G4Media.ro

Cum s-a transformat Vaticanul sub Francisc, analiză a fostului corespondent BBC care…

Foto: 570991 © Asdf_1 | Dreamstime.com

Cum s-a transformat Vaticanul sub Francisc, analiză a fostului corespondent BBC care a relatat despre cinci domnii papale

David Willey, care a petrecut zeci de ani relatând de la Roma pentru BBC, analizează transformarea Vaticanului sub Francisc – al optulea Papă din viața fostului corespondent.

Urmărește cele mai noi producții video G4Media

- articolul continuă mai jos -

„Am realizat brusc, cu un oarecare șoc, că sunt deja nu numai cu patru ani mai în vârstă decât regretatul Papă Francisc, ci și că viața mea se întinde acum de-a lungul a nu mai puțin de opt domnii papale succesive. De-a lungul vieții mele profesionale am reușit să cunosc, să relatez și să urmăresc viața a cinci dintre ei. Așadar, am o viziune destul de panoramică asupra conducerii Bisericii din ultimul secol”, scrie Willey.

Epoca lui Pius al XI-lea (1857-1939), în timpul căreia m-am născut, pare deja învăluită într-o istorie îndepărtată, în comparație cu Vaticanul modern, care comunică prin intermediul propriului serviciu video și al propriului site web și organizează dezbateri publice cu privire la modul de abordare a problemelor de longevitate ale unei preoții tot mai îmbătrânite.

Aceasta ajută, de asemenea, mass-media, precum BBC, să documenteze cu exactitate și pe larg evenimentele istorice prin care trecem în prezent în timpul așa-numitei vacanțe a Sfântului Scaun.

„La prima mea vizită la Vatican, pe când eram student, îmi amintesc că l-am văzut pe Papa Pius al XII-lea fiind purtat pe scaunul său gestatorial în interiorul Catedralei Sfântul Petru, flancat de lachei costumați în mod elaborat și purtând pene de struț. Semăna cu o scenă dintr-o operă a lui Verdi. Apoi, când mi-am început ucenicia în jurnalismul internațional la Roma cu Agenția de presă Reuters, în anii 1950, îmi amintesc, de asemenea, că depindeam de un funcționar corupt de la Vatican pentru a obține textul unui discurs papal important înainte de a fi rostit”, își amintește fostul corespondent la Vatican.

Treaba mea era să iau autobuzul într-o duminică de Paște, la ora opt dimineața, până la cafeneaua de vizavi de intrarea principală a muncitorilor în Vatican, pentru a ridica pe ascuns un document pe care el îl scosese clandestin.

Acum, după ce am urmărit trei papi diferiți în călătoriile lor în jurul lumii, în calitate de membru al corpului de presă itinerant al Vaticanului, și după ce am fost martorul schimbărilor în mentalitatea catolică inspirate de Papa Francisc, văd un Vatican foarte diferit.

Mulțimile de pelerini și turiști sunt din nou aici, deoarece acesta este în prezent un an jubiliar, sărbătorit de Biserica Catolică o dată la 25 de ani.

Minunatele fresce ale lui Michelangelo din Capela Sixtină încă uimesc vizitatorii care vin pentru prima dată, însă coroana papală a fost demult lăsată deoparte, iar Papa se deplasează printre mulțimile care îl adoră într-un papamobil, sau o mică mașină de familie, nu un scaun sedan.

„Dogma a plecat, empatia a intrat, iar întrebarea lui Francisc: Cine sunt eu să judec?, încă îmi stăruie în minte”, mai scrie fostul corespondent BBC.

Papa Francisc a folosit odată o comparație neașteptat de șocantă pentru a denunța ceea ce el numea „clericalismul ipocrit”, își amintește Willey.

„Un exemplu pe care îl folosesc adesea pentru a ilustra realitatea vanității este acesta”, a spus el. Uitați-vă la păun; este frumos dacă vă uitați la el din față. Dar dacă te uiți la el din spate, descoperi adevărul… Oricine cedează în fața unei astfel de vanități egocentrice ascunde în el o imensă mizerie.”

„Unul dintre cardinalii vehiculați ca posibil succesor al Papei Francisc este un preot italian modest pe care obișnuiam să îl întâlnesc pe străzile Trastevere din Roma, unde a fost unul dintre membrii fondatori ai unei mici comunități catolice dedicate în egală măsură ajutorării oamenilor săraci și implicării în înalta diplomație pe plan internațional. Cu toate acestea, după dominația de generații întregi a italienilor și a cardinalilor din alte națiuni europene, precum și a primului papă din America Latină, conducerea Vaticanului este acum cu adevărat deschisă către alte continente. Există o posibilitate foarte reală ca următorul papă să vină din Asia sau Africa.”

Multe vor depinde de contactele personale care se vor dezvolta între cardinalii înșiși, atât alegători, cât și cei cu vârsta de peste 80 de ani care și-au pierdut dreptul de vot, care vor sosi la Roma din întreaga lume în următoarele zile. Mulți dintre aceștia provin din țări care nu au mai avut până acum un lider bisericesc de rang înalt.

Conferința confidențială zilnică care precede conclavul propriu-zis le va permite multora dintre ei să se întâlnească pentru prima dată și să decidă în ce măsură doresc să restaureze trecutul sau să privească spre viitor.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...