G4Media.ro

Curtea Constituțională a reluat discuţiile privind validarea referendumului pe Justiţie din 26…

Foto: Inquam Photos/ George Călin

Curtea Constituțională a reluat discuţiile privind validarea referendumului pe Justiţie din 26 mai / Judecătorii au pe masă cinci contestații referitoare la corectitudinea consultării populare

Curtea Constituţională a României a reluat joi discuţiile privind validarea rezultatului referendumului pe justiție din 26 mai, pe ordinea de zi a şedinţei aflându-se şi cinci contestaţii referitoare la respectarea procedurii pentru organizarea şi desfăşurarea consultării populare.

Pe 12 iunie, judecătorii constituţionali au decis amânarea dezbaterii, după ce pe rolul CCR fusese înregistrată o contestaţie în care se cerea infirmarea rezultatelor referendumului.

O zi mai târziu, pe 13 iunie, președintele CCR, Valer Dorneanu, a transmis Biroului Electoral Central (BEC) o adresă prin care a cerut o serie de lămuriri suplimentare despre referendumul pe Justiție din 26 mai, acesta arătându-se interesat de ce este diferit numărul votanților la cele două întrebări puse de șeful statului.

Printre lucrurile pe care Valer Dorneanu le-a cerut a fi lămurite s-au numărat:

  • de ce BEC a utilizat sintagma ”lista pentru referendum” în loc de ”listele electorale permanente”
  • de ce există diferențe între numărul votanților la întrebarea 1 și a celor de la întrebarea 2
  • cum a fost stabilit numărul votanților la referendum, astfel încât au rezultat diferențe între românii care au votat la o întrebare și care la cealaltă.

Pe 14 iunie BEC i-a răspuns lui Valer Dorneanu în legătură cu nelămurirea acestuia referitoare la numărul diferit de alegători la cele două întrebări ale referendumului pe justiție, precizând că situația este cauzată de ”erori de înscriere”, dar și de o scăpare legislativă.

Potrivit art. 146 lit. i) din Constituţie, CCR „veghează la respectarea procedurii pentru organizarea şi desfăşurarea referendumului şi confirmă rezultatele acestuia”.

De asemenea, art. 46, 47 din Legea 47/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale, republicată, prevede că plenul CCR decide, cu o majoritate de două treimi, asupra valabilităţii referendumului.

Hotărârea Curţii Constituţionale stabileşte dacă a fost respectată procedura pentru organizarea şi desfăşurarea referendumului şi confirmă rezultatele acestuia. Înaintea publicării în Monitorul Oficial, hotărârea se prezintă Camerei Deputaţilor şi Senatului, întrunite în şedinţă comună.

Pe 3 iunie, Biroul Electoral Central a anunţat rezultatele finale ale referendumului din 26 mai.

La prima întrebare, privind interzicerea amnistiei şi graţierii pentru infracţiuni de corupţie, numărul voturilor valabil exprimate la răspunsul „da” a fost de 6.459.383, în timp ce pentru „nu” au optat 1.059.678. Numărul voturilor nule: 403.530.

La întrebarea a doua, referitoare la interzicerea adoptării de către Guvern a ordonanţelor de urgenţă în domeniul infracţiunilor, pedepselor şi al organizării judiciare, corelată cu dreptul altor autorităţi constituţionale de a sesiza direct CCR cu privire la ordonanţe, numărul voturilor valabil exprimate la răspunsul „da” a fost de 6.477.865, iar pentru „nu” – 1.038.916. Numărul voturilor nule: 407.088.

Foto: Inquam Photos / George Călin

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

12 comentarii

  1. Luati-va labele murdare de pe referendum, hienelor rapace ce sunteti!

  2. Sper ca boriturile de la CCR nu isi vor permite sa fie impotriva poporului…

  3. Până la urmă se pare că majoritatea ticăloasă din Curtea Coruptiei din Ro trebuie (…) Bolșevici colaborator cu criminalii ca Dorneanu, turnatri ca Enache, judecatori corupti ca Stan sau Pivnicieru sau Varga trebui ELIMINATI din JUSTITIE – cât mai curând!

  4. Infirmarea unui referendum, sau mai bine zis infirmarea votului popular exprimat in urma unui referendum, poate fi facuta doar in cazul dovedirii unei fraude electorale , ce ar implica o deturnare a sensului exprimat de o majoritate populara . Problema existentei unor derapaje de ordin tehnic sau legal , aparute undeva in cursul scrutinului electoral , ce nu implica rezultatul votului in sine ,dar constate de un organ abilitat in verificarea acestor presupuse fapte ,nu pot duce decit la pedepsirea celor ce din nestiinta sau din rea vointa au facut sau au acceptat astfel de fapte . CCR nu poate face decit o constatare tehnica si o recomandare viitoare ,daca exista motive de vreun fel , in nici un caz nu poate decide rezultatul votului popular , in baza unor presupuse fapte izolate si reclamate de terti .

    • ceea ce ai scris tu are logica si bun simt, chiar crezi ca majoritatea mafiota din ccr poseda aceste lucruri, si chiar au interesul legitim al constitutiei avand in vedere cele doua caricaturi ajunse acolo din partea coalitiei psd-alde?

    • Uite ca s-a adeverit .

  5. Să nu vă pună Dracul de la Răsărit să invalidați Referendumul că se lasă cu scandal de nici nu vă imaginați! Și așa am vreo trei cazane la care ard gazul în gol din lipsă de…candidați, așa că mi-ar prinde bine câțiva păcătoși cu inamovibilitate doar la păcate lumești….!

  6. Daca isi prefmit sa invalideze referendumul, incepe Revolutia.

  7. Il valideaza,ca bila alba si o da p aia pe justitie in compensare.

  8. Hai , mai puneti-ne sa votam odata: sa va futem in guritele voastre si la propriu si la figurat . Ca tot pe banii nostri o facem .

  9. Au dorit sa o dea cotita,ca sunt erori,ca nu prea inteleg dar cred ca i.a soptit cineva lui Dorneanu ca daca nu valideaza iese cu sange.