G4Media.ro

Crizele multiple din UE creează furtuna perfectă pentru democrația liberală și pentru…

sursa foto: Carlo BRESSAN / AFP

Crizele multiple din UE creează furtuna perfectă pentru democrația liberală și pentru ascensiunea populismului (analiză CNN)

Duminică seară, este de așteptat ca Giorgia Meloni să devină prima femeie prim-ministru al Italiei. Victoria ei ar fi istorică nu doar pentru faptul că este vorba despre o femeie, ci și pentru că ea conduce un partid care se află mai la dreapta decât orice altă mișcare politică tradițională din Italia de pe vremea fostului său lider fascist, Benito Mussolini, scrie CNN.

Platforma sa politică va fi familiară pentru cei care au urmărit retorica extremei drepte în ultimii ani: Ea a pus în mod deschis sub semnul întrebării drepturile LGBTQ+ și dreptul la avort, urmărește să limiteze imigrația și pare obsedată de ideea că valorile și modurile de viață tradiționale sunt atacate din cauza a orice, de la globalizare la căsătoriile între persoane de același sex.

Nu ar trebui să fie o surpriză să aflăm că unul dintre cei mai mari fani ai ei este Steve Bannon, omul care a creat în mare parte ideologia politică a fostului președinte american Donald Trump și care este creditat cu nașterea mișcării americane de alt-right.

Victoria ei probabilă vine pe fondul unor triumfuri recente ale extremei drepte în alte părți ale Europei.

În ciuda faptului că Marine Le Pen a pierdut alegerile prezidențiale franceze în fața lui Emmanuel Macron, susținătorii ei de pe întregul continent au fost încurajați atât de cota de vot popular pe care a obținut-o, cât și de faptul că a mutat dramatic centrul politic al Franței spre dreapta.

În Suedia, se așteaptă ca Democrații Suedezi anti-imigrație să joace un rol important în noul guvern, după ce au câștigat a doua cea mai mare parte a mandatelor la alegerile generale de la începutul acestei luni. Partidul, care în prezent face parte din mainstream, a avut inițial rădăcini în neonazism.

Dreapta conservatoare din Europa pare să se bucure de o renaștere după câțiva ani de liniște.

„Cu siguranță se întâmplă ceva. Din Franța și Italia, marile puteri europene, până în Suedia… se simte ca și cum o respingere a ortodoxiei paneuropene, care eșuează în mod evident, se instalează în rândul cetățenilor noștri”, spune Gunnar Beck, un membru al Parlamentului European care reprezintă Alternativa pentru Germania (AfD).

AfD este un partid de extremă-dreapta care a devenit primul partid plasat sub supraveghere de către guvernul german de la epoca nazistă încoace. La vremea respectivă, Consiliul Central al Evreilor din Germania a salutat decizia, spunând „Politica distructivă a AfD subminează instituțiile noastre democratice și discreditează democrația în rândul cetățenilor”.

AfD a provocat o undă de șoc în Europa în 2017, după ce a obținut peste 12% din voturi la alegerile federale din Germania, devenind al treilea partid ca mărime și opoziția oficială.

De unde vine acest impuls?

„Criza costului vieții subminează guvernele și instituțiile europene. Desigur, războiul din Ucraina a înrăutățit lucrurile, dar lucruri precum Green Deal-ul european și politica monetară a Băncii Centrale Europene împingeau inflația în sus înainte de război. Erodarea standardelor de viață înseamnă că oamenii devin în mod natural nemulțumiți de guvernele lor și de instituțiile politice”, adaugă Beck.

Criza creează întotdeauna oportunități pentru partidele din opoziție, indiferent de ideologia lor politică. Dar politica fricii în contextul crizei tinde să se preteze mai ușor populiștilor de dreapta.

„În cazul lui Meloni și al partidului său, ea a putut să critice atât figura establishment-ului Mario Draghi, un tehnocrat neales instalat ca prim-ministru, cât și pe populiștii care au susținut guvernul de coaliție al acestuia”, spune Marianna Griffini, lector la Departamentul de Studii Europene și Internaționale de la King’s College London.

Griffini spune că necazurile recente ale Italiei au făcut-o deosebit de sensibilă la ideile anti-establishment. „Am suferit foarte mult ca țară în pandemie, în special foarte devreme. Mulți oameni au murit, multe afaceri s-au închis. Ne-a fost greu să obținem sprijin din partea restului UE. De atunci, establishmentul și guvernele atât ale lui Conte, cât și ale lui Draghi au fost ținte ușoare spre care să arunci cu pietre.”

De ce creează criza o astfel de oportunitate unică pentru populiștii de dreapta? „Majoritatea cercetărilor arată că alegătorii conservatori au o nevoie mai mare de certitudine și stabilitate. Atunci când societatea noastră se schimbă, conservatorii văd acest lucru ca pe o amenințare. Așa că este mult mai ușor să îi unești pe acești oameni împotriva schimbărilor reale sau a amenințărilor percepute, cum ar fi criza energetică, inflația, penuria de alimente sau imigranții”, spune Alice Stollmeyer, director executiv al organizației Defend Democracy.

Și există o mulțime de amenințări percepute pe care populiștii să le arate cu degetul chiar acum.

„Creșterea prețurilor la alimente și combustibili, scăderea încrederii în instituțiile democratice, creșterea inegalității, scăderea mobilității claselor sociale și îngrijorările legate de migrație au creat un sentiment de disperare pe care liderii fără scrupule îl pot exploata cu ușurință”, spune Nic Cheeseman, profesor de democrație la Universitatea din Birmingham, în centrul Angliei.

El consideră că actuala combinație de crize este o „furtună perfectă pentru democrația liberală – și va fi nevoie de eforturi mult mai mari din partea celor care cred în incluziune, guvernare responsabilă și drepturile omului pentru a o depăși”.

Faptul că vorbim despre cel mai recent val de populism înseamnă că, prin definiție, am mai văzut populiști de dreapta ajungând la putere și i-am mai văzut înfrânți. De ce, atunci, perspectiva unui nou val este atât de alarmantă pentru cei care i se opun?

„Paradoxul populismului este că adesea identifică probleme reale, dar caută să le înlocuiască cu ceva mai rău”, spune Federico Finchelstein, unul dintre cei mai importanți experți în populism și autorul cărții „De la fascism la populism în istorie”.

„Eșecurile elitelor politice și ale instituțiilor, ei caută să le înlocuiască cu o conducere puternică, de tip cult. Trump a fost un talent înnăscut în acest sens și i-a încurajat pe alții precum Erdogan, Bolsonaro și chiar Orban să meargă și mai departe”, adaugă Finchelstein, referindu-se la liderii autoritari din Turcia, Brazilia și Ungaria, unde normele democratice au fost serios subminate în ultimii ani.

El subliniază, de asemenea, că populiștii sunt „în general foarte slabi la conducerea guvernelor, așa cum am văzut cu Trump și alții în timpul pandemiei”.

Acesta este, pe scurt, pericolul potențial al acestui val populist. Într-un moment de criză severă, cei care pretind că au soluții ar putea face ca totul să fie mult mai rău pentru cetățenii pe care ajung să îi servească. Iar dacă lucrurile se înrăutățesc, mai multe crize sunt inevitabile, ceea ce înseamnă că mai multă frică este inevitabilă, împreună cu noi oportunități pentru populiști.

În Italia, nu are nicio valoare faptul că Meloni este doar cel mai recent – dacă nu cumva cel mai extrem – dintr-o lungă listă de politicieni populiști de succes. Cei care au avut succes înaintea ei și au intrat la guvernare au devenit țintele ei în opoziție.

Dacă ciclul de criză din Europa continuă, atunci este plauzibil ca peste câțiva ani să discutăm despre ascensiunea unui alt populist extremist care exploatează temerile cetățenilor. Și oricine urmărește îndeaproape politica europeană știe prea bine că sute de astfel de oameni așteaptă în culise, încurajați de fiecare dată când unul din tribul lor se confruntă cu establishmentul și câștigă.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

50 comentarii

  1. vorbim degeaba sunt datori vinduti si fara fonduri europene ii alunga lumea cu furcile

    • adevarat!

    • Aoolo, fără comuniștii din comisie se termina lumea! Așa credea și brigadiru’ Draghi. Urmeaza și alții șefi de cooolhoz la rand , d-astia care promovau politica asistatului social.

    • Sclavii fasciști ai Rusiei sunt toți niște mincinoși care promit mult și livrează zero soluții reale, exact ca Putin însuși.

  2. conservator=laș plângăcios

    • Măcar recunoști că ești un șobolan rus, unealtă mincinoasă de rang inferior a lui Putin.

  3. Panica la cnn si la stangaci

    • Intreb si eu asa sa pot sa inteleg
      Ce ti se pare tie de stanga la CNN?
      Sau stanga politica in general ce inseamna pt tine?

      Tot vad oameni zicand de totfelu de televiziuni sau formatiuni politice care sunt de centru dreapta dpmdv, ca fiind de stanga.

    • Pe bune intreb.
      Ca nush cum sa zic, cnn si clintons au facut since for ever lobby la petrol si corporatii. Care e politica de dreapta economica. Si n-au facut demersuri sa fie scoala mai ieftina sau gratis (care ar fi fost o politica de stanga sociala) sau sa faca burse mai mari pt elevi si studenti (care e o politica economica de stanga).
      Si cnn au numa reclame la resorturi deluxe hoteluri din dubai si ceasuri rolex, care sa innebunesc daca par ca ceva ce ar face un poat de televiziune de stanga.

      Inteleg eu gresit baetz?

    • Dupa cum bine ai zis sunt de centru dreapta din punctul tau de vedere, asta nu inseamna insa ca sunt sustinuti sau finantati de centru dreapta. Panica e asadar la cnn si la cei care ii sustin, majoritar “stangaci” sau ca sa fim mai in ton cu ziua de azi: cei care se identifica ca “stangaci” in America. Daca tot nu e clar, e mare lucru daca intelegi ca cnn = propaganda la acelasi nivel si uneori chiar mai jos ca foxnews.

    • :)) voi nici nu stiti ca sunteti de stanga a ? :)). Egalitatile sociale bazate pe grupuri nu-ti spune nimic . E adevarat, corporatile conduc guvernele , asta ii fac radicali de stanga fasciscti , radicali pentru ca fac presiuni sociale pentru a-si impune idealurile narcisiste ale lor.

    • @zic si eu
      Te lămuresc eu ce e cu dreapta-stânga… Din gura unui om politic versat prezent la un talk show tv. După revoluție, un grup de politicieni autohtoni s-au dus în state să ia lumină de la conducătorii lumii. Ducându-se ei boi și întorcându-se vaci, că atâta au fost în stare, au spus la întoarcere că socialiștii lor ar fi de stânga și democrații de dreapta. Adică fix pe dos decât stăteau lucrurile… Dacă atât s-a putut… De atunci, ca să punem lucrurile în ordine, în românica trebuie înțeles că stânga noastră e dreapta lor și viceversa. Înțeles-ai mătăluță cum stă treaba? Acum parcă s-a făcut un pic de lumină, n-așa?

  4. Sa vezi lacrimi de crocodila cand Italia va ajunge in situatia Greciei!! MAxim 1 an!!!

  5. Poate iliberala!?

  6. Vezi că au minciuni proaspete la Sputnik. Mai ia o gură de vodkă, rusule, au trecut 5 minute.

  7. CNN – clown news network

  8. CNN era un canal de stiri respectabil in urma cu 10 20 de ani. Chiar pareau un standard de profesionism.
    Astazi sunt corespondentul in oglinda al Fox News.
    Asta insa se aplica mai mult pentru stirile din SUA. Articolul citat este pertinent.

  9. După Anglia urmează să părăsească UE Ungaria Italia!!! Trăiască licuriciul de la vest America!!!

  10. pffffff , nas-pa .. ma ia cu friguri cand ma gandesc ca toti co-ca—-larii pro-stit-atele , cri-mi-nalii si cer-seto-rii romani din Italia se intorc in Moldo-Vlahia ..

  11. Deja trăim înntr-o epoca marxista, mai lipsește una fascista. Marxismul climatic si de gen, este politica de baza în UE, iar în curând va apărea și politia climatica. Deci da, arma împotriva acestor doctrine este extrema dreapta deocamdată.

  12. Democrația liberala nu mai exista în Europa. A fost înlocuită de neo -marxism. Liberalismul este doar o carapace goala care protejează noile politici socialiste și atât.

    • Tu vorbești despre democrație, rusule? Tu nici nu înțelegi ce e aia.

    • Exact nevaccinatule, de aceea fug de razboi rusii si ucrainienii in Europa, ca e o „carcasa goala”…
      Poate capul tau e gol, iar ecourile din el iti par tie gandire profunda.

  13. Planuisem sa-mi fac vacanta in Italia anul viitor. Voi reconsidera. M-as simti ca un imigrant care le da bani.

  14. CNN= FAKE NEWS.

    • Probleme, rusule? Te deranjează că nu e toată presa cumpărabilă.

  15. ..altă Șoșoacă, mai suplă….

  16. Kremlinul a investit peste 300 de milioane de euro în partide de extremă dreapta din Europa, simplu.

  17. Ai vrea tu să trăiești în UE, rusule, te roade invidia.

  18. trotinestii lgbt+-„!*; de la briusel nu ma reprezinta pe nimeni decat smenurile lu ursula pendula si altzii ca ea. asa ca avetzi ce atzi semanat carnatzilor, oamenii s au cam saturat de voi

    • E mai bine la tine în Rusia, unde țarul decide când și unde mori hahaha

  19. Vladimire tot cu idei putine dar fixe te prezinti pe aici. 300 de milioane de euro sunt firmituri cand vorbim in context global sau European. Chiar atat de slab intelectual esti sa crezi ca datorita unei sume de genul s-a ajuns la situatia actuala si nu din pricina politicilor si ideilor absolut idioate ale “progresistilor si verzilor”? Evident este retorica intrebarea dar stiu ca tie trebuie sa iti explic.

  20. Hopa.., zici că au urcat dr.acii la etajele superioare ale clădirii din Savușkina55, pesemne de frica Mobilizării Parțiale… !!

  21. Vladut, iti curge din gurita mai mamica, sterge-te ca te faci de minune la oamenii astia. Acum vorbind serios, sper ca te plateste cineva sa te aberezi pe aici, e mult prea trist daca nu.

  22. Din moment ce în ultimii ani agenda europeana a fost dominata de probleme cruciale, precum interzicerea Crăciunului și hrana din insecte, care nu corespund cu preocupările a 99% din electoratul european, la ce va așteptați??!

    • Agenda UE e să se desprindă cât mai repede de gazul rusesc. Ai devenit irelevant, rusule.

  23. era de asteptat, marxistii au luat-o rau de tot pe ulei in ultimii 10 ani

    • Spui asta în timp ce Rusia ta e în colaps economic. Trăiești pe bază de minciuni, rusule, uită-te în jur.

  24. Băieți, doar un comandant fără minte la cap ar trimite pe front profesioniști în Arta Dezinformării și și-ar expune astfel trupele la pericolul reprezentat de prezența în prima linie a unor indivizi dispuși să consume toată materia primă din care se fabrică prețioasa Pufoaikă, fără de care orice ofensivă ar fi sortită eșecului…! Așa că stați liniștiți și fără teamă de Mobilizare Parțială…!

  25. Vreau să zic: nu e cazul sä vă autodepășiți incercând să doborâți recordul mondial la numărul de postări/comment-uri, doar-doar un comandant de unitate de recrutare se va lăsa impresionat de excesul de zel și va rupe Ordinul de Incorporare…

  26. Du-te înapoi la mincinoșii tăi de la Sputnik.

  27. @Ilie: să înțeleg că după luminata ta gândire, Europa și SUA ar fi trebuit să-i facă pe plac lui Putin și să-i dea pe tavă Ucraina, iar noi, să ne învecinăm la nord și la est cu Măreața Rusie. Dacă nu am ști cu ce ,,beneficii” importante ne-a procopsit acest popor,,eliberator” acum opt decenii, când ne-au ,,eliberat” de nemți și au uitat să mai plece, aș tinde ca să-ți dau dreptate și aș striga din toți rărunchii: ,, Putin și poporul rus,
    Libertate ne-a adus”.
    Așa cum ,,cu mare drag” strigau părinții și bunicii noștri acum 78 de ani.Dar așa, mai bine lipsă, iar ție dacă-ți sunt așa de dragi, nimeni nu te reține ca să te duci să trăiești acolo. Lui Putin, Merkel, Macron, Trump & co., i-au dat prea multă atenție și libertate și nu i-au ,,tăiat macaroana” din prima, adică din 2014 și de aceea face acum ceeace face.

  28. Si totusi urmasii Romei nu se vor lasa pacaliti de isterica aia! Italia profunda nu este a lui Berlusconi sau a lui Musolini!

  29. Indiferent de voința ta, România tot îi va avea vecini. Dar cu SUA nu va fi vecină niciodată.

  30. Dați Cezarului ce e al Cezaruli!! Și Cezarul este Occidentul cel dezvoltat și tolerant.

  31. „Neomarxistii” au soluții; stânga „radicală” de tip anticapitalism, antisionism, anti NATO, SUA, UE etc n-au soluții. Deasemenea dreapta radicală de tip Orban, Triump, este într-o fundătură, n-au nici o soluție pentru o lume atât de mică, sunt practic frați de cruce cu stânga radicală. „Neomarxistii”, că vad că s-a lărgit la toată lumea acest termen inclusiv la liberali la social democrați la creștin democrați, au soluții, unele vechi, altele noi.