G4Media.ro

Curtea Europeană de Justiție respinge reforma sistemului judiciar din Polonia care reduce…

Curtea Europeană de Justiție respinge reforma sistemului judiciar din Polonia care reduce vârsta de pensionare a judecătorilor / În România, magistrații vor putea ieși la pensie după numai 20 de ani de muncă la începutul anului viitor. Măsura, adoptată de PSD, ALDE și UDMR

Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) a stabilit că reformele din sistemul judiciar din Polonia care reduc vârsta de pensionare a judecătorilor de la instanţele ordinare încalcă dreptul comunitar, relatează DPA.

Varşovia a modificat deja reformele, în contextul presiunii din partea Comisiei Europene, care a cerut CJUE să se exprime în acest caz. Totuşi, verdictul CJUE nu face nicio referire la schimbări.

Reformele prevedeau o reducere a vârstei de pensionare pentru judecătorii instanţelor inferioare de la 67 la 65 de ani în cazul bărbaţilor şi la 60 de ani în cazul femeilor, oferind în acelaşi timp ministrului justiţiei posibilitatea de a menţine mai mult timp în funcţie diferiţi judecători, de la caz la caz.

Judecătorii CJUE au stabilit că reformele încalcă principiul veniturilor egale pentru bărbaţi şi femei şi ar putea ridica semne de întrebare în legătură cu independenţa sistemului judiciar.

O situație similară se regăsește și în România, după ce PSD, ALDE și UDMR au introdus printre modificările aduse legilor justiției și pensionarea anticipată a magistraților după numai 20 de ani de vechime, măsură care ar urma să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2020.

Pentru a preveni acest lucru, liberalii au înregistrat săptămâna trecută la Parlament o inițiativă legislativă care prevede prorogarea, până la 1 ianuarie 2021, a prevederii. Premierul Ludovic Orban a anunțat că, dacă Parlamentul nu va adopta legea în procedură de urgență, guvernul pe care îl conduce își va angaja răspunderea pe amânarea intrării în vigoare a pensionării anticipate a magistraților.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

4 comentarii

  1. Ce o tot aburiti ? Dupa 20 de ani de munca… Oricum dupa ce ies la pensie sunt reangajati in sistemul de stat, primesc sinecuri, sunt cumularzi. Ii facem milionari din pensie si sinecuri.
    Nu ii pensionati chiar de la angajare ?

  2. E o rusine ce se intampla cu pensionarea in justitie. Este tot o forma de coruptie. Judecatorii sunt o categorie privilegiata. Au salarii disproportionat de mari fata de restul societatii, se pensioneaza tineri, statul le plateste cazarea. Special cand a fost gandit sistemul securist de represiune au procedat asa. Judecatorii stiu ca nu pot obtine in mediul privat asemenea venituri decat cu sacrificii mari si stiu ca au totul de pierdut. Ca atare vad cum bate vantul si dau verdicte in consecinta: cum spun puternicii zilei, in favoarea corporatiilor occidentale. Este tot o forma de coruptie.
    Pe de alta parte felicitari Poloniei pentru felul cum lupta pemtru suveranitate inclusiv prin eliminarea din justitie a judecatorilor vechi comunisti rebranduiti neomarxisti si celor infiltrati de organizatiile de extrema stanga ale lui Soros. Decizia Curtii Europene este tot o formă de agresiune externa, face parte din razboiul hibrid de la Bruxelles purtat impotriva tarilor din este care vor sa se elibereze de sub modelul colonial.

  3. Cum au justificat astia optiunea de pensionare anticipata dupa 20 de ani? Au avut ceva motivatie pentru pulime, nu? intreb serios — ce au zis, stres , mediu de lucru toxic si dinastea?

  4. Totuși, era cea mai elegantă metodă de a scăpa de unii…