G4Media.ro

Criptomonede: Ethereum, în fața „The Merge”, pariul pentru reducerea drastică a consumului…

sursa foto: ANABI

Criptomonede: Ethereum, în fața „The Merge”, pariul pentru reducerea drastică a consumului de energie

Ethereum, a doua cea mai mare criptomonedă din lume, intenționează să schimbe modul în care funcționează blockchain-ul său la jumătatea lunii septembrie pentru a reduce drastic consumul de energie. Aceasta este o revoluție pentru rețeaua de care depind o mare parte din NFT-uri (jetoane digitale nefungibile) și alte criptomonede, potrivit boursorama.com.

Criptomonedele, mari consumatoare de energie

Bitcoin, cea mai importantă criptomonedă, a fost creată în 2008, în urma crizei financiare, ca o modalitate de a renunța la bănci. Pentru a valida tranzacțiile, Bitcoin folosește un „blockchain”, un registru descentralizat.

Actorii din rețea își dovedesc participarea prin „minare”, un mecanism numit „Proof of Work” sau PoW: „ei încearcă să ghicească un număr aleatoriu” și sunt recompensați în Bitcoins, explică Lennart Ante, cercetător la Blockchain Research Lab.

În condițiile în care criptomonedele sunt în plină ascensiune – în ciuda unei căderi de la începutul anului, întregul sector valorează încă 1.000 de miliarde de dolari – afacerea devine profitabilă și se desfășoară în depozite pline de servere din întreaga lume, adesea în apropierea unor surse ieftine de energie electrică.

Amprenta de energie electrică a Bitcoin: aproximativ 95 de terawați-oră (TWh) pe an, conform unui indice al Universității Cambridge, aproape echivalentul consumului anual al Pakistanului. Potrivit cifrelor citate de creatorii Ethereum, cea de-a doua criptomonedă ca mărime ar consuma aproximativ 45 TWh pe an.

Evoluția

În cazul unui sistem descentralizat, este dificil să se evalueze amprenta de carbon a diferitelor blockchains, deoarece sursele de energie electrică nu sunt întotdeauna identificate, dar acest mod de funcționare este „distructiv pentru mediu, costisitor și nu foarte eficient”, spune Eswar Prasad de la Universitatea Cornell. Ethereum este diferit de Bitcoin: blockchain-ul său permite validarea tranzacțiilor în Ether, criptomoneda sa, dar și emiterea de smart contracts”, adică linii de cod.

Acest lucru permite unor „stablecoins”, criptomonede ancorate la dolar, să utilizeze blockchain-ul Ethereum, la fel ca mulți emitenți de NFT, token-uri digitale care reprezintă opere de artă, de exemplu.

În afară de Bitcoin, „totul în lumea criptomonedelor se bazează pe Ethereum”, spune Lennart Ante: „mai există și alte platforme similare, dar niciuna cu atât de multe proiecte și dezvoltatori”. Cu toate acestea, amprenta de carbon a blockchain-ului îi determină pe unii artiști și industriași să îl boicoteze.

Creatorul Ethereum, Vitalik Buterin, și comunitatea sa pledează, prin urmare, pentru o evoluție a criptomonedei către un sistem Proof of Stake (PoS): participarea la rețea nu mai este dovedită prin utilizarea de energie electrică, ci prin plasarea unei mize de Ether.

Procesul ar putea crește viteza tranzacțiilor

Eliminarea „minerilor blockchain” ar putea reduce consumul de energie electrică al Ethereum cu „99%”, potrivit lui Lennart Ante: „nu mai există infrastructură, ci doar software”, explică el. În plus, acest proces ar putea crește viteza tranzacțiilor.

„Nici Proof of Stake nu este perfect”, observă Eswar Prasad: „Lichiditatea pe piață este redusă, deoarece unii utilizatori preferă să își folosească activele ca stake în loc să le vândă.” Mai important, „ar putea exista o problemă de guvernanță, cu un număr mic de utilizatori care depun mize mari pentru a schimba regulile în avantajul lor”, avertizează el.

Un proiect bine primit de investitori

Tranziția Ethereum este în curs de desfășurare din decembrie 2020, cu blockchains de probă. Acesta este motivul pentru care jucătorii de pe piață vorbesc despre fuziune – „The Merge”: rețeaua principală Ethereum ar trebui să fie încorporată în versiunea test în 15 septembrie. O astfel de actualizare nu este lipsită de riscuri: unii observatori compară acest exercițiu cu înlocuirea unui motor diesel cu unul electric într-un vehicul în mers.

Investitorii, în orice caz, au salutat până acum proiectul: prețul Ether rezistă mai bine decât Bitcoin la șocul care zguduie piața criptomonedelor. La 1.650 de dolari pe Ether pentru o capitalizare de peste 200 de miliarde de dolari, Ethereum reprezintă aproape 20% din piața criptomonedelor, jumătate din capitalizarea Bitcoin.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

5 comentarii

  1. Btc 20k sa il vad la 1k pe jos ca nici nu ma obosesc sa il ridic…
    Poate terminam cu nebunia asta de consum de curent inutil.
    Nu am incredere nici in ethereum, au mai facut ei un reverse la acel ireversibil blockchain…

    • Bla bla, BTC la 1k….niciodată

    • Pana acum monedele au avut valoarea prin curentul consumat, nu au valoare practica.
      Ca sa faci o tranzactie la BTC dureaza 30 de minute, nu te poti compara cu Visa care face 65k pe secunda. BTC este o masina diesel care de-abia se taraie si consuma prea mult pentru ce face, adica nimic.

  2. 010, ce le stii tu pe toate! De Stellar si Money Gram ai auzit?

  3. Trage Musk o bashina si se duce tot crypto pe pwla:))