G4Media.ro

Cum a devenit Bahmut o miză atât de importantă în războiul din…

Sursa foto: Aris Messinis / AFP

Cum a devenit Bahmut o miză atât de importantă în războiul din Ucraina / După opt luni de lupte sângeroase pentru un oraș deja distrus, victoria va ridica moralul armatei învingătoare

Importanța simbolică a micului oraș din estul Ucrainei, Bahmut, depășește cu mult orice valoare strategică pentru ambele părți, scrie AlJazeera. Rusia susține că a capturat în totalitate orașul, dar Kievul spune că încă controlează o parte.

Bahmut, care a avut cândva o populație de aproximativ 70.000 de oameni, a cunoscut opt luni de lupte crâncene în cea mai sângeroasă bătălie de când Rusia a invadat Ucraina în februarie 2022.

Președintele rus Vladimir Putin și-a felicitat, sâmbătă, trupele și armata privată a Grupului Wagner pentru „eliberarea” orașului, dar președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat că, deși trupele rusești se află în Bahmut, orașul „nu este ocupat”.

Generalul-colonel Oleksandr Sirski, comandantul Forțelor Terestre ale Ucrainei, a declarat duminică că trupele ucrainene se apropie de cucerirea orașului într-o încercuire tactică. Ministrul adjunct al Apărării, Hanna Maliar, a declarat că trupele ucrainene avansează „în suburbii, pe flancuri” și au „semi-înconjurat orașul”.

Dar de ce a devenit Bahmut, un oraș cuibărit în regiunea minieră de sare din estul Ucrainei, atât de important în războiul dintre Rusia și Ucraina?

Valoare strategică limitată

Pentru ca Rusia să avanseze mai departe în Ucraina și să atingă obiectivul lui Putin de a „elibera Donbasul”, Rusia trebuie să captureze Bahmut.

Cu toate acestea, accentul uriaș pe care ambele părți l-au pus pe acest oraș depășește cu mult orice valoare strategică. Dacă oricare dintre părți ar captura complet Bahmut, s-ar confrunta apoi cu o serie de linii defensive poziționate în jurul acestuia.

Importanța orașului constă, în schimb, în greutatea simbolică pe care a dobândit-o de-a lungul lunilor de lupte acerbe.

Pentru Ucraina, acesta a devenit un exemplu de rezistență tenace și hotărâtă. Orașul a cunoscut unele dintre cele mai intense lupte de la invazia Rusiei. Imagini ale războiului de tranșee îmbibate de sânge sunt împărtășite pe aplicația de mesagerie Telegram, iar „Bahmut rezistă!” este un slogan popular pe rețelele de socializare.

Rusia, pe de altă parte, are nevoie de o victorie. După avansurile sale inițiale în primele luni ale invaziei sale la scară largă, o contraofensivă ucraineană reușită a recuperat porțiuni de teritoriu într-o serie de înfrângeri umilitoare pentru forțele rusești.

Pe măsură ce armata rusă pierdea teren, Grupul Wagner, o grupare de mercenari căliți de ani de zile de misiuni în Siria și în diverse națiuni africane, a preluat lupta pentru Bahmut la sfârșitul anului trecut.

De atunci, ofensiva rusă din Bahmut a devenit sinonimă cu grupul, iar șeful său, Evgheni Prigojin, i-a criticat deschis pe liderii militari ruși de rang înalt și le-a reproșat în mod public că nu au furnizat forțelor sale suficientă muniție.

O victorie a Rusiei în Bahmut ar putea fi considerată, de asemenea, o victorie pentru Prigojin și ar putea să îi reconsolideze poziția față de Kremlin.

Ce ar însemna căderea Bahmut pentru Ucraina?

Vorbind duminică la summitul Grupului celor Șapte (G7) de la Hiroshima, Japonia, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că orașul a fost „complet distrus”, sugerând că o potențială înfrângere ar fi prezentată de Kiev ca o victorie a la Pirus pentru Rusia.

Pierderea orașului ar putea provoca o lovitură pentru moralul Ucrainei după atâtea luni de lupte crâncene. Nu se știe cu exactitate câte trupe din ambele tabere au murit în conflict, dar atât Moscova, cât și Kievul au afirmat că au fost ucise sute de persoane zilnic.

Aceasta ar veni într-un moment în care se așteaptă ca Ucraina să lanseze o contraofensivă foarte așteptată, ceea ce ar putea ridica îngrijorări în rândul aliaților Ucrainei.

În martie, Zelenski a declarat că dacă Bahmut ar cădea, acest lucru ar putea permite Rusiei să obțină sprijin internațional pentru un acord care ar putea forța Ucraina să facă compromisuri inacceptabile.

Ce ar însemna capturarea lui Bahmut pentru Rusia?

Căderea orașului ar putea fi o creștere uriașă a moralului Rusiei, care are nevoie de prima sa victorie majoră în mai bine de 10 luni.

Începând cu a doua jumătate a anului 2022, rapoartele de pe frontul războiului au avut tendința de a reflecta progresele ucrainene în unele zone și un impas teribil în altele. Rusia a lansat mai multe valuri de atacuri cu drone și rachete asupra orașelor ucrainene, dar nu a revendicat câștiguri teritoriale semnificative.

Putin a felicitat atât armata privată Wagner, cât și forțele regulate rusești într-o declarație, indicând faptul că liderul este nerăbdător să închidă ceea ce a fost un capitol măcinant și consumator de resurse în încercările Rusiei de a cuceri regiunea Donbas.

Din punct de vedere strategic, o victorie în Bahmut ar putea deschide o cale mai spre vest, posibil spre Kramatorsk, un oraș cu aproximativ 150.000 de locuitori înainte de război. Cu toate acestea, Ucraina a fortificat puternic zonele din jurul orașului Bahmut.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...