G4Media.ro

Cum încep jocurile video să semene tot mai mult cu jocurile de…

Sursa foto: Pixabay

Cum încep jocurile video să semene tot mai mult cu jocurile de noroc: Ce sunt ”microtranzacțiile” și cum cresc ele profitul industriei/ Gamingul a detronat financiar industria muzicală și cinematografică

Potrivit unui raport realizat de SuperData Research, piața globală a jocurilor video a fost evaluată la 159,3 miliarde de dolari în 2020. Raportul a inclus veniturile obținute din jocuri pentru console, jocuri pentru PC, jocuri pentru dispozitive mobile, dar și industria de esports. Pentru a pune acest lucru în perspectivă, industria muzicală a fost evaluată la 19,1 miliarde de dolari în 2020, în timp ce industria cinematografică a fost evaluată la 41,7 miliarde de dolari. Asta înseamnă că industria gaming-ului face de peste trei ori mai mulți bani decât industria muzicală și de aproape patru ori mai mult decât industria cinematografică.

O microtranzacție este o tranzacție într-un joc video prin care utilizatorii pot achiziționa obiecte virtuale pentru sume relativ mici de bani. În general, aceste microtranzacții sunt promovate mai agresiv în jocurile gratuite, dezvoltatorii oferind jucătorilor diverse metode de a-și stimula parcursul din joc sau pur și simplu pentru a-și schimba diverse efecte vizuale sau modele în joc. Aceste tranzacții au avut un impact semnificativ, existând numeroase scandaluri și proteste ale jucătorilor care acuzau dezvoltatorii că prin intermediul acestor tranzacții parcursul jucătorilor care nu investesc sume de bani în jocuri este afectat. Astfel a apărut termenul de „pay to win”, în traducere „plătește pentru a câștiga”. 

  • Un reportaj BBC arată cum copiii sunt încurajați să își cheltuiască toți banii de buzunar pe jocuri video și cât de puternică este dependența de acestea.

Un caz concret de „pay to win” este jocul FIFA. Potrivit raporatelor financiare ale EA Sports din ultimii ani, vânzările pachetelor cu jucători au adus o sumă considerabilă mai mare decât vânzările jocului în sine. 

Mecanica introdusă de compania EA Sports este următoarea: Cumperi un pachet cu jucători iar șansa să îți pice un jucător bun de care ai nevoie este foarte mică. Astfel, jucătorii investesc sume enorme de bani în aceste pachete iar pentru dezvoltator această tactică este mai profitabilă ca niciodată. În raport, EA afirmă că banii obținuți din Ultimate Team, adică modul de joc în cadrul căruia aceste pachete pot fi achiziționate, reprezintă un procent colosal de 28% din veniturile lor totale.

Foarte interesant este faptul că EA a omis să raporteze cifrele privind veniturile pentru Ultimate Team în anul 2022, arată TheGamer. Decizia companiei vine în contextul în care cifrele prezentate în rapoarte atrăgeau foarte multă atenție și alimentau suspiciunile că pachetele de jucători sunt foarte asemănătoare cu jocurile de noroc. Acest fapt a fost în permanență infirmat de reprezentanții companiei care, totuși, au considerat că trebuie să omită cifra din raportul financiar din 2022.

Un raport întocmit de Consiliul Norvegian al Consumatorilor a concluzionat că loot box-urile sau pachetele de jucători sunt exploatatoare. Loot box-urile din jocul FIFA sunt pachete de jucători care pot fi cumpărate în schimbul unor sume de bani. Raportul a menționat că mecanismul presupune un „design înșelător” care îi atrage pe oameni să cheltuiască mai mulți bani, fără a oferi detalii despre șansele de a obține ceva bun și algoritmii utilizați. Raportul și concluziile sale au fost susținute de 20 de grupuri de consumatori din 18 țări diferite.

În anul 2019, chiar în București a avut loc un protest în fața sediului EA Sports care a produs jocul FIFA. Protestatarii, un grup de tineri din București, revendicau servere mai bune pentru jocurile lor favorite dar un punct important în lista lor de revendicări era îmbunătătirea sistemului de oferire a loot box-urilor.

Aceștia au declarat că „CSC eSports (n.r. protestatarii) au investit peste 25000 de lei de lei, echivalentul a 5000 de euro în joc și nu am primit nimic bun în pachete (…) Înțelegem că este o afacere pentru EA Sports dar ar trebui să recompensați performanțele”, potrivit videoclipului publicat chiar de aceștia pe Youtube. 




Electronic Arts România unul dintre cei mai mari angajatori din industrie este, unul dintre cele două studiouri din lume unde sunt dezvoltate francizele de jocuri video EA Sports FIFA și NHL. Fondată în București în urmă cu 15 ani, EA România este una dintre cele mai mari companii de tehnologie și producătoare de jocuri video din țară. Din 2005 până în prezent, studioul din București a crescut de la 7 la peste 1.700 angajați și colaboratori, echipele locale fiind în spatele dezvoltării unora dintre cele mai populare jocuri video din lume: FIFA, Need for Speed, UFC Mobile, NBA Mobile, NHL.

Cum distrug microtranzacțiile industria de Gaming

Prin microtranzacții, companiile de jocuri pot dezvolta continuu o franciză și pot dispune de fondurile necesare pentru a dezvolta jocul la mulți ani după lansarea inițială. De exemplu, un obiect dintr-un joc nu va avea doar o valoare în economia virtuală a acelui joc, ci și o valoare în dolari, euro și așa mai departe. Deși microtranzacțiile au existat anterior pe piața neagră informală a jocurilor video, acestea au devenit treptat legitime.

Într-o anumită măsură, microtranzacțiile pot fi aplicate la lucruri care nu afectează neapărat jocul. Similar cu modul în care o persoană bogată din viața reală își poate permite o geantă de lux, utilitatea genții este aceeași cu cea a unei genți care valorează un sfert din prețul ei. Cu toate acestea, în unele cazuri, microtranzacțiile pot afecta serios experiențele generale ale unui jucător, arată Makeuseof

Pe măsură ce descărcările online devin tot mai frecvente, lansarea de conținut suplimentar devine tot mai comună pentru multe jocuri digitale înainte și după lansarea jocului de bază. 

Cu toate acestea, există un argument puternic pentru care abonamentele sezoniere, cunoscute sub numele de “battle pass-uri”, care devin tot mai numeroase în noile jocuri și DLC-urile (adică downloadable content sau conținut descărcabil, care are rolul de a face expansiuni jocului), fac mai mult rău decât bine, la fel ca și microtranzacțiile. 

Multe companii au lansat jocuri de calitate inferioară tocmai pentru ca utilizatorii să plătească pentru pachete extinse, numite și DLC-uri, doar pentru a face jocul mult mai interesant sau eficient. De exemplu, companiile pot lansa jocuri cu un gameplay și un echilibru atât de slabe încât microtranzacțiile sunt adesea necesare doar pentru ca progresul să rămână semnificativ.

 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

2 comentarii

  1. trist, I remember a time when Lotus, Prince of Persia (primul), Wolfenstein etc ruled the (gaming) world.

  2. Io am o vorba: sunt prea sarac ca sa-mi permit jocuri gratis.