G4Media.ro

Cum evoluează simptomele unei persoane infectate cu COVID-19 din prima până în…

sursa foto: sanatate.acasa.ro

Cum evoluează simptomele unei persoane infectate cu COVID-19 din prima până în a 17-a zi. Care sunt zilele critice

O imagine completă asupra evoluţiei pe zile a bolii Covid-19 provocate de noul coronavirus este oferită de un nou studiu realizat în Wuhan China, de unde a început epidemia.

Mai bine de 200.000 de cazuri ale virusului ucigaş au fost înregistrate la nivel global, în timp ce numărul morţilor depăşeşte deja 8.000. Un studiu realizat pe circa 140 de bolnavi de la spitalul Zhongnan al Universităţii din Wuhan a constatat un tipar al simptomelor legate de Covid-19: circa 99% din bolnavi au prezentat febră mare, mai bine de jumătate simţeau o stare de oboseală şi erau chinuiţi de o tuse seacă, iar circa o treime dintre ei simţeau dureri musculare şi se confruntau cu dificultăţi de respiraţie.

Un studiu al Centrului pentru Controlul Bolilor din China arată că circa 80% din cei infectaţi cu noul coronavirus se confruntă cu simptome moderate, 15% cu simptome severe, iar 5% ajung în stare critică.

Iată cum evoluează simptomele la bolnavii tipici de Covid-19:

– 1-a zi: Bolnavii prezintă febră. Este posibil să simtă oboseală, dureri musculare şi să fie chinuiţi de o tuse seacă. Un mic procent din bolnavi este posibil să fi simţit o stare de greaţă cu o zi-două înainte sau se poate să fi avut diaree.

– a 5-a zi: Bolnavii se pot confrunta cu dificultăţi de respiraţie, în special dacă sunt înaintaţi în vârstă sau dacă se confruntă cu probleme grave preexistente de sănătate

-a 7-a zi: În medie, bolnavii sunt transportaţi la spital la o săptămână de la contractarea virusului, potrivit studiului Universităţii din Wuhan.

– a 8-a zi: În acest punct, bolnavii care au o formă gravă (în procent de circa 15% potrivit Centrului pentru Controlul Bolilor din China) dezvoltă un sindrom de detresă respiratorie acută, ce are ca efect acumularea de lichid şi prăbuşirea alveolelor, împiedicând plămânii să realizeze schimbul de oxigen şi dioxid de carbon, iar boala putând deveni astfel fatală. De obicei, aceasta este ziua în care devine necesar aparatul de ventilaţie.

– a 10-a zi: Dacă simptomele se înrăutăţesc pe măsură ce boala evoluează, în acest punct majoritatea bolnavilor ajung la Terapie Intensivă. Bolnavii respectivi se confruntă cu dureri puternice în zona abdominală şi prezintă o mai mare lipsă a poftei de mâncare decât cei care prezintă simptome moderate. Dar doar un procent mic (circa 2% din bolnavi) pierd lupta cu viaţa la circa 18,5 zile de la infectarea lor.

-a 17-a zi: Bolnavii care îşi revin după Covid-19 primesc în general bilet de ieşire din spital, după două săptămâni şi jumătate de boală.

Primele simptome de la momentul infectării cu noul coronavirus pot apărea după cinci sau chiar mai multe zile. Când aceste simptome apar, ele pot aminti de cele ale pneumoniei, chiar dacă evoluţia Covid-19 este diferită, întrucât starea de sănătate a bolnavului se înrăutăţeşte foarte repede. „Pneumonia de obicei nu evoluează vertiginos”, a explicat pentru Business Insider Paras Lakhani, radiolog la Universitatea Thomas Jefferson. „În majoritatea spitalelor pneumonia este combătută cu antibiotice, iar starea de sănătate a bolnavilor se stabilizează înainte de a începe să se îmbunătăţească”. Starea bolnavilor cu coronavirus, însă, se poate înrăutăţi chiar şi după începerea tratamentului sau după ce li s-au administrat acestora steroizi şi multe lichide.

Sursa: I Efimerida (Grecia), preluare via Rador. Traducerea: Carolina Ciulu

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

6 comentarii

  1. E pentru prima data cand citesc asemenea informatii absolut necesare. Multumesc!

  2. Uneori, cand intri de buna voie intr-un spital pentru tratament iti asumi anumite riscuri.
    La noi riscul cel mai mare ar fi sa nu mai fii capabil sa te tratezi singur si sa incapi pe mana unui ignorant.
    In Romania trebuie sa fii nebun sa crezi ca-i pasa cuiva de tine.

    • Maica-tii ii pasa de tine. 🙂 De nu i-ar pasa nimanui s-ar fi ales praful de mult … Tare aberanti mai sunteti… A intrat frica-n oscioare.

    • Adevărul e că mulţi medici buni au plecat.

      Fiindcă românii vor hoţi la putere.

  3. Vad ca este la moda inclusiv pe G4media sa se citeze „studii” chinezesti, macar nu s-a facut referire la „experti” asa cum s-a facut in alte articole.
    Nu este nevoie de un studiu ca sa fie prezentate cele mai comune simptome si evolutia bolii la cei care se insanatosesc, este de ajuns sa intervievezi un doctor.
    Daca ar fi fost un studiu pe bune am fi avut ceva date statistice, cum ar fi distributia perioadei de recuperare pe categorii de varsta. Sau poate China nu se grabeste sa ofere astfel de statistici inainte sa se afle unde se situeaza tarile europene, ca perioada de recuperare.

  4. Mai oameni soțul mare sef la Polizu ea șefă la Fundeni la ATI au in Primăverii bloc cu 4 etaje lângă domnul Iliescu din salarii? Ma mir , din spagile luate muribunzilor da de acolo mie la Baltazar mi-a luat 4999lei șpagă ptr sotie operatie le creier gliobastom dar pana nu-ii-am dat bani a spus asa : cine v-am,spus domne ca se operează? Apoi dupa ce i-am dat plicul mi-a spus uitandu-se la RMN : uite domnule se operează. Asa ca in spital poti lua stafilococul auriu plus alte bacterii periculoase care există în orice spital.Dar pentru majoritatea doctorilor si asistentele tot respectul.