G4Media.ro

Cum a ajuns 3M, producătorul american al măștilor N95, motiv de dispută…

Cum a ajuns 3M, producătorul american al măștilor N95, motiv de dispută între SUA și Canada

Compania americană 3M, unul dintre producătorii măștilor de protecție N95, a ajuns în centrul unei controverse majore în ultimele zile, după ce președintele Donald Trump i-a cerut să stopeze exporturile de măști către Canada și America Latină în contextul creșterii dramatice a numărului de solicitări în Statele Unite.

Premierul Justin Trudeau a reacționat spunând că oprirea livărilor de măști către Canada ar fi o greșeală, mai ales că țara sa nu produce astfel de dispozitive medicale care sunt absolut necesare în eforturile de combatere a pandemiei de coronavirus. La rândul ei, conducerea companiei 3M a afirmat că solicitarea Casei Albe are „implicații umanitare semnificative” și a avertizat că acest lucru ar putea determina alte țări să reacționeze cu aceeași monedă și să oprească exporturile spre Statele Unite.

Măștile N95 sunt în prezent la mare căutare în întreaga lume, fiind folosite nu doar de angajații din domeniul sănătății care se află în prima linie a eforturilor împotriva coronavirusului, ci și de oamenii obișnuiți, după ce mai multe guverne – inclusiv cel american – au recomandat purtarea lor pentru a stopa răspândirea infecțiilor. 

Joi, Casa Albă a invocat așa-numitul Defense Production Act sau DPA pentru a cere companiei 3M să livreze mai multe măști N95. Președintele Trump a scris într-un mesaj tweet că a folosit DPA pentru „a lovi greu 3M.”

„Am lovit puternic 3M astăzi după ce am văzut ce fac cu măștile lor … O mare surpriză pentru mulți din guvern cu privire la ceea ce făceau – vor avea un preț mare de plătit!” a scris liderul american.

Documentul este o lege federală adoptată în septembrie 1950, ca răspuns la debutul ostilităților militare în Războiul din Coreea, și care permite președintelui să ceară sau chiar să constrângă industriile americane să fabrice produse considerate necesare apărării naționale. Din momentul adoptării, documentul a fost reautorizat de peste 50 de ori, fiind modificat periodic. DPA rămâne în vigoare chiar și astăzi, iar președintele SUA poate apela la această lege în situații pe care le consideră necesare.

Între timp, consilierul comercial al Casei Albe, Peter Navarro, a declarat și el: „Am avut probleme pentru a ne asigura că toată producția pe care o face 3M în întreaga lume, o parte suficientă din ea se va întoarce aici.” Niciunul dintre oficialii americani nu a oferit detalii suplimentare legate de discuțiile cu 3M sau ce anume i-au reproșat companiei cu sediul în St.Paul (Minnesota).

Producătorul american a precizat vineri într-un comunicat că guvernul de la Washington a invocat DPA „pentru a solicita 3M să acorde prioritate comenzilor Agenției Federale de Management pentru Situații de Urgență (FEMA) pentru măștile noastre N95” și a solicitat, de asemenea, ca 3M să importe în SUA mai multe măști realizate în fabricile sale din străinătate. Compania a spus că susține ambele cereri ale administrației americane.

În același timp, firma din Minnesota a afirmat că administrația de la Washington i-a cerut să oprească exportul de măști respiratorii N95 în Canada și America Latină. Cererea are „implicații umanitare semnificative,” a avertizat compania, spunând că aceast lucru ar putea determina alte țări să răspundă cu aceeași monedă și să ia măsuri similare, ceea ce ar duce la scăderea numărului total de măști de protecție aflat la dispoziția SUA. „Acesta este opusul a ceea ce căutăm atât noi, cât și administrația, în numele poporului american.”

„Există implicații umanitare semnificative în ceea ce privește încetarea consumului de materiale respiratorii pentru lucrătorii din domeniul asistenței medicale din Canada și America Latină, unde suntem un furnizor critic de măști respiratorii,” a afirmat compania.

Firma 3M a precizat că produce aproximativ 100 de milioane de măști N95 pe lună la nivel global – aproximativ o treime sunt fabricate în SUA, în timp ce restul sunt produse în străinătate. Alături de 3M, măștile N95 mai sunt produse de Honeywell, Medicom și un număr restrâns de alte companii. China produce aproximativ jumătate din numărul total de măști la nivel mondial, dar, după izbucnirea focarului de coronavirus a oprit exporturile de măști și a cerut ca toți producătorii din țară, inclusiv 3M, să crească producția. În acest moment, conform celor relatate de Bloomberg, statele americane licitează unul împotriva celuilalt pentru a cumpăra măștile cu un preț de 10 ori mai mare decât costul obișnuit de 60 cenți până la 80 cenți pe bucată. 

3M, care fabrică circa două duzini de versiuni ale măștii N95, a anunțat că vrea să crească poroducția de măști la 2 miliarde în următoarele 12 luni. Cea mai importantă unitate de producție a companiei se află în Aberdeen (Dakota de Sud).

Doar măștile medicale precum cele etichetate N95, uneori numite respiratoare, sunt concepute special pentru a filtra particulele minuscule de aer care poartă noul coronavirus. Ele sunt numite astfel deoarece, purtate în mod corespunzător, blochează cel puțin 95% din particulele aeriene să intre în gura și nasul purtătorului, permițând totuși respirația prin învelișul poros microscopic. Acest design protejează o persoană de pericolele medicale și de altă natură. Alte măști, cum ar fi măștile chirurgicale, nu oferă protecție completă și sunt confecționate din materiale care pot bloca doar unele particule de aer. Ele sunt create să împiedice purtătorul să infecteze pe alții cu mucus, sânge sau scuipat.

Cererea pentru așa-numitele echipamente de protecție personală – mănuși, halate, scuturi pentru față și măști N95 – a crescut în întreaga lume în contextul în care medicii, asistentele medicale și spitalele se luptă să facă cazurilor tot mai numeroase de pacienți testați pozitiv pentru COVID-19, în timp ce încearcă să se ferească ei înșiși să fie infectați.

Trudeau: Stoparea exportului ar fi o greșeală

Reacționând la solicitarea făcută de Casa Albă de a stopa exporturile de măști N95 către Canada, premierul Justin Trudeau a declarat vineri că „ar fi o greșeală crearea de blocaje sau reducerea comerțului.”

„Există mii de asistente medicale din Windsor (provincia Ontario) care lucrează în Detroit în fiecare zi, iar americanii depind de ele. Există produse medicale și alte bunuri esențiale care se deplasează peste graniță în ambele direcții … acestea sunt lucrurile pe care se bazează americanii.”

Trudeau a insistat că discuțiile cu SUA vor continua pentru a menține fluxul de mărfuri și servicii în ambele direcții peste o frontieră care este acum închisă călătoriilor neesențiale. „Primim livrări esențiale din Statele Unite, dar Statele Unite primesc, de asemenea, consumabile, produse esențiale și profesioniști din domeniul sănătății din Canada în fiecare zi,” a spus el.

„Acestea sunt lucruri pe care se bazează americanii și ar fi o greșeală crearea de blocaje sau reducerea comerțului înainte și înapoi de bunuri și servicii esențiale, inclusiv bunuri medicale, peste granița noastră. Acesta este punctul pe care îl facem cunoscut foarte clar administrației americane în acest moment,” a afirmat Trudeau.

Șeful executivului a spus că rămâne încrezător că Canada va primi echipamentul de care are nevoie pentru a lupta împotriva coronavirusului. El nu a spus dacă intenționează să vorbească cu președintele Donald Trump despre această problemă, dar a făcut referire la comunicatul 3M care avertiza împotriva limitării exporturilor. „3M a indicat că înțelege cât de important este să continuăm să livreze comenzi în locuri precum Canada,” a spus el.

Situația este cu atât mai delicată cu cât Canada nu produce astfel de măști pe plan domestic, iar ele sunt cruciale pentru protecția lucrătorilor din domeniul sănătății care se află în primele linii ale eforturilor împotriva coronavirusului. Din acest motiv, guvernul de la Ottawa cumpără în prezent „în mod agresiv” zeci de milioane de măști N95 de pe piața internațională, „de la toți furnizorii și distribuitorii disponibili,” pentru a satisface cererea pe termen scurt de pe plan intern.

În urmă cu câteva zile, guvernul Trudeau a anunțat că va cheltui până la 2 miliarde de dolari pentru a achiziționa echipamente de protecție personală – inclusiv peste 60 de milioane de măști N95.

Angajații din domeniul sănătății din întreaga țară au declarat pentru CBC că au raționalizat măștile de protecție N95 în timp ce așteaptă refacerea stocurilor.

Experții afirmă că, deoarece în prezent nu există producători autohtoni de măști N95, presiunea exercitată asupra ofertei globale de către pandemia de coronavirus a lăsat Canada într-o poziție precară. În opinia acestora, anunțul guvernului Trudeau privind achiziția de materiale de protecție ridică semne de întrebare legate de pregătirea de urgență a țării nord-americane, care trebuie acum să facă față unei situații dificile.

Surse: BBC, National Post, Politico, 3M, CBC

Foto: Măști N95 produse de 3M / Sursa: Facebook

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

9 comentarii

  1. Ei au situatie complicata, in Romania cred ca nu e nicio masca N95, si-astia se cearta aiurea pe milioane de masti! In Romania nici macar mastile obisnuite, chirurgicale, nu se gasesc la liber.

  2. Partenerii strategici care o țineau cu democrația și cu aliatii(între ghilimele) de fapt vasalii lor acum își dau arama pe fata, după ce le-au ciordit măștile vasalilor francezi și nemți acum nu mai le trimit nici slugilor de peste granița, pardon partenerilor canadieni, curioasa și democrația asta!

    • cata dreptate ai mai, Vladimir…

    • @pudila , nu pot sa mai zici nimic, ca imediat esti, fascist, comunist, chinezoi, vodcar. Si ce daca le-au ciordit măștile direct de pe aeroport, asta nu se pune.

    • @pudila
      Aceste metode, nu sunt noi. Este un tip de liberalism dus la extrem. Asa functioneaza mediul american, asa a functionat mereu, nu este ceva nou. Ceea ce este nou, este faptul ca a devenit vizibil, in caz de criza mondiala.
      Nu avem de ce sa ii criticam, este modul lor de a face „afaceri”. Ceea ce trebuie sa facem, este sa nu mai depindem de terti, sa producem in UE, tot ceea ce este strategic.

      Nu are sens sa criticati aici america s americanii, veti fi tratat de toate numele. Schimburile de opinii cu cei de pe acest site, sunt foarte dificile. Bineinteles, cu incultii, a nu se generaliza cu poporul american in generalitatea sa, un popor empatic si gata sa ajute.

  3. Păi, să-și pună Trudeau sosetele acelea smechere pentru care toti cadeau pe spate de admiratie si problema e rezolvata…

  4. Ceea ce rezulta din aceasta criza majora sanitara (peste care vom trece cu bine) este sfarsitul conceptului „flux tendu” (scuzele mele, nu cunosc expresia in romana) Tot ceea e este strategic (sanatate, aparare, telecomunicatii, etc) va trebui relocalizat. Daca nu in fiecare tara (foarte greu de facut mai ales in Estul UE) macar in UE.

    Este clar ca in conditii de criza, trebuie sa fim uniti, in UE. Numai uniti, putem infrunta obstacolele si vom putea ajuta si pe cei care nu au capacitatile noastre de productie.

  5. 3M in SUA produce masti folosind materie prima (celuloza) care vine din Canada, pentru ca nu au alternativa in SUA. Daca se enerveaza Canada si le taie exporturile de materie prima, vor ramane fara masti si SUA si Canada. Win-win, right? Oh wait…

    Asa cum le place atat de mult conservatorilor din SUA sa spuna, este intr-adevar „clown world”. Ceea ce nu e de mirare, avand in vedere ca au votat un clovn portocaliu in fruntea celei mai puternice tari din lume.

    Acum ar trebui sa existe colaborari si coordonare la nivel mondial, nu „each for himself”. Dar cum Trump nu e in stare sa coordoneze lucrurile nici macar in SUA, lasand statele sa faca ce vor de capul lor si sa se bata intre ele pe resurse, si dupa ce a ignorat avertizarile privind pandemia vreo luna, la ce sa te mai astepti pe plan extern…

  6. si care e problema romanilor? ce ma mira e ca noi nu avem acoperire ptr 3 luni la nivel de tara. ar fi trebui sa avem cel putin 100 mil de masti pe stoc cu 10 bani bucata era 1 milion f bine cheltuit. si chiar daca nu am fi avut, normal ar fi fost ca linia de productie sa fie pusa in folosinta si capacitata in 4-5 zone ca sa acopere acest necesar in o sapamina. daca am pune toti somerii sa faca cite 100 de masti, in toata tara, s-ar rezolva problema in citeva zile.