G4Media.ro

Curtea Supremă a Statelor Unite refuză să anuleze legislaţia Obamacare, contestată de…

Sursa foto: Pexels

Curtea Supremă a Statelor Unite refuză să anuleze legislaţia Obamacare, contestată de fostul președinte Donald Trump

Curtea Supremă a Statelor Unite a refuzat joi să anuleze legislaţia Obamacare care, introdusă de fostul preşedinte Barack Obama, a adăugat milioane de americani la ‘plasa de siguranţă’ a sistemului de sănătate al ţării, relatează AFP şi Reuters, citate de Agerpres.

Decizia Curţii Supreme, luată cu o majoritate de şapte din nouă judecători, reprezintă o respingere a posteriori pentru fostul preşedinte Donald Trump, care a încercat prin toate mijloacele să suprime legea emblematică a predecesorului său.

Trump a criticat costurile şi acoperirea asistenţei medicale prevăzute de Obamacare şi a promis încă din campania pentru alegerile prezidenţiale din 2016 să înlocuiască legislaţia respectivă cu un program diferit.

Decizia judecătorilor, a treia consacrată acestei legi, se bazează pe un argument procedural: în opinia lor, Texas şi celelalte state republicane care au înaintat apelul nu au fost justificate în acest sens.

Actualul preşedinte democrat Joe Biden a declarat anul trecut că această ultimă încercare a republicanilor de a anula o lege care s-a dovedit deosebit de utilă în timpul pandemiei de COVID-19 este „pur şi simplu o cruzime şi dezbină în mod inutil”.

Dacă Obamacare ar fi fost anulată, un număr de până la 20 de milioane de americani şi-ar fi putut pierde asigurările de sănătate, iar companiile de asigurări ar fi putut refuza din nou să asigure persoane cu boli preexistente. Obamacare a extins programele de sănătate publică şi a creat pieţe pentru asigurări private, notează Reuters.

Un grup de state în frunte cu Texas, cărora li s-a alăturat apoi administraţia Trump, a înaintat acţiune în justiţie în 2018 în Texas pentru a obţine abolirea legii.

Un judecător districtual din Texas a decis în decembrie 2018 că Obamacare este neconstituţională în forma actuală în lumina unei modificări operate de Congres cu sprijinul republicanilor cu un an în urmă.

Această decizie a fost invalidată joi de Curtea Supremă. „Nu am tranşat asupra chestiunii validităţii legii, însă Texas şi ceilalţi reclamanţi nu sunt competenţi să o ridice”, a scris judecătorul progresist Stephen Breyer în numele majorităţii colegilor săi.

sursa foto: Pexels

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

5 comentarii

  1. Trump era doar el, nu avea mama, nu avea tata, nu avea viitor.

  2. Hai sa raspund domnu’ Gudurău ca printr-o minune v-a scapat un Enter acolo pe la jumatate de s-au facut 2 paragrafe si astfel am reusit oarecum sa descifrez ce a vrut sa spuna autorul.

    Faceti o confuzie(posibil voita) intre problemele foarte reale ale sistemului medical american pe care le-ati descris si efectele Obamacare.
    Problemele alea existau si inainte, nu au fost generate de legea asta.

    Obama a incercat tocmai sa rezolve o parte din problemele cu asigurarile greu accesibile si notele de plata absurde practicate de spitale.

    E clar ca nu prea a reusit, sistemul medical din US e in continuare o escrocherie imensa si o rusine pentru o tara dezvoltata.
    Dar cel putin a salvat viata a milioane de amarasteni care nu-si permiteau o asigurare medicala si ar fi murit de o apendicita sau un picior rupt. Sau de o plaga impuscata.

    Trump a declarat de nenumarate ori ca vrea sa o inlocuiasca cu ‘ceva mai bun’. Cu ce anume? Nu a raspund niciodata la intrebarile de genul asta. Singura lui motivatie reala era ca legea poarta numele lui Obama si voia sa stearga orice mentiune.

    Daca ar fi schimbat un cuvant si ar fi pus eticheta de TrumpCare peste ea, toata lumea era fericita.

  3. Ca de obicei la articole cu trump sau biden, prostanel ganganau se agita in fibrilatii, un mosulica aflat in stadiul unu de senilizare, dovada bazaconiile debitate pe forumuri. Un neica nimeni cu minte putina si mult timp la dispozitie.

  4. Legea se cheama ACA (Affordable Care Act), nu ObamaCare. Ca asa ii zic Republicanii, ca sa isi intarate votantii contra ei, e alta discutie.

    Oricum, erau foarte haiosi Republicanii de rand de pe strada, intrebati daca sunt de acord sa se desfiinteze ObamaCare: „Sigur ca da, sa se desfiinteze, ca eu folosesc ACA, nu ma intereseaza ObamaCare”.