G4Media.ro

Cum a ajuns stânga occidentală să minimizeze atrocitățile Hamas și să condamne…

Harvard Commencement Exercises takes place in Tercentenary Theatre at Harvard University. Tom Hanks (pictured) holds the Sursa Foto: Facebook/ Stephanie Mitchell/Harvard Staff Photographer

Cum a ajuns stânga occidentală să minimizeze atrocitățile Hamas și să condamne Israelul. Cazul Harvard

Studenții de la mai multe universități din Statele Unite se confruntă cu critici puternice după ce organizațiile din diferite campusuri au publicat declarații legate de conflictul dintre Israel și Hamas în care au minimizat atrocitățile comise de gruparea teroristă palestiniană și au aruncat vina pentru violențe pe Israel.

Una dintre cele mai controversate declarații a venit de la Harvard, unde o scrisoare semnată de grupuri studențești a spus că guvernul de la Ierusalim este “în întregime responsabil pentru toată violența care se desfășoară” în regiune.

Politicieni progresiști de la Washington, partide de stanga din Europa și instituții media de pe ambele maluri ale Atlanticului se numără printre cei care au refuzat să condamne masacrul provocat de Hamas, preferând în schimb să acuze statul evreu, perpetuând o poziție anti-Israel tot mai vizibilă în cercurile de stânga din Occident în ultimii ani.

O scrisoare controversată

Treizeci și unu de asociații studențești de la Universitatea Harvard, considerată una dintre cele mai prestigioase din lume, au semnat duminică o declarație publicată de Comitetul de Solidaritate cu Palestina cu privire la situația din Fâșia Gaza, după răspunsul militar al Israelului la ofensiva masivă lansată de Hamas sâmbătă dimineața.

Reamintim că gruparea militantă palestiniană – desemnată drept organizație teroristă de Statele Unite, Uniunea Europeană, Canada, Israel, Japonia, Australia și Marea Britanie – a lansat inițial un baraj de mii de rachete și apoi a trimis mai mult de 1.000 de luptători în Israel în cea mai mare escaladare a conflictului dintre cele două părți din ultimele decenii. Folosind parapante, bărci, motociclete și alte vehicule, teroriștii s-au infiltrat în Israel cu un singur scop aparent: uciderea și răpirea israelienilor, militari și civili deopotrivă.

Mai mult de 1.300 de israelieni au fost uciși și alte peste 2.900 răniți în atacul coordonat lansat de Hamas, în timp ce aproximativ 150 de israelieni și cetățeni străini au fost luați ostatici de teroriștii palestinieni, probabil pentru a-i schimba la un moment dat cu prizonieri Hamas deținuți în închisorile israeliene.

Circa 1.400 de palestinieni au fost uciși până joi în bombardamentele punitive desfășurate de Israel în Fâșia Gaza, iar alți 338.000 au fost strămutați din casele lor.

În scrisoarea intitulată Joint Statement by Harvard Palestine Solidarity Groups on the Situation in Palestine, studenții de la Harvard au afirmat: “Noi, organizațiile studențești semnatare, considerăm regimul israelian pe deplin responsabil pentru toate violențele care au loc… Oficialii israelieni promit să ‘deschidă porțile iadului,’ iar masacrele din Gaza au început deja. Palestinienii din Gaza nu au adăpost și nu au unde să fugă. În zilele următoare, palestinienii vor fi forțați să suporte întreaga violență israeliană.”

Grupurile susțin că atacul Hamas “nu a avut loc într-un vid,” iar “în ultimele două decenii, milioane de palestinieni din Gaza au fost forțați să trăiască într-o închisoare în aer liber… De la confiscări sistematizate de pământ la atacuri aeriene de rutină, detenții arbitrare, la puncte de control militare și separări forțate de familii până la crime direcționate, palestinienii au fost forțați să trăiască într-o stare de moarte, atât lentă, cât și bruscă.”

Blamând “regimul de apartheid” și “violența israeliană” împotriva palestinienilor de 75 de ani, asociațiile deplâng faptul că “astăzi, calvarul palestinian intră pe un teritoriu necunoscut. Zilele următoare vor cere o poziție fermă împotriva represaliilor coloniale. Cerem comunității de la Harvard să acționeze pentru a opri anihilarea palestinienilor.”

  • Grupurile care au semnat scrisoarea au fost African American Resistance Organization, Bengali Association of Students at Harvard College, Harvard Act on a Dream, Harvard Arab Medical and Dental Student Association, Harvard Chan Muslim Student Association, Harvard Chan Students for Health Equity and Justice in Palestine, Harvard College Pakistan Student Association, Harvard Divinity School Muslim Association, Harvard Middle Eastern and North African Law Student Association, Harvard Graduate School of Education Islamic Society, Harvard Graduate Students for Palestine, Harvard Islamic Society, Harvard Law School Justice for Palestine, Harvard Divinity School Students for Justice in Palestine, Harvard Jews for Liberation, Harvard Kennedy School Bangladesh Caucus, Harvard Kennedy School Muslim Caucus, Harvard Kennedy School Muslim Women’s Caucus, Harvard Kennedy School Palestine Caucus, Harvard Muslim Law School Association, Harvard Pakistan Forum, Harvard Prison Divest Coalition, Harvard South Asian Law Students Association, Harvard South Asians for Forward-Thinking Advocacy and Research, Harvard TPS Coalition, Harvard Undergraduate Arab Women’s Collective, Harvard Undergraduate Ghungroo, Harvard Undergraduate Muslim Women’s Medical Alliance, Harvard Undergraduate Nepali Students Association, Harvard Undergraduate Palestine Solidarity Committee, Middle East and North African Graduate School of Design Student Society, Neighbor Program Cambridge, Sikhs and Companions of Harvard Undergraduates și Society of Arab Students.

Reacții critice

Reacțiile la epistola semnată de grupurile de studenții de la Harvard au fost imediate și vehemente. Larry Summers, fostul secretar al Trezoreriei și președinte al Universității Harvard, a criticat administrația instituției ce este membră Ivy League pentru lipsa de răspuns la scrisoarea studenților care au dat vina pe Israel pentru masacrul comis de Hamas la sfârșitul săptămânii trecute.

“În aproape 50 de ani de afiliere la @Harvard, nu am fost niciodată la fel de deziluzionat și înstrăinat ca și astăzi,” a scris Summers pe contul său de X.

“Pentru a fi clar, nimic nu este greșit în a critica politica israeliană din trecut, prezent sau viitor. Am fost un critic aspru la adresa premierului Netanyahu. Dar asta este foarte diferit de lipsa de claritate cu privire la terorism,” a afirmat Summers.

“Tăcerea conducerii Harvard de până acum, împreună cu o declarație vocală și relatată pe larg a grupurilor studențești care învinuiește exclusiv Israelul, au făcut ca Harvard să pară în cel mai bun caz neutră față de actele de teroare împotriva statului evreiesc Israel.”

“În schimb, (universitatea) Harvard este definită de declarația de neconceput din punct de vedere moral, venită aparent din partea a două duzini de grupuri de studenți, care dau vina pe Israel pentru toată violența,” a scris fostul secretar al Trezoreriei de pe vremea lui Bill Clinton, adăugând: “Sunt scârbit.”

Seth Moulton, un congresman democrat și fost student la Harvard, a spus că niciodată nu a fost mai jenat de facultatea sa alma mater. “Acesta este terorism de-a dreptul, iar terorismul nu este niciodată justificat,” a declarat Moulton pentru WBZ-TV. “Cred că tinerii americani din campusurile universitare trebuie să fie la înălțimea valorilor americane și să fie dispuși să aibă o dezbatere sinceră cu adevărat importantă, dar nu să cenzureze.”

Republicana Elise Stefanik, care reprezintă statul New York în Congres și este ea însăși absolventă de Harvard, a scris că “e dezgustător și odios faptul că grupurile studențești de la Harvard dau vina pe Israel pentru atacurile teroriste barbare ale Hamas, care au ucis peste 700 de israelieni…Orice voce care scuză măcelul femeilor și copiilor nevinovați a ales partea răului și a terorismului. Facem apel la conducerea @Harvard să condamne imediat public aceste declarații antisemite josnice,” în timp ce profesorul Robert George de la Princeton a postat pe X: “31 – da, 31 – organizații de la Harvard au declarat că crimele, violurile, răpirile și alte atrocități comise de Hamas împotriva unor oameni nevinovați nu sunt în niciun fel vina Hamas, ci sunt în totalitate vina… Israelului. Ceva este profund, profund greșit în mediul academic.”

Iar politologul Ian Bremmer a scris și el că “nu-și poate imagina cine ar dori să se identifice cu un astfel de grup. Părinți ai studenților de la Harvard – vorbiți cu copiii voștri educați despre asta.”

Cea mai dură reacție pare să fi venit însă de la un grup de oameni de afaceri, investitori și directori executivi ai unor companii de top din America. Cel puțin o duzină dintre aceștia și-au declarat susținerea pentru o solicitare făcută de cunoscutul businessman Bill Ackman de a refuza să angajeze membri ai grupurilor studențești de la Harvard care au semnat scrisoare ce învinuiește Israelul pentru atacul mortal al Hamas.

Ackman, miliardarul care a fondat Pershing Square Capital Management, a postat marți pe X un mesaj în care a cerut celor de la Harvard, unde el a absolvit, să publice lista cu numele celor care aparțin grupurilor studențești care au cosemnat scrisoarea anti-Israel.

“Am fost întrebat de un număr de directori generali dacă Harvard ar publica o listă cu membrii fiecăreia dintre organizațiile Harvard care au emis scrisoarea care atribuie Israelului responsabilitatea exclusivă pentru actele odioase ale Hamas, astfel încât să ne asigurăm că niciunul dintre noi nu va angaja, din neatenție, pe oricare dintre membrii lor,” a scris Ackman pe X.

“Dacă, de fapt, membrii lor susțin scrisoarea pe care au publicat-o, numele semnatarilor ar trebui făcute publice, astfel încât opiniile lor să fie cunoscute public.”

Confruntați cu critici dure, grupurile pro-Hamas de la Harvard au făcut pasul înapoi. Câteva dintre ele și-au retras sprijinul pentru apelul de sâmbătă, unele au afirmat că “n-au citit declarația înainte de a o semna,” în timp ce alți semnatari și-au cerut scuze pentru “durerea cauzată.”

Între timp, scrisoarea grupurilor de la Harvard a fost actualizată pentru a elimina lista grupurilor care au semnat-o “pentru siguranța studenților,” iar alte 17 grupuri de la universitatea din Ivy League s-au alăturat celor aproximativ 500 de cadre didactice și personal administrativ, precum și altor 3.000 de persoane pentru a semna o contra-declarație care atacă scrisoarea grupurilor anti-Israel ca fiind “complet greșită și profund ofensivă,” potrivit publicației din campus, Harvard Crimson.

După criticile lui Larry Summers și ale altora, președintele Harvard, Claudine Gay, a declarat că nu ar trebui să existe “nicio îndoială că condamn atrocitățile teroriste comise de Hamas… O astfel de inumanitate este odioasă, indiferent de părerile individuale despre originile conflictelor de lungă durată din regiune.”

Iar Jeffrey Sonnenfeld, decanul pentru studii de conducere la Yale School of Management, a explicat pentru CNN că, de multe secole, evreii au fost “învinovățiți ca victime.”

“Cei răi nu pot fi celebrați ca eroi,” a scris Sonnenfeld într-un e-mail. “Oricine face acest lucru nu se poate ascunde ca un laș în spatele scuturilor titlurilor unor asociații la fel cum trupelor de asalt naziste li se permitea anonimatul. Societatea noastră se bazează pe responsabilitatea personală.”

Alte exemple

Scrisoarea grupurilor de la Harvard nu a fost însă nici pe departe singura poziție de acest fel din Statele Unite sau Europa occidentală. Ultimele zile au fost martorele unor declarații și acțiuni controversate făcute pe ambele maluri ale Atlanticului.

  • Grupul Students for Justice in Palestine de la Universitatea Virginia a fost criticat pentru afirmația sa conform căreia atacul violent asupra Israelului reprezintă “un pas către o Palestină liberă.” Grupul a participat joi la Ziua Rezistenței cu organizația sa națională, care a declarat că aceasta a fost “o victorie istorică pentru rezistența palestiniană: pe uscat, aer și mare, poporul nostru a dărâmat barierele artificiale ale entității sioniste…”
  • Președinta Student Bar Association de la New York University, Ryna Workman, și-a pierdut locul de muncă promis la firma de avocatură Winston & Strawn, după ce a publicat o declarație în buletinul informativ al grupului pentru studenți, în care spunea că “Israelul poartă întreaga responsabilitate pentru această pierdere imensă de vieți” și a refuzat să condamne Hamas pentru atac.

https://twitter.com/Yair_Rosenberg/status/1711790931299426802

  • O filială Black Lives Matter de la Chicago a fost criticată după ce a spus că “este alături de Palestina” și a postat un desen online al unui parașutist, referință la folosirea de către gruparea teroristă Hamas a unor parapante motorizate pentru a penetra frontiera cu Israelul. Grupul a postat un alt desen pe Facebook, susținând că “puținii” ostatici israelieni răpiți în timpul atacului Hamas sunt “de fapt soldați israelieni și generali de armată israeliană care sunt responsabili pentru ținerea ostaticilor palestinienilor în cea mai mare închisoare în aer liber din lume, Gaza”. Într-un alt mesaj, grupul BLM a susținut că rapoartele de violență din partea Hamas împotriva civililor au fost de fapt “dezinformări fără absolut nicio dovadă” care au fost “folosite pentru a dezumaniza civilii palestinieni asupra cărora Israelul a declarat genocid.”
  • O profesoară de la Universitatea Yale a fost criticată pe rețelele de socializare, după ce a făcut mai multe remarci care păreau să minimizeze uciderea civililor israelieni de către Hamas și a descris statul evreu ca pe un regim opresiv.
  • BBC este arătat cu degetul din cauză că refuză să-i numească teroriști pe cei din Hamas, deși gruparea este considerată ca atare de guvernul de la Londra, în timp ce un email intern indica că CBC, corporația canadiană de radio-televiziune, a dat ordine jurnaliștilor proprii să nu folosească denumirea de treroriști atunci când vorbesc de luptătorii din gruparea islamistă. Aceasta deși guvernul Canadei descrie și el Hamas ca grupare teroristă.
  • Politicienii progresiști din Partidul Democrat din Statele Unite se confruntă cu reacții adverse din cauza răspunsurilor lor inițiale la atacul Hamas împotriva Israelului, dezvăluind prăpastia care-i desparte de colegii lor din formațiunea liberala americană.  Membrele așa-numitului Squad de extremă stânga, cum ar fi Rashida Tlaib (Michigan) și Cori Bush (Missouri), au fost criticate de colegi democrați săptămâna aceasta din cauza declarațiilor făcute în urma atacurilor violente împotriva civililor israelieni.
  • Times of Israel a publicat un material în care a detaliat cum partidele de stânga europene au fost criticate luni pentru răspunsurile pro-palestiniene la atacul Hamas din weekend asupra Israelului.  Printre altele, formațiuni precum Podemos (Spania), La France Insoumise (Franța) sau Partidul Comunist (Grecia) au evitat să condamne atacul grupării teroriste din Gaza, au vorbit despre „lupta dreapta a palestinienilor” și au arătat cu degetul spre Israel pentru violențele din aceste zile.

Ce crede stânga

Declarațiile cel puțin controversate făcute în ultimele zile de reprezentanți ai stângii occidentale, multe dintre ele evitând să critice Hamasul și acuzând mai degrabă Israelul, sunt tipice pentru atitudinea pe care aceasta o are vis-a-vis de ce se întâmplă în Orientul Mijlociu, cred experții.

Potrivit acestora, există mai multe explicații pentru aceste luări de poziție, care până în urmă cu câțiva ani ar fi fost considerate “radicale,” așa cum a fost de exemplu declarația senatorului Bernie Sanders (Vermont) care echivala lupta Hamas cu “rezistența palestiniană.”

Printre altele, comentatori cred că:

  • facultățile, în special cele americane, sunt văzute drept fiefuri ale stângii, cu profesori liberali acuzați că fac propagandă anti-capitalistă, anti-americană, anti-albă și anti-Israel, în timp ce promovează constant drepturile minorităților, comunităților de culoare, imigranților, transgenderilor etc. Israelul este o țintă preferată a elitelor liberale americane și occidentale din universități.
  • o situație similară se înregistrează și „în cercurile de ‘justiție socială’ subvenționate federal, în mediul activismului de avangardă, în sindicatele din sectorul public și în facultățile de științe sociale și umaniste ale celor mai prestigioase universități din Canada… unde un antisemitism radical-chic se ascunde sub pretextul antisionismului “de stânga.”
  • grupările studențești anti-Israel, minuscule dar foarte vocale, au căpătat tot mai multă importanță în ultimii ani, în special în contextul așa-numitei cancel culture. Protestele lor sunt foarte vehemente, iar cei care îi critică sunt etichetați imediat drept xenofobi, rasiști, suprematiști albi etc.
  • stânga americană se îndepărtează tot mai mult de poziția sa inițială de a sprijini Israelul. O majoritate a democraților este acum favorabilă palestinienilor, potrivit sondajelor de opinie recente, care dezvăluie această schimbare tectonică de atitudine.
  • Israelul este urât de progresiștii americani, care-l acuză de “exterminare” și “genocid” împotriva palestinienilor, ignorând constant analizele care demonstrează că, dimpotrivă, statul evreu este o democrație solidă, prosperă, cu alegeri libere. Așa cum scria Washington Examiner, stânga americană critică vehement Israelul și afirmă că “națiunile înapoiate din ‘Sudul global’ (cum sunt palestinienii) trebuie să fie scuzate și sprijinite, deoarece condițiile lor mizerabile se presupune că nu se datorează eșecurilor lor, ci faptului că au fost jefuite de către democrațiile dezvoltate de succes.”
  • Membre ale Squad-ului progresist, așa cum este Ilhan Omar, au făcut constant declarații considerate antisemite. Acesta a fost de altfel și motivul invocat de republicani atunci când au expulzat-o pe democrată din Comitetul pentru Relații Externe al Camerei Reprezentanților. Pozitia ei nu mai este insa deloc singulara printre democrati, care au imbratisat fatis atitudinea anti-israeliana.
  • Benjamin Netanyahu este detestat de stânga americană și europeană deopotrivă. Prietenia lui cu Donald Trump, inamicul public numarul unu al democratilor din SUA, este doar unul dintre motive. Revenirea sa la putere a fost criticată vehement de liberali (stânga), iar președintele Joe Biden a evitat să îl invite la Casa Albă, o tradiție pentru liderii celor două țări. Singura lor întâlnire a fost la Adunarea Generală a ONU din septembrie.

În acest context, trebuie amintit că Administrația Biden a fost criticată și ea pentru unele mesaje controversate trimise în orele imediate de după atacul Hamas, dovadă, spun unele voci, că atitudinea Casei Albe încă suferă din cauza animozității față de Israel. Astfel, la câteva ore după atacul inițial al grupării islamiste, Biroul pentru Afaceri Palestiniene al Departamentului de Stat a declarat pe X că “condamnă fără echivoc atacul teroriștilor Hamas și pierderea de vieți omenești. Îndemnăm toate părțile să se abțină de la violență și atacuri de răzbunare. Teroarea și violența nu rezolvă nimic.” Ulterior, Biroul a șters postarea și a distribuit o declarație în care spunea doar că a condamnat “fără echivoc” atacul.

Iar sâmbătă, înainte ca conflictul să escaladeze cu adevărat, secretarul de stat Antony Blinken s-a întâlnit cu ministrul turc de externe Hakan Fidan pentru a discuta o soluție la criză. Blinken a distribuit apoi o declarație pe X, spunând că “a încurajat susținerea Turciei pentru încetarea focului și eliberarea imediată a tuturor ostaticilor de către Hamas.”

Șeful diplomației americane a șters însă ulterior postarea și a înlocuit-o cu o declarație care spunea doar: “Israelul are dreptul să se apere, să salveze orice ostatic și să-și protejeze cetățenii.”

Declarațiile confuze inițiale ale celor din Team Biden nu au rămas neremarcate. Mai ales că multe dintre instituțiile americane care s-au grăbit să condamne uciderea lui George Floyd sau a Rusiei pentru atacarea Ucrainei au intrat aparent in silenzio stampa.

Un comentator american s-a referit la mesajele celor din Administrația de la Washington, întrebându-se dacă “reținerea” pe care aceștia au cerut-o Israelului ar fi fost acceptată de Statele Unite în contextul atacurilor teroriste de la 11 septembrie 2001.

“Vă puteți imagina furia președintelui George W. Bush și a cetățenilor din SUA dacă Israelul ar fi îndemnat americanii să fie reținuți după atentatele din urmă cu 22 de ani? Sau dacă guvernul din Israel ar fi cerut Americii să nu încerce să răzbune moartea miilor de civili nevinovați de la World Trade Center și Pentagon sau să nu facă eforturi pentru a-i prinde pe Osama bin Laden și pe restul celor aflați în spatele masacrului? Ori să oprească eforturile împotriva barbarilor din Statul Islamic? Ce ar fi spus atunci americanii?”

Surse: The Hill, CNN, New York Post, The Crimson, YahooNews, FoxNews, BBC, Politico, Times of Israel, Washington Examiner, National Post, Jerusalem Post, Haaretz, X, Gallup

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

15 comentarii

  1. Dar cum a ajuns toată media si politica occidentala sa închidă ochii la crimele Israelului, la genocidul lui Bibi si la apartheidul mult mai dur si mai sângeros decât a făcut vreodată Africa de Sud?
    La ce te aștepți când închizi 2 milioane de oameni într-o pușcărie fără resurse, dupa ce le-ai furat (si continui sa le furi) casele? Când ii tratezi ca pe animale de ce ai pretenții sa respecte reguli ale războiului pe care Israelul le calcă in picioare de decenii?
    Sa blamam Hamas, desigur, dar numai daca blamam si monștrii de partea cealaltă.

    • Cand s-a produs „genocidul lui Bibi”, imi ziceti si mie? Care sunt regulile razboiului pe care Israel le calca in piciore de decenii? Imi aduceti si mie aminte cand a ucis armata israeliana 1400 de civili fara aparare intr-o singura zi?

      De cand ati inceput sa aparati teroristi care au ucis, terorizat, violat si rapit mii de civili fara aparare (femei, barbati si copii)?

      Relativismul dumneavoastra moral e o mare mizerie.

  2. E evident ca toti teroristii Hamas trebuie impuscati sau inchisi pe viata!
    Nici nu imi place religia aia a lor cu 3 neveste si fara alcool. Prostia planetei.

    Dar din ce am studiat eu Israelul poate are o mica parte de vina pe partea ca nu s-a rezolvat conflictul. De ce nu accepta solutia cu granita din 1967? Ei zic ca nu se poate apara. Poate e adevarat, dar asta inseamna ca nu sunt dispusi la niciun compromis.

    Germania de EST si Vest au rezistat 40 de ani fara conflict, cu Berlinul impartit in 2, cu legaturi doar de tren intreb Berlin si restul Germaniei democrate. De ce nu au incercat cu Gaza? E scump? Probabil.

    Situatie nasoala oricum pt copii si civili. Niciun copil nu merita razboi.

  3. În SUA,Canada și țările Europei Occidentale cauza palestiniană prezintă interes de decenii și s-a dezvoltat în mediile universitare, mișcările de activism civic și fracțiuni politice ale unor partide care,și sub influența arabilor stabiliți acolo,.. condamnă Israelul pentru incapacitatea de a face pace cu palestinienii, de a respecta drepturile civililor în Fâșia Gaza, fapt care în opinia acestor cercuri a condus la apariția și proliferarea unor nuclee teroriste radicale în sânul Hamas,ce au comis atrocitățile recente din Israel.

    • Subscriu!

    • „proliferarea unor nuclee teroriste radicale în sânul Hamas,ce au comis atrocitățile recente din Israel.”

      Atentatele teroriste din 2001 – Statele Unite, Madrid – 2004, Paris – 2015 (Charlie Hebdo si Bataclan) au insemat mii de civili ucisi. Ce treaba avea tinerii din clubul Bataclan cu Israelul?

      Vad ca unii vor in mod special sa le gaseasca circumstante atenuante unor teroristi, numindu-i „luptatori”, „militanti” si asa mai departe. Daca ucizi si torturezi cu sange rece civili nevinovati esti doar un terorist si atat.

  4. Ceea ce nu înțeleg la aceste curente și mișcări civice de stânga din Occident este de ce nu se delimitează de acțiunile violente,de război din zonă din orice parte ar veni ele și de ce nu condamnă expres actele de terorism.Adică este justificat faptul că cei din Fâșia Gaza au atacat cu rachete Israelul provocănd victime în rândul civililor și militarilor, dar nu mai este justificată reacția de răspuns a israelienilor cu rachete la acest atac,care a provocat și ea inevitabil victime în rândul palestinienilor ,ce fel de logică mai e asta?

    • Cine este stindardul luptei musulmane pentru pace? Poti spune vreun nume (chiar cu riscul de a gresi)?

      Dar al lumii iudaice?

  5. Din păcate un adevăr există și e trist și îngrijorător și anume că asistăm și în Occident la nivel ideologic ,al societății civile ,la un export al conflictului din Orientul Mijlociu acolo,la o radicalizare de poziții,iar această logică nu poate fi decât favorabilă proliferării războiului,nu păcii.

  6. Le doresc TUTUROR semnatarilor acestor porcării o rachetă fix peste casa părinților/bunicilor/copiilor acestor iubitori de teroriști. Trasă de Hamas, evident.

  7. Este din păcate evident de câțiva ani că Harvard a devenit un loc de contraselecție, prin aplicarea subiectivă a criteriilor de admitere, în favoarea unor candidați, care – în viziunea lor denaturată – au nevoie de ”justiție socială” și de ”echilibru ” pe linie rasială/ de culoare / de gen etc. Acest proces, care durează de o vreme în apropape majoritatea universităților de elită a reușit să producă o categorie de absolvenți total rupți de realitatea politică și socială din lume. ( Un exemplu lipsit de echilibru și simetrie : mișcarea BLM, declanșat de uciderea din culpă a unui negru de poliția americană – este total insensibilă la sărăcia, foametea și declasarea socială a sutelor de milioane de negri din Africa ) . Această orbire despre lume explică multe. Chestiunea e că mișcarea – denumită generic woke ( treaz, vigilent ) – e foarte virulentă și a reușit să înlăture din viața academică oameni de știință și profesori care critică fenomenul și atrag atenția asupra pericolelor de natură ideologică. ( Dar nici militanții de extremă dreaptă nu sunt mai prejos ). Din păcate lumea de azi e plină de extreme ideologice, mai puternice decât orice cale de mijloc sau discurs în care confruntările de idei au un obiectiv comun : compromisul viabil.

  8. Suferă israeliții așa cum sufereau colonialiștii americani când îi omorau pe nativi cărora le furau pământul.

  9. Păi, pentru ca nu există și informații din partea palestinienilor, iar modul de a gândi al occidentalilor este unul care dorește o evaluare a conflictelor cunoscând pozițiile tuturor celor implicați.

    Zilnic apar informații despre războiul din Ucraina venite din partea teroriștilor ruși, dar lipsesc cu desăvârșire informațiile de la teroriștii care au atacat Israelul.

    • Mi se pare corect. Ar trebui invitati teroristii Hamas la o conferinta de presa. Sa spune de ce au facut ce au facut, ce mesaj vor sa transmita ctre lume, cate victime au numarat ei, ce recunosc si ce nu dintre cei 1400 de morti si asa mai departe. Sa le stim si punctul lor de vedere. Asa e civilizat.

      De abia dupa aia am putea sa avem o imagine globala. Oricum adevarul e totdeauna la mijloc.

      Tu realizezi ca eu sunt sarcastic, nu?

      Dupa asta ar trebui sa vina si niste analisti, ca sa putem

  10. ” a caror mize au fost umflate artificial”???

    Miza aia umflata artificial e, pe termen scurt, libertatea republicii Moldova, de exemplu. Dupa caderea Ucrainei, Moldova ar fi ocupata in maxim 3 ani. Si cam stim cu totii ce inseamna ocupatie ruseasca. Poate tie miza ti se pare mica, Mie, nu. Mie mi se pare o miza critica pentru Romania.

    Dupa Ucraina si Moldova, Rusia va sta un pic sa digere hrana si apoi va incerca sa se ocupe si de „vecinii recalcitranti”, adica tarile baltice, Polonia si Romania, asteptand un moment de slabiciune a aliantelor vestice (NATO, UE). Asta a declarat in mod clar ca vrea sa fac Rusia (sa forteze retragerea NATO din tot estul Europei). Asta face de fapt de 300 de ani. Si Rusia tarista si aia comunista. Si asta a lui Putin tot ast vrea sa faca.

    Practic, daca Rusia nu e oprita acum, toata pacea si stabilitatea in Europa risca sa fie spulberata in urmatorii 20-30 de ani. Asta e o miza mica?