G4Media.ro

Curtea Constituțională: Un procuror DNA nu mai poate continua ancheta în dosarele…

Foto: Inquam Photos/ Liviu Florin Albei

Curtea Constituțională: Un procuror DNA nu mai poate continua ancheta în dosarele disjunse

Curtea Constituţională a României a decis, marţi, că este neconstituţională o prevedere din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului privind Direcţia Naţională Anticorupţie, stabilind că un procuror nu mai poate continua ancheta într-un dosar disjuns.

Potrivit unui comunicat transmis AGERPRES, cu majoritate de voturi, CCR a admis excepţia de neconstituţionalitate şi a constatat că sunt neconstituţionale dispoziţiile art. 13 alin. (5) din OUG 43/2002 privind Direcţia Naţională Anticorupţie.

Art. 13 alin. (5) din OUG 43/2002 are următorul cuprins: „În cazul în care dispune disjungerea în cursul urmăririi penale, procurorul din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie poate continua efectuarea urmăririi penale şi în cauza disjunsă”.

„Pentru pronunţarea soluţiei de admitere, Curtea a constatat că dispoziţiile art.13 alin. (5) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.43/2002 contravin, în esenţă, dreptului la un proces echitabil şi dreptului la apărare, consacrate de art. 21 alin. (3) şi art. 24 din Constituţie, precum şi de art. 6 din Convenţia pentru apărarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale, în considerarea faptului că acestea încalcă dispoziţiile procesual penale ce reglementează competenţa organelor de urmărire penală, care, potrivit Deciziei Curţii Constituţionale nr.302 din 4 mai 2017, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 566 din 17 iulie 2017, constituie norme juridice cu caracter imperativ, a căror nerespectare atrage sancţiunea nulităţii absolute”, explică judecătorii constituţionali în minuta deciziei.

Tot marţi, CCR, cu unanimitate de voturi, a respins, ca neîntemeiată, excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 367 alin. (9) din Codul de procedură penală, care prevede că ”ridicarea unei excepții de neconstituționalitate nu suspendă judecarea cauzei”.

Foto: Inquam Photos/ Liviu Florin Albei

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

9 comentarii

  1. Mi se pare corect pesedist! Altfel cum am mai lalai-o până la prescrierea faptelor?!

  2. Sa ridice mana cine a inteles de ce nu e constitutional ca un procuror sa se ocupe de o speta pe care a lucrat deja, doar ot ca un judecator a decis s-o imparta in doua.

  3. Domnilor stiinta dreptului progreseaza,face noi descoperiri si noi am ramas in urma!Suntem inapoiati si” Onorata Curte” ne lumineaza mintea!
    Bietul infractor,care ne-a adus pe buza prapastiei,ar fi hartuit saracul daca este anchetat si pentru fapta disjunsa.Daca s-a disjuns inseamna ca e facatura ,chiar crima fiind,poate sa mai astepte.Victima nu mai conteaza,sa stea dracu acasa si sa-si angajeze bodyguarzi.Sa ia exemplul de la inaltii judecatori,care au inalta competenta profesionala si care au bani si de bodyguarzi,ca d-aia au invatat atata carte.Vatamatii trebuie sa sufere,daca nu stiu sa se apere.Infractorii trebuie ajutati,pentru ca la ei este nadejdea de progres al acestei tari si legea lor este imperativa,la victime,mai ales cand statul este pagubitul,legea este,per a contrario, supletiva.Deci infractorul este o persoana sensibila,fragila la nedreptati si trebuie sa avem grija sa nu-l suparam.Avocatul sau nu trebuie sa se incurce in dosare,caci daca,Doamne fereste,le amesteca.
    Lasand ironia de-o parte,nu cumva,stiindu-se cu musca pe caciula,aceasta majoritate de judecatori constitutionali are alergie la tragerea la raspundere penala?Ei spun ca sporul la salariu,pardon la indemnizatie(da,are si asta spor?!),care este urias,este pe deplin justificat pentru ca trebuie sa faca fata unor presiuni publice imense.Pai de ce ar fi atat de mari ,daca ati judeca corect legile?Toata lumea stie ca daca esti corect n-ai de ce sa te temi,presiunea publica nu te afecteaza,fiindca,nu-i asa,asta-i meseria.Nu cumva au inceput sa va sperie efectele deciziilor voastre?Sau va doare la basca si toate sunt numai vorbe.
    P.S.Uitati-va la” Las Fierbinti,”sau nu va place,pentru ca nici lui Adrian Minu..,pardon,Nastase nu-i place.Face rau la presiune!

  4. TOTUL PENTRU INFRACTORI !

    SINGURUL PROIECT PENTRU romania EXECUTAT CU MAXIMA DETERMINARE, PRECIZIE SI UNIUNE: „SA SCAPAM TOTI, SA RAMANEM CU TOT CE AM FURAT, SA NE FACEM LEGI PENTRU A NU PUTEA FI PEDEPSITI”

  5. Poporul trebuie sa isi faca singur dreptate . Mai ales cind este furat si mintit de demnitari si functionari publici si bugetari .
    Judecatorii , procurorii , avocatii actioneaza impotriva cetateanului si pactizeaza cu scursurile din institutiile statului .

  6. Romania nu e stat de drept si fiecare zi care trece ne confirma acest trist adevar
    Romania e tare unde se dau legi prin care se incurajeaza furtul (legea evaziunii fiscale) si sa scape infractorii de puscarie si sa ramana cu banii furati
    De infractorii care ar fi in primejdie de a fi condamnati pe legile existente, are grija CC(C)R sa-i scape, asta daca procurorii numiti de PNL si Iohannis nu reusesc in prima faza sa-i faca scapati

  7. Romania nu e stat de drept si fiecare zi care trece ne confirma acest trist adevar
    Romania e tara unde se dau legi prin care se incurajeaza furtul (legea evaziunii fiscale), sa scape infractorii de puscarie si sa ramana cu banii furati
    De infractorii care ar fi in primejdie de a fi condamnati pe legile existente, are grija CC(C)R sa-i scape, asta daca procurorii numiti de PNL si Iohannis nu reusesc in prima faza sa-i faca scapati