G4Media.ro

Crește tensiunea la granița ucraineană: Departamantul de Stat al SUA cere Moscovei…

Crește tensiunea la granița ucraineană: Departamantul de Stat al SUA cere Moscovei explicații pentru provocări, președintele Zelenski spune că a primit asigurări din partea premierului britanic în confruntarea cu Rusia

Statele Unite consideră „credibile” informaţiile despre mişcările militare ruse la frontiera cu Ucraina, au cerut Moscovei să explice aceste „provocări” şi sunt gata să se angajeze cu privire la situaţie, potrivit declaraţiilor făcute luni de Departamentul de Stat american, informează Reuters, citată de Agerpres.

Masarea de trupe ruse şi mişcările acestora la graniţa estică a Ucrainei au devenit ultimul punct de tensiune în relaţiile îngheţate dintre SUA şi Rusia, la mai puţin de trei luni după preluarea funcţiei de preşedinte al SUA de către preşedintele Joe Biden.

Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Ned Price, a declarat într-un briefing de presă că SUA vor fi îngrijorate de orice eforturi ale Moscovei de a intimida Ucraina, fie că au loc pe teritoriul Rusiei sau pe cel al Ucrainei.

Price a refuzat să spună dacă SUA cred că Rusia se pregăteşte să invadeze fosta republică sovietică vecină.

Mai târziu în cursul zilei de luni, un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat a declarat pentru Reuters că SUA sunt „deschise pentru implicarea cu Moscova” asupra situaţiei, descriind drept „credibile” informaţiile despre mişcările trupelor ruse de la graniţa Ucrainei şi în Crimeea, peninsula ocupată de Rusia în 2014.

Mişcările, a spus purtătorul de cuvânt, au fost precedate de încălcări ale încetării focului din iulie 2020, soldate cu uciderea a patru soldaţi ucraineni şi rănirea altor patru.

„Facem apel la Rusia să se abţină de la acţiuni de escaladare”, a spus purtătorul de cuvânt.

Aceste comentarii au fost făcute după conversaţia de vineri în care preşedintele Joe Biden l-a asigurat pe omologul ucrainean, Volodimir Zelenski, de „sprijinul neclintit” în confruntarea Ucrainei cu separatiştii susţinuţi de Rusia, care deţin controlul asupra unor părţi din regiunea Donbas, situată în estul ţării.

Rusia a negat luni faptul că mişcările sale militare ar reprezenta o ameninţare pentru Ucraina şi a respins temerile unei consolidări a prezenţei sale militare, deşi a avertizat că va răspunde noilor sancţiuni ucrainene împotriva companiilor ruseşti.

Purtătoarea de cuvânt a Casei Albă, Jen Psaki, a declarat presei că „escaladările recente ale agresiunii ruse şi escaladarea în estul Ucrainei” reprezintă „ceva ce urmărim cu atenţie”.

„Am cerut Rusiei o explicaţie a acestor provocări”, a spus Price. „Dar, mai important, ceea ce am semnalat partenerilor noştri ucraineni este un mesaj de reasigurare”.

Întrebat insistent dacă SUA consideră mişcările trupelor Rusiei la frontieră un act de intimidare a Ucrainei, Price a răspuns: „Bineînţeles, ruşii încearcă de ceva timp să îi intimideze pe vecinii lor”.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat luni că Ucraina se simte susţinută de Marea Britanie şi alte ţări din G7 în confruntarea cu Rusia, după o convorbire telefonică cu premierul britanic Boris Johnson, transmite Reuters.

„Acţiunile recente ale Rusiei reprezintă o provocare serioasă pentru securitatea Ucrainei, a membrilor @NATO şi a întregii Europe”, a scris preşedintele Zelenski într-o postare pe Twitter.

„Simţim că Ucraina nu este singură”, a adăugat şeful statului ucrainean.

Volodimir Zelenski a mai scris că un plan de acţiune pentru aderarea la NATO reprezintă o prioritate maximă pentru Kiev.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

4 comentarii

  1. Eu zic ca rusii sa inceteze cu aceste provocari. Daca mai sint provocati mult, ucrainienii vor raspunde cu duritatea si autosacrificiul facute celebre in 2014.

  2. Ucraina o sa ia o maare teapa..exact ca Georgia cand si astia aveau asigurari din partea lui Buch ca o sa ii sustina daca intra in razboi cu Rusia….dar nu e nici o drama daca rusi intra su isi iau teritoriile care le apartin din Ucraina….poate asa ni le primin si noi pe ale nostre,polonezi la fel,unguri la fel…

    • Trebuia să se găsească un rusofil să comenteze

    • Ce teritorii sa ia ungurii ? Ce nu le apartin? Problema Rusiei este una generata in mare parte… si se stie asta. Rusia reactioneaza pe un teren slabit, NATO si UE si SUA fiind acum conduse de o generatie de prosti si slabi. In Romania la fel… de ce in tarile UE, este asa usor sa generezi crize sociale? R: pentru ca popoarele sunt slabe, de kkt… De aia… Ii doare fix la pix pe rusi de cam orice acum… iar UE si NATO au aratat ce pot in aceasta pandemie: mai nimic nu pot… sau in fine… nu mai sunt ce au fost in trecut… acum sunt moi si flaushate…