G4Media.ro

Cum ar putea lipsa forței de muncă să afecteze inițiativele verzi/ Fondatorul…

Sursa foto: Pexels

Cum ar putea lipsa forței de muncă să afecteze inițiativele verzi/ Fondatorul LinkedIn: Există mai multe „locuri de muncă verzi” decât oameni cu pregătirea necesară

Summit-ul COP28 al Națiunilor Unite pe teme de climă semnalează amploarea schimbărilor necesare pentru a proteja viitorul planetei. O nouă provocare în acest demers ar putea fi lipsa oamenilor pregătiți pentru „locurile de muncă verzi”, potrivit unui raport Linkedin citat de Euronews.

Cu acces acces la date de la peste un miliard de utilizatori, LinkedIn, site-ul de social media axat pe ocuparea forței de muncă, a publicat luna trecută un raport care analizează situația în care ne aflăm în ceea ce privește remodelarea forței de muncă după un model mai sustenabil.

Raportul a avertizat că „un deficit semnificativ de competențe durabile” pune în pericol progresele înregistrate în ceea ce privește tranziția ecologică.

Și, potrivit co-fondatorului LinkedIn Allen Blue, rămânem fără timp pentru a elimina acest deficit de competențe ecologice.

Atunci când ne gândim la locurile de muncă ecologice, le asociem de obicei cu acțiuni legate de climă – cum ar fi instalarea de sisteme energie regenerabilă sau asigurarea calității apei.

„Lucrul interesant în legătură cu competențele verzi, totuși, este că acestea sunt de fapt mult mai larg distribuite decât ați putea considera”, a declarat Blue pentru Euronews Green în contextul COP28.

Nu este vorba doar de cele care sunt evidente, spune el – majoritatea locurilor de muncă vor include probabil nevoia unor competențe ecologice în viitorul apropiat.

„Credem că mai mult de 50% din locurile de muncă vor fi transformate pentru a include anumite competențe ecologice ca parte a portofoliului lor de competențe”, a adăugat el.

Din ce în ce mai multe companii caută să angajeze persoane cu aptitudini ecologice, iar „angajările ecologice”, așa cum le numește raportul LinkedIn, au crescut cu aproximativ 25% în comparație cu alte industrii. Producția de vehicule electrice, baterii, tehnologie verde – toate acestea sunt în expansiune, ceea ce, potrivit lui Blue, este un lucru bun.

„Dar problema este că numărul de persoane cu competențe verzi rămâne de aproximativ unul din opt sau unul din nouă în Europa”, explică el, iar acest număr crește doar cu o rată de aproximativ nouă procente în fiecare an. Nu este suficient pentru a ține pasul cu cererea.

„Trebuie să începem să ne gândim la modul în care includem – ca parte a planurilor noastre pentru a face tranziția – să ne asigurăm că oamenii au competențele necesare pentru a face tranziția”, spune Blue.

El crede că există trei actori principali pentru a se asigura că există suficiente persoane cu competențe ecologice pentru în viitor.

Primii sunt angajatorii, deoarece, în mod inevitabil, munca va reveni acelor companii care înființează parcuri eoliene, îmbunătățesc rețelele electrice și depun toate celelalte eforturi implicate în realizarea tranziției.

„Ei sunt într-adevăr în prima linie pentru a se asigura că fac angajări în ceea ce noi considerăm a fi un mod în care se acordă prioritate competențelor. Deci, în loc să vă uitați la experiență sau la pedigree-ul educațional, vă uitați mai degrabă dacă oamenii au de fapt competențele necesare.”

Blue face comparații cu primele zile ale Silicon Valley, când nu existau suficienți ingineri, iar companiile trebuiau să devină extrem de creative în ceea ce privește modul în care își pregăteau oamenii. De exemplu, programe de formare intensivă pentru angajații existenți și programe de ucenicie.

Următorii mari actori în acest proces sunt investitorii. Potrivit lui Blue, aceștia au responsabilitatea de a se asigura că proiectele de mediu în care investesc vor avea un randament, deoarece investesc banii altora, ceea ce este esențial pentru ca tranziția să aibă succes. Ca în cazul tuturor investițiilor, riscul este un factor important.

„Când văd proiecte ecologice, văd frecvent riscuri”, spune el, „Una dintre formele pe care le ia acest risc este lipsa unei forțe de muncă calificate pentru a lucra efectiv la un proiect.”

Înțelegerea modului în care aceștia văd riscul este esențială pentru ca întregul proces să funcționeze. Investitorii care pun deoparte bani pentru a se asigura că se desfășoară cursuri de formare reprezintă o modalitate de a reduce acest risc și de a începe să reducă decalajul de competențe ecologice.

Al treilea actor, și probabil cel mai important, este guvernul.

În întreaga lume, fiecare țară abordează în mod diferit formarea competențelor. Unele o fac mult mai bine decât altele. Blue spune că deseori ni se indică Germania, Elveția și Austria ca exemple de locuri cu o bună formare profesională.

Dar fiecare are o metodă diferită – aceeași abordare nu va funcționa peste tot.

„În unele cazuri, guvernele vor fi bine pregătite pentru a putea instrui efectiv oamenii”, explică Blue.

„Și, în unele cazuri, cel mai bun lucru pe care îl pot face este să ceară ca, pe măsură ce proiectele verzi se aliniază la companii, investitorii să se asigure, de fapt, că instruirea are loc cu adevărat”.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...