G4Media.ro

Cum îi cucerește pe tineri extrema dreaptă din Germania: O piesă de…

Sursa foto: Facebook / AfD Sachsen-Anhalt

Cum îi cucerește pe tineri extrema dreaptă din Germania: O piesă de dans și un joc video online care promovează deportările în masă sunt câteva dintre modalități

O piesă de dans și un joc video online care promovează deportările în masă sunt câteva dintre modalitățile prin care extrema dreaptă ajunge la tinerii din țară, arată Politico într-o analiză.

„Tati, povestește-mi despre zilele în care ai reușit să salvezi Germania chiar la timp”, îi cere o fetiță tatălui ei, în timp ce cei doi stau pe veranda casei lor idilice, într-un videoclip generat de AI, de către aripa de tineret a partidului de extremă dreapta Alternativa pentru Germania (AfD). „Totul a început cu marea remigrație”, răspunde tatăl, în timp ce păsările ciripesc și privesc spre grădina lor înflorită. Și apoi începe ritmul de dans.

Acesta este începutul videoclipului „Remigration Hit”, o piesă dance dedicată extremei drepte care sugerează deportarea în masă a migranților din Germania.

Videoclipul distribuit pe scară largă înfățișează piloți și însoțitori de bord cu părul blond și ochii albaștri – întruchipând concepțiile naziste iluzorii ale purității rasiale „ariene” – dansând în semn de sărbătoare în timp ce deportează persoane de culoare în avioane decorate în culorile albastru și roșu ale AfD. „Acum e timpul să plecăm”, spune refrenul pe un ritm pulsant. „Vă vom deporta pe toți”.

Astfel de campanii online au contribuit la radicalizarea unei mari părți a tinerilor germani, făcând ca ideile de extremă dreaptă, aflate cândva la marginea discursului politic german, să devină din ce în ce mai răspândite.

Young Alternative, organizația de tineret a AfD care a difuzat videoclipul de dans, a fost clasificată de agenția de informații interne a Germaniei drept grup extremist încă de anul trecut. Dar acest lucru nu i-a împiedicat pe ei și pe alte grupuri de extremă dreapta să își răspândească ideologia în rândul tinerilor germani – cu un succes notabil.

În cadrul a trei alegeri de stat desfășurate luna trecută în estul Germaniei, AfD a înregistrat o creștere bruscă a sprijinului în rândul tinerilor alegători, clasându-se pe primul loc în toate cele trei state și obținând între 29% și 38% din voturi în rândul tinerilor alegători, conform sondajelor la ieșirea de la urne.

„Suntem partidul tinerilor”, a declarat Hans-Christoph Berndt, candidatul principal al AfD în Brandenburg, la televiziunea publică după votul din acest stat. „Viitorul este de partea noastră”.

Fenomenul tinerilor care gravitează în jurul dreptei radicale este evident nu numai în estul Germaniei, ci în întreaga țară și în mare parte din Europa. La alegerile europene din iunie, ponderea tinerilor care au votat pentru AfD în Germania a crescut cu 11 puncte procentuale, ajungând la 16% – depășind cu mult sprijinul pentru Verzii de stânga, care altădată dominau această categorie demografică.

În Franța, partidul Raliul Național al lui Marine Le Pen a obținut aproximativ 30 % din votul tinerilor în alegerile europene – o creștere de 10 puncte față de 2019. Iar la alegerile naționale din Austria de duminica trecută, Partidul Libertății (FPÖ), de extremă dreapta, s-a clasat pe primul loc nu numai în rândul populației generale – ci și în rândul alegătorilor cu vârste cuprinse între 16 și 34 de ani.

Înainte de alegerile federale din Germania, programate peste un an, AfD, aflată acum pe locul al doilea în sondajele naționale, speră să imite succesul FPÖ din Austria, în parte prin atingerea tinerilor din Germania.

La ultimele alegeri federale din Germania, din 2021, tinerii alegători s-au îndreptat către Verzi și către Democrații Liberi (FDP), partid pro-business. Dar abordarea schimbărilor climatice, principala problemă a Verzilor, a pierdut din importanță pentru mulți alegători tineri, în timp ce FDP și-a pierdut mult din imaginea sa de partid care reprezintă tineretul și inovarea.

Grupurile de extremă dreapta încearcă să umple acest gol și devin din ce în ce mai pricepute în atragerea online a alegătorilor tineri.

Conform unui studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea din Potsdam, AfD a avut de două ori mai mult succes în a ajunge la cei care votau pentru prima dată, prin intermediul TikTok, în perioada premergătoare celor trei alegeri de stat din Germania, față de toate celelalte partide la un loc. Tinerii au primit în medie un videoclip TikTok pe zi cu conținut AfD, au constatat cercetătorii, care au analizat peste 75 000 de videoclipuri pe platforma de social media în săptămânile premergătoare alegerilor.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...