G4Media.ro

Cum îți protejezi copilul pe internet? – Sfaturile BBC

sursa foto: Unsplash

Cum îți protejezi copilul pe internet? – Sfaturile BBC

Cât timp petrec copiii britanici pe internet?

Copiii cu vârste cuprinse între opt și 17 ani petrec între două și cinci ore pe zi pe internet, potrivit unui studiu realizat de autoritatea de reglementare a comunicațiilor, Ofcom, citat de BBC.  Timpul petrecut online crește odată cu vârsta.

Aproape toți copiii de peste 12 ani au un telefon mobil și aproape toți urmăresc videoclipuri pe platforme precum YouTube sau TikTok.

Patru din cinci adolescenți care intră online spun că au folosit instrumente de inteligență artificială precum ChatGPT sau MyAI de la Snapchat.

Aproximativ jumătate dintre copiii de peste 12 ani cred că a fi online este bun pentru sănătatea lor mintală, potrivit Ofcom.

Dar există o minoritate semnificativă pentru care nu este așa. Unul din opt copii cu vârste cuprinse între opt și 17 ani a declarat că cineva a fost răutăcios sau i-a făcut rău pe rețelele de socializare sau pe aplicațiile de mesagerie.

Comisarul pentru copii din Marea Britanie a declarat că jumătate dintre copiii de 13 ani pe care echipa sa i-a intervievat au declarat că au văzut materiale pornografice „hardcore, misogine” pe site-urile de socializare.

Ce controale parentale sunt disponibile online?

Părinții îngrijorați de ceea ce văd copiii lor pe internet pot lua câteva măsuri practice simple.

Cea mai evidentă este de a învăța despre funcțiile de control, pe care două treimi dintre părinți declară că le folosesc, potrivit Internet Matters, o organizație pentru siguranță înființată de unele dintre marile companii de internet din Marea Britanie.

Aceasta are o listă de controale parentale disponibile și ghiduri pas cu pas despre cum să le folosiți.

Modul în care acestea funcționează variază. Cu toate acestea, cele disponibile pentru YouTube – cea mai populară platformă pentru tineri în Marea Britanie – reprezintă o bună indicație a tipurilor de instrumente disponibile.

Părinții care doresc să reducă probabilitatea ca copiii lor să vadă materiale nepotrivite îi pot configura cu versiunea „pentru copii” a YouTube, care filtrează conținutul pentru adulți.

Sau, în cazul în care copiii lor sunt mai mari și doresc să folosească site-ul principal, adulții le pot face conturile supravegheate. Acest lucru înseamnă că ei pot verifica ce site-uri au vizitat.

Supravegherea poate fi configurată și pe Facebook Messenger, prin intermediul Centrului pentru familii.

  • Instagram lansează noi controale parentale în Marea Britanie
  • Zuckerberg își cere scuze față de familii

Iar TikTok spune că instrumentul său de asociere a familiei permite părinților să decidă dacă contul unui adolescent este privat sau public.

Bineînțeles, aceste controale nu sunt infailibile.

Unii adulți consideră că configurarea lor este derutantă, iar unii copii găsesc modalități de a le ocoli. Datele Ofcom sugerează că aproximativ unul din 20 de copii utilizează soluții de rezolvare.

Ce controale există pe telefoanele mobile și pe console?

Rețelele telefonice pot bloca unele site-uri web explicite până când un utilizator demonstrează că are peste 18 ani.

De asemenea, unele dintre ele dispun de un sistem de control parental care poate limita site-urile web pe care copiii le pot vizita pe telefoanele lor.

Telefoanele și tabletele Android și Apple au aplicații și sisteme pe care le pot folosi părinții.

Acestea pot bloca sau limita accesul la anumite aplicații, pot restricționa conținutul explicit, pot împiedica achizițiile și pot monitoriza navigarea.

Apple are Screen Time, iar Google are Family Link. Există aplicații similare disponibile de la dezvoltatori terți.

Serviciile de bandă largă au, de asemenea, controale parentale pentru a filtra anumite tipuri de conținut.

La fel și consolele de jocuri, care permit părinților să asigure jocuri adecvate vârstei și să controleze achizițiile din jocuri.

Ce altceva pot face părinții pentru a păstra copiii în siguranță?

De asemenea, este important să le vorbiți copiilor despre siguranța online și să fiți interesați de ceea ce fac online, spun organizațiile de caritate, inclusiv seviciul de protecție a copilului din Marea Britanie.

Dacă discuțiile pe această temă fac parte din conversația zilnică, la fel ca o discuție despre ziua lor de școală, copiii se pot simți mai confortabil cu acest subiect.

De asemenea, copiii pot fi mai dispuși să împărtășească orice îngrijorare pe care o au.

Cum vor contribui noile legi la protecția copiilor?

Guvernul britanic afirmă că noua sa lege, Legea privind siguranța online, va obliga rețelele de socializare și motoarele de căutare să facă mai mult pentru a proteja utilizatorii, în special copiii.

Aceasta urmărește să forțeze firmele de tehnologie să își asume mai multă responsabilitate pentru conținutul de pe platformele lor.

Cu toate acestea, noua legislație va dura ceva timp până când va fi pusă în aplicare pe deplin.

În plus, au existat apeluri recente pentru a se face mai mult.

Esther Ghey spune că Legea privind siguranța online nu merge suficient de departe și că trebuie să se împiedice accesul copiilor la aplicațiile de socializare.

De asemenea, ea dorește ca părinții să poată descărca un software care să îi avertizeze cu privire la conținutul îngrijorător pe care copiii lor l-ar putea căuta.

Deputatul conservator Miriam Cates i-a cerut prim-ministrului Rishi Sunak să ia în considerare interzicerea accesului minorilor sub 16 ani la rețelele de socializare și la smartphone-uri.

Cu toate acestea, premierul Sunak a declarat că Legea privind siguranța online „protejează copiii de materiale dăunătoare sau nepotrivite”.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...