G4Media.ro

Cum ratează România fondurile pentru sprijinirea tinerilor care nici nu învață, nici…

sursa foto: Pixabay

Cum ratează România fondurile pentru sprijinirea tinerilor care nici nu învață, nici nu muncesc / 2 milioane de euro investiți în 4 ani, din aproape jumătate de miliard disponibili – raport CE

Sprijinul oferit din bani europeni tinerilor români care nu sunt nici angajați, nici nu urmează programe de educație sau formare profesională pare irosit: nivelul investițiilor în astfel de operațiuni și cel al participării la programe este dezastruos, după cum reiese din cel mai nou raport al Comisiei Europene privind instrumentele de sprijin și finanțare pentru angajarea tinerilor, precum și din fișa pentru România anexată acestui document. Situația, așa cum este descrisă în studiul CE, se bazează pe date strânse înainte ca pandemia Covid-19 să îi lovească și mai mult pe tinerii din medii defavorizate. Evaluarea vine în continuarea altor avertismente privind eșecurile în domeniu pe care le întâmpină România, una dintre țările europene cu cele mai mari rate ale sărăciei în rândul tinerilor.

  • Raportul CE dat miercuri publicității amintește că, în perioada 2014-2020, din fondurile UE sunt alocați tuturor țărilor membre 22 miliarde de euro pentru investiții pentru angajarea tinerilor, dar există întârzieri ce variază de la o țară la alta și de la o regiune la alta. Au existat, însă, la nivel UE 3,8 milioane de participări ale unor tineri la programele finanțate prin Inițiativa Locuri de Muncă pentru Tineret (ILMT) și prin Fondul Social European (FSE), în perioada 2014-2018, reprezentând 60% din ținta de participare vizată de aceste programe.

Pentru 2014-2018, rezultatele din România sunt printre cele mai slabe la nivel european, reiese din Raportul-cadru, iar fișa de țară anexată acestuia descrie dimensiunile dezastrului.

Potrivit acesteia, “în perioada 2014-2018, UE și România au cheltuit un total de 2 milioane de euro în investiții din FSE / ILMT pentru a atinge acest obiectiv” al îmbunătățirii accesului la locuri de muncă pentru tineri. “Drept urmare, în România au avut loc 22.866 de participări la activități de ocupare a tinerilor”.

Citește articolul integral pe EduPedu.ro

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

3 comentarii

  1. in Romania, daca nu ia cineva o spaga, nu se face nimic

  2. Deci, in timp ce Romania e campioana esecului privind Banii de la UE pentru INTEGRAREA tinerilor, ia uite cata „grija” vedem la cei care ne conduc in „a angaja pensionari”!
    Desi toate Rapoartele CE arata ca in Romania exista aproape 1 Milion de Tineri(cu varsta intre 20-34 de Ani), care nici nu invata, nici nu muncesc!

    „Proiect de lege pentru angajarea OBLIGATORIE a pensionarilor la firme private. Argumenetele inițiatorilor.
    Firmele private cu cifra de afaceri de peste cinci milioane de lei şi cu cel puţin cinci angajaţi vor fi obligate să angajeze pensionari în calitate de consilieri, potrivit unui proiect de lege depus la Senat de Teodor Meleşcanu şi alți parlamentari PSD sau afiliați PSD. Inițiatorii își motivează demersul prin faptul că tinerii angajați vor avea astfel „posibilitatea de a învăţa meserie de la modele profesionale consacrate”, iar vârstnicii „îşi menţin un ritm de viaţă activ cu efecte pozitive asupra echilibrului psihosomatic”.
    „Societăţile comerciale cu capital privat, care, la finalui ultimului an fiscal au avut o cifră de afaceri mai mare de 5.000.000 lei, sunt obligate să angajeze, din rândul pensionarilor, cu contract individual de muncă, persoane cu experienţă, cu titlul de consilier în domeniile de activitate ale societăţile comerciale respective”, se în proiectul de lege depus la Senat.
    Pensionarii pot fi angajați și de firme private cu cifră de afaceri mai mică de 5 milioane de lei, însă ca opțiune,nu obligație.
    Inițiatorii au prevăzut și un set de facilități la plata contribuțiilor de către angajatori pentru angajații-pensionari.
    Printre iniţiatori se regăsesc Teodor Meleşcanu şi Graţiela Gavrilescu.”
    https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/politica/proiect-de-lege-pentru-angajarea-obligatorie-a-pensionarilor-la-firme-private-argumenetele-initiatorilor-1329227

  3. Romania e mult prea inapoiata ca sa constientizeze gravitatea situatiei. Tinerii sunt spalati grav pe creier de Android, iOS si tot ce implica acestea. 🙂 Retele de desocializare, jocuri, seriale, toate debusoleaza si actioneaza ca un drog in creierul oricui le foloseste suficient timp(99% din cazuri raman prinse pe veci). Bineinteles, Statul habar n-are de impactul psihologic asupra tuturor utilizatorilor …