G4Media.ro

Criza din Ucraina și condiționarea fondurilor UE de statul de drept, pe…

Sursa foto: European Parliament

Criza din Ucraina și condiționarea fondurilor UE de statul de drept, pe masa Parlamentului European/ Europarlamentarii adoptă în regim de urgență, fără dezbatere, un sprijin de 1,2 miliarde de euro pentru Ucraina

Criza din Ucraina și condiționarea fondurilor UE de statul de drept sunt prioritățile de pe masa Parlamentului European în sesiunea plenară din 14-17 februarie.

Parlamentul European va adopta în regim de urgență, luni, fără dezbatere un ajutor de 1,2 miliarde de euro pentru Ucraina. De menționat este că grupurile politice s-au abținut de la a depune amendamente, pentru a grăbi procedura.

Ulterior, miercuri, începând cu ora 09:00 are loc o dezbatere cu Josep Borrell, șeful diplomației europene, privind securitatea europeană în fața amenințării Rusiei. La dezbatere a fost invitat și președintele Ucrainei, Vlodimir Zelenski, invitația fiind lansată de europarlamentarii care au vizitat Ucraina la începutul lunii februarie.

Tot miercuri dimineață, Curtea de Justiție a UE se va pronunța cu privire la contestația depusă de Polonia și Ungaria la adresa regulamentul ce permite blocarea accesului la fonduri europene pentru guvernele care nu respectă statul de drept. Comisia Europeană a indicat că așteaptă decizia CJUE în cazul recursului formulat în martie 2021 de Ungaria și Polonia.

Plenul PE va dezbate ulterior decizia Curții după-amiază și este așteptată și participarea Ursulei von der Leyen, președinta Comisiei Europene.

Avocatul general responsabil de dosar a recomandat respingerea recursului ungaro-polonez (cei 27 de judecători ai CJUE sunt asistați de 11 avocați generali, care dau aviz juridic).

O decizie în această direcție a Curții va obliga Comisia Europeană să lanseze procedura de blocare a fondurilor europene pentru cele două țări, fapt solicitat ultimativ de Parlamentul European în ultimele luni.

Parlamentul va mai dezbate și alte teme cu importanță ridicată, cum ar fi certificatul COVID-19, Scandalul Pegasus, Politica Comună Externă, de Securitate și Apărare, Strategia anti-cancer, Calitatea vieții animalelor în exploatații ș.a.

Sursa foto: European Parliament

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

6 comentarii

  1. Pai sa ii oblige la reforme, deficit 3%, la pensii de 9,4% din PIB pe 50 de ani, chestii curat europene.

  2. Mă innebunesc după deciziile aste luate fără dezbatere!

  3. Dar de ce sa plateasca UE si nu Germania, ca Germania si Rusia au bagat ucraina in gard suntand-o cu North Stream.
    Banii pe care ii lua Ucraina pe gaz se duc in bugetul Germania acum.
    Cand e vorba de castig castiga doar Germania (care vinde gaz rusesc in tarile UE cu un pret mai mare decat cel pa care il primesc de la Gazprom) iar cand e vorba de pierderi, pierde UE, adica ceilalti.
    Mare ghesheft monser, ii inteleg pe britanici de ce si-au luat lumea in cap si au iesit din UE.

  4. Aia 1.2mld din banii cui se dau?
    Adica in jur de 3 euro per EUropean.