G4Media.ro

Curtea Constituțională a validat referendumul pe justiție din 26 mai și a…

Sursa foto: Inquam Photos / George Călin

Curtea Constituțională a validat referendumul pe justiție din 26 mai și a respins toate contestațiile împotriva consultării populare

Curtea Constituțională a validat joi, în unanimitate, referendumul pe justiție din 26 mai și a respins toate contestațiile depuse împotriva consultării populare, au declarat pentru G4Media.ro surse participante la dezbateri.

Potrivit acestora, președintele CCR, Valer Dorneanu, care a fost și judecător raportor în această speță, a intenționat sesizarea Comisiei de la Veneția cu o serie de întrebări legate de referendumul pe justiție. Dorneanu a renunțat însă la această idee după ce ceilalți judecători i-au atras atenția că toate nelămuririle sale fuseseră deja clarificate de Comisia de la Veneția în opinii anterioare.

Potrivit unui cmunicat de presă transmis ulteriior de CCR, conexând cauzele, în urma deliberărilor, Curtea Constituțională, cu unanimitate de voturi:

  1. A respins contestațiile formulate cu privire la referendumul naţional desfăşurat în data de 26 mai 2019;
  2. A constatat respectarea procedurii pentru organizarea şi desfăşurarea referendumului naţional din data de 26 mai 2019;
  3. A constatat că referendumul naţional desfăşurat în data de 26 mai 2019 este valabil;
  4. A confirmat rezultatele referendumului naţional desfăşurat în data de 26 mai 2019, constatând că majoritatea participanților la vot, care au exprimat opțiuni valabile, a ales la ambele întrebări răspunsul afirmativ;
  5. A constatat că referendumul cu privire la probleme de interes național inițiat de Președintele României în temeiul art.90 din Constituție este consultativ.

”Hotărârea este definitivă și general obligatorie. Înaintea publicării în Monitorul Oficial al României, Partea I, hotărârea Curții Constituționale se prezintă Camerei Deputaților și Senatului, întrunite în ședință comună”, se mai precizează în comunicatul CCR.

Curtea Constituţională a reluat joi discuţiile privind validarea rezultatului referendumului pe justiție din 26 mai, pe ordinea de zi a şedinţei aflându-se şi cinci contestaţii referitoare la respectarea procedurii pentru organizarea şi desfăşurarea consultării populare.

Pe 12 iunie, judecătorii constituţionali au decis amânarea dezbaterii, după ce pe rolul CCR fusese înregistrată o contestaţie în care se cerea infirmarea rezultatelor referendumului.

O zi mai târziu, pe 13 iunie, președintele CCR, Valer Dorneanu, a transmis Biroului Electoral Central (BEC) o adresă prin care a cerut o serie de lămuriri suplimentare despre referendumul pe Justiție din 26 mai, acesta arătându-se interesat de ce este diferit numărul votanților la cele două întrebări puse de șeful statului.

Printre lucrurile pe care Valer Dorneanu le-a cerut a fi lămurite s-au numărat:

de ce BEC a utilizat sintagma ”lista pentru referendum” în loc de ”listele electorale permanente”
de ce există diferențe între numărul votanților la întrebarea 1 și a celor de la întrebarea 2
cum a fost stabilit numărul votanților la referendum, astfel încât au rezultat diferențe între românii care au votat la o întrebare și care la cealaltă.
Pe 14 iunie BEC i-a răspuns lui Valer Dorneanu în legătură cu nelămurirea acestuia referitoare la numărul diferit de alegători la cele două întrebări ale referendumului pe justiție, precizând că situația este cauzată de ”erori de înscriere”, dar și de o scăpare legislativă.

Potrivit art. 146 lit. i) din Constituţie, CCR „veghează la respectarea procedurii pentru organizarea şi desfăşurarea referendumului şi confirmă rezultatele acestuia”.

De asemenea, art. 46, 47 din Legea 47/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale, republicată, prevede că plenul CCR decide, cu o majoritate de două treimi, asupra valabilităţii referendumului.

Hotărârea Curţii Constituţionale stabileşte dacă a fost respectată procedura pentru organizarea şi desfăşurarea referendumului şi confirmă rezultatele acestuia. Înaintea publicării în Monitorul Oficial, hotărârea se prezintă Camerei Deputaţilor şi Senatului, întrunite în şedinţă comună.

Pe 3 iunie, Biroul Electoral Central a anunţat rezultatele finale ale referendumului din 26 mai.

La prima întrebare, privind interzicerea amnistiei şi graţierii pentru infracţiuni de corupţie, numărul voturilor valabil exprimate la răspunsul „da” a fost de 6.459.383, în timp ce pentru „nu” au optat 1.059.678. Numărul voturilor nule: 403.530.

La întrebarea a doua, referitoare la interzicerea adoptării de către Guvern a ordonanţelor de urgenţă în domeniul infracţiunilor, pedepselor şi al organizării judiciare, corelată cu dreptul altor autorităţi constituţionale de a sesiza direct CCR cu privire la ordonanţe, numărul voturilor valabil exprimate la răspunsul „da” a fost de 6.477.865, iar pentru „nu” – 1.038.916. Numărul voturilor nule: 407.088.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

22 comentarii

  1. Era cazul.
    Dar sa nu ne bucuram prea tare fiindca potlogarul de Valer a primit ajutoare(stan si deliorga) ca sa faca cate trei rele la una buna.
    Oare de ce nu-i ia gaia pe ccr(coruptii coruptilor din Romioritica)???

    • Dorneanu il va scapa pe Dragnea pe 3 iulie probabil.
      Ar fi fost culmea sa invalideze referendumul.

    • Nu se aplica retroactiv ce se va întâmpla pe 3 iulie! Nu am vazut/auzit nici un jurist care sa susțină asta! Toti zic ca ar fi avut o sansa înainte de pronunțare. Oricum Dragnea e terminat, mai are multe dosare, fara legătură cu asta pt care e condamnat.

  2. in timp ce oamenii se revolta fata de cazul Simonei (abuziv si imoral, dar legal si necesar), ticalosii din psd dau OUG pe administrativ, care duce la cea mai mare marsavie politica, pt ca va pune opozitiia, in cazul in carea ceasta va castiga alegerile in 2020, intr-o pozitie imposibila 🙁

    • Legile se pot schimba. Tot USR susţin.

      În plus, PSDiştii mor cu zecile de mii în fiecare an, deci oamenii normali au toate şansele să triumfe.

    • De ce cazul este abuziv si imoral ? Ai cu ce sa compari ? Compari doar cu niste texte din lege cu care te poti sterge la cur ? Acum 4 sau 5 ani am asitat personal la ridicarea unui copil din apartamentul tatalui…ridicarea s-a facut de catre executor cu politia, crede-ma ca e pistol cu apa cazul sorinei fata de ce am vazut eu acolo…mai avea putin si ii dadea un cap in gura copilului, era tratat exact ca un animal, impotriva vointei lui…doar pentru ca asa a hotarat instanta

  3. V-a fost frica de Judecata de Apoi, este…? E firesc sa va fie, si va sfatuiesc sa va fie la fel de frica in continuare, cine stie, poate ma veti gasi in toane bune si va voi parli doar cu aruncatorul mobil…!

  4. Referendumul a fost o actiune de manipulare politico-electorala ,
    cine a participat la asa ceva , nu are decat sa fie sanatos.
    Eu am realizat imediat ce Johannis , PNL si USR , afirmau ca imediat dupa aceste alegeri „ciuma rosie” va fi debarcata de la guvernare , ceea ce s-a dovedit ca este o mare minciuna .
    Pe cale de consecinta , toti cei care au mintit oamenii , nu sunt decat niste manipulatori ABJECTI .

    • mai ai frati pe acasa? da-le cu usa-n cap sa nu iasa si ei pe strada, asa cum ai scapat tu !

    • A310, tu vrei infractori condamnaţi la conducerea ţării, de-aia te roade referendumul.

    • Referendumul a fost o manipulare pentru fraieri facuta in laboaratoarele lui Johannis pentru a isi asigura presedentia , din pacate pentru el a aparut Barna si USR care a avut un scor exceptional.
      Asa ca efectele referendumului pentru Klaus sunt fix zero sa vedem ce mai inventeaza ca sa il indeparteze pe Barna.
      In mod sigur USR le sta in gat atat lui cat si PNL.

  5. Le imperecheaza; una alba una neagra.Urmeaza…

    • Ei, asi! cum ar fi sunat sa invalideze 7 milioane de voturi exprimate?
      Cu partidele te mai intelegi da cu boboru’??
      De maine faceau un club cu cei din CC a Moldovei sa-si tina de urat pe malu Prutului.
      Da’, undeva sub salcii, sa nu-i vada lumea sa-i ia cu huo si cu pietre.

  6. quovadis
    27.6.2019 la ora 11:16 am

    Infirmarea unui referendum, sau mai bine zis infirmarea votului popular exprimat in urma unui referendum, poate fi facuta doar in cazul dovedirii unei fraude electorale , ce ar implica o deturnare a sensului exprimat de o majoritate populara . Problema existentei unor derapaje de ordin tehnic sau legal , aparute undeva in cursul scrutinului electoral , ce nu implica rezultatul votului in sine ,dar constate de un organ abilitat in verificarea acestor presupuse fapte ,nu pot duce decit la pedepsirea celor ce din nestiinta sau din rea vointa au facut sau au acceptat astfel de fapte . CCR nu poate face decit o constatare tehnica si o recomandare viitoare ,daca exista motive de vreun fel , in nici un caz nu poate decide rezultatul votului popular , in baza unor presupuse fapte izolate si reclamate de terti .

  7. Adevarul este ca de la actuala CCR ne puteam astepta la orice. Cand ai putut
    interpreta Constitutia in sensul ca o propunerr, facuta de un ministru, devine obligatorie pentru presedintele ales cu majoritatea a milioane de voturi, te poti astepta la orice aberatie. Dar CCR nu ar fi putut scoate referendumul di constiinta electoratului si nici intoarce din drum prezenta masiva la vot din 26 mai. Asa ca au lasat-o mai usurel cu aberatiile. Basescu si-a pierdut popularitatea, dar rezultatul referendumului pentru maxim 300 de parlamentari (care este valid si acum si care trebuie pus in aplicare la prima modificare a Constitutiei), a ramas intiparit in constiinta electoratului si v-a fi imposibil sa se treaca peste el.

  8. Tovarășul Valery Dornean avea misiunea lui dată sub jurământ de ortacii penalii din psd-alde.
    O fi fost el raportor(mai degrabă turnător) dar nu știa că problemele fuseseră deja rezolvate de comisia de la Veneția? Nici nu-l interesa.
    Nu-i nimic, mazilește el rezultatul referendumului,în alt mod. Găsește el o cale, dacă nu îl ajută Ciordache și restul trupei de clovni ,pardon, juriști.

  9. Draga Achiles si gigel s., mie mi-i se brehane de minunata Romanica , unde sunt eu imi este destul de bine .
    Iar voi si cei asemenea voua , nu aveti decat sa iluzionati , ca vreun INBUIBAT indiferent ca este politician , bugetar sau patron , ii pasa de parerile VULGULUI , decat in masura in care acestea servesc intereselor lor .
    V-as recomanda cateva lecturi despre mijloace si tehnici de manipulare .

    • Si atunci de ce nu taci în p.la mea, acolo unde ești ?
      La BNR sau unde te-au băgat pilele .

  10. Şase, bǎ, ǎştia nouǎ!

    Cǎ vrem sǎ ne lǎmuriţi pe noi, prostimea, cum aţi constatat voi ca „referendumul cu privire la probleme de interes national initiat de Presedintele României în temeiul art.90 din Constitutie este CONSULTATIV”? Cumva asta vine cǎ noi, boboru’ suveran, suntem – sǎ mǎ ierte cele trei doamne! – un fel de pielea pulii pe care onor Parlamentu’ si onor CCR-u’ o joacǎ dupǎ cum li-e pohta?! Ce zice Constitutia voastrǎ cǎ inseamnǎ „consultativ”? Cǎ Constitutia noastrǎ, a boborului adicǎ, pe care am votat-o in 2003, nu zice si nici nu-i vreo lege car’ sǎ zicǎ…

  11. Vai,vai, vai…
    Cata înțelepciune!
    Ce institutie minunata!
    Cata democrație!
    Ce minune cu acesti dinozauri.
    Care o scaldă!
    Nu putea sa o dea altfel când votul a a fost zdrobitor!
    Antipzd.

  12. Hmmmm. Înseamnă că dacă e „consultativ” referendumul, voi aplicați DACĂ VREȚI rezultatul lui. Dacă nu vreți, ok, nu-i nimic ?
    Băăă, asta să i-o spuneți lu trolache, ăla cu nick de autostradă, de mai sus.