura Aleșdului va trece, pe o lungime de 480 de metri, printr-un cartier în care și-au făcut case.

Reclamanții au cerut ÎCCJ suspendarea aplicării HG 346/2022, prin care Guvernul României a aprobat „declanșarea procedurilor de expropriere a tuturor imobilelor proprietate privată care constituie coridorul de expropriere al lucrării de utilitate publică de interes național Varianta Ocolitoare a orașului Aleșd”, precum și a HG 94/2022 pentru reaprobarea indicatorilor tehnico-economici ai aceleiași șosele.

În această speță, în care pârâți au fost Guvernul României, CNAIR și Consiliul Județean Bihor, judecătorii instanței supreme le-au dat dreptate acestora din urmă, respingând acțiunile reclamanților ca „neîntemeiate”.

Publicația ebihoreanul relata la vremea respectivă, că localnicilor din Aleșd le-au fost respinse aceleași pretenții, în toamna anului trecut, și de către Curtea de Apel Oradea, care le-a considerat tot lipsite de temei.

Lucrările pentru construirea centurii Aleșd, în lungime de aproape 6 kilometri, având o valoare de 74,8 milioane lei plus TVA și sursă de finanțare europeană din Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM), au început în luna august a anului trecut, fiind executate de firmele orădene Trameco și Drum Asfalt. Termenul de finalizare este luna septembrie a acestui an, lucrările fiind însă îngreunate de opoziția unor persoane de a permite desfășurarea acestora pe terenurile lor.

Pe de altă parte, Curtea Supremă are de soluționat și pe fond problema, în condițiile în care localnicii din Aleșd au cerut, într-un proces separat, însăși anularea celor două Hotărâri de Guvern, această acțiune nefiind încă soluționată, relatează ebihoreanul.ro

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...