G4Media.ro

Ziarul american The New York Times dă în judecată Comisia Europeană pentru…

Sursa Foto: G4Media.ro

Ziarul american The New York Times dă în judecată Comisia Europeană pentru refuzul de a publica SMS-urile dintre președinta Ursula von der Leyen și directorul Pfizer

Publicaţia americană The New York Times acţionează în instanţă Comisia Europeană pentru refuzul acesteia de a face publice SMS-urile dintre preşedinta CE Ursula von der Leyen şi directorul executiv al grupului Pfizer, Albert Bourla, în legătură cu vaccinurile anti-COVID-19, relatează marţi politico.eu, citată de Agerpres.

Cotidianul american se va confrunta în justiţie cu avocaţii blocului comunitar la Curtea de Justiţie a UE (CJUE).

NYT susţine că executivul UE are obligaţia juridică de a face publice mesajele respective, care ar putea conţine informaţii despre acordurile UE pentru a achiziţiona doze de vaccin împotriva COVID-19 în valoare de miliarde de euro.

Cazul a fost depus în 25 ianuarie şi publicat luni de registrul public al CJUE, dar nicio informaţie nu este încă disponibilă online. Două persoane apropiate acestui dosar au confirmat detaliile cazului.

The New York Times a refuzat să facă vreun comentariu specific despre acest caz.

Procesul la CJUE urmează unei solicitări făcute în ianuarie 2022 de Ombudsmanul European, Emily O’Reilly, care a identificat proastă gestionare în încercările Comisiei de a recupera mesajele text în forma originală, în urma unei cereri de acces public depuse de Alexander Fanta, jurnalist la netzpolitik.org.

Investigaţia Ombudsmanului European a ajuns la concluzia că executivul UE nu îi cere în mod explicit biroului personal al preşedintei Ursula von der Leyen să caute mesajele text respective.

În răspuns, vicepreşedinta CE pentru valori şi transparenţă, Vera Jourova, a susţinut că este posibil ca mesajele în cauză să fi fost şterse, dată fiind ‘natura lor efemeră, de scurtă durată”.

Anterior, cotidianul german Bild a dat în judecată Comisia Europeană pentru a obţine publicarea documentelor legate de negocierile pentru achiziţionarea vaccinurilor anti-COVID-19 fabricate de Pfizer/BioNTech şi de AstraZeneca.

Deşi mai multe petiţii de-ale sale au fost respinse de instanţe, Bild a obţinut unele documente legate de respectivele negocieri, printre care corespondenţa pe e-mail începând din iunie 2020.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

5 comentarii

  1. Conspiraționisti ăștia la nyt, nu?

  2. Mi se pare SF.
    Gen a ieșit Ceaușescu din groapă și ne conduce de la Bruxelles.
    Bild a încercat să obțină documentele. Vera, șefa de la valori și transparență, zice: „mergeți, mă, că nu e treaba voastră, fiind SMS-urile efemere, or fi fost șterse”.
    Bild încearcă să dea în judecată Comiția, dar nu i se dă voie, petițiile îi sunt respinse.
    Exact ca la pandelie: a venit un virus, dar nu aveți voie să faceți autopsie: „mergeți, mă, că nu e treaba voastră, virusul fiind periculos, nu e voie!”.
    Pentru cei care sperau că s-a terminat circul: eu cred că abia începe, dar în sens invers.

  3. Ceva pute rau. Putea foarte simplu sa le distribuie prin no-name pe orice platforma

  4. Ahahahaha
    Uniunea comunistilor dictatoriali este facuta publica:)))))
    Hai userei, pa ei, pa mama lor de conspirationisti de la nyt!!!!
    Cum isi permit sa propage fake news despre mama poneilor????
    Halooo?!!!asta.i rasism si misoginism!!!!
    Nu o mai agresati pe ursula!!!!!

  5. Mai concret :Cazul negocierii ”pe viu” și operativ a achiziționării vaccinurilor Pfizer de către madam Leyen a scos la iveală faptul că nu există o procedură impusă referitoare la păstrarea, stocarea și clasificarea informațiilor pe suport digital ( mailuri, SMS-uri, etc. ) în cadrul organelor de conducere a Uniunii. Doamna a avut ”situații” delicate similare și pe vremea când era ministru al apărării în Germania, dealtfel atât ea, cât și soțul ei sunt medici ca profesie de bază. Pe de altă parte, este notoriu faptul că nu există practic nici o companie globală big pharma, care să nu fi fost amendat pentru acte de ”false claim” ( lansarea în comerț de produse / medicamente cu proprietăți / efecte benefice neverificate și netestate suficient, conform reglementărilor în vigoare sau nemenționarea unor efecte secundare ) și ”kickback” ( acordarea de ”comisioane”, de fapt mită financiară pentru mijlocirea punerii în circulație sau contractării unor produse farmaceutice ) . Campioni la aceste amenzi sunt GlaxoSmithKlein ( amendă 3 miliarde (!!) de dolari ) și Pfizer ( 2,3 miliarde dolari ), Johnson&Johnson 2,2 miliarde, Astra Zeneca 300 milioane dolari, etc. etc.