G4Media.ro

Curtea Constituţională italiană recunoaşte aceleaşi drepturi celor două mame ale unui copil…

Sursa foto: Court Law © Khwaneigq | Dreamstime.com

Curtea Constituţională italiană recunoaşte aceleaşi drepturi celor două mame ale unui copil născut prin procreare asistată medical

Curtea Constituţională italiană, cea mai înaltă jurisdicţie din ţară, a stabilit joi că refuzarea recunoaşterii legale a mamelor nebiologice pe certificatele de naştere ale copiilor concepuţi prin inseminare artificială este neconstituţională, relatează AFP, conform News.ro.

Urmărește cele mai noi producții video G4Media

- articolul continuă mai jos -

Curtea Constituţională a Italiei – o ţară cu populaie majoritar catolică – a stabilit că este ”discriminatoriu faptul de a nu recunoaşte cele două mame”, o hotărâre care ”devine concret o lege”, a declaart AFP avocatul Michele Giarratano, reprezentantul unor familii monoparentale din nordul ţării.

Această hotărâre a fost salutată drept ”istorică” de către opoziţia de centru-stânga din Italia, o ţară în care şefa Guvernului ultraconservator Giorgia Meloni este cunoscută prin apărarea ”valorilor tradiţionale” şi criticile sale la adresa a ceea ce denunţă drept ”lobby-ul LGBT”.

Uniunile civile între persoane de acelaşi sex au fost legalizate în Italia în 2016, însă legislaţia cu privire la drepturile parentale ale cuplurilor de acelaşi sex rămâne vagă.

Primari – încurajaţi de mai multe hotărâri judiciare pronunţate în ultimii ani – au început să înscrie cei doi părinţi în cerficate de naştere.

Însă, în 2023, ministrul de Interne Matteo Piantedosi le-a ordonat să înceteze să transcrie certificate ale copiilor născuţi în străinătate prin mame surogat.

Procurori din întreaga Italie au început după aceea să conteste certificate de naştere ale unor copii născuţi în străinătate sau în Italia ai unor părinţi de acelaşi sex, atât în cazul mamelor surogat, cât şi prin procraere asistată medical.

Astfel, mamele nebiologice riscau să-şi piardă drepturile parentale în cazul decesului partenerului sau despărţirii.

Puteau apărea şi alte probleme, ca de exemplu imposibilitatea de a duce un copil la medic fără autorizaţia celuilalt părinte.

Curtea Constituţională a stabilit joi că refuzul de a recunoaşte femeile care-şi aumă responsabilitatea parentală a copilului purtat de către partenea lor ”nu garantează cel mai bun interes al copilului minor” şi încalcă mai multe articole ale Constituţiei.

Între acestea, Curtea precizează dreptul copilului la o relaţie continuă cu fiecare dintre părinţi şi cu rudele fiecărei ramuri a familiei.

”Este o decizie istorică”, a declarat Michele Giarratano, care reprezintă 15 copii din Padova, un oraş devenit un simbol al luptei în favoarea părinţilor de acelaşi sex, după ce unii procurori au dispus retregrea retroactivă a mamelor nebiologice de pe certificatele de naştere.

Şafa Partidului Democrat (PD, centru-stânga, în opoziţie) Elly Schlein a declarat că hotărârea Curţii Constituţionale este ”o înfrângere politică grea” a Guvernului ultraconservator Meloni.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.