G4Media.ro

Cum a devenit România țara în care sunt dezvoltate cele mai populare…

Cum a devenit România țara în care sunt dezvoltate cele mai populare jocuri din lume (P)

Industria locală dezvoltatoare de jocuri video a generat în 2019 o cifră de afaceri de aproape 200 milioane de dolari, iar aproximativ 8 milioane de români cu vârste între 15 şi 64 de ani joacă jocuri video*.

Acesta este doar unul dintre motivele pentru care, de la an la an, tot mai mulți specialiști aleg o carieră în dezvoltarea de jocuri video. Fie că pasiunea pentru jocuri vine din copilărie sau nu, există o plajă foarte largă de potențiale roluri în echipele care aduc la viață jocuri video populare în întreaga lume, de la artiști grafici la ingineri Java și C++ sau la game designeri, producători și manageri de proiecte.

Unul dintre cei mai mari angajatori din industrie este Electronic Arts România, unul dintre cele două studiouri din lume unde sunt dezvoltate francizele de jocuri video EA SPORTS FIFA și NHL. Fondată în București în urmă cu 15 ani, EA România este una dintre cele mai mari companii de tehnologie și producătoare de jocuri video din țară. Din 2005 până în prezent, studioul din București a crescut de la 7 la peste 1.700 angajați și colaboratori, echipele locale fiind în spatele dezvoltării unora dintre cele mai populare jocuri video din lume: FIFA, Need for Speed, UFC Mobile, NBA Mobile, NHL.

Extinderea continuă a echipei este o consecință directă a calității oamenilor și a muncii lor, cât și a faptului că piața de gaming crește proporțional cu consumul de tehnologie la nivel internațional. Evaluată la 133,8 miliarde de euro în 2020, se estimează** că ea va ajunge la 243,7 miliarde de euro până în 2026, creșterea fiind influențată și de lansarea consolelor din nouă generație.

Lumea întreagă joacă FIFA, joc dezvoltat și în cadrul studioului EA din România

Traian Bossenmayer, Director HR, EA România, explică modul în care au reușit să atragă mii de specialiști talentați în condițiile în care exodul creierelor a creat probleme importante pe piața muncii din România, în ultimii ani.

Cum reușiți să recrutați experți în România, în ciuda migrației masive a specialiștilor din acest domeniu?

Piața a fost mereu una dinamică, atât candidații, cât și companiile fiind într-o continuă mișcare, lucru care a contribuit la maturizarea acesteia. Ne bucurăm să fim un angajator care pune preț pe diversitate și egalitate de șanse și ale cărui valori precum creativitatea, determinarea, pasiunea și lucrul în echipă stau la baza activității noastre și se reflectă în activitățile anuale de voluntariat, precum și în programul anual de internship, ce oferă oportunități de învățare, familiarizare cu industria de gaming și dezvoltare profesională tinerilor din România în mai multe arii de activitate, cum ar fi software engineering, data analysis sau game production.

Strategia noastră de recrutare se bazează pe oferirea unei experiențe cât mai autentice în ceea ce privește valorile și cultura noastră, prin răspunderea punctuală la nevoile fiecăruia și o interacțiune cât mai bună, chiar dacă momentan este în mediu virtual. În Electronic Arts căutăm persoane talentate și pasionate de ceea ce fac și oferim opțiuni de dezvoltare personală și profesională prin programele pe care le creăm. Printre pozițiile disponibile în echipele noastre se numără rolurile de Software Engineer, Technical Director, Project Manager sau Producer, ca să enumerăm doar câteva.

EA România este unul dintre cele mai mari studiouri din rețeaua internațională de studiouri EA și acoperă o gamă largă de specializări necesare în procesul dezvoltării unui joc video. Ce fel de specialiști fac parte din această echipă cu performanțe atât de mari?

EA România reunește persoane cu abilități și specializări diferite, motivate să lucreze în echipă și să creeze produse de calitate. Echipa multidisciplinară de specialiști care se află în spatele dezvoltării unora dintre cele mai populare serii de jocuri video din lume este formată din software engineers, game designers, producers, project managers, technical animators, graphic designers, content creators, UX experts, QA analysts, technical artists, technical leads, cyber security specialists, system administrators și mulți alții.

Cum s-a desfășurat activitatea studioului în timpul pandemiei și ce măsuri ați luat pentru protejarea echipei EA România?

A fost nevoie să reacționăm rapid în momentul declanșării pandemiei, să ne adaptam noii realități care se întrevedea și să venim cu soluții care să permită desfășurarea activității în continuare și mai ales în condiții de siguranță pentru noi toți. Începând din luna martie a anului trecut, am trecut în totalitate către lucrul de acasă, prioritățile noastre fiind sănătatea și binele angajaților și colaboratorilor noștri. Toate deciziile pe care le-am luat au fost și continuă să fie determinate în baza acestor criterii, care sunt adânc înrădăcinate în valorile noastre.

Ne bucurăm că, în acest context social nou, jocurile noastre le-au oferit oamenilor de pretutindeni posibilitatea de a menține legătura cu cei apropiați, de a se distra, de a fi creativi, rămânând în același timp în siguranță și suntem în continuare motivați să producem unele dintre cele mai bune produse de divertisment apreciate de milioane de oameni la nivel mondial.

În plus față de asigurarea tehnologiei necesare pentru a continua lucrul de la distanță, am oferit asistență financiară pentru lucrul de acasă și acces la resurse pentru menținerea stării de bine a colegilor noștri prin rețeaua noastră de parteneri globali. Am extins opțiunea de concediu de îngrijire pentru aceia dintre noi care au grijă de copii în timp ce lucrează de acasă. În plus, avem o gamă largă de resurse disponibile, de la coaching individual, cursuri despre sănătatea mentală, self-care, lucrul la distanță, parenting și multe altele.

Cei interesați de oportunitățile de angajare la EA pot găsi mai multe informații pe getinthegame.ro.

* conform RGDA, studiul “Utilizatorii de jocuri video din România” (2020) – http://rgda.ro/romanian-video-games-consumer-study-2020/
**conform Mordor Intelligence, GAMING MARKET – GROWTH, TRENDS, COVID-19 IMPACT, AND FORECASTS (2021 – 2026) – https://www.mordorintelligence.com/industry-reports/global-games-market
Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează