G4Media.ro

Criza apei calde la Ploieşti: Consiliul Județean alocă 3 milioane lei pentru…

Sursa Foto: Ziarul Incomod

Criza apei calde la Ploieşti: Consiliul Județean alocă 3 milioane lei pentru reparaţii în cadrul CET Brazi. Lucrările vor dura până la 45 de zile

UPDATE: Prin alocarea sumei de 3 milioane de lei pentru lucrări la CET Brazi, Consiliul Județean Prahova își recunoaște indirect vina pentru disconfortul ploieștenilor racordați la sistemul centralizat, în condițiile în care este luată abia acum, la o lună de la sistarea furnizării apei calde, explică ziarulincomod.ro.

CET-ul este în proprietatea Consiliului Județean iar CJ Prahova este singur responsabil pentru ce se întâmplă acolo. Respectivele cazane se află în proprietatea CJ Prahova și trebuiau predate în stare de funcționare operatorului, potrivit sursei citate.

Știrea inițială: Consiliul Judeţean (CJ) Prahova a alocat, miercuri, suma de trei milioane de lei pentru reparaţii în cadrul CET Brazi, în contextul crizei apei calde din municipiul Ploieşti, relatează Agerpres.

Consilierii judeţeni au aprobat, în cadrul şedinţei ordinare, o rectificare de buget, prin care a fost alocată suma de trei milioane lei pentru reparaţii la cazanele de apă fierbinte (CAF) 2 şi 5, precum şi pentru obţinerea avizelor ISCIR după finalizarea recepţiei.

„Consiliul Judeţean a iniţiat o procedură de achiziţii a acestor servicii în urma cărora să fie funcţionale cazanele de apă fierbinte 2 şi 5 şi cu predarea ISCIR-izării aferente în urma intervenţiilor pentru a nu se mai ajunge în situaţia în care suntem azi cu o parte din avize expirate sau unele total existente. Nu am mai aşteptat nicio intervenţie din partea actualului operator care refuză cu desăvârşire să îşi ducă la îndeplinire obligaţiile contractuale pe perioada de continuitate, cea de 90 de zile şi atunci CJ a suplimentat din buget această poziţie cu 3 milioane în vederea contractării acestor servicii pentru reparaţia CAF 2 şi CAF 5 şi asigurarea ISCIR odată cu finalizarea recepţiei”, a declarat, ulterior şedinţei, vicepreşedintele CJ Dumitru Tudone.

El a precizat că lucrările ar dura maximum 45 de zile, iar la data de 15 octombrie CAF 5 ar putea asigura furnizarea de căldură în oraş.

„CAF 2 la ora actuală funcţionează, dar trebuie pornit. Nu înţelegem de ce operatorul nu îl porneşte, va suporta sancţiunile conform legii. Indiferent dacă a încasat sau nu a încasat facturile de la municipalitate, obligaţia lui era să asigure furnizarea serviciului, iar recuperarea costurilor să şi le dobândească pe calea unei acţiuni judecătoreşti”, a mai spus Tudone.

Context. Aproximativ 130.000 de ploieşteni racordaţi la sistemul centralizat de termoficare, dar şi instituţii publice, inclusiv spitale, nu beneficiază, de la 1 august, de apă caldă în sistem centralizat, după ce operatorul a sistat serviciul invocând necesitatea unor lucrări la cazanul de apă fierbinte (CAF) 2 din cadrul CET Brazi.

Preşedintele CJ Prahova, care este şi preşedinte al Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) Termo Prahova, Iulian Dumitrescu, a anunţat, pe 2 august, rezilierea contractului de delegare a serviciului de furnizare a agentului termic în sistem centralizat în municipiul Ploieşti.

Ulterior, la data de 5 august, Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU) Prahova a aprobat, în cadrul unei şedinţe extraordinare, o hotărâre prin care „se solicită operatorului Societatea Termoficare Prahova SA să asigure continuitatea serviciului de utilitate publică privind furnizarea agentului termic către populaţia de pe raza UAT Ploieşti”.

Firma nu a dat curs solicitării CJSU nici până la această dată, transmiţând că repunerea în funcţiune a Cazanului de Apă Fierbinte (CAF) 2 fără finalizarea planului aprobat de reparaţii „prezintă riscuri majore cu consecinţe grave pentru siguranţă în funcţionare a serviciului public de alimentare cu energie termică şi siguranţa personalului”.

„SC Termoficare Prahova SA a luat act de adresa transmisă în data de 4 august 2022 de ADI Termo Prahova, document prin intermediul căruia compania noastră este somată să sisteze reparaţiile de strictă necesitate desfăşurate la CAF 2 şi aducerea utilajului de producţie a energiei termice la starea tehnică iniţială. (…) Mai mult, autorităţile au solicitat companiei noastre punerea în funcţiune a utilajului şi demararea furnizării apei calde menajere către consumatori. Având în vedere starea avansată de degradare a Cazanului de Apă Fierbinte Nr. 2 constatată prin evaluări tehnice externe raportate către autorităţi, compania Termoficare Prahova SA nu poate sa îşi asume răspunderea punerii în funcţiune a utilajului fără finalizarea planului de reparaţii, potrivit reglementărilor legale”, a transmis Termoficare Prahova SA într-un comunicat.

Contractul pentru delegarea gestiunii prin concesiune a serviciului public de alimentare cu energie termică produsă în mod centralizat pentru municipiul Ploieşti a fost câştigat, în luna mai, de o asociere formată din Geotherm Distribution SA şi Gas & Power Trading SRL.

Licitaţia a fost organizată după ce fostul operator, compania Veolia Energie Prahova, a anunţat, în octombrie 2021, rezilierea înainte de termen a contractului în baza căruia asigura serviciul de alimentare cu energie termică pentru municipiul Ploieşti.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

7 comentarii

  1. Propun ploiestenilor suspendare platii impozitelor pe o perioadă nedeterminata!!!
    Asa trebuie recompensat un stat mafiot!!!

  2. Ati vrut sa faceti o combinație, da’ sunteti asa de prosti ca v-ati dat cu stangu-n dreptu. Vedeti ca vine frigul si nu o sa va poata apara tota jandarmeria din lume!

  3. Nătărăi și hoți. Cine știe ce matrapazlâcuri au mai învârtit ca să le iasă niște comisioane. Ăștia nu mișcă un deget dacă nu le ies mulți bani pentru ei.

  4. Treaba e incurcata rau.
    Au semnat contract nou.
    Noua firma constata ca rebuie facute reparatii la CET.
    Incep reparatiile.
    Primarul ia foc si urla.
    Face reclamatii in instanta.
    CJ tipa ca reziliaza contractul.
    Acuma da bani la reparatii si dureaza 45 zile… initial repatatiile durau 30 zile si incepeau pe 1 August si erau pe banii firmei.

    Cred ca e cazul sa ii aresteze pe toti de la CJ si Primarie….

  5. FB vă trebuie, că l ați ales!

  6. Dacă situația apei calde este incerta, cred că nu aveți de ce sa ne îngrădiți posibilitatea de a monta centrale termice. Cred că ne veți da acordul. Nu este vina noastră și termenul de 1 septembrie s-a depășit.

    • Nu este nevoie de nici un acord de la nimeni, legea lor este abuziva. Nimeni nu te poate obliga sa cumperi ceva de la el, plus că acum nici nu au ce vinde. Le faci o scrisoare în care îi anunti că nu mai vrei să cumperi energie termica de la ei și îți instalezi centrala cu voie de la tine
      Plus că acum ai și motivație: doua luni jumate fara apă caldă este un pericol de tot felul maladii, iar prevederea absolut târzie pentru mijlocul lui octombrie te obliga sa te asiguri și de încălzirea locuinței.